Lastenhoitoapua vaikka pariksi tunniksi kerrallaan

Minä ja lapset lähdemme lauantaina Suomeen kolmeksi viikoksi. Puolisoni lähti melkein samalla ovenavauksella kuukauden työmatkalle Grönlantiin. Ajoitimme Suomen-loman ihan tarkoituksella miehen työmatkan päälle: elokuussa on kivaa tulla kotiin yhtä aikaa.

Asumme äitini luona Turussa. Tarkoituksena oli pitää niin sanottu työntekoloma ja kirjoittaa kirja loppuun Turun keskustan kirjastossa ja viettää tuttuun tapaan yksi lomaviikko perheen kesken Hangossa. Ulkomailla asuvat siskonikin saivat kesälomansa sovitettua tähän samaan aikaikkunaan. Lapset ja mummi ja tädit pääsevät viettämään yhdessä aikaa. Esikoinen ehtii muutaman viikon koluta Turun leikki- ja kiipeilypuistotarjontaa.
No nyt kävi kuitenkin niin, että äitini on vähän sairaana. Suomireissu ja reissujärjestelyt kokivat pienen editointikierroksen. Yllättävän moni monimutkaiselta tuntuva asia selviää,  kun alkaa järjestellä. Tapahtui siis seuraavaa.
Hankalin osuus on – ylläri – siirtymiset. Matkustan lasten kanssa yölennolla Islannista Helsinkiin ja sieltä junalla Turkuun. Kahden lapsen ja kaiken sen pikkuvauvaroinan kanssa matkustaminen yksin on ihan kamalaa säätämistä, eli typistin reissutavaramäärän minimiin. Otan mukaan yhden matkalaukullisen tavaraa ja pyykkään useammin. En ota vaunuja mukaan, vaan laitan mörssärin matkan ajaksi rintareppuun. Läppäri ja pikkusälä (vaipat, vaippaliinat, vauvanruoka ja muu, heh, kevyt) mahtuu selkäreppuun. Eskoinen huolehtii omasta laukustaan.
Saan Turun kuningattarelta lainaan matkakärryt, matkasängyn ja turvakaukalon. Tästä avusta olen todella kiitollinen. Kiitos!!
Syöttötuoli on vielä hakusessa. 
Tajusin myös, että tarvitsen pakollisten menojen takia muutamaksi tunniksi kerrallaan lastenhoitoapua ensi viikolla. Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitoapu on aivan mahtava palvelu! Jos et ole vielä kokeillut ja tarvitset joskus tilapäisapua mukeloiden hoitoon, niin KOKEILE. Ensin rekisteröidytään netin kautta ja ilmoitetaan omat tiedot ja hoidon tarve. Pian puhelin piippaa tekstarin merkiksi. Viestistä löytyvät työn vastaanottaneen lastenhoitajan tiedot ja puhelinnumero. Hieman yli 8 euroa tunnilta + eläkemaksut on mielestäni todella hyvä hinta.
Onhan se nyt ihan mahtavaa, että on olemassa tällainen portaali, josta saa apua satunnaisiin lastenhoitotarpeisiin. Hoitajan voi tilata koko päiväksi tai vaikka pariksi tunniksi kerrallaan. Palkanmaksuun on selkeät ohjeet ja palkkatositepohjan voi printata järjestön nettisivuilta. Koska kaikki lastenhoitajat ovat MLL:n hyväksymiä, joukossa tuskin on aivan täydellisiä pommeja. 
Löysin palvelun kautta oikein mukavalta vaikuttavan kokeneen lastenhoitajan, joka vielä kaiken lisäksi asuu lähellä äitini kotia. Mahtavaa. Esikoinen odottaa jo innolla, että pääsee uuden hoitajan kanssa kiertelemään lähialueen leikkipuistoja.
Islannissa ei ole tullut tarvetta satunnaiselle lastenhoitajalle, mutta jos sellainen tarve joskus tulisi, tervehtisin tällaista palvelukokemusta ilolla.
Kirjoittelen myöhemmin kokemuksiamme ensi viikosta, ja Turun-reissusta muutenkin. Jos teistä joku on käyttänyt MLL:n lastenhoitopalvelua, kuulisin mielelläni kokemuksia.

18 Comments

 • Laura

  Päivä aikaan on helpompaa saada hoitaja, mutta iltaisin tai viikonloppuisin aika hankalaa. Itse en ole onnistunut saamaan sieltä kertaakaan hoitajaa illaksi :/ Aika lähellä Turun keskustaa vielä asun. Onneksi naapurin lukiolaistyttö on ehtinyt tarvittaessa apuun 🙂 Nyt ei ole enää niin akuuttia tarvetta, kun oma teini 15v. ja nuoremmatkin ovat kohta kaikki koululaisia.. loistava palvelu silti toimiessaan ja tilaaminen on helppoa. Tuiki tuntematonta en uskaltaisi ottaa, mutta järjestön kautta kyllä.

 • Anonyymi

  Me ollaan käytetty useasti ja meillä onkin jo pari vakkarihoitajaa, joita ensisijaisesti toivotaan saavamme. Yhden hoitajan olisimme jopa palkanneet kokopäiväduuniin yksityiseen hoitorinkiimme, mutta hän oli jo töissä toisessa perheessä lastenhoitajana. Mitään ongelmaa myöskään illoille tai viikonlopulle ei ole täällä Helsingissä ollut.

 • Terhi

  Me hiihdeltiin reilu vuosi sitten Rukalla pari päivää MLL:n hoitsun kaitsiessa naperoa. Älyttömän yksinkertaista (varaus, palkan ja eläkkeiden maksu) ja tietty kävi hyvä myös tuuri; lapsen ja hoitsun yhteinen sävel löytyi heti eikä tullut laisinkaan ikävä meitä niiden muutaman hiihtotunnin aikana. Tuntipalkan lisäksi maksettiin hoitajalle hiihtobussi, koska Rukahan on aika kaukana Kuusamon keskustasta. Mies ei voinut uskoa, että lastenhoito turistirysässä voi olla noin halpaa, helppoa ja laadukasta, saati että löytyy tällainen säätiö, joka sitä koordinoidusti järjestää. Ihan tuntemattomalle olisi ollut vaikea lasta jättää edes pariksi tunniksi mutta tällainen taustaorganisatio kokeneine hoitajineen helpotti päätöksentekoa.

  • Satu Rämö

   Aivan mahtava idea hyödyntää lastenhoitopalvelua kotimaanmatkaillessa; eipä olisi tullut itselle mieleen. Otan idean talteen tulevia matkoja varten, juuri esimerkiksi tällaisia muutaman tunnin mittaisia hiihtovaelluksia varten, johon ihan pientä lasta ei voi mukaan ottaa.

 • Heli

  Höh, sääli etten ole muistanut viime aikoina laittaa käytettävyyksiä. Olisin lastenhoitokokemuksellani ja hoitoalueellani kohdentunut varmasti teille, ja olisin jopa voinut saada teidän keikan. No, ei voi mitään, kun olen ollut näin saamaton 😀

  Olen siis toiminut MLL:n hoitajana kohta kuusi vuotta, niin kauan kuin se on ollut mahdollista ikäni puolesta. Ja täytyy kyllä sanoa, että hoitajankin näkökulmasta systeemi on tosi näppärä ja toimiva: ilmoitan nettijärjestelmässä minulle sopivat ajat, ja sitten mikäli sopivalle ajalle hoitoa tilaa sopiva perhe (jossa sijainti, lasten määrä ja ikä jne täsmäävät taitoihini ja alueeseeni), saan tekstarilla tilauksen tiedot "epämääräisinä", ja vasta vahvistettuani tilauksen saan perheen yhteystiedot yms. (Epämääräiset tiedot siis tyyliä "Turku keskusta, 17.7. Klo 12-14 (1v, 3v)")

  Lisäksi kivaa on, että voin myös itse ilmoittaa MLL:lle tutuissa perheissä tekemäni tunnit: perheet voivat soittaa suoraan minulle, ja kerron vain jälkikäteen tunnit MLL:lle 🙂

  Tosi tyytyväinen olen ollut tähän hommaan kyllä, tykkään hoitaa lapsia ja homma toimii 🙂

  • Satu Rämö

   Onpa tosi kivaa kuulla hoitajankin näkökulma tähän palveluun; kuulostaa hyvältä ja helpolta siis siitäkin suunnasta katsottuna. Luksus!

   Ens kerralla sitten 🙂

 • Idris

  Musta tuo on taas todella edullista! Suorastaan yllättävää, ettei sivukuluihin mene tuon enempää, kun varmaan hoitajalle menee melkein koko summa, tai aikuisia ihmisiä olisi aika vaikea saada tuohon. Tukeekohan säätiö hommaa taloudellisesti?

  • Satu Rämö

   Hmm, en tiedä, tukeeko. Ainakaan missään ei niin sanota. MLL tarjoaa sen palvelualustan ja koulutuksen ja valitsee lastenhoitajat listoilleen, en usko että he sponsoroivat osaa palkasta. Työnantajana mä maksan eläkemaksut, ne on joku reilu 20 % palkan päälle.

  • Anonyymi

   Hoitaja saa vain sen mitä perhe maksaa, ei muuta. t.MLL:n hoitaja Piia

   Satu, kerron mielelläni hoitajan näkökulmasta jos haluat kuulla. Olen toiminut MLL:n hoitajana 10 vuotta.

  • Idris

   Joo siis lähinnä tarkoitin, että kai systeemin ylläpidosta tulee jotain kuluja MLL:lle, esim hoitajien koulutus ja välityspalvelun ylläpito. Kai nekin jotain maksavat. Hienoa, että koko 8e menee hoitajille!

  • Idris

   Joo siis lähinnä tarkoitin, että kai systeemin ylläpidosta tulee jotain kuluja MLL:lle, esim hoitajien koulutus ja välityspalvelun ylläpito. Kai nekin jotain maksavat. Hienoa, että koko 8e menee hoitajille!

 • Idris

  Musta tuo on taas todella edullista! Suorastaan yllättävää, ettei sivukuluihin mene tuon enempää, kun varmaan hoitajalle menee melkein koko summa, tai aikuisia ihmisiä olisi aika vaikea saada tuohon. Tukeekohan säätiö hommaa taloudellisesti?

 • Anonyymi

  Ei liity lasten hoitoon, vaan syöttötuoliin: itse koin reissuilla käteväksi "sack 'n' seat" matkasyöttötuolin jonka bongasin kirppikseltä 5 euron edulliseen hintaan. Ei vie paljon enemmän tilaa kuin t-paita ja ajoi asiansa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *