Puutarha syksykuntoon

Tänä syksynä ei korjattu satoa puutarhasta eikä kesällä nautittu kukkaloistosta. En tehnyt takapihan hyväksi elettäkään. Haluaisin hienon puutarhan ja yritinkin, mutta en vaan osaa. En osaa kuokkia oikein tai valita oikeita kasveja. Madot ja jotkut pikkuitikat syövät kaiken kuitenkin. Ei saa lehtikaaleista lehtikaalisipsejä, korkeintan lehtikaalijauhetta. Perunoistakin tulee niitä kuuluisia euron kolikon kokoisia. Menestykseni puutarhassa on kutakuinkin samoilla potturiveillä Katjan saavutusten kanssa.

Tämmöistä tämä nyt vain on! Pihalla säätäminen on kuitenkin kivaa ja lapsetkin tykkää. Miehen nikkaroimaa puutarhalaatikkoa on surku pitää tyhjänä. Tai käyhän tuo naapurin kissa siellä kakalla, mutta ei se ainakaan vielä kukkasia sinne ole mukanaan tuonut.

Eli jotain pitäisi kehitellä.

Niinpä me sitten viime viikonloppuna rykäisimme yhdessä koko perheen voimin, kun aurinkokin paistoi. Kävimme remonttikaupassa katselemassa sahoja ja seinämaaleja, mutta päädyimme ostamaan säkillisen tulppaanin sipuleita. Tällaisia nämä heräteostokset nykyään ovat.

Iskimme sipulit puutarhalaatikkoon kymmenen sentin syvyyteen. Esikoisen tehtävä oli katsoa, että sipulit tulevat multiin oikein päin. Minun tehtävänä oli vastata kaikennäköisiin kysymyksiin vuodenajoista, istutushommissa vastaan tulleiden kastematojen ruoansulatusjärjestelmästä ja kissojen kaulapannoista. Ihan paras oli kyllä se kysymys, jossa pohdittiin, kannattaisiko osa sipuleista kuitenkin varmuuden vuoksi laittaa kukkalaatikkoon väärinpäin, että kuolleetkin ihmiset saisivat katsella kukkia. Istutuslapion voisi kuulemma laittaa mukaan, jotta tuonpuoleiseen siirtyneillä olisi siellä uudessa puutarhassa tekemistä.

Parin tunnin aikana lapioimme maan sisään satakunta sipulia ja heitimme mullat päälle. Pihapuut näyttävät olevan nyt siinä tilassa, että seuraava kova syysmyrsky heilauttaa leppien lehdet nurmikolle. Teen niistä teen peitteen kukkalaatikon multien päälle.

Jäämme odottelemaan sitä syysmyrskyä. Ja sitten seuraavaa kevättä ja pirunmoista tulppaanien loistoa.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö