Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Hei -dottir/-son, taas tuhlataan!

Kävin viime viikonloppuna naapurikorttelin ravintolassa ja tilasin ennen ruokaa yhden drinkin. Se maksoi 22 euroa!
Vannon, että se ei ollut kooltaan erityisen suuri (ehkä juuri ja juuri 2,5 desilitraa), eikä se sisältänyt maailman harvinaisinta vodkaa tai oikein vintagea vuosikertaviskiä eikä sitä oltu koristeltu kultahipuin. Juoma oli erinomainen, mutta ei erinomainen 22 euron edestä.

Ja hei: se oli tämän reykjavikilaisravintolan edullisin cocktail. Ravintola oli kiva keskiverto, ei Michelin-pyrkyri tai muutenkaan mitään fine diningia. Ihan tavallinen mukava bistro.
Kaksi kahvia, kaksi kaakaota ja pari palaa kuivakakkua Reykjavikin keskustakahvilassa: noin 30 euroa.
Islannissa on tosiaan taas hinnat lähestymässä huippuaan. Jos sama nousuvauhti jatkuu, se pitsa maksaa pian sen 50 euroa. Voi herra mun jee. 
Inflaatio ei ole (vielä) juuri mitään; vaivaiset pari prosenttia. Palkkakulut ovat kuitenkin nousseet ja matkailubuumi on kuumentanut keskustan liiketilamarkkinoita. Ne ovat molemmat osaltaan vaikuttaneet ulkona syömisen kallistumiseen.  Suurin syy löytyy kuitenkin valuuttakurssista: Islannin kruunu on vahvistunut kymmeniä prosentteja viime vuodesta.
Turisteille Islanti on siis kallistunut vieläkin enemmän kuin kruunuissa tienaaville paikallisille. Takana ovat ne ajat, kun Reykjavikista sai kolmen ruokalajin illallisen viineineen 60 eurolla, hotelliyön viidelläkympillä ja valassafarin neljälläkympillä.
Matkailu on tällä hetkellä Islannin isoin toimiala ja voitte uskoa, että kruunun vahvistuminen ajaa vapinaa matkailualan tyyppien puntteihin. Epävarmuus tietysti kasvaa, kun ei tiedetä varmaksi, mitä asiat parin kuukauden kuluttua maksavat. On kamalan hankalaa laskea hintoja ulkomaalaisille matkailijoille, kun kruunu kiipeää jatkuvasti ylöspäin kuin kissa puunvartta. Matkailijat valittavat nousevista hinnoista ja tyytymättömyys ihan ymmärrettävästi lisääntyy.  
Minuakin tilanne ottaa päähän. Hevosmatkojen tulevaisuus näyttää ankealta, jos kruunu jatkaa vahvistumistaan. Harvalla on varaa  ja halua 3 000 euroa viikonmittaisesesta hevosvaelluslomasta… Ei minulla ainakaan. Jos Islannin talous tästä vielä kuumenee ja kruunu kallistuu, saattaa olla, että hevosmatkat jäävät  ensi kesän jälkeen tauolle seuraavaa lamaa odottelemaan.
Jotain tarttis tehdä, vaativat hotellienomistajat, matkatoimistoyrittäjät ja bussifirmat. Epäilemättä pitäisi. Ei vain ole ketään, joka tekisi, koska maassa ei esimerkiksi ole hallitusta. Parlamenttivaalit olivat lokakuussa, mutta koska kukaan yksittäinen puolue tai edes samanmieliset puolueet eivät saaneet enemmistöä, on pelattu tetristä erilaisilla kombinaatioilla. Presidentti on antanut hallitusnevuottelijan valtuudet ensin oikeistopuolueen puheenjohtajalle, sitten vasurivihreiden puheenjohtajalle ja loputa piraateille, jotka antoivat periksi eilen. Joko yksi ei ole valmis antamaan muita enempää periksi tai kukaan ei halua antaa periksi edes tarpeeksi.
Vuodenvaihteessa ei välttämättä ole vielä hallitusta, mutta rahaa saa pian liikutella vapaammin. Islannista ei ole pankkikriisin eli vuoden 2008 jälkeen saanut viedä eikä maahan tuoda valuuttaa vapaasti. Ulkomaanmatkalle lähtevän islantilaisen on pitänyt mennä rahanvaihtoasioissa pankkiin lentolippujen kanssa, jotka todistavat lähitulevaisuudessa tapahtuvan matkan. Ulkomaankauppaa tekevä yritys – kuten esimerkiksi oma firmani – ei saa maksaa laskuja ulkomaille kuin arkisin yhdeksän ja neljän välisenä aikana.
Tammikuun alussa nuo valuuttakontrollit alkavat vähitellen vapautua, mutta aika epäselvältä se koko kuvio silti vielä vaikuttaa. Jos käy niin, että ulkomaalaiset sijoittajat saavat alkaa viedä täällä tundralla vuosikausia nalkissa olleita rahojaan pois maasta, kruunun kurssi saattaa taas laskea. 
Eli ehkä sen gin tonicin saa siis kohta 16 eurolla? Ehheh. Ja jos ei, niin ei kai siin sitten auta muu kuin pysyä poissa baareista ja korkata se vuosikertasamppanja kotona. 

10 Comments

 • Lotta

  Ainoa positiivinen asia minkä hätsynpikaa löysin, että kun kohta tilaan sen pakettimatkani aurinkoon kohdetarjonnan vuoksi Tanskasta, on ensi syksyn matka huomattavasti halvempi kuin viime syyskuinen. Muuten kyllä tympii kyllä poliittinen saamattamuus.

  • Satu Rämö

   Kyllä! Välivuosi Thaimaassa tulee tätä menoa edulliseksi 😀 Ja laskeehan nuo tuontihinnat eli se vähän jeesaa. Paitsi no, bensa ja diesel kallistuu kyllä koko ajan. Taitaa Bjarni laittaa kasvavat katteet omiin taskuihinsa 🙂

 • Katja S

  Kasvavalla kauhulla olen seurannut kruunun kurssin kohoamista. Ensi syksyksi suunnitellun reissun budjetti alkaa kohta olla ulottumattomissa. Tämä kehitys kun jatkuu, niin jää Itä-Islannin vuonot kiertämättä. En ole edes uskaltanut katsoa missä hinnoissa autovuokrat nykyään ovat…

  • Satu Rämö

   I know – tosi pebasta. Mutta jos tuossa vuoden vaihteessa tosiaan aukaistaan niitä raharajoituksia niin ehkä se kurssi siitä vähän heikkenee.

  • Satu Rämö

   Näin on! Täällä Islannissa varsinkin – pieni ja ulkomaankaupasta riippuvainen talous, yhdistettynä lyhytjänteiseen pirskahteluun – nousut ja laskut on kamalan jyrkkiä. Mutta tästähän tämä suuntaan tai toiseen kehittyy…

 • Katja

  Haha, juuri tehtiin reissun tilityksiä ja tultiin siihen tulokseen että hyvät hyssykät. Mutta onneksi oli niin loistava reissu!

  • Satu Rämö

   Kyl. Loistavasta kehtaa maksaakin, samaa mieltä! Kiitos viel seurasta, olipas tosi kivaa saada koko teidän porukka kylään tänne.

   Ens kerralla sitten tuut yksin (ja laman aikaan – about parin vuoden päästä viimeistään), niin käydään tyhjentään noi lähibaarien kaapit. 🙂

 • Sari

  Ja me täällä kauhistellaan kalliita hintoja. Pitsan saa sentään vielä kympillä ja kaakaon ja leivonnaisen samaan hintaan. HUH!

 • madde

  Voi perse. Mä kun olen toivonut matkaavani siine uudestaan tässä joskus oltuani siellä viimeksi 2010. Maksoin GT:stä juuri tuon 22 euroa, mutta paikkana oli Marina Bay Sandsin kattoterassiravinola Singaporessa. Maailman hienoin hotelli, jossa halvinkin huone maksaa 500e/yö. Kaupungissa, jossa on helppo löytää 2-3 euron lounas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *