Oma koti Airbnb-vuokralle?

Matkustamme suhteellisen usein ja välillä olemme poissa kotoa pidempiäkin aikoja. Sillä välin kun on itse reissussa, voi oman kodin laittaa vuokralle vaikka Airbnb:hen ja rahoittaa vuokratuloilla matkaa. Meillä on matkan aikaisesta asunnonvuokraustouhusta sekä hyvää että huonoa sanottavaa.

Perheemme asuu vähän siellä sun täällä, Islannin lisäksi pääosin Lontoossa ja Suomessa. Perheenjäsenten tapaaminen vaatii siis aina matkustamista. Käymme koko porukka vähintään kerran vuodessa Suomessa. Nelihenkisen perheen siirtely paikasta toiseen vaatii jo vaivannäköä ja on sen verran hintavaakin puuhaa, että kun lähdemme matkaan koko perheen voimin, olemme kohteessa perillä hieman pidempään. Silloin emme kovin miellämme jätä kotiamme tyhjäksi.
Kun teimme pari vuotta sitten viiden kuukauden mittaisen maailmanympärimatkan, laitoimme asuntomme vuokralle. Koska olimme poissa niinkin kauan, halusimme antaa avaimet pysyvälle vuokralaiselle. Emme halunneet ottaa Airbnb-vieraita, koska halusimme itse nähdä, missä kunnossa asunto on vuokratessa ja miltä se näyttää, kun palaamme takaisin samojen vuokralaisten asuessa siellä edelleen. Sitä paitsi viiden kuukauden reissumme osui talveen ja alkukevääseen, jolloin matkailijoita on täällä Islannissa liikkeellä vähemmän. Airbnb-vieraita ei olisi edes välttämättä ollut tarpeeksi. Pääsimme myös paljon vähemmällä säätämisellä, kun kotiamme asutti koko matkamme ajan samat ihmiset.
Viime kuussa tekemämme Sardinian-reissun ajan sen sijaan turvauduimme Airbnb-palveluun. Laitoimme asuntomme vuokralle ja saimme kaksi viiden yön mittaista varausta. Koska emme olleet itse täällä luovuttamassa avaimia, annoimme vastaanotto- ja siivousjutut kaverimme vastuulle, joka pyörittää päätyönsä ohella Airbnb-palvelua. Hän vuokraa muiden ihmisten asuntoja Airbnb-markkinoilla, hoitaa vastaanottamisen ja vaihtaa lakanat. Vähensimme vuokratuloista kaverimme palkkion ja verot: käteen jäävällä osuudella katoimme majoituskulut Sardiniassa. Olihan se ihan hirveän kätevää.
Omaa kotiaan Airbnb-vuokralle laittavan kannattaa harkintavaiheessa tehdä selväksi muutama juttu.
1. Mieti, paljonko rahaa ihan oikeasti jää käteen. Airbnb-sivustoa katsellessa vuokratuotot näyttävät huimilta: kaksiosta saisi yli 150 dollaria yöltä. Neljän viikon vuokraöistä rikastuisi 4 500 dollaria. Wow! Paitsi ei ihan. Ensinnäkin vuorkatuloista kuuluu vähentää verot. Toisekseen se vuokraaminen itsessään maksaa: joko vuokralleantajan omaa työaikaa tai ostopalveluna. Jos teet avainvenklaukset, siivouksen ja lakanoiden vaihdon itse, siihen menee jokaisen vieraan kohdalla vähintään 2–3 tuntia. Jos olet itse lähdössä matkalle, on pakko ostaa apua. Airbnb-asuntoja manageroivat ottavat vähän tekijästä riippuen 20–50 % vuokratuloista itselleen. 
Airbnb-kämppään pitää tehdä myös erilaisia hankintoja. Asuntoon pitää esimerkiksi ostaa tarpeeksi lakanoita ja pyyhkeitä. Asukasvaihtojen välillä ei välttämättä aina ehdi pitää pyykki- ja kuivauspäivää.
2. Mieti, jaksatko puunata kodistasi Airbnb-kämpän. Se ei tapahdu ihan hetkessä. Henkilökohtaiset tavarat pitää siirtää sivuun. Kaikki arvokkaat esineet kannattaa sulkea kaappeihin (en pelkää varkauksia vaan vahinkoja, että joku vahingossa törmää matkalaukullaan tietokonepöytään ja 20 tuuman näyttö räsähtää rusinoiksi lattialle). Vaatekaapit pitää tyhjentää vieraiden käyttöön. Samoin eteinen. Ja kylpyhuoneen säilytyskorit. Meillä meni oman kotimme Airbnb-kunnostamiseen kaksi ja puoli työpäivää. Neljän ihmisen lelut, tavarat, seinillä olevat henkilökohtaiset valokuvat, vaatteet, vuosikertaviinipullot ja työpaperit printtereineen muodostavat aikamoisen määrän siirreltävää tavaraa. (Äläkä unohda, että tämä operaatio pitäät tehdä myös toiseen suuntaan kotiin palatessa.)

3. Löydätkö luotettavan Airbnb-managerin? Jos olet vuokraamassa omaa kotiasi oman matkasi ajaksi, et ole itse paikan päällä luovuttamassa avaimia, opastamassa talon tavoille ja siivoamassa asuntoa seuraavia vuokralaisia varten. En ole ikinä  kuullut ongelmia vuokralaisista, mutta liian suurpiirteisistä Airbnb-managereista olen. He eivät olekaan siivonneet asuntoa tarpeeksi siistiksi ja nettipalveluun on tullut valituksia. Tai ehkä he myöhäistyivät saapumisesta ja vuokralaiset joutuivat odottelemaan pääsyä sisään yli tunnin. Airbnb-managerikin voi hukata avaimet. Eli: luotettavan ja mielellään tutun Airbnb-jeesarin löytäminen on tärkeää. Hanki jeesarille myös varamies tai -nainen, jos olette matkalla pidempään, sillä kuka tahansa voi vaikka sairastua.
4. Kestätkö muiden jättämiä jälkiä? Kaikille sattuu pieniä onnettomuuksia. Meistä kaikista jää myös asumisen jälkiä. Mieti jo etukäteen, että kestätkö, jos kotiisi tulee jonkun muun jättämiä pysyviä muistoja. Meidän asunnossamme yksi vuokralaisista oli laittanut kuuman kattilan puisen keittiönpöydän päälle (vaikka kodin käyttöohjeissa ohjeistetaan käyttämään pannunalusia ja ne ovat näkyvällä paikalla keittiössä). Lopputuloksena oli ruskea rengas keskellä täyspuista tiskipöytää. Hiomallahan se lähtee ja lakkaa päälle, mutta kyllä renkula nyt vähän harmittaa kuitenkin. Toisaalta – sama moka olisi voinut sattua myös minulle, joten en vetänyt siitä (kovin isoja) pultteja.

5. Muista naapurit! Eri maissa on erilaisia käytäntöjä. Meillä Reykjavikissa kerrostaloasuntoa Airbnb-vuokralle laittavien pitää tietyissä tilanteissa kysyä toimintaan lupa talon muilta asukkailta (kaupungin järjestyssääntö). Ota siis selvää oman kotikaupunkisi säännöistä ja ole kohtelias ja vähintään ilmoita suunnitelmistanne naapurille, vaikka säännöt eivät sitä edellyttäisikään. Sitä paitsi kun naapurit tietävät, että teillä on vuokralaisvieraita, he eivät ihmettele, kuka ihme on murtautunut kotiinne pitämään bileitä sillä välin kun te itse olette ulkomaanmatkalla.
Ai niin! Muista myös kehottaa asukkaita pitämään mahdollisimman vähän ääntä yleisissä tiloissa. Matkalaukkuja pitää pystyä kantamaan myös hiljaa, etenkin jos kello on neljä aamuyöllä.

6. Ilmoitusta tehdessäsi muista yksityisyys. Tämä koskee erityisesti heitä, jotka vuokraavat omaa kotiaan. Sehän se Airbnb:n idea alunperin oli: ihmiset vuokraavat omaa kotiaan kotikaupunkiin tuleville matkailijoille silloin, kun eivät itse ole kotona. 
Monella heräsi kuitenkin bisnesvainu ja pian kotivuokrauksesta tuli järjestäytynyttä ”kotivuokrausta”. Enää ei vuokratakaan vain omaa himaa, vaan yhtä tai useampaa sijoitusasuntoa. Me olemme puolison kanssa yöpyneet monissa Airbnb-asunnoissa mm. Munchenissä, Pariisissa ja Pohjois-Islannin Akureyrissä – eikä niistä yksikään asunto ole ollut kenenkään koti. Sen huomaa siitä, että kukaan ei tuo avaimia (ne saadaan salasanallisesta avainlokerosta), asunnon kaapeista ei löydy ruoanlaittovälineitä (paitsi Ikean aterimet), komeroissa ei ole lainkaan kuivaruoka-aineita (paitsi suolapurkki) eikä makuuhuoneissa tai missään huoneessa ole kunnollista vaatekaappia tai -komeroa, jossa voisi säilyttää vaatteita. On ihan selvää, että näissä asunnoissa ei asu kukaan vakituisesti. 
Jos kuitenkin vuokraat juuri omaa kotiasi (kuten me teimme), kannattaa vähän miettiä, mitä julkiseen Airbnb-ilmoitukseen laittaa. Älä ainakaan anna ilmoituksessa tarkkaa kotiosoitetta (se annetaan vasta vuokralaisen tehdessä varauksen). Liian yksityiskohtaisia kuvia talon ulkopuolelta ei myöskään ole tarve antaa, eikä kuvia tarvitse olla ihan jokaisesta laatikosta ja olohuoneentuolista. 
Ilmoitusta ei ole myöskään pakko tehdä omalla nimellä: osa Airbnb-managereista (ks. kohta 3) myös välittää asunnon puolestasi eikä oma nimesi näy ilmoituksessa minnekään. Reykjavikin seudulla on monia ihan pelkästään Airbnb-yritystoiminnan ympärille perustettuja yrityksiä, joiden bisnes on hoitaa vuokrauskuvioita avaimet käteen -periaatteella. Kaverini yritys on juuri tällainen ”täyden palvelun talo” ja käytimme sitä kahdesta syystä. En halunnut omalla nimelläni kuvia omasta kodistani kaiken kansan nähtäville. Ja vielä tärkeämpänä syynä: minulla ei ole aikaa kysely-, varaus- ja vuokraussäätöön, johon uppoaa helposti paljonkin aikaa. Oli yksinkertaiesti helpompaa antaa tuo kaikki jonkun muun tehtäväksi.
7. Vaihtoehtona pitkäaikaisvuokraus? Jos Airbnb tuntuu säädöltä, voi pitkäaikaisvuokraus olla parempi idea. Kuukausivuokratulot jäävät pienemmiksi, mutta myös kuluja ja tekemistä on vähemmän, jos vain vuokralainen on luotettava. Olen kuullut muutamilta paikalliselta kaveriltani, että he mieluummin lyhyeksi aikaa ulkomaalaisille kuin pitkäksi aikaa oman kotimaansa asukkaille. Ensiksimainitut kuulemma maksavat aina vuokran ajoissa ja jos joku menee pieleen, he lähtevät viimeistään lentolippuun merkittynä paluupäivänä takaisin kotiinsa. (Vuokratakuu on ehdoton, jos vuokraat asunnon tuntemattomalle pideämmäksi aikaa.)
8. Tyhjä koti on aina riski. Jos käy huono tuuri, vuokralainen voi olla riski. Jos käy vielä huonompi tuuri, tyhjä asunto on vieläkin suurempi riski. Vuokralainen on nimittäin turvallisuustekijä. Asuttu asunto ei ole yhtä houkutteleva murtokohde kuin asunto, jossa on sisällä asukkaat. Jos olet lähdössä pidemmälle reissulle, etkä halua vuokrata asuntoa eteenpäin, pidä kuitenkin huoli, että joku käy kotonasi säännöllisesti, vaikka sinulla ei olisi kukkasen kukkasta vaikka kastelua. Jo se, että asunnossa on liikennettä, postilaatikko tyhjennetty ja omakoti-, rivi- ja paritaloissa lumet luotu portaiden edestä, on potentiaalisille varkaille turn off.
Jäiköhän jotain sanomatta? Keskustelu jatkuu kommenteissa. 

19 Comments

 • Anonyymi

  Onko mitään mitä et olisi vielä muuttanut rahaksi omaksi eduksesi/nne. Suomalainen kauppakorkea kunniaan……………..toki itse se asia pitää oivaltaa ja myydä, mutta silti.

  • Mumrik

   No huhhuh, miten ilkeä ja typerä kommentti… Jutussa puhuttiin siitä, miten oman kodin vuokraaminen vie aikaa ja vaatii vaivannäköä, eikä tosiaan ole mikään rahasampo, ja sinä saat tuotettua kommentiksi tuollaisen oksennuksen? Jos noin kovasti käy kateeksi, mikä estää laittamasta omaa kämppää Air-bnb-vuokralle?

  • Satu Rämö

   Anonyymi, sinun kommentti on kyllä kieltämättä vähän omituinen. Kaikkea hyvää sulle kuitenkin 🙂

   Mumrik, joo ei tosiaan ole rahasampo, mutta ollaan silti nähty tuo vuokraaminen ihan kannattavana. Etenkin jos on pitkän aikaa poissa kotoa ja asuu muualla, oli sitten reissun päällä tai sukulaisilla kylässä, musta se kodin vuokraaminen eteenpäin (tai lainaaminen kavereille) on fiksu veto jo ihan turvallisuusnäkökulmastakin. Ja saahan siitä sen verran verojen jälkeen tuottoa, että saa kulut (lainan+sähkö+vesi+netti) maksettua. Helpottaa jo kovasti, jos ei tule kaksinkertaisia asumiskustannuksia ulkomailla olemisen ajaksi.

 • Mumrik

  En saa enää jatkettua edellistä ketjua, mutta halusin vielä lisätä, että tosiaan se käsitys mulle jäi, että rikastumaan ei pääse, mutta jos nyt sen verran saa tuloja, ettei tarvitse pitkän reissun aikana maksaa kaksinkertaisia asumiskustannuksia, niin onhan se plussaa. Eikä tosiaan voi väheksyä turvallisuuusnäkökulmaakaan.

  • Satu Rämö

   Tuottoa asunnolla voi tehdä sitten, jos oikeasti on se sijoitusasunto tai useampia, jossa ei itse asu. Monet Islannissa vuokraavat nykyään omistamiaan kämppiä pelkästään Airbnb:n kautta turisteille ja se on tosi ikävä juttu tavallisille vuokra-asujille. Vuokrakotien hinnat ovat karanneet ihan huimiksi…

 • Liina

  Halusin vaan kertoa, että viime viikolla tein ton rinkulajutun omaan puiseen tiskipöytääni, ja olisin tosi paljon onnellisempi, jos voisin syyttää jotain vuokralaista siitä. (En tosin vetää pultteja. Koska ei mua mikään muu siinä harmita kuin oma tyhmyys.)

 • Mieletön migreenikko

  Minäkään en saa jatkettua tätä kommenttia sinne minne pitäisi, mutta Berliinissähän tehtiin lakimuutos tämän takia, että on kannattavampaa ostaa asunnot sijoitusasunnoksi ja vuokrata niitä vain lyhyitä pätkiä kovalla hinnalla. Täällä on muutenkin ihan hillittömästi (vaikkei tosin siinä määrin mitä jossain oikeasti kalliissa kaupungeissa, kuten Lontoossa ja Pariisissa) sitä, että kukaan ei meinaa päästä kiinni siihen alkuperäiseen, vielä edulliseen vuokrasopimukseen, vaan kämppiä alivuokrataan ketjuissa ja kun tarpeeksi vedetään välistä niin hinta on aika kova. Tai sitten vuokrataan yhtä huonetta kämpästä WG-tyyliin ja maksatetaan sillä vuokralaisella koko kämppä, esim. itse maksoin 400€ vuokraa n. 11m2 huoneesta isossa kaksiossa, jonka täysi vuokra oli 425€.

  Lain tarkoitus on ollut hyvä, mutta enpä usko että ongelma noin helpolla ratkeaa, koska ainakin osa touhusta siirtyy "maan alle". Itse asun nyt laittomasti alivuokratussa yksiössä (josta ei onneksi vedetä välistä vaan maksan tästä sen n. 400€ kuussa) ja en ole ihan ainoa kaveripiirissä kenellä ei mitään vuokrasoppareita tai edes siedettäviä asuinolosuhteita ole. Niille, ketkä ovat vain vuokranneet omaa kämppäänsä lomien ajaksi ja niille ketkä lomakämppää tai lyhytaikaista kämppää tarvitsevat, tilanne on tietysti nyt ikävä.

  • Satu Rämö

   Islannissakin on lisätty regulaatiota. Esim nyt jos vuokraa lyhyinä jaksoina asuntoaan (olikohan se raja 7 pv tai alle), pitää hakea majoituslupa kaupungnilta eli rekisteröidä oma asunto majoitustarjoajaksi.

   Noi Berliinin hinnat kuulostaa muuten ihan Reykjavikin keskustahinnoilta. Huh. Tommoinen joku 12 neliön huone jaetuilla tiloilla maksaa nykyään kuulemma jopa noin 100.000 kr kuukaudessa eli 800 euroa. Järjetöntä, tällaisessa kalastajakylässä…

 • Tarkastaja

  Mun mielestäni Airbnb:n yksi iso ongelma on liika yhteisöllisyys. Kun käyttäjien kaikki kommentit näkyvät omalla nimellä ja kuvalla on vaikeaa saada todellista tietoa siitä onko asunto oikeasti kuvauksen mukainen. Oman kokemukseni mukaan moni vintage, rustic, lovely hipster studio on oikeasti aika homeinen putka, mutta harvempi kehtaa toisen kotia ihan kunnolla tylyttää. Siinä mielessä hotellisivujen arviot on rehellisempiä, koska sieltä ainakin selviää, jos motelli on nistien ja torakoiden koti.

  Hyvää on se, että voi löytää täysin uniikkeja yösijoja ja tarjontaa on myöskin siellä, missä hotelleja ei ole.

  • Satu Rämö

   Hei kiitos tuosta linkistä, oli kivaa käydä lukeamassa teidän fiiliksiä vuokraamisesta. Tässä hommassa tulee tosiaan kasvattaneeksi kaveriverkostoaan maailmalla, jos on niitä vuokraisäntiä jotka oikeasti kohtaavatkin sen majoittumaan tulevan vieraan. Tosi kiinnostavaa! 🙂

 • Satu / hollanninsuomalainen

  Mekin varataan Suomen lomalla Airbnb:n kautta asunto, vaikka ei kovin paljon hotellia halvemmalla tässä tapauksessa päästä. Mutta: mieletön plussa saada viikoksi oma sauna kun on elänyt 15 vuotta ilman. Ja vauvan/taaperon kanssa asunto on huomattavasti hotellihuonetta kätevämpi. Oon asunut Airbnb:n kautta pidempiä aikoja ulkomailla ja mulla on pelkkiä hyviä kokemuksia mutta olenkin varannut vain asuntoja, joista löytyy monta positiivista arviota.

  • Satu Rämö

   Ai vitsi, Suomesta en ole koskaan älynnyt edes miettiä airbnb-kämppää, mutta tätähän voisi joskus miettiä vaikka kesälomalla. Hyvä idea!

 • Anonyymi

  hyvä lista Satu! lisäisin että kannattaa myös miettiä missä menee oman yksityisyyden rajat. ystävämme harkitsivat asuntonsa airbnb vuokraamista ja antoivat testimielessä asuntonsa loman ajaksi sukulaisteni käyttöön. Sulkivat henkilökohtaiset tavarat lukittuun huoneeseen. Olivat jälkeenpäin tosi loukkaantuneita siitä että asunnossa oli tongittu ja heidän tavaroihinsa oli liikaa koskettu. Oli vähän ystävyys koetuksella kun ruvettiin puimaan että mikä tässä nyt meni pieleen. He päättivät etteivät enää vuokraa asuntoaan kenellekään. Minä opin että olen mitä ilmeisemmin perinyt uteliasuuteni vanhemmiltani ja toisekseen että meillä näyttää myös olevan hyvin erilainen käsitys siitä missä menee henkilökohtaisen raja ja mitä asunnosta saa lainata. Jos vuokraat asuntoasi kannattaa siis todella laittaa ne omat kamat pois esiltä. Vuokralainen saattaa hyvinkin olla vaikka meikäläinen joka menee heti ensimmäiseksi penkomaan levy-, leffa- ja kirjahyllyjä ja yrittää niiden perusteella analysoida millaisia tyyppejä tässä kodissa oikeasti asuu 🙂

  -Maija Sveitsistä

  • Satu Rämö

   Jep, juurikin näin! Me vietiin pois kaikki sellainen tavara, johon ei haluttu ihmisten koskevan. Mutta esim kuivaruokakaapin sisällön käyttö olisi tottakai ok ja samoin kaikkien niiden puteleiden, jotan jätettiin kylppäriin näkyville.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *