Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Pitkä matka ja lapselle vapaata koulusta

Olemme parhaillaan kuukauden lomalla Sardiniassa. Tänä syksynä esikoisemme aloitti koulunkäynnin, ja muutama onkin kysellyt, kuinka vapaan järjestäminen islantilaisesta koulusta onnistui.

Islanti on hyvin matalan hierarkian maa. Muodollisuuksia ei ole oikeastaan lainkaan (paitsi perhejuhlat ja joulunvietto, heheh) ja asioilla on aina tapana jotenkin järjestyä. Näiden lempilausahdus, joka heitetään ilmoille tilanteessa kuin tilanteessa, on Þetta reddast! Kyllä se järjestyy!

Siksi en yhtään ihmetellyt, että vapaa kuukauden mittaiselle lomamatkalle onnistui niin helposti. Ihan pelkkä sähköpostin lähettäminen opettajalle ei kuitenkaan riittänyt, vaan lupa vapaapäiviin piti kyllä hakea. Se oli kuitenkin todella helppoa.

Muutaman päivän mittainen vapaa anotaan täällä luokanopettajalta paikallisen ”Wilman” kautta. Jos lapsen poissaolo kestää useamman päivän tai viikkoja, täytyy tehdä kirjallinen poissaoloanomus ja palauttaa sen koulun johtajalle. Teimme tämän heti eneimmäisenä koulupäivänä elokuussa, että se ei ainakaan viime tippaan jäisi.

Lapset menevät Islannissa kouluun kuusivuotiaina. Ensimmäisenä vuotena opetellaan kirjaimia, lukemisen alkeita ja kirjoittamaan ja laskemaan. (Kirjoitin islantilaisesta koulusta tarkemmin tässä postauksessa.) Esikoinen on osannut lukea ja laskea jo ennen kouluun menoaan. Hän osaa myös pienet kirjaimet ja lukee muutaman virkkeen mittaisia lyhyttarinoita jo melko sujuvasti. Mielenkiinto koulua kohtaan on kova ja suurin huolenaihe on tänä syksynä ollut se, kun läksyjä ei ole tarpeeksi.

Vanhempainhaastattelussa syyskuun lopussa luokanopettaja sanoi, että lapsemme voitaisiin laittaa suoraan toiselle luokalle, ja se pärjäisi siellä ihan hyvin. Emme kuitenkaan halua kiirehtiä. Kertaus on ihan hyvästä ja opettajan antamat lisätehtävät kuitenkin pitävät lapsen motivoituneena oppitunneilla. Me pidämme tärkeänä myös sitä, että lapsi saa opiskella koulun aloitusta tutussa kaveripiirissä kaikessa rauhassa. Vaikka kirjaimet ovatkin jo hallussa ja lukeminen sujuu, tulee kaikki muu tässä uudessa elämänvaiheessa vielä aika lailla puun takaa. Ja sen kaiken muun opetteleminen vie myös aikaa ja energiaa. Pitää löytää luokkahuone itse, muistaa huolehtia tavaroista, keskittyä tunneilla, kuunnella välitunnilla kellon soimista ja ruokailla päiväkotia meluisammassa tilassa. Se kaikki vie paljon energiaa.

Kun puhe kääntyi anomaamme – ja koulun johtajan hvyäksymään – lomaan, opettaja totesi että ei mitään stressiä. Ensimmäisillä luokilla poissaolo ei ole kovin kriittistä. Kuukauden loma on opettajan mielestä ihan positiivinen asia; kannattaa kuulemma nauttia tilaisuudesta nähdä maailmaa. Hän antoi lomalle mukaan muutaman edistyneemmän lukuvihkon, joiden kanssa lapsi voi halutessaan harjoitella vähän pidempien tarinoiden lukemista, mutta niiden kanssa ei kuulemma kannata stressata. Opettajalla oli vain yksi neuvo meille vanhemmille tätä yhteistä reissuamme ajatellen:

”Antakaa sen nauttia lomasta, kouluun ehtii sitten taas marraskuussa.”

11 Comments

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Juuri laitoin tänään omaan blogiini pohdinnan samasta asiasta suomalaisesta näkökulmasta. Vaikka opettaja on suhtautunut äärimmäisen positiivisesti matkustamiseen, koulutehtäviä kyllä saadaan mukaan rutkasti. Ensimmäinen vuosi tosin oli aika harjoittelua, mutta jo toisella luokalla kannettiin mukaan kaikki tarvikkeet. Nyt kolmannella luokalla olemme ihan uuden edessä, kun täytyy kysellä jo useammalta opettajalta.

  Meillä tosin vaikuttaa myös se, että lapsi ei missään nimessä halua olla jäljessä muita. Hän on tarkka siitä, että on tehnyt matematiikkaa yhtä paljon kuin kaverit, ja osaa samat asiat kuin muutkin. Meillä matkustaminen vaatii siis myös jonkin verran työntekoa, mutta mikäpäs siinä. Töitä tosiaan on kivempi tehdä auringossa kuin loskasateessa.

  • Satu Rämö

   Tämä varmasti muuttuu meidänkin kohdalla myöhempinä vuosina; tosiaan tuo ekaluokka on vielä aika rentoa ja läksyjä tulee todella vähän, ei juuri ollenkaan. Ensi vuonna on varmasti painavampi reissureppu 🙂

 • Anonyymi

  Melkein itku tulee – terveisiä vaan Luxemburgista. Täällä opettaja voi myöntää yhden lomapäivän lukuvuodessa, loput anotaan rehtorilta. Rehtori kuitenkin käyttää harkintaansa: kun pidensimme helmikuun lomaa päivällä ihan vain siksi, että lennot maanantaina olivat melkein puolet halvempia kuin sunnuntaina, lomapäivää ei myönnetty ja kouluvuoden loppuraporttiin (jolla ei tosin sinänsä ole mitään merkitystä) tuli merkintä luvattomasta poissaolosta. Tämä koski sekä ekaluokkalaista että 4-vuotiasta eskarilaista sillä erotuksella, että eskarista ei saa sitä raporttia. Tämän vuoden "ohjekirjassa" luki, että ylimääräisiä lomapäiviä ei voi yhdistää koulun lomiin, joten koska 23.12 on koulupäivä, saavumme joulunviettoon Suomeen aatonaattona klo 23:55. Voisimme toki sanoa, että vatsatauti yllätti, mutta ei tunnu ihan hirveän mielekkäältä pyytää lasta valehtelemaan opettajalle. Pisteet siis Islannille!

 • Sanna

  Meillä täällä Uudessa-Seelannissa on samanlainen rento suhtautuminen pidempiin lomiin koulusta kuin siellä teillä Islannissakin. Olen ollut Suomessa pariin otteeseen pidemmällä lomalla lasten kanssa – ekan kerran olin 7 viikkoa ja toisella kertaa 4 ja kummallakin kerralla riitti ilmoitus kouluun. Lomalla tehtäviä ei lapsille tullut kummallakaan kerralla oikeastaan ollenkaan. Vanhempi sai tehtäväkseen lähettää kuulumisia sähköpostilla opettajalle, jotka tietysti sitten kerrottiin koko luokalle.

  Mun mielestä on todella hienoa että täällä arvostetaan luokan ulkopuolella oppimista. Mun lapset ovat oppineet niin paljon meidän Suomen lomilla, kieltä, kulttuuria ja tapoja jne. Täällä kyllä varmasti kaikelle tälle joustavuudelle on syynä ihan tämä maan sijainti – täällä tiedetään että kukaan ei lähde Eurooppaan asti millekään viikon pyrähdykselle!

  • Satu Rämö

   Uusi-Seelanti!! Lempimaani heti Islannin (ja okei, Suomen) rinnalla. Ja on muuten ihan totta, että sieltä asti ei tosiaan lähdetä viikonloppuvisiitille oikein minnekään, ainakaan Eurooppaan.

  • Satu Rämö

   Voi hurja mutta nämä käytännöt kyllä vaihtelee tosi paljon Euroopan sisällä! Mä ymmärrän että säännöillä haetaan järjestystä ja systeemin toimivuutta, mutta pieni joustovara ei kyllä olisi pahitteeksi.

 • Suvi

  Jos on noin hienosti pärjäävä lapsi, ei asiassa ole varmaan mitään ongelmaa. Mutta Suomessa olen kuullut, että ylimääräiset lomat teettävät opettajilla aika paljon työtä, kun esim. lapsi on tullessaan niin paljon jäljessä muita. Samoin matkanajan tehtävien valmistelu taitaa olla aika työlästä "yksityisopetusta" joskus. Vastuu jää vanhemmille, että tarvittavat opiskelut myös tehdään. Ei varmaankaan ole yllätys, että hyvin pärjäävän lapsen poissaolo ei haittaa mitään, mutta heikommin pärjäävälle vahinko voi olla tosi iso, koska usein se heikompi pärjäävyys kertoo myös siitä, että kotona ei pahemmin koulunkäynnistä huolehdita.

  • Satu Rämö

   Mä ymmärrän tämän täysin – ja oon todellakin opettajien puolella. Eihän se nyt missään nimessä kuuluisi olla niin, että lapset otetaan koulusta pois silloin kuin itselle sopii ilman että vanhemmat huolehtivat siitä, että lomalta palatessaan ne ovat samalla viivalla muiden luokkalaisten kanssa. Eli että läksyt on luettu ja asioita on harjoiteltu. Tiukoilla säännöillä yritetään varmasti estää juuri tämä, että homma lähtee käsistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *