Islantiin tarvitaan 4 000 ulkomaalaista työntekijää

Etsitkö töitä? Täältä meiltä päin löytyisi. Seuraavan vuoden aikana Islanti nimittäin tarvitsee jopa 4 000 ulkomaalaista työntekijää. Hurja lukema. Yllätyin itsekin, kun luin paikallisen englanninkielisen sanomalehden Grapevinen sivuilta tuon Islannin työvoimapulaa käsittelevän uutisen.

Siis neljätuhatta työpaikkaa ei seuraavien vuosien vaan seuraavan 365 päivän aikana. Väkilukuun suhteutettuna tuo tarkoittaisi samaa, kuin että Suomeen tarvittaisiin heti paikalla noin puolentoista Mikkelin verran (75 000) työvoimaa ulkomailta.
Syitä tähän työvoimapulaan on useita. Matkailu on tällä hetkellä Islannin suurin työllistäjä ja alana työvoimaintensiivinen. 320 000 asukasta ei pysty mitenkään handlaamaan pian lähemmäs kahta miljoonaa matkailijaa. Samaan aikaan islantilaiset ovat alkaneet muuttaa hanakammin ulkomaille ja väestö vanhenee. 

Kun Islannissa kuikuilee vähän ympräilleen, ulkomaalaisten suuren osuuden työvoimasta huomaa helposti. Kuvaava esimerkki viime viikonlopulta. Olin puolisoni kanssa Heklan tulivuoren lähellä sijaitsevassa Hotel Heklassa viikonloppulomalla. Äkkiseltäni laskeskelin, että hotellin 20 työntekijästä vain yksi oli islantilainen ja puhui islantia.  Sama juttu kahviloissa, ravintoloissa, punttisaleilla ja vaatekaupoissa. Maaseudulla ulkomaalaisten osuus työvoimasta tuntuu isommalta kuin Reykjavikissa.
Täältä saa siis melko helposti töitä ilman islannin kielen taitoa tai Islannin kansalaisuutta. Suurin osa avoimista työpaikoista on matkailun parissa: hotellien vastaanotoissa, ravintoloissa, siivouksessa, autovuokraamoissa, matkanjärjetäjien toimistoissa ja matkanmyyntipisteissä. Minunkin puolisoni firmassa on hommissa paljon vaellus- ja ulkoilujutuista kiinnostunutta väkeä, jotka on palkattu toimistoon kielitaitonsa takia. Ranskan-, saksan-, kiinan- ja espanjantaitoista väkeä tarvitaan syöttämään juttuja sosiaaliseen mediaan, päivittämään firman nettisivuja ja vastaamaan asiakkaiden kyselyihin. 
Ulkomaalaiset työllistyvät kyllä muillekin aloille kuin matkailuun, etenkin jos omalta alalta on jo kertynyt hyvin kokemusta. 

Jos siis painiskelet työnhaun parissa Suomessa ja olet valmis vähän seikkailemaan, pieni pyrähdys töihin Islantiin saattaisi olla aika nasta ratkaisu. 
Kirjoitin kesällä kolmen jutun Töihin Islantiin -sarjan (yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa). Sen jutut löytyvät täältä:
Mistä niitä töitä löytää? Eli juttu Töihin Islantiin – vinkkejä ja linkkejä
Millaista Islannissa on elää? Eli juttu Islannissa töissä ja arjessa

Kokemuksia. Eli juttu   Haastattelussa: työntekijän kokemuksia Islannista

Jos haluat kysellä mitä tahansa Islannissa työskentelyyn tai asumiseen liittyviä juttuja etkä löydä vastauksia noista postauksista, niin kommenttikenttä on vapaa. Vastaan mielelläni! Ja olen muuten myös siellä matkamessuilla ensi viikonloppuna. Islannin-ständillä olen pääasiassa puhumassa matkailusta, mutta kyllä sinne voi tulla kyselemään Islannissa asumiseenkin liittyvistä jutuista.
Grapevinen englanninkielinen juttu kokonaisuudessaan löytyy tämän linkin takaa.

17 Comments

  • Satu Rämö

   Hoitoalalla on myös ulkkareita; hammashoito on kokonaan yksityistä, eli haetaan duuniin hammaslääkäriasemille / yksittäisten lekurien pitämiin pienempiin vastaanottoihin.

   Tosin lekuripuolella kannattaa ottaa huomioon kelpoisuusvaatimukset – saattaa olla että suomalaisen koulutuksen saanut lääkäri tarvitsee jonkun "lisäosan" että voi työskennellä ulkomailla. Esim. Lääkäriliitossa varmaan tiedetään tästä enemmän.

 • Anonyymi

  Halvimmat asunnot? Yhdistääkö luonto monikulttuurista sidettä? Saako paikallisiin kontaktin luontevasti arjessa? Onko ruotsinkielestä mitään hyötyä?

  • Satu Rämö

   Noista jutuista löytyy linkkejä asuntovuokraukseen liittyen. Hinta vaihtelee kamalasti asuinpaikan mukaan, esim täällä rvk:n keskustassa missä hinnat huipussaan maksaa huone kommuunissa halvimmillaan noin 400 euroa, oma yksiö 1200 e ylöspäin. Eli asuminen on se isoin menoerä ainakin reykjavikissa. Maalla on halvempaa.

   Ruotsista on hyötyä ainakin luetun ymmärtmisessä mutta puhumisen kannalta ei juuri. Mua jeesasi kielenopiskelussa saksan taito (kieliopissa samankaltaisuuksia).

   Paikallisiin tutustumisessa; katso nuo linkkaamani vanhat postaukset 🙂

 • Anonyymi

  Onko Islannissa tarvetta teollisuuspuusepälle? Valmistun keväällä ja kämppä hakusessa Suomesta mutta ei paha vaihtoehto olisi etsiä Islannista vaikkapa puoleksi vuodeksi alan töitä. Mitkä mahtaa olla mahdollisuudet saada asunto, millainen palkkaus tämäntyyppisillä aloilla ja mikä on Islannin paikallisen työvoimatoimiston nettisivu?

  • Satu Rämö

   Mitä teollisuuspuuseppä tekee? Asunto löytyy kyllä, tosin sitä joutuu jonkin aikaa hakemaan ja välttämättä ihan ensimmäinen ei ole se unelmien koti. Sitten kun täällä vähän aikaa asuu ja alkaa tuntea ihmisiä, asuntojututkin selviävät paremmin kun aina joku tuntee jonkun joka tuntee jonkun joka etsii vuokralaista.

   Islannin työkkärin nettisivun enkunkielinen versio on: https://vinnumalastofnun.is/en
   Kannattaa käyttää vaikka google translatea noiden islanninkielisten työpaikkailmoitusten lukemiseen.

  • Satu Rämö

   Pankkisektori ei ole enää ihan yhtä voimissaan kuin edellisen nousukauden jälkeen, mutta monet firmat kyllä etsivät rahoituspäälliköitä ja -johtajia. Usein nämä haut tekee joku ulkopuolinen konsulttifirma kuten Capacent: https://capacent.is/

   Siellä näyttäisi etusivulla olevan haussa muutamia kirjanpidon ja rahoituksen tehtäviä. Suosittelen google translatea, nuo ilmoitukset kun ovat yleensä vain islanniksi.

 • katri vuorvirta

  Heippa!
  Millaisia työharjoittelu mahdollisuuksia Islannissa on matkailualan osalta?

  Opiskelen Jyväskylän ammattikorkeassa toista vuotta, ja blogisi oli linkattu koulumme FB sivustolle, josta sen bongasin 😀

  Ja tosiaan onko työharjoittelu paikkaa mahdollista saada lyhyellä varoitusajalla..? Tarkoitus olisi siinä maalis-huhtikuun aikana aloitella ja muutaman kuukauden työtä tehdä.

  Lyhyt varoitusaika, koska tällä hetkellä olen Aasiassa vaihdossa, ja Suomeen en ainakaan haluaisi työharjoittelua mennä suorittamaan 😀
  Kohdetta miettinyt hyvin kauan, ja Islanti olisi kyllä Aasian jälkeen aika hieno paikka!:)

  • Satu Rämö

   Kannattaa lähestyä kiinnostavia yrityksiä suoraan ja kysyä; laittaa cv, lyhyt meili ja vaikka soittaa vielä perään. Joskus asiat järjestyvät yllättävän nopeasti, joskus voi kestää kauan saada vastaus – silloin kannattaa vain jatkaa pommittamista. 🙂

 • Anonyymi

  Oih, olipa sattuma kun ajattelin juuri tulla blogiisi kommentoimaan, mahtaisiko Islannista löytyä kesätöitä ja miten niitä kannattaisi lähteä etsimään, ja olitkin juuri tehnyt tämän postauksen! Hinku Islantiin on kova, sillä kävin siellä viimeksi vajaat neljä vuotta sitten, ja edelleen tuntuu siltä, että osa minusta jäi sille tielleen. Nordjobb-hakemus on jo laitettu vetämään, mutta sieltä ei ole tullut tarjouksia aikaisempinakaan vuosina, joten lienee turvauduttava muihinkin kanaviin! Kiitos siis vinkeistä!

 • Anonyymi

  Miten todellinen työvoimapula on? Samankaltaisia uutisia kuulee Suomestakin, mutta työttömän todellisuus on toisenlainen. Hakemisen jälkeen työpaikasta ei kuulu mitään.

  Olen työtön ja luontoihminen ja kaiken lisäksi kiinnostunut kielistä, joten islannin opiskelukin houkuttaisi sekä teoreettisesti että käytännöllisesti, mutta ennen kuin rupean sinne tulemaan, kiinnostaisi tietää, iskenkö käteni paskaan.

  • Satu Rämö

   Mun kokemuksen mukaan – sekä työnantajana että alihankkijana – työvoimapulaa on. Työttömyysaste on noin kahden prosentin luokkaa (vähän eri Suomessa tällä hetkellä – vaikka saattaahan olla että kun isot ikäluokat alkavat urakalla jäädä pois työelämästä, tekijöitä tarvitaan). Monta suomalaiskaveriakin on tullut tänne "katsomaan" ja työpaikka on löytynyt viikon sisällä.

   Sitähän ei voi tietää, miten se menee, ennen kuin kokeilee. Kannattaa katsoa nuo aikaisemmat postaukseni (jotka linkkasin tuossa blogijutussa), siellä on linkit Euresin ilmoituksiin ja kerrottu myös siitä, miten TE-toimistot auttavat esim. työhaastattelumatkojen kustannuksissa.

 • Anonyymi

  Mites sairaanhoitaja? Onko Norjan osaamisesta hyötyä Islanninboppimiseen, siellä reilut pari vuotta työskennellyt ja Suomessa tietty.

  • Satu Rämö

   Välillä kommentteja tulee niin paljon että näihin vanhempiin juttuihin vastaaminen jää. Pahoittelut! Mutta mitä kysymykseen tulee: kyllä siitä varmasti on hyötyä ainakin jonkun verran. Itseäni auttoi ruotsin osaaminen (sanoissa on samankaltaisuutta) ja saksan osaaminen (kielioppi samankaltainen). Kannattaa ehdottomasti tulla ainakin yrittämään – enkulla pääsee alkuun ja työssä oppii lisää. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *