Bikinit päällä pakkastuulessa

Ulkona paistoi aurinko ja autossa tuli kuuma. Köröttelimme Mitsu-jeepillämme pitkin mutkaista päätietä, joka johdatteli meidät pois Reykjavikista. Minä ja puoliso joimme etupenkillä kahvia huoltoaseman pahvimukeista. Esikoinen nojasi päätään ikkunaan ja otti päiväunia. Länsi-Islannin laavapelloille oli tunin ajomatka. 

Olimme matkalla lähiseuturetkelle. Auton takakontissa eväät ja kahvitermari, toppavaatteet ja bikinit pyyhkeineen. Aurinko paistoi ja oli ihan laittoman kaunista. 
Jos totta puhutaan, niin oikeastaanhan se oli työmatka. Auto oli ahdettu uikkareiden ja ruoan lisäksi täyteen droneroinaa, kameranrunkoja, jalustoja, salamajuttuja ja erikokoisia linssejä. 
Mutta näinhän meillä usein on: työ ja vapaa-aika sekoittuvat keskenään. Tekeminen ei sitä määriä vaan se, mistä teosta lähetetään asiakkaalle lasku. Se lasketaan työksi, mistä tulee rahaa, se mistä ei tule rahaa, on harrastus. Sen mukaan sitten niitä kulukuittejakin kirjanpitäjälle lähetellään. 

Tämänkertaisen reissumme työosuus oli eräs kuuma kylpypaikka keskellä rosoista laavapeltoa. Lököttelin siis kuumissa vesilähteissä rahaa vastaan. Ei paha! Varsinkin kun maaliskuinen kevätsää on Islannissa sen verran viileä, että mieluummin kellun bikinit päällä 40-asteisessa vedessä kuin seison hyisessä 10 m/s tuulessa toppahaalarissa.

Otimme kuvia seuraavaa matkakirjaani varten – Tripsteri Islanti ilmestyy loppukesästä. Parin tunnin jälkeen naamani oli nauramisesta ja pistävän kirkkaista auringonsäteistä kestorypyillä, vettä oli roiskittu tarpeeksi ja puolison sormet olivat kylmässä ulkoilmassa kuvaamisesta jääpuikkoa kankeammat. Päätimme lopettaa. Kuviakin oli otettu jo satoja. Esikoinen ja puoliso pakkasivat kuvauskamat kasaan ja lämmittelivät sormiaan kuumassa lähteessä.
Minä keräsin rohkeuteni ja nousin ylös altaasta. Nautin kevätauringosta ja annoin ihanan tuulen kuivatella itseäni ja kieputella hiuksiani… 
NO EN TODELLA!!! Istahdin suuren laavakiven viereen hakien siitä tuulensuojaa. Hautauduin pyyhekerroksen alle kuivattelemaan ja vedin  sen jälkeen villakalsarikerraston, villapaidan ja farkut niin nopeasti päälle että kukaan ei ole aikaisemmin vetänyt. Alusvaatteita en pukenut, koska sellaiseen näpertelyyn nyt menee ihan liikaa aikaa.

Hipsin hiukset jäässä autolle ja pidimme evästauon. Esikoinen pakkaantui syömään edellisenä päivänä paistamiani lettuja katetun lava-automme takakonttiin. Minä hytisin miehen kainalossa kuuma kahvikuppi kädessä.
Siinä katseltiin maisemia tovi jos toinenkin. Nautittiin työnteosta. Tai siis vapaa-ajasta. Hmm.. tai siis työajalla vietetystä kahvitauosta. Hengiteltiin kylmää ulkoilmaa ja otettiin vielä vähän lisää kuvia. Ennen kuin starttasimme autolla kohti kotia,  kävin hakeamssa kivelle kuivumaan jättämäni bikinit. Niistä oli muodostunut hervottoman mallinen jääkalikka. Klonk, klonk.
Kansikuvan näette heti kun saan luvan julkaista sen. Hieno siitä varmasti tuli!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

6 Comments

 • Anonyymi

  Eilisen päivän hauskin juttu tuli sekin teidän saarelta – teillä on siellä kuulemma ollut piikki synnytysmäärissä, just sopivasti yhdeksän kuukautta voitokkaan Islanti-Englanti futismatsin jälkeen…hih!
  Hanna

  • Satu Rämö

   Melkoisia sisko- ja velikultia nämä islantilaiset 😀 Samankaltainen syntyvyyspiikki tapahtui pankkikriisin jälkeen kymmenisen vuotta sitten… Oli aikaa peuhata lakanoissa kun ekaa kertaa elämässä joku joutui työttömäksi.

 • Menolippu Maalle

  Tämä onkin hassu juttu, että monet haluavat erottaa työn ja vapaa-ajan, mutta itsekin pyrin sinun laillasi siihen, että työ olisi niin mielenkiintoista, että sen voi ihan hyvin yhdistää vapaa-aikaan. Osittain siihen jo pääsenkin, tulevaisuudessa toivottavasti vielä enemmän! Mulla on vähän vastaavanlainen värjettelykokemus Chilestä, jossa kävimme uimassa kuumissa lähteissä, ja ulkona oli lähestulkoon pakkaskeli. Se oli mahtava kokemus, joten voin kuvitella, että Islannissa tuo puoli on tosi hieno juttu 🙂

  • Satu Rämö

   Ai että, Chileen olisi ihanaa päästä! En ole koskaan käynyt Etelä-Amerikassa.
   Ja kyllä, samoilla linjoilla ollaan: vapaa-aika ja työ molemmat yhtä mukavia. Täytyy vaan olla tarkkana että töitä ei tule tehtyä liikaa tai ainakaan ettei ala ottaa vastaan liian monta epämiellylttävää työtehtävää, ettei kaikki tekeminen ala maistua raskaalta ja työläältä. Onneksi kevyin askelin voi tehdä paljonkin.

 • Anonyymi

  Kiva, että on tulossa uusi Islanti kirja. Mua vähän harmittaa sen Mondon minimaalinen teksti, en pysty lukemaan kirjaa. Joten isompaa tekstiä tällä kertaa, jos saa toivoa! 🙂
  Mä olen muuten harrastanut tuollaista uintia talvella Itämeressä, sen jälkeen kyllä kylmä ilma tuntuu lämpimältä ja voi istua kalsareissa pitkäänkin, vähän toisin kuin lämpimän kylvyn jälkeen 😉
  Lunni

 • Riikka / Vihreän saaren emäntä

  Voi vitalis!
  Kyllä aloin taas tämän tekstin myötä haaveilemaan Islannin matkasta (ei kuitenkaan niiden jääpökkelö vaatteiden vuoksi ;). Aina sitä tulee jotenkin suunnattua lämpimämpiin kohteisiin, mutta ehkä seuraavaksi sinne, kuumaan kylpyyn.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *