Flunssan karkottaja

Kärsin toista viikkoa kevyestä flunssasta. Tämä ei ole lähellekään samallainen tauti kuin se influenssa josta moni juuri nyt kärsii, mutta hermoja ja nenää raastavaa tämä silti on. Pieni vittumainen heikotus ja heikko vitutus on läsnä ihan joka hetkessä.

No te tiedätte stoorin: nenä vuotaa, aivastuttaa, silmät tuntuvat kuivilta ja lihaksia särkee mutta vain sen verran että tietää olevansa melkolailla pelikunnossa. Kuumetta ei ole eikä vatsatautia, mutta nenä on verillä ja kone käy hitaalla.
Perheestä onneksi kukaan muu ei juuri nyt ole samalla tavalla ”vähän kipeänä” kuin minä. Mutta silti – kaksi viikkoa semikipeänä alkaa jo lievästi ottaa päään. En ole kunnolla saikulla, mutta en ole täysikuntoinenkaan. Ärsyttävää rypemistä harmaanvihreässä limassa.  Lievästi sanottuna ottaa päähän – ja vielä vuoden kiireisimpänä aikana.
Vedän särkylääkkeitä maltillsisesti eli noin yhden tabletin vuorokaudessa. Lääkkeilyn ohessa nautin suuria määriä c-vitaamiinporejuomaa ja valmistan omaa flunssankarkottajakeitostani. Tätä ”flunnsajuomaa” keittelen kolmesti päivässä: heti herättyäni, päivällä ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Juoman juju on överimäärässä inkivääriä ja hunajaa. Juoman jälkeen hengitystiet pysyvät pari tuntia terveenoloisina ja olo jokseenkin siedettävänä. Juoman pohja on joki ei musta tee eli joko hedelmätee, rooibos tai vihreä tee). Sain vähän aikaa sitten maistiaisia helsinkiläiseltä Nord-T:ltä ja olin aika fiiliksissä huomattuani, että heillä on ihan omaa, Reykjavikille nimikoitua valkoista teetä. Rooibos toimii mielestäni tässä flunssajuomassa parhaiten, mutta tuo vaalea tee on minusta myös ihan kelpo. Ainakaan se maku ei ole liian päällekäyvä. Ja juuri nyt tässä tilassa en halua mitään, mikä dominoi liikaa.
Juomastani tekee spesiaalin suosikkiyrttini rosmariini. Jos kaupasta löytyy hyvää tuoretta rosmariinia, heitän oksan teelehtien kaveriksi hautumaan. Jos tuoretta rosmariinia ei löydy, käytän kuivattua versiota. Se ei maistu yhtä hyvälle, mutta tuo drinkkiin yrttisen talvifiiliksen. Koen rosmariinin myös vähentävän liman eritystä. En tiedä on kyse lume-ilmiöstä, mutta pääasia on, että fiilis paranee.

Flunssan karkottaja – tee näin

Pilko peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä. Pistä inkivääri ja 3 dl vettä kiehumaan muutamaksi minuutiksi. Sammuta liesi ja lisää nesteeseen teenlehdet ja rosmariini. Hauduta kannen alla 2-5 minuuttia. Sen jälkeen lisää juomaan sitruunanmehua. Kaada sihdin läpi kuppiin ja lisää juoman sekaan todella paljon hunajaa. Nauti lämpimänä ja mielellään kolmesti päivässä. Juomaa ryystäessäsi toivo, että se nuha jo saakeli sentään loppuisi.
Tsemppiä kaikki kohtalotoverit!

9 Comments

 • Anonyymi

  Ainakin Nepalissa saa lähes joka kahvilasta myös lemon-honey-ginger-juomaa, jossa on nämä ainekset kuumassa vedessä. Tämän tilaaminen merkkaa itselleni aina talvikauden alkua. Mutta keittelen samaa keitosta myös kotona flunssaan. Parasta on, että ainekset löytyvät helposti joka vihanneskojusta ja pikkukaupasta.
  Pikaista paranemista!

 • Anonyymi

  Pari viikkoa sitten mulla uhkasi alkaa flunssa ja mä käytin tuota samaa sekoitusta. Lisäksi kromia ja c-vitamiinia, carmolis tippoja ja runsaasti teetä. Sain taltutettua flunssan kahdessa päivässä… toki lepo auttoi myös.

  En tiedä oliko syynä tuo lääkitseminen vai vaan flunssan ohimeneminen itsestään, mutta se on totta, että inkiväärijuoma helpotti oloa.

  Olin sitten Tallinnassa heti tuon flunssanpoikasen jälkeen ja siellä paikallisessa supermarketissa oli heti sisääntulon valtava kori johon oli aseteltu inkivääriä, hunajaa ja sitruunaa esille. Sielläkin siis selvästi uskotaan noiden voimaan.

 • jopa

  Hei, parane pian!
  Tulkitsin silmilläni että tuossa kulhossa on jäätelöä, mietin tummempien jäätelöpallojen ihmeellistä muotoa, että onpas kummasti kauhalla saatu vedettyä. Jäätelöä flunssaan, no tämäpä uutta. Kunnes silmäni aukesivat näkemään inkivääripullukat ja sitruunan..
  Sama flunssajuoma Kiinassa.

 • Hanne

  Hei ja tuohon lisäksi valkosipuli! Itse popsin raakoja valkosipulin kynsiä, niin johan flunssa lähtee. Ja ihmiset ympäriltä :).

  • Anonyymi

   Jep! Ei oo ihan herkkua, mutta toimii kyllä 🙂 Itse siis tujauttelen keitettyyn veteen (tai siis keittelen sekaan) valkosipulia, inkivääriä, hunajaa ja sitruunaa, joskus myös neilikkaa 😀 Tuohonkin makuun tottuu, ja se ihan oikeasti toimii. Tätä voi myös tehdä isomman satsin kerralla ja säilöä jääkaapissa (periaatteessa jos päivittäin joisi, niin flunssat olisi kuulemma historiaa 😉 )

 • iivika t

  Mä olen ihan höperönä yrttiteehen ja suosikkeina hyllystä löytyy aina vihreä tee+inkivääri sekä lakritsi+inkivääri. Tuota vihreää vedän aamuisin kaksi soppakulhollista hunajan kera, ei ole lenssu iskenyt. Ja lakritsi-inkvääri on loistava makeanhimoon!

 • Mama Elf

  Heissan!

  Pieni vinkki: Tuota C-vitamiinia tungetaan flunssan helpottajaksi, mutta vieläkin törkeämpää on D-vitamiini, varsinkin kun se usein täällä pohjosella pallonpuoliskolla on vajeessa kuitenkin. Eli aurinkovitamiinia poskeen flunssan taltuttajaksi.

 • Anonyymi

  Aika samanlainen on minunkin flunssajuomani. Tuota rosmariinia en tosin ole kokeillut, täytyypä laittaa vinkki korvan taakse. Pieni tujaus viskiä sekaan toimii myös hyvin.;)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *