Yhdessä uimassa Islannissa

Kaksikielisyyspostauksessa mainitsin sivumennen, että me emme tee kaikkia asioita aina yhdessä koko porukan kesken. Meillä on perheessämme myös kaikilla omia harrastuksiaan ja kieliyksiköillä omiaan. Puoliso ja esikoinen häipyvät välillä omille teilleen islanniksi, välillä taas minä ja lapset teemme yhdessä juttuja, joissa jääkiipeilijä ei ole niin paljoa läsnä.

Yksi suosituimmista minun ja esikoisen välisisistä yhteisistä jutuistamme on uimassa käyminen. Kotiamme lähimpänä olevaan Sundhöllin uimalaan on muutaman sadan metrin matka. Se on yksi kaupungin lukuisista uimaloista. Samalla se on myös Reykjavikin vanhin, pienin ja sokkeloisin uimapaikka. Ja juuri siksi niin erityisen kiva! Sundhöllissä uima-allas ja lastenallas ovat tavanomaisista islantilaisuimaloista poiketen sisätiloissa (tosin halli pystysuorine pitkine ikkunoineen on kyllä todella, todella kaunis). Lämminvesialtaat ja höyrysauna ovat onneksi ulkona. Kun takapuoli on kuumassa ja pää kylmässä, pysyy tasapaino. En ymmärrä kuinka niissä kuumavesialtaissa voisi nauttia olostaan, jos pitäisi hengittää sisäilmaa. 

Lampsimme Sundhölliin eli Uimahalliin esikoisen kanssa noin kerran viikossa. Yleensä visiittimme osuu viikonloppupäiviin. Arki-illat ovat muutenkin niin täynnä pakollista ohjelmaa, että sinne on hankala saada mahtumaan varhaisillan uintireissua. Arkisin uimahallin kuumissa ulkovesialtaissa voi kyllä kellua iltakymmeneen asti, mutta se on koululaiselle vähän liian myöhään.

Sundhöllissä voi kassalla valita, haluaako itselleen avaimen vaatekaappiin vai vaatekomeroon. Me otamme aina vaatekomeron, koska sinne mahtuu enemmän tavaraa, pukeutumistila on isompi ja vaatekomeron ovisysteemin kekseliäisyys tuntuu aina yhtä hauskalta. Jos joskus käytte Sundhöllissä uimassa, käykääpäs katsomassa niitä pukuhuoneiden perällä olevia vaatteidenvaihtopaikkoja. Suunnittelu on kerrassaan nerokas! Vaatekomeron lukittava ovi on itse asiassa ovi kahteen oviaukkoon: pienempään vaatekomeroon (lukitaan kun mennään uimaan) ja isompaan pukeutumistilaan (lukitaan, kun vaihdetaan vaatteita). Yhdellä ovella lukittava tila on siis joko reilun neliön tai puolikkaan neliön kokoinen.  

Meillä on esikoisen kanssa yhteinen sopimus, että aina ensin mennään ulos lämminvesialtaisiin. Istumme siellä vesisuihkujen hieromana puolisen tuntia ja keskitymme olemaan hiljaa. Lämminvesiallas, heitti pottur, on jännä paikka: siellä lapsikin rauhoittuu eikä edes säntäile altaan päästä toiseen. Me vain istumme ja jos juttelemme, niin hiljaisella äänellä.
Sundhöllin uimalassa ei pienen kokonsa ja sijaintinsa takia käy kauhean paljoa turisteja. Se on enemmän sellainen paikallisten vanhusten, aikuisten ja alueella asuvien lasten kokoontumispaikka.
Joskus  uintireissuillamme törmäämme muihin suomalaisiin. Jos altaan toisesta päästä alkaa kuulua suomea,  esikoinen vilkaisee minua nopeasti ja kuin yhteisestä sopimuksesta emme sano sen jälkeen enää mitään ääneen. Jäämme sivukorvalla kuuntelemaan, mistä ne puhuvat. Todennäköisestä kukaan muu altaassa olijoista ei ymmärrä, että me ymmärrämme, ja se tuntuu erityseltä.
Ennen kuin proteiinit alkavat kehossa hajota, siirrymme viileämpään lastenaltaaseen (noin 28–30 asteista), jossa lapsi päästää itsensä irti: sukeltaa, ui ja kiljuu. Puolen tunnin kuluttua siirrymme suihkuun ja niihin hauskoihin vaatekomeroihin.
Tunnin uimahallikeikan jälkeen kävelemme mäkisiä katuja pitkin kotiin ja juttelemme kaikesta mieleenjuolahtavasta. Altaassa olleista ihmisistä, matkalle osuvista katumaalauksista ja siitä, milloin mennään seuraavaksi. Jos matkalle osuva jädekioski on auki – ja useinhan se on – käydään uintijäätelelöllä.
Lopapeysa ja bikinit. Islantialisen arjen survival kit.

7 Comments

 • Anonyymi

  Tuo oli muuten ihana tuo uimahalli, siinä oli vähän sellaista yrjönkadun uimahallin tunnelmaa! Vaikka ensikertalaisena olikin pieni haaste löytää pukukoppien sokkelosta paluumatkalla se mihin lokeroon omat vaatteensa oli tuntia aiemmin parkkeerannut…

  Se mitä toivoisin muualle Islannista vietävän on ne tosi näppärät uikkarilingot. Yksi sellainen first-world asia mitä ei osaa kaivata ennen kuin sellaista on päässyt kokeilemaan…

  -Anna

  • Satu Rämö

   Ne uikkarilingot – ihan rakkautta! Ei enää märkiä reppuja tai jotain nihkeitä mukana kuljetettavia muovipusseja. Sundhölliinkin tuli muutama vuosi sitten se linko, ja lisäsi kyllä käyntimukavuuttani suuresti.

 • Folke West

  Ihan täysin off topic, mutta neuvottelen duunista Reykjavikissä. Siinä on se inhottava kohta, että pitäisi keksiä joku palkkatoive ja sellaisen sopivan keksiminen kahden maan välillä on todella pyttymäistä, kun elinkustannusindeksit ja verotukset ovat aika erilaisia.. Onko mitään vinkkiä mistä kannattaisi lähteä etsimään sellaista perustietoa, kuin että paljonko on netto/bruttopalkkojen suhde suurinpiirtein Islannissa. Ja jos pitäisi vuokrata asunto neljälle hengelle niin minkälaiseen vuokraan pitäisi varautua? Sori, ettei tämä liity mitenkään postaukseen, mutta kun en ole parin tunnin googlailulla löytänyt mitään järkevää vastausta, niin koitan onneani täällä 😉

  • Satu Rämö

   Islannissa on vähän matalammat palkat kuin Suomessa, mutta ei paljoa.
   Veroaste on vähän progressiivinen (matalin vähän alle 40 %, korkein vähän alle 50 %), ja jokainen saa noin 320 euron suuruisen verohelpotuksen kuukaudessa. Eli jos palkka on vaikka 500 000 kruunua, veroja menisi noin 200 000, mutta hlökohtaisen verohelpotuksen jälkeen veroja menee todellisuudessa 160.000. Auttoikohan tämä? 🙂

   Vuokrat on Reykjavikissa tällä hetkellä melko korkeita, koska matkailubuumi ja Airbnb. Arviolta sellainen alle sadan neliön neliön kolmio tai neliö (2 makkaria) on noin 300 000 kr. Edullisemmallakin saattaa tosin saada. Riippuu sijainnista.

   Ootko katsonut asunnonhakuvinkkini täältä: http://www.salamatkustaja.com/2016/04/islannissa-toissa-ja-arjessa.html

 • Anonyymi

  Moi, asiaan liittymättä, tekninen bloginparannuskommentti 🙂 Ensinnäkin, uusi ulkoasu on tosi kiva! Tykkään 🙂 Oon monta, monta vuotta vanha lukija jo. Mutta yksi juttu huonontui uudistuksen myötä: enää ei saa iPadillä zoomattua. Siksi käytin sitten Readers' viewtä, mutta nyt sitä ei saa enää päälle? En halua ohittaa mainoksia, mutta mulle ei vaan kunnolla riitä tämä perusfonttikoko. Miten on, oisko asialle mitään tehtävissä? Kiitos jo etukäteen ja ihanaa jatkoa Islantiin! 🙂

 • Anonyymi

  Moi! Olin juuri Islannissa ensimmäistä kertaa elämässäni, ja sattumoisin asuin aivan Sundhöllin uimalan lähellä. Kävin ja tykkäsin aivan mahdottomasti. Istuskelin kuumissa altaissa pitkän aikaa ja useaan otteeseen ja rentouduin niin, että nukahtelin ja näin unia! Aivan mahtava paikka, ajan patinaa… Kiitos sinulle Satu monista loistavista matkavinkeistä! Ilman niitä emme olisi saaneet matkastamme läheskään niin paljon irti kuin nyt saimme. Keep up the good work! Mukavaa syksyä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *