Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ajatuksia eläintarhasta

Teneriffan reissumme oli täynnä mahtavia hetkiä. Tällä matkalla syntyi monta upeaa tarinaa, jotka jäävät elämään pitkäksi aikaa.  Reissusta jäin vain yksi karmiva muisto. Eläintarhasta.
Lähdimme lapsen kanssa teemapuistoon nimeltä Jungle Park. Esitteen hauskat kuvat vuoristosta, kiipeilytelineistä, kukista, vapaana lentävistä linnuista ja seikkailuradasta saivat meidät innostumaan. Käydään tuolla! Taksilla matkaa hotellilta vain vartti.
Voi luoja.
Seikkailurata oli kyllä mahtava. Oli paljon kukkia, upeat näkymät vuoristosta merelle ja vapaana lentäviä lintuja.
Toki tiesin, että se oli myös eläintarha. Pesukarhuja, apinoita, orankeja… Eläintarhat ovat kyseenalaisia paikkoja, eihän siitä mihinkään pääse. Tiedostamiseni ei mene ihan niin diipiksi, että menettäisin yöuneni eläimen asemasta pällistelevien ihmisten katseen alla. Katselenhan minä naapurin koiraakin, enkä ole tästä valta-asemasta erityisen huolissani. Jos eläimelle on tarpeeksi tilaa, se saa hyvää ravintoa ja pääsee liikkumaan edes järkeviä määriä, omatuntoni ei ala suuremmin kolkuttaa. En hyväksy leijonaa lasikopissa, enkä kirahvia viidenkymmenen neliön aitauksessa, mutta eläintarhan tilavissa ja monipuolisissa tiloissa asuvat apinat eivät aiheuta minussa välitöntä paniikkia.
Tuolla Jungle Parkissa näin jotain aivan kamalaa. Isokokoisia lintuja muutaman kuution kokoisissa häkeissä. Ja jotain vielä pahempaa: ilman häkkiä olevia lintuja, jotka oli köytetty muutaman metrin mittaisella köydellä joko toisesta tai molemmista jaloista maahan. Jumalauta siellä oli kotkia, jotka eivät voi lentää. Eikä niitä ollut yhtä tai kahta, vaan puiston keskellä, paraatipaikalla kymmeniä lintuja jaloista maahan kiinnitettynä. Niitä käytettiin kuulemma puiston bravuuriohjelmanumeroon eli kotkanäytöksiin. (Olin siis käsittänyt ne esitteen vapaana lentävät linnut aivan väärällä tavalla.)
Yhden jaloistaan köytetyn linnun eteen oli pysähtynyt pieni tyttö. Lintu oli iso. Tyttö katsoi eläintä kiinnostuneena ja eläin tuijotti takaisin. Lintu alkoi siirrellä painoaan jalalta toiselle ja liikutella siipiään levottomana. Tyttö hihkaisi ilosta kun se huomasi linnun kiinnostuvan ympäristöstään. Lintu levitti siipensä ja yritti ponnistaa ilmaan. Mutta turhaan. Naru kiskaisi linnun ponnistusvaiheesta takaisin maahan. Kuului vaimea rääkäisy. Ja sitten lapsen surullinen kiljaisu.
”Mommy, it really wants to fly!”
Ei saatana. Olin raukka, enkä pystynyt katsomaan kohti. Kipitimme esikoisen kanssa lintujen ohi vikkelään ja pysyttelimme loppuajan puiston toisessa päässä. En pystynyt ottamaan noista linnuista edes valokuvaa.
Yritin kysyä puiston työntekijöiltä, ovatko linnut aina sidottuna jaloistaan, mutta kysymystäni ei ymmärretty. Yritin myös auttavalla espanjallani, mutta turhaan. En tullut ymmärretyksi. 
Huomasin, että ainakin Aurinkomatkat järjestää puistoon retkiä. Tui:n (entinen Finnmatkat) sivuilla moni kehui puistoa kiinnostavaksi. 
Yök. Älkää menkö, jos menette Teneriffalle. Jungle Parkin seikkailupuistolle ja maisemille iso plussa, mutta lintujen olot näyttivät hirveiltä. Jos olisin tiennyt, en olisi antanut puistolle rahojani. Yksi tehokkaimmista tavoista vaikuttaa on äänestää lompakolla, myös lomamatkoilla.

8 Comments

 • Saukko

  Me käytiin tuolla viime vuonna, ikävä kyllä. Ei mennä enää kun parin viikon päästä lähdetään taas Teneriffalle. Saarella olevaa Loro Parqueta mietimme mutta katsottuamme dokumentin Black fish (suosittelen), ei tarvitse mennä sinnekään.

 • Anonyymi

  Kurja ilmiö, kun muuten hyvään kohteeseen on ympätty tämmöistä -käytiin Teneriffalla Siam Park -vesipuistossa, joka oli huikea -älyttömän hurjia vesiliukumäkiä, todella siisti ympäristö ja upeat istutukset, mutta sitten keskellä tätä kaikkea oli todella pieni (ja aivan täysin tarpeeton) allas hylkeille, ja jotain oletettavasti lentokyvyttömäksi napsaistuja lintuja löytyi myös. Loro Park (se iso ja IHAN joka puolella mainostettu eläintarha) osattiin välttää, mutta Siam Parkin lipusta taisi valitettavasti kilistä rahat samalle tilille kuin Loro Parkista. 🙁

 • Anonyymi

  Olen ihan samaa mieltä eläintarhoista, en vaan voi mennä. Katsoin myös tuon Black fish -dokkarin ja vannoin että pidän edelleenkin lapseni pois tuollaisista paikoista. Lapselleni aion tämän myös totuudenmukaisesti selittää ja kertoa, jos hän joskus pyytää vierailua. Annan hänen mieluummin ihastella oravia lähimetsässä ja pieniä ahvenia mökkirannassa. Todellakin äänestän lompakollani.
  Hanna

 • Mieletön migreenikko

  Hassua ehkä että tuossa on kelattu ettei ne lapset tajua mitään ku lapsihan monesti tajuaa paremmin kuin aikuinenkaan, kuten tuo tarinan tyttö. Voi surku :/ Onneksi eläinten oikeuksista on koko ajan enemmän juttua. Itsekään en vielä 10 vuotta sitten teininä tajunnut että norsuajelu Thaimaan-matkalla olisi voinut olla jotenkin epäilyttävää ja nykyään se alkaa olla kai enemmän yleistä tietoa ettei jengi mene niille enää. Tämänkaltaiset jutut ovat siksi tärkeitä.

 • Förvånad

  Tulee mieleen käynti Pietarin eläintarhassa. Jääkarhu noin 10 neliön häkissä, jossa betonilattia, ja teräskalterit. Siellä se käveli edestakaisin, edestakaisin. Ja kirahvit hyvin pienessä tilassa. Kamalaa. Eikä me haluttu pilata lastemme iloa kun saivat nähdä niinkin eksoottisia eläimiä, kertomalla miten karmeaa tämä oli, vaikka itseään oksetti.

 • Anonyymi

  Meksikossa matkustaessa otettiin yhdeksi yoksi hotellinvaraussivuston kautta suht edullinen all inclusive-mesta (oli jo aika myohainen ilta eika viela majoitusta plus seuralaiset tykkas enempi sen tyylisista paikoista), paikan paalle tultua kavi ilmi etta hotellilla on oma elaintarha.. Jos olisin tiennyt etukateen olisin ehdottomasti kieltaytynyt, mutta kaverit eivat kauheasti piitannet ja paha siina oli yksin ruveta etsimaan uutta paikkaa keskella ei-mitaan. Elaimet oli surkeen pienissa hakeissa, selkeasti vain hotellin vetonaulana (eika suojeluagendalla kuten ainakin osassa elaintarhoista) ja somisteena. Tuli vaan ihan helvetin paha olo etta makin rahoillani kannatin semmoista paikkaa.

  Jenerator

 • Sari

  En ole käynyt muualla eläintarhassa kuin täällä kotimaassa Korkeasaaressa ja joskus lapsena Ähtärissä. Mielestäni meillä täällä on kuitenkin eläimillä hyvät tilat ja vapaus liikkua, mutta tuollaiseen paikkaan en tosiaan menisi. Kuulostaa tosi pahalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *