3 x hyvä teko naistenpäivänä

Pidin tänään vähän rokulipäivää keskellä arkiviikkoa. Naputtelin konetta aamulla parisen tuntia ja sitten päätin, että en todellakaan jaksa aloittaa kirjanpitokuittisavottaa juuri nyt. Teen huomenna. Tai perjantaina. Kuittimapin sijaan tartuin lenkkareihin, pakkasin sporttikuteet reppuun ja lähdin tekemään Crossfit openin edellistä ohjelmaa, joka jäi viime viikolla väliin. Päräyttävän treenikombon jälkeen kävin hakemassa esikoisen tavallista aikaisemmin koulun iltapäiväkerhosta. Päätimme koukata lähileipomon kautta ja hakea meille kaupungin isoimmat pullat. Loppupäivä hengattaisiin kotona ihanassa sokerihumalassa. Onhan naistenpäivä.

Mutta siis hei. Oikeastihan pullaa saa söydä vaikka joka päivä, ei siihen mitään naistenpäivää tarvita. Kansainvälistä naistenpäivää juhlistaa parhaiten tekemällä jotain järkevää ja hyvää. Tässä kolme hyvää vinkkiä, joiden kautta pystyy auttamaan apua tarvitsevia. Voit lahjoittaa rahaa tai auttaa muilla tavoin. Poimi oma tapasi jeesata muita muijia ja miehiä!
1. Lahjoita rahaa Silpomaton-kampanjaan. Yritetään lopettaa naisten sukupuolielinten silpominen. Muutetaan niitä virheellisiä uskomuksia, joihin naisten sukupuolielinten silpominen perustuu. Katja kertoi blogissaan kampanjasta enemmän, suosittelen lukemaan tuon varsin valaisevan tekstin. (Jutussa ei kuvailla yksityiskohtaisesti väkivallantekoa, eli sen voi lukea herkempikin ilman disclaimeria.) 
2. Kuuntele musiikkia. Menkää Spotifyssä kuuntelemaan Vesterinen yhtyeineen -bändin biisiä Lapselleni, josta on tehty hyväntekeväisyysversio. Kuuntelemalla tuon hyväntekeväisyyttä varten tuotetun kappaleen, siirtyy artistin osuus tuotosta kokonaan ja suoraan kerryttämään hyväntekeväisyyspottia, tällä kertaa Pelastakaa Lapset ry:n kautta Syyrian lasten hyväksi tehtävään työhön. Tarvitset siis tilin Spotifyhyn ja siitä vaan lahjoittamaan kuuntelemalla.
3. Jaa tietoa Nollalinjasta. Se auttaa lähisuhdeväkivallan uhreja Suomessa. Ikävä kyllä Suomi on Euroopan kärkimaita lähisuhdeväkivaltatilastoissa. Siitä kertoo mm. se, että 30 prosenttia naisista on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin tekemää väkivaltaa. Viime vuoden lopussa avattiin julkinen tukipalvelu Nollalinja, ympärivuorokautinen auttava puhelin. Soittoihin vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Nollalinjaan saa soittaa kuka tahansa: väkivaltaa kokenut nainen tai mies, väkivallan uhrin tai tekijän läheinen tai ihminen, joka on työssään kohdannut lähisuhdeväkivallan uhreja ja tekijöitä ja kaipaa neuvoja asiakastyöhön. Tärkeintä on, että kun Nollalinjaa tarvitaan, avuntarvitsija tietää mistä sen löytää. Siksi paras tapa auttaa on levittää sanaa. Jaa siis tietoa vaikka kavereille ja omalle some-verkostolle ja pyydä muita välittämään viestiä eteenpäin.
Kiitos.

6 Comments

 • Mieletön migreenikko

  JOKA KOLMAS?! Nyt oli kyllä wtf-hetki, kuvittelin olleeni jossain tosi pienessä marginaalissa. Ilmeisesti kohteen syyllistämisen ja heikoksi leimaamisen takia kukaan ei vaan kehtaa puhua.

 • Anonyymi

  Lähisuhdeväkivalta on valitettavan yleistä. Samoin lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Kaikki ei tietenkään tule tilastoihin, koska näistä ei uskalleta, haluta eikä kehdata puhua. Vaikka eipä se uhrin vika ole. Lisäksi etenkin jälkimmäisen saattaa unohtaa vuosikymmeniksi teon traumatisoivan luonteen vuoksi. Toki sitten on vielä sekin näkökulma, että väkivaltaa on monenlaista. Ei kaikista väkivaltaa kokeneista ole tehty hakkelusta, osalla se on henkistä väkivaltaa, jollain tönimistä jne. Ei toki sen sallittavampaa, mutta toki se nostaa tilastoja.
  Lunni

  • Satu Rämö

   Uskon, että se tulee tilastoihin nykyään enemmän kuin aikaisemmin. Islannissa, joka on monella tapaa aika samankaltainen maa kuin Suomi, on viimeisen vuosikymmenen aikana seksuaalirikokset nousseet rikostilastoissa tosi paljon. Koko nousun määrä ei selity sillä että rikosten määrä olisi noussut, tämäntyyppisistä rikoksista raportoidaan nykyään enemmän kuin aikaisemmin. Mikä on hyvä, että raportoidaan ja puhutaan. Mutta paljon jää tietysti vielä pimentoonkin, etenkin kun uhrina on lapsi. Tuossa samassa tutkimuksessa oli raportoitu erikseen myös lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, esim näin:

   "Suomessa niiden naisten osuus on korkein (53 %), jotka ovat kokeneet aikuisen tekemää fyysistä, seksuaalista tai henkistä väkivaltaa jossakin muodossa alle 15-vuotiaina. EU:n keskiarvo on 35 %, ja tulokset vaihtelevat jäsenvaltioittain 15 prosentista 53 prosenttiin."

 • Anonyymi

  Nämä kaikki hyvät teot voisin tehdä – siispä moni muukin.

  Kiitos, kun pidät hyviä asioita esillä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *