Aidosti islantilainen – osa 8

Istun pää kahvikupin sisällä ja mietin… mitä antaa joululahjaksi puolison keskimmäisen puoliveljen vanhimman lapsen aviomiehelle. (Saman puoliveljen nuoremman lapsen aviomiehelle lahja on jo hankittu, eli sitä ei tarvitse enää pohtia!)

Joulu on Islannissa ihan hullua aikaa ainakin mun omalla mittatikulla kun asiaa tarkastelee. Suomessa mulla oli ja on edelleen tapana ostaa lahjat lähiperheelle ja askarrella lasten kanssa mummoille jotain kivoja pahvitonttuja.
Mutta täällä se joululahjottava lähiperhe on jotain aivan muuta. Siihen kuuluu oman puolison ja lasten lisäksi miehen sisarukset (perheineen!), puolisisarukset (perheineen!), maaseutuajan sukulaiset (siis lapsuusvuosien maalaiskesien maatilalla asuvat sukulaiset – ja perheineen tietysti!), naapurit (nekin kun ovat usein jotain sukua), parhaimmat vanhat ystävät (peruskoulu-, lukio- ja yliopistoajoilta – PERHEINEEN!). 
Mulla on tässä edessäni siis kaksi A4-arkkia täynnä nimiä ja lahjoja, ja nimen perässä rasti jos lahja on hankittu, ja nimen päällä viiva jos lahja on toimitusvalmis eli paketoitu ja kortitettu.
Voi luoja. Ja kun tähän junaan on kerran hypännyt mukaan, siitä ei voi kuulemma hypätä pois. Joku voi näet luulla, että on jotain hampaankolossa, jos pientä lahjaa ei tänä vuonna tulisikaan.
Nuo sukulaislahjat eivät tapaa olla mitään isoja: kahvia, suklaata, kirjanmerkki tai laadukas käsisaippua. Konkurssia tästä traditiosta ei siis seuraa, ihan pelkkä logistinen katastrofi vain!
No mutta minähän sopeudun – ja käärin tavaraa pakettiin kuin tuulispää. Paketoin jakeluun menevät lahjat (mies ja lapset kuskaavat niitä talosta toiseen aattoaamuna mun ollessa töissä) aatonaattona yöllä kaupassa kun myymälä on mennyt kiinni. Lähiperheen lahjat käärin seuraavana aamupäivana eli jouluaattona kello 13, kun kaupan ovet sulkeutuvat ja joululaulurenkutus ostoskeskuksen kajareista vihdoin loppuu. 
Eikä se säätö jää lahjojen hankkimiseen. Islantilaisessa joulussa myös lahjojenjako on ainakin meidän perheyksikössä hyvin pitkä prosessi. Paketteja ei tuo joulupukki, vaan jokaisessa lahjassa on merkintä siitä, keneltä se on. Joulupukit tuovat tavaraa kenkään 13 päivän ajan ennen joulua, mutta jouluaattoiltana pukki ei enää tule, vaan lahjat laitetaan kasaan kuusen tai männyn alle. Ja niitä on PALJON. Lahjoja annetaan monelle ja niitä saadaan yhtä monelta. Kortit luetaan tarkkaan ja jokainen kertoo muille paikalla olijoille, keneltä lahja on. Sitten kaikki katsovat kun paketti avataan. Sen jälkeen avataan seuraava lahja, ja sitten seuraava. Maistellaan viinejä, syödään jälkiruoka ja kun on päästy yli puolenvälin, perheemme katalaanivahvistus (mieheni siskon aviomies) valmistaa kaikille cosmopolitanit. Kerran kun katsoin aikaa kellosta: kolmisen tuntia siihen koko showhun menee. Huhhahhei!
Tämä on viides jouluni Islannissa. Kisakuntoni on jo aika hyvä, ja kun tätä tekee vain joka toinen vuosi, tästä hulrumheistä selviää ihan hyvin. Olen tajunnut jo senkin, että täällä ei koskaan toivoteta Rauhallista Joulua vaan Riemastuttavaa (jopa riehakasta!) Joulua: Gleðileg Jól. 
Koska joulu on täällä niin riehakas ja megalosloganomaaninen juhla, siitä ei sovi puhua yksikössä. Islannin kielessä joulu on aina monikkosana. Tietysti, kuinkas muutenkaan!
****
Islantilaisuudella muhinoivan Aidosti islantilainen -sarjan jutut blogista löydät tällä tunnisteella: #aidosti islantilainen

19 Comments

 • Anonyymi

  Mielenkiinnosta kysyn, kuinka kristitty juhla joulu siellä on? Itselläni korostuvat tontut ja pukki ym., mutta monella tuttavalla uskonnollisempi puoli, ja heille jopa iloisen joulun toivotus tuntuu epäsopivalta.

  • Satu Rämö

   Islannissa on evlut valtionkirkko, mutta suurin osa ihmisistä ei ole uskonnollisia lainkaan, vaikka kuuluu kirkkoon. Kaste, rippijuhla, häät ja hautajaiset ovat monelle se ainut side kirkkoon. Osa käy joulukirkossa, mutta se on enemmän jouluun liittyvä tapa kuin tunnustuksellista. Eli uskonnollisuus ei kyllä näy oikein mitenkään, esim. päiväkodissa ja kouluissa ei ole mitään jeesuslapsi seimellä -esityksiä tai kristillisiä lauluja.

 • Sari S

  Näköjään siellä osataan ottaa kaikki ilo irti joulusta. Mutta kyllä meidänkin helsinkiläisperheessä (tiettävästi ei islantilaisverta tippaakaan) lahjojen jako on joka joulu pitkä ja nautinnollinen seremonia, ja sujuu saman kaavan mukaan. Jokainen avaa vuorotellen pakettinsa, kertoo keneltä se on – ja "yleisö" seuraa kiinnostuneena lahjansaajan reaktioita. Sitten äänestetään huutoäänestyksellä kuka avaa seuraavaksi lahjan. "joulukampaukset", mistä kirjoitit Satu kirjassasi "Islantilainen voittaa aina" ovat kyllä meillä tuntemattomia, hauska tarina! Ja tosi kiinnostava kirja, kiitos siitä! Hyvää joulua! T. Sari

  • Satu Rämö

   Kiitos, Sari 🙂 Joo, ne joulutukat. Voi apua. Mä unohdin taas tilata oman tukanleikkuun ajoissa, eli menen joulukampaajalle tammikuun puolivälissä, hahaa…

 • vaalean vihreää

  Apua. Tarvitsen listan jo tästä omasta poppoosta. Jos pitäisi muistaa noin laaja porukka, homma pitäisi aloittaa jo marraskuussa tai ehkä kesälomalla.

  Piti monta kertaa lukea, että mitä tarkoittaa miehen puoliveljen nuorimman lapsen aviomies.

  Saattaa olla, että itse toivoisin vain kulutettavia lahjoja (syötävää, joutavaa, kynttilöitä), sillä tuossahan hukkuu muuten turhaan sälään. Ja oma hermo ei enää kestä sitä sälää (joka siis lasten myötä on väkisin aika suuri).

  • Satu Rämö

   Joo, kyllä tämä hauskaa on 😀 Myös näin kauppiaan näkökulmasta – lahjoja siis ostellaan aika paljon. Jouluvaatteita ettei tarujen joulukissa vie vuorille, sitten ne 13 pientä lahjaa ennen joulua ja vielä joululahjat kaikille sukulaisille ja ystäville. EI TERVE! Hyvä pössis!

 • Katja

  Musta toi lahjojenjako kuulostaa aika hauskalta (paitsi paketoiminen)! Koska parastahan joulussa on vaan hengailla jonkun vähäistä vaivannäköä vaativan ohjelmanumeron ääressä. <3

  • Satu Rämö

   Mulla on tapana upottaa kaikki lahjat kaupalta löytyviin Marimekon lahjapusseihin 😀
   Kieltämättä toi lahjojenavailu ihan mahtavaa, etenkin kun pidetään paljon taukoja ja nautitaan pöydän antimista. Muksut tipahtavat yksi kerrallaan sohvalle nukkumaan ja yleensä me aikuiset hipsitään koisimaan viimeisinä.

 • Anonyymi

  Puuttuu vielä 24 (itsepaketoitu) adventtikalenteri sekoittamaan vielä tätä joulun odotusta.
  Suomalaisella vaimolla vaan hirveän vaikeaa ymmärtää tätä perinteistä jouluaaton aikataulua.
  Ruokailu kestää noin kaksi tuntia, jälkiruoan jälkeen voidaan juoda kahvit pakettien äärellä, mutta paketit avataan yksi kerrallaan, kun suomalainen tapa on jakaa ja avata kaikki kerralla.

 • Anonyymi

  Mitä siitä seuraisi, jos ilmoittaisi koko laajalle lahjansaajaköörille, että tänä vuonna laitoin lahjarahat hyväntekeväisyyteen? Tai entä jos ostaisi kaikille jonkun aineettoman lahjan? Onko tällainen siellä tapana?

  • Anonyymi

   Kävi ihan sama mielessä. Vaikka nautin lahjojen antamisesta niin tavaramäärän äärellä tulee väistämättä fiilis, että voisi ainakin aikuisten kesken jo keskittyä ihan niihin aineettomiin toisenlaisiin lahjoihin, joissa oikeasti joku apua tarvitseva sitä toivottavasti saa….

  • Satu Rämö

   Kyllä täällä annetaan aineettomia lahjoja, näitä "vuohi kehitysmaahan" jne. Ei ole ihan tavattoman yleistä, mutta ihan hyvin siihenkin suhtauduttaisiin.

   Me on kaupalta laitettu joka vuosi lahjoja vähävaraisten apuun ja tänä vuonna vietiin muumijoululalentereita lastensairaalaan. Lisäksi laitan itse joulukuussa perheapua-faceryhmän kautta, ruoka-apua ja postin kautta laitan lahjoja. Se on mulle tärkeä jouluperinne 🙂

 • Anonyymi

  Heh, kuulostaapa sirkukselta!
  Pieni oikeinkirjoitusmuistutus: Hyvää joulua -toivotuksessa joulu kirjoitetaan pienellä (suomen kielessä).

  • Satu Rämö

   Joo mä tiedän, mutta kiitos kuitenkin tarkkasilmäisyydestä 🙂 Postikorteissa on usein molemmat isoin kirjaimin, vaikka se ei kielioppisääntöjen mukaan olekaan (juhlapyhät, viikonpäivät, kuukaudet jne pienellä). Islannissa
   toi menee onneksi samalla tavalla, englannissa
   ja saksassa mokaan aina noissa isoalkukirjaimisissa sanoissa…

 • Helmi-Maaria Pisara

  Tuo on tosiaan aikaa vievää puuhaa tuo lahjojen jakaminen ja availu. Me emme onneksi anna lahjoja kuin lähiperheelle. Joka sekin on tosin iso, niin iso, että keskeytin äsken paketointihommat ja päätin delegoida loput miehelle. Hassua, että pidän kyllä huomiosta mutta kun pitää olla muiden silmätikkuna lahjanavaamishetkellä, en halua huomiontapaistakaan. Tänä vuonna pääsen vauvan nukkumaanmenoaikaan vedoten jo ennen lahjojen availua kotiin omaan rauhaani lukemaan ja syömään suklaata, sillä en oikein välitä jouluhommista 🙂 Hilpeää joulua teille!

 • Laura Jalonen

  Ne aaneloset pitää excelöidä niin sitten on lista valmiina ensi vuodelle ja näkee myös, mitä tuli annettua ja kenelle!

  Onneks meillä ei ole ihan tuollaista. Rakastan ison suvun joulua ja muita juhlia, mutta lahjojen keksiminen jo pelkästään lähiperheelle on kamalaa. Mä oon niin huono siinä…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *