Askeleet islantilaiseen peruskouluun

Viikko koulua takana! Siihen on mahtunut yksi ”koulussamme on tavattu täitä” -sähköposti, omakohtaista sekoilua uuden Mentor-intran kanssa (vastannee sitä Suomessa käytössä olevaa Wilmaa) ja ystävällinen sähköposti luokanopettajalta kaikille vanhemmille yhteisesti. Siinä kehotettiin pakkaamaan eväiksi terveellistä ruokaa kuten vihanneksia, hedelmiä tai pieni voileipä. Mutta leivän väliin ei saa laittaa mitään Nutellaa! ”Se ei ole terveellistä.” Selvä se.
Islannissa koulusysteemi on aikalailla samanlainen kuin Suomessa. Yhdeksänvuotisen peruskoulun jälkeen osa jatkaa lukioon, osa amikseen, osa jättää opinnot siihen. Koulu tosin alkaa jo 6-vuotiaana eikä sitä ennen ole esikoulua. Valtaosa lapsista on päiväkodissa ennen kouluuntuloa, eli suurimmalla osalla on ryhmätaidot, lastenlaulut, päiväkodissa opitut kirjaimet ja muut jutut plakkarissa ennen koulunalkua.

Koulupäivä kestää noin viisi tuntia välitunteineen ja ruokailutaukoineen. Lapsen koulussa koulupäivä alkaa parikymmentä minuuttia yli kahdeksan ja päättyy puoli kahden maissa.

Ja nyt tulee paras: koulujen yhteydessä on kerhomainen ”Vapaa-aikakoti”, Frístundaheimili, jonne pienimmät eli 1–3-luokkalaiset voivat lampsia suoraan koulusta. Vanhemmat hakevat lapset sieltä viimeistän viideltä iltapäivällä. Tuolla kerhossa on paikasta riippuen monenlaista ohjelmaa: piirrustusta, käsitöitä, liikuntaharrastuksis, musiikintunteja… Vähän kuin isojen lasten päiväkoti.

Arjen rullaamisen näkökulmasta ero dagikseen on aika pieni: päivän pituus on sama kuin päiväkotivuosinakin eli lapsen ei tarvitse olla iltapäivisin yksin kotona. Lapsi saa jatkaa koulun jälkeen pari tuntia päiväkotimaista olemista ainakin vuoden tai parin ajan. Tuo Fristundaheimili on myös oiva paikka oppia tuntemaan uusia koulukavereita ja leikkiä; välitunnit kun ovat siihen liian lyhyitä.

Merkittäviä eroja Suomen peruskouluun tuli mieleen näin äkkiseltään kaksi. Täällä Islannissa uiminen on suosittu harrastus ja kouluissa pakollinen oppiaine. Uinti ei ole osa liikuntatunteja vaan oma oppiaineensa ihan ekaluokalta asti. Esikoisella on siis viikossa kahden liikunnantunnin lisäksi reilun tunnin mittainen uimakoulu. Islannissa kun ollaan, uiminen ei vaadi suuria siirtymisiä. Tällä koululla on tien toisella puolella lähin uimahalli ja lisäksi siellä koulun alimmassa kerroksessa on oma uima-allas oppilaiden käyttöön. Mahtia!

Se toinen ero on raha. Koulunkäynti ei itsessään maksa mitään, mutta kouluruoasta maksamme kerran kuukaudessa muutaman kympin. Koulunjälkeinen kerhotoiminta maksaa noin 150 euroa kuussa, ja siihen sisältyy aktiviteettien lisäksi pieni iltapäiväeväs. Koululaiset ovat itse vastuussa aamupäivän eväshetkestä eli repussa kuljetetaan eväsboksia. Eikä sinne siis missään nimessä saa pakata nutellatäytteisiä voileipiä.

Esikoinen itse on koulusta aivan täpinöissään. Hän herää ennen herätyskelloa ja alkaa ennen hampaidenpesua jo kysellä, voidaan lähteä. Neiti on ollut vähän happamana siitä, että koulua on käyty jo viikko, eikä vieläkään ole tullut kotiläksyjä. ”Voisitko soittaa opettajalle ja kysyä, milloin niitä läksyjä oikein tulee?”

Ehdotin, että hän kysyisi itse seuraavana päivänä koulussa.

”Mutta enhän minä tiedä, mikä se läksyt on islanniksi, kun ei niitä ole vielä ollut.”

Herttaista. Seuraavaksi pitäkin muuten kirjoittaa lukemaan opettelemisesta. Se on aika jännää puuhaa kun lisämausteena on kaksi kieltä, kahdet aakkoset ja kahdenlaisia ääntämyssääntöjä. Palaan siihen vielä!

10 Comments

 • Jonna / Lempipaikkojani

  Onpa mielenkiintoista lukea islantilaisesta koulusta. Kuulostaa todella kivalta. Täällä Saksassa on vähän vastaava "iltapäiväkerhosysteemi" eli puhutaan ns kokopäiväkoulusta. Siihen haetaan erikseen ja se on tarkoitettu kaikille peruskoululaisille eli 1-4 luokkalaisille. Siellä tehdään läksyt, syödään (maksullinen) lounas, leikitään, ulkoillaan, harrastetaan jne.

 • Anonyymi

  Kiitos kouluterveisistä! Opettajahenkilöä kiinnostava aihe. Kerroit, että maksatte kouluruuasta muutaman kympin/kk. Millaista ruoka islantilaisissa kouluissa on? Onko yhtä monipuolista kuin meillä Suomessa, kylmää/lämmintä vai mimmosta ylipäätään?

  • Satu Rämö

   Se taitaa itse asiassa olla noin 50 euroa kuussa se ruokamaksu. Ruoka on ihan hyvää, sellaista aika perusruokaa, hyvin lähellä lienee suomalaistan kouluruokaa. Tai ainakin sitä kouluruokaa mitä itse muistan kouluvuosilta. Kalaa, perunoita, keittoa, eilen oli kuulemma ollut nakkipastaa.

 • Reeta / Les! Lue!

  Norjassa sama iltapäiväkerho-systeemi koulun ohessa. (Täällä sen nimi on Aktiviteettikoulu.) Aivan ihanaa, kun lasten ei tarvitse siirtyä minnekään. Iltapäiväkerho toimii ihan samoissa tiloissa kuin koulu, samat luokkahuoneet ja piha käytössä. Tykkään! Toi kerho on tarjolla ainakin 5. luokkalaisille asti, joten ei tartte murehtia yksinäistä pientä kotona odottamassa vanhempia kotiin. Iltapäiväkerhon voi ottaa täällä myös joko kokoaikaiseksi (jolloin on lupa olla kerhossa esim. tunti ennen koulun alkua ja sinne viiteen asti) tai sitten puolipäiväisesti, jolloin kerhotunteja voi käyttää niinä päivinä kuin niitä tarvitsee, mutta ei tartte maksaa koko ajasta.

  Osa poliittisista puolueista myös ajaa sitä, että kerho muuttuisi kokonaan ilmaiseksi. Nyt on usein niin, että ne lapset jotka sitä eniten tarvitsisivat eivät tadoudellisista syistä kerhoon pääse.

 • Anonyymi

  Hei, kivaa lukea koulusta! (t. toinen ope) Iltapäiväkerho on Suomessakin tuttua. Ainakin pk-seudulla on pyritty takaamaan paikka jokaiselle ekaluokkalaiselle ja keskustelua on käyty, pitäisikö tokaluokkalaisillekin olla taattu paikka. Järjestäjinä yksityiset kerhot, seurakunnat, asukaspuistot, harrastusseurat jne. ja toiminta maksullista.

  Mitä on "aamupäivän eväs"? Syödäänkö koululounas vielä erikseen?

  Suomessa ekaluokkalaisella on koulua yleensä 19-20 h/vko eli noin neljän tunnin päiviä.

  • Satu Rämö

   Meillä on siis pikkuisen pidemmät koulupäivät kuin Suomessa.
   Koulu alkaa 8.20, evästauko (myös hedelmähetkeksi kutsutaan ü) on siinä puoli kymmenen maissa, sitten vähän kello 11 jälkeen on lounas. Kahden maissa koulun päätyttyä on välipala ja siitä alkaa iltapäiväkerho.

 • Riitta

  Odottelen täällä tuota lukemaanopettelupostausta. Ja ylipäätään, miten kotikielen opetus on Islannissa järjestetty. Vai onko mitenkään.

  Uiminen kouluaineena olisi kyllä ihan huippu! Pari uimahallikäyntiä vuodessa ei oikein riitä mihinkään, eli tämänkin kansalaistaidon opettaminen on Suomessa jätetty vanhempien aktiivisuuden varaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *