Aidosti islantilainen – osa 6

Ei ole islantilaisilla niin pientä tapahtumaa, että niiden takia ei kaivettaisi hodarisettejä esiin. Eikä ole niin isoa tapahtumaa, että siellä ei voisi survoa hodaria suuhunsa. Taannoin käymissämme islantilaishäissä Ruotsissa tarjoiltiin yöpalana juuri hodareita. Pylsa on islantilaisille pyhä ruoka, arjessa ja juhlassa.

Missään muualla nakkeja ja sämpylää ei kuulemma osata höyryttää yhtä suussa sulavan pehmeiksi kuin täällä. Ei haittaa, vaikka maan tunnetuin nakkibrändi on SS Pylsa eli SS Nakki. Se ei herätä konnotaatioita toisen maailmansodan Saksaan. Kuinka se voisikaan, koska nämähän ovat maailman parhaita nakkeja!

Pylsaa ei pääse Islannissa karkuun. Ne saavat sinut aina kiinni.  Pylsaa nimittäin tarjoillaan joka juuttaan bensa-asemalla, kioskilla ja ruokakaupan tuulikaapissa. Kaikilla lastenkutsuilla grillissä lämpiävät hodarit, samoin puutarhajuhlissa, synttäreillä, sukujuhlissa ja jopa brunsseilla.

Reykjavikin eniten medianäkyvyyttä saanut ravintola on sekin, tietysti, nakkikioski. Kolmen rakennustyömaan kainalossa tönöttävä elintarvikeliike näyttää räjähtäneeltä sirkusvaunulta, mutta ulkokuori pettää. Oikeasti se on Islannin paras nakkikioski – joka on siis tietysti myös maailman paras nakkikioski. Se sama kiska on myös Bill Clintonin suosikkiruokapaikka Reykjavíkissa – tai ainakin hän kävi siellä vuosia sitten yhdellä hodarilla (tilasi sen sinapilla) ja
tätä tapahtumaa muistellaan vieläkin.

Islantilainen pylsa maustetaan sinapilla, ketsupilla, paistetulla sipulilla ja remuladilla.

Islantilaisten hodarifanitus on mennyt jo niin pitkälle, että sanan ääntämisen ympärille on muodostunut kaksi koulukuntaa. Islannin kielessä kirjain y lausutaan suomalaisena i-kirjaimena. Suomalainen y-äänne taas vastaa islannin kielessä u-kirjainta.

Pylsa pitäisi siis ääntämyssääntöjen mukaan ääntää “pilsa”. Iso osa islantilaisista kuitenkin ääntää hodarin “pylsa”. Minä kuulun näihin jälkimmäisiin. Kumpi on oikein? Pitäisikö hodarin kirjoitusasua muuttaa ja tehdä siis pylsasta pulsa? Pragmaattiset islantilaiset ovat välttäneet kiistan kärjistymisen, koska on olemassa eräs keino pysyä puolueettomana. Sanoo vain “eina med ötly”, jolloin saa yhden kaikilla mausteilla. 

Ja kaikki tietävät, että puhut hodarista.

Islantilaisuudella muhinoivan Aidosti islantilainen -sarjan jutut blogista löydät tällä tunnisteella: #aidosti islantilainen

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö