Islannin parlamenttivaalit 2016 – vaalikahveilla

Äänestämisen jälkeen kuuluu käydä kahvilla, niin mekin tänään teimme. Islannissa on tänään parlamenttivaalit. Anoppi ja jääkiipeilijä kävivät äänestämässä Reykjavikin kaupungintalolla minun ja muksujen odotellessa äänestystilan ulkopuolella. (En ehtinyt lähettää kansalaishakemusta ajoissa, olen voinut saada kansalaisuuden heinäkuussa, mutta se ei ehtinyt tällä kertaa ajoissa. Harmittaa vietävästi.)

Kaupunkilammen päälle rakennetulla kaupungintalolla kävi äänestämässä suurin osa Reykjavikin keskustan asukkaista. Nopea katsaus äänestäjäkuntaan näytti aika samalta kuin Suomessa: pääasiassa vanhoja mammoja ja pappoja, seuraavaksi suurin ryhmä keski-ikäiset pienten lastensa kanssa ja parikymppisiä ihan vain kourallinen. Nuoria on ollut vaikea saada ääniuurnille täälläkin.
Islannissa on listavaali, eli täällä äänestetään puoluetta, ei ihmistä. Puolueen laatimalta listalta pääsee jengiä sisään sitten sen mukaan, mitä puolue on kerännyt ääniä. Kun perheemme täysikäiset islantilaiset olivat vetäisseet rastin oikean listan kohdalle (enkä nyt puhu poliittisesta oikeasta), suuntasimme lähikuppilaan Bergssoniin brunssille. 
Siinä tukevaa ateriaa nauttiessa vilkaisin lyhyesti, mitä suomalaisissa tiedotusvälineissä kirjoitetaan Islannin vaaleista. Yllätyin kieltämättä vähän, kun huomasin, että sekä Ylellä että Ilta-Sanomissa oli otsikkoon ja jutun pääaiheeksi nostettu Islannin puoluekentässä varsin uuden puolueen Piraattipuolueen kannatuksen nousu.

On ihan totta, että siitä povataan yhtä vaalien voittajaa. Ja onhan Piraattipuolueen puheenjohtajalla Birgittalla älytön määrä Twitter-seuraajia ja hänen järjestämänsä lehdistötilaisuus kansainväliselle medialle veti paikalle paljon väkeä.
Mehukkain aihe meni kuitenkin minun mielestäni vähän ohi, kun kansainväliset uutisvälineet keskittyivät tähän Piraattien sankaritarinan rakentamiseen. Minun mielestäni hämmästyttävintä näissä vaaleissa on se, kuinka oikeistokonservatiivinen Itsenäisyyspuolue porskuttaa edelleen. Se on tuoreimpien galluplukujen maan mukaan suurin puolue (yli neljännes islantilaisista aikoo tuoreimpien numeroiden valossa äänestää puoluetta). Siis kyse on siitä samasta puolueesta, joka oli siinä hallituksessa, jonka islantilaiset halusivat Panama-papereiden julkaisun jälkeen pois vallasta ja vaativat uusia vaaleja….. äänestääkseen siis takaisin sen saman puolueen hallitukseen. Eli näyttää aika todennäköiseltä, että se sama talousministeri, jolla oli vahingossa (ups!) yhtiöjärjestelyjä Panamassa, palaa seuraavassa hallituksessa pääministeriksi.

Että mitähän v*ttua. Islantilainen politiikka on vähän semmoista.  Islantilainen voittaa aina. You know.

Jännät on siis paikat tänään, kun vaalitulos selviää. Itsenäisyyspuolue on luultavasti suurin puolue, mutta toivottavasti sen hallituksen saa vetäistyä kasaan joku muukin. Toiseksi suurin Piraatit ja kolmannella sijalla tuleva Vihreä vasemmisto voisi olla hyvä kombo. Islanti kaipaa vahvempaa ympäristönäkökulmaa ja parempaa (tai siis edullisempaa) terveydenhuoltoa.

Nyt popcornit mikroon ja kisakatsomo valmiiksi. Jännäksi menee!

Kuvat: (kaksi ylintä Björgvin Hilmarsson)

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö