Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kiipeilijämies kävi opettamassa Itä-Grönlannin lapsia

Kiipeilijäpuoliso vietti melkein puolet kesästään Grönlannissa. Opaskeikkojen, firman valokuvausprojektien ja ”poikain kiipeilyreissun” lisäksi elokuuhun mahtui yksi aivan huikea keikka.

Ukko kiipeilijäkavereineen starttasi kolme vuotta sitten Itä-Grönlannin kalliokiipeilyhankkeen. Viimeisen kolmen vuoden aikana he ovat käyneet siellä kesäisin rakentamassa paikallista kalliokiipeilyskeneä. He ovat kartoittaneet maastoa, avanneet uusia reittejä ja rakentaneet ankkureita.

Tänä kesänä projekti huipentui lasten kiipeilykouluun. Tyypit keräsivät sponsoreilta tavaralahjoituksia grönlantilaislapsille ja rahaa matkakustannuksiin, jotta he pääsisivät paikan päälle opettamaan Tasiilaqin ja Kulusukin kylien lapsia. Sponsorilista paisui lopulta aika suureksi: mieheni työnantajan Icelandic Mountainguidesin lisäksi mukana oli myös Íslensku Alparnir -myymälä, Air Iceland, Visit Greenland, Sermersooqin lääni, Cypher, Petzl, Black Diamond, Fixe, Mammut ja Mountain Equipment.

Grönlanti on ihan tässä Islannin naapurissa. Kulusukiin on Reykjavikista reilun tunnin lentomatka, mutta elintasoerot näiden kahden alueen välillä ovat melkoiset. Grönlantilaislapsilla ei kotikylissään ole ihan hirveästi harrastustarjontaa. Sosiaaliset ongelmat ovat alueella valitettavan yleisiä eikä puute lasten vapaa-ajanviettotavoista ole niistä suurimpia.


Kiipeilyä yhdessä harrastava, vuoristo-oppaiden ukkokerho viihtyy töissä Grönlannissa ja kaikki ovat käyneet siellä myös omalla vapaa-ajallaan vaeltamassa, kiipeilemässä ja melomassa. Jokaisella matkalla huomio on kiinnittynyt kylien raiteilla hengaileviin lapsijoukkohin. Heillä on niin surkean vähän tekemistä, vaikka ympärillä on mahtava luonto mahdollisuuksineen.

Kiipeilijäukkokerho vasemmalta: Leifur, Ólafur, Jón Gauti ja Björgvin.


Itä-Grönlannin kiipeilyprojekti lähti liikkeelle ajatuksesta hyödyntää Grönlannin ulkoilumahdollisuuksia myös paikallisten keskuudessa ja houkutella sitä kautta paikalle myös lisää kylissä viihtyviä (ja sinne rahaa tuovia) turisteja. Ukko kavereineen halusi tarjota myös alueen lapsille jotain kehittävää ja hauskaa tekemistä ulkona, käytännössä lasten omalla takapihalla. 
Kiipeileminen on hauskaa, jännittävää ja siinä voi kehittyä harjoittelemalla paremmaksi ilman että perusvarusteiden lisäksi täytyy tehdä kalliita laitehankintoja. Tämän vuoden elokuussa itägrönlantilaiskylien kersat pääsivätkin ensimmäistä kertaa kokeilemaan ohjatusti kalliokiipeilyä asianmukaisissa turvavarusteissa (valjaat, kiipeilykengät ja kypärät). Kaikki olivat tavattoman innoissaan. Joka päivä koulutukseen tuli mukaan uusia lapsia, jotka olivat kuulleet kylässä olevista kiipeilyjannuista kavereiltaan.
Jäbien tavoitteena on jatkaa kiipeilykurssien pitämistä ainakin kerran kesässä. Kaikkein parasta olisi, jos alueelta löytyisi joku paikallinen kokeneempi kiipeilijä, joka voisi jatkaa kurssien vetämistä vaikka useamman kerran kesässä. Reitit, varusteet ja kartat ovat valmiina.


Kirjoitan juuri parhaillaan kirjaa unelmatyöstä ja siitä, miten työelämästään voi tehdä omannäköisen tekemällä sitä, mistä pitää. Ukkoni näyttää kaasuttaneen minusta ohi jo ajat sitten: paitsi että hän tekee työkseen sitä mitä hän tekee vapaa-ajallaankin, hän valjastaa ammattinsa myös hyväntekeväisyyteen. Respect.
Kuvat: Björgvin Hilmarsson

14 Comments

 • Taru

  Mahtavaa että tällaisia ihmisiä on. Todella isot respektit porukalle, toivottavasti lapset saavat tuosta kantavaa voimaa ei ehkä niin helpossa ympäristössä 🙂

  • Satu Rämö

   Nimenomaan! Ja kiipeily on jotain, joka ei vaadi paljoa rahaa kun alku"investointi" on tehty. Eli kuka tahansa kylien lapsista voi alkaa sitä harrastaa (jos vaan löytyisi se vastuuopettaja/-vetäjä alueelta…)

 • Anonyymi

  Mun täytyy pitkäaikaisena blogin lukijana kehua noita sun miehen ottamia kuvia! Ne on aina ilo silmälle ja niitä on mukava katsella. 🙂 Miehelläsi on selkeästi silmää valokuvauksen sarallakin. 🙂

  • Satu Rämö

   Samaa mieltä, mäkin tykkään niistä valtavasti! Olisi ihanaa jos sillä olisi aina aikaa ottaa mun juttuihin kuvat 😀 Arkikiireiden takia joudutte useammin tyytymään mun kaameisiin iphone-otoksiin, haha.

 • Ansku

  No he terve, onpa siistiä! Ja tykkäys myös kirjalle. Olenkin sen teemassa kiinni parasta aikaa. Rahaton, kun luovuin duunista, mutta toiveikas vielä 😀

  • Satu Rämö

   Kiitos, Ansku! Toiveikas kannattaa olla! Ja muista, että jos asut Suomessa ja oot työttömänä, voit hakea starttirahaa sun ekaa y-tunnusta perustaessa 😉

 • Anonyymi

  Aivan mahtavaa! Mihin saa lahjoittaa rahaa? Ettei ny ainakaan siitä jää jatko kiinni…

  • Satu Rämö

   Juu ei se rahasta ole kiinni; nyt on reitit valmiina ja kiipeilykamatkin hankittuna. Pitäisi vaan löytyä joku siellä asuva taho joka on vähän aloittelijaa kokeneempi kiipeilijä joka voisi ohjatusti järjestää kiipeilyä skideille. Heillä oli yksi kontakti siellä, mutta hän muutti juuri pois… : / Tässä on onneksi talvi aikaa etsiä, kesällähän tuo kausi sitten taas alkaa kun lumet sulaa jne,

   Mutta kiitos tarjouksesta!

 • Anonyymi

  Respect todella! Miksi en itse osaa elää noin fiksusti ja täydesti. Onneksi joku osaa, inspiroi muitakin ehkä yrittämään.

 • Anonyymi

  Wau! Tästä tuli vaan niin lämmin olo. Me kävimme muutama vuosi sitten juurikin Islannista muutaman päivän reissulla noissa samoissa kylissä (oli muuten ylivoimaisesti "halvin" tapa päästä Grönlantiin!) ja huomio kiinnittyi todella suureen pienten lasten määrään. Eräs paikallinen nuori mies kommentoi asiaan, että talvella on tekemiset aika vähissä 🙂

  NiinaK

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *