Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Nina Pirhonen: Brum brum

Värikäs autokirja, jossa kuskin hommia pääosin hoitavat sukupuolettomat eläimet? Joo, kiitos! Sain blogini lukijalta, kirjailija-kuvittaja Nina Pirhoselta yksi kesäinen päivä meiliä, jossa hän tiedusteli saisko lähettää minulle ja lapsilleni luettavaksi kirjan. No kyllä kirjoja saa aina lähettää, etenkin jos ne ovat näin hyviä!

Tässä aatteita kuvakirjasta, joka toimi sekä 1- että 6-vuotiaille lapsille eikä ole autoaiheesta huolimata lainkaan tomuisiin sukupuolinormeihin jähmettynyttä tavaraa. Myös äiti tykkäsi!

Tämän kuvakirjan lukemisen myötä juttelimme esikoisen kanssa kirjoista vähän pidempäänkin. Hän pyysi saada minulta kirjan, jota olisi helppo lukea. Mintut ovat superia, mutta niissä on lukemaanopettelevalle vähän liikaa tekstiä eikä teksti ole aina pelkkää tikkukirjainta.  Satu Kontisen Mokomakit (joista kirjoitin mm. täällä viime joulun kirjalahjavinkeissä) on luettu meillä läpi joku miljardi kertaa.

Esitän lukemaan opettelevan esikoisen pyynnöstä tänne ”nettiin” nyt kysymyksen. Olisiko teillä vinkata muistakin hauskoista lastenkirjoista, joita ”voi lukea”?  Eli suomeksi siis: haussa on muitakin visuaalisesti kiinnostavia suomenkielisiä lastenkirjoja, joissa on vain vähän tekstiä ja tikkukirjaimin kirjoitettuna. Takk fyrir, huutelee lapsi taustalta.

Nina Pirhonen. Brum brum. Otava. 2016.*

17 Comments

 • Anonyymi

  Meillä luettiin J.Tuomolan Minerva-sarjakuvakirjoja. Sama setä jonka käsialaa on Viivi ja Wagner. Tuosta on jo hetki vierähtänyt, enkä ihan muuta muista kuin ettämkivoja olivat. Tikkukirjaimia ja huumoria….ja koska olen aika tarkka mitä lapset lukevat (lukivat nuorempana) niin uskallan suositella hatarasta muististani huolimatta! Ja muistan että nimenomaa tikkukirjaimet oli meilläkin SE juttu, ja sellaisia kirjoja ei löytynyt. Nyt tilanne voi toki olla toinen. Terkut tytsyille 🙂

 • Anonyymi

  Visuaalisuus ehkä subjektiivinen kokemus, mutta meillä tykättiin kovasti tietyssä vaiheessa Pikku papu – kirjoista ja Erikoiset eläimet sarjasta. Kirjastosta kannettiin kotiin myös Sininen banaani -sarjan kirjoja.. Googlen kuvahaku näyttäisi tuovan joitakin poimintoja em. hakusanoilla.
  t. äiti & erityisope

 • MariaK

  Kipinät! Siinä on monta pientä hauskaa kirjaa aloittelevalle lukijalle. Joka kirjassa tulee lisää kirjaimia ja tekstit vähän vaikeutuu. Vanha klassikko, mut edelleen myynnissä (Opike).

 • Anonyymi

  Pupu Tupuna kirjoissa oli ainakin kultaisella 80-luvulla tikkukirjaimet. Ja vanhemmat tavuviivoitivat. Niistä sisarukset opetteli lukemaan, itse opin vahingossa samalla tuon taidon.

  • Satu Rämö

   Jesh, Pupu Tupunat! Ne on niin saamarin ärsyttäviä aikuislukijaminäni näkökulmasta ja se pupu melkein pelottava ilmestys, mutta lapset diggaa. Mulla on pari kirjaa näitä hyllyssä, olin unohtanut!

 • Katja S

  Terveisiä lukemaanopettelijalle! Ihana taito.
  Suuraakkosilla kirjoitettuja KIVOJA kirjoja on tosi vähän. Asia, jonka kanssa olen viime päivinä tuskaillut, nyt kun lukudiplomien kirjalistojen päivitys on ollut kiirelistan kärjessä. Kun vaatimuksiin lisätään kotimainen kirjailija, on lista hävyttömän lyhyt. Tässä muutama jotka pikaisesti tulevat mieleen:
  Hirvonen, Lauri: Hupsutupsu -kirjat
  Mäkelä, Tuomas: Miina ja Manu -kirjat (osa suuraakkosin)
  Pelliccioni, Sanna: Onni pojan seikkailuista kertovat kirjat
  Edellä joku jo mainitsi Sininen banaani -kirjat. Kustantajan mukaan sarja on jaoteltu siten, että
  Vihreä banaani: Kirjasarja lukemista aloittaville ( näissä suuraakkoset ja tavut)
  Sininen banaani: Kirjasarja juuri lukemaan oppineille
  Punanen banaani: Kirjasarja vähän enemmän lukeville
  Keltainen banaani: Kirjasarja sujuvasti lukeville
  Banaani sarjojen kirjojen kirjailija vaihtelee, joten myös tarinoiden taso vaihtelee. Kuten myös uusissa Kirjatiikeri ja Kirja käteen- sarjojen kirjoissa. Omat lukemaanharjoittelijat tykkäsivät humoristisista Kapteeni Kuula kirjoista. Ekana "oikeana" kirjana meillä on luettu Leon Lemmikit sarjan "Missä Iili on?" kirja. Joka aukeamalla on vain pari suuraakkosin kirjoitettua lausetta, joten juuri lukemaan oppinut lapsi jaksaa lukea ihan koko kirjan. Mikä onnistumisen kokemus siitä syntyy! Sarjassa on pari muutakin suuraakkosin kirjoitettua kirjaa. Myös kuvakirjahylly kannattaa katsoa uudelleen. Sieltä löytää helposti visuaalisesti kivoja kirjoja, joissa on vain vähän tekstiä ( esim. Cousins, Lucy: Maisa –kirjat tai Carle, Eric: Pikku toukka paksukainen) mutta valitettavasti niissä harvoin on suuraakosia!
  Viime aikaisista uutuuskirjoista visuaalisella ilmeellään minuun on tehnyt vaikutuksen suomalais-norjalaisena yhteistyönä tehty Kepler62 sarja. Tarinat ovat Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin käsialaa ja kuvituksesta vastaa Pasi Pitkänen. Sarja on hieman vanhemmille lapsille tarkoitettu, lukutaidosta ja kiinnostuksesta riippuen sanoisin 8v ylöspäin. Pidn itse kirjojen tarinaa viihdyttävinä ja kuvitusta erityisen hienosti toteutettuna.

  • Marjaana

   Molemmille vinkiksi: Mäkelä-kustannuksella on uusi sarja Kirjatiikeri, jossa monta erilaista suuraakkosin tavutettua kirjaa. Tämä tosiaan on ongelma, helppolukuisia on, mutta ne ovat pääosin tekstauksella.

   Kirja käteen -sarja on näistä pieniaakkosin kirjoitetuista sarjoista aika kiva (on tavuviivat) ja sitten kun niitä ei tarvitse, on Hyppivä sammakko -sarja, jossa iiiiso (tekstattu tosin) teksti ja sitä on vähän. Tulee suht helposti se kokemus, että "wow, luin ihan ite koko kirjan"!

   Kirjaston – ja varmaan kustantajienkin – sivuilta voi hakea sarjan nimellä.

   T.Kirjastontäti

 • Nina

  Voi kiitos, Satu!! Mahtavaa kuulla, että piditte kirjasta ja ajattelin juuri noita asioita kirjaa tehdessä, jotka mainitsitkin. Sukupuoliajattelun rikkominen ja samalla monen ikäiselle iloa ja hauskuutta. Kirjasin tuli tehtyä esteetikkaa ajatellen, mutta sitähän voisi jatkossa yksinkertaistaa. Kiitos vielä!

  • Satu Rämö

   Olipa ihanaa, kun itse kirjailijakin tuli tänne kommentoimaan. Kiitos 🙂
   Kirjan visuaalisuushan on ihan tosi upea, tykkään! Muksuille sopiva tikkukirjaintyyli olisi rikkonut sen… Nämä on aina näitä valintoja.

   Keep up the good work!!

 • Anonyymi

  Sini Ezerin kirjat "Suklaaleipuri" ja "Tiian hattu tuulessa". Kaunis kuvitus ja vähän tekstiä. (Tosin ei tikkukirjaimia.)

 • Heli

  Meillä meni Tatu ja Patu kirjat (ja menee edelleen), sekä Mauri Kunnakset. Loistavat kuvitukset ja hauskat tarinat!

 • Anonyymi

  Asiasta kukkaruukkuun, eilen tuli telkkarista ohjelma, jossa avoimesti kuseskeleva ja kiroileva tyyppi kierteli koiran kanssa Islannissa. Oli ihan sinunoloisesi mutkaton mies, hauska oli seurata.

 • Karoliina P

  Opettelin itse lukemaan -95 ja muistan lukeneeni kirjaa nimeltä Turri ja Korppi. Kirja oli mustavalkoinen, kivoja kuvia, kovakantinen, siinä oli isot tavutetut kirjaimet. Sitä oli helppo lukea ja olin niin ylpeä itsestäni kun minulla oli oma kirja jota ei luettu iltasatuna vaan jota sain itse lukea 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *