Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Lapsen kehitys 10 kk – ja äidin

Lempipuuhat: syöminen ja lukeminen. Kun edessä on hyvää ruokaa – eli siis mitä tahansa ruokaa – ja kirja, aika kuluu kuin siivillä. Miltei hiljaisuudessa.

Ja minun burgerini oli…?
Tai ehkä sittenkin mieluummin otan tuon pihvin!!
Siskon lautaselta pöllityt ranut kannattaa mutustella täällä kirjapiilossa.

Enkä puhu nyt itsestäni, vaan mörssäristä. Vauvan kymmenes kuukausi on sinetöinyt ruokailuun liittyvän faktan: hän syö mitä tahansa. Kaikki eteen kannettu kelpaa: murot, mysli, possunkyljys, peruna, herneet, tomaatti, kurkku, salaatti, lakritsi (pääsi nappaamaan keittiön kulhosta), puuro, kaikki hedelmät, letut, maksamakkara, lihakeitto, maissi…

Sen lisäksi että ruoka kelpaa, myös kirjat kiinnostavat. Sellaista kirjaa, joka pysyy pöydällä pystyssä ja jossa on värikkäitä kuvia ja mielellään ankkoja, voi katsella keskittyneesti ihan kuinka kauan tahansa. Etenkin, jos edessä on myös mitä tahansa naposteltavaa!

Esikoinen oli pienenä ruoan suhteen aika kranttu, eikä hän vielä tänäkään päivänä suuria määriä syö. Pillin ja pullan ruoka-annokset ovat melkein saman kokoisia. Sama juttu se on minulla ja puolisollani: lautanen on molemmilla yhtä täynnä, vaikka kokoeroa löytyy.

Perheemme voi siis jakaa pilliin ja pulliin. Minä ja kuopus olemme jälkimmäisiä. Olen lyhyt, helposti paksuuntuva ja rakastan kirjoja ja syömistä. Kuopuksen pituudesta en vielä tiedä, mutta samanlaiset rotevan ihmisen pullasormet sillä on kuin minullakin. Puoliso ja esikoinen ovat sorjia vaikka söisivät suklaalevyn joka aamiaisella. Paitsi että esikoinen ei syö edes sitä – pala suklaata kuulemma riittää, toista se harvemmin edes pyytää.

No ei se mitään, minä kyllä syön, mitä yli jää. (Tästä on muuten ihan todistusaineistoa. Lueskeltiin joku aika sitten siskojen kanssa vanhoja, joskus ala-asteiässä täytettyjä Ystävä-kirjoja. Sisarukset-kohtaan pikkusiskoni oli kirjoittanut, että Isosiskoni on Satu ja se syö kaiken mitä muilta jää yli.)

Haha! Enkä ole juuri muuttunut. Operaatio miinus viisi kiloa on edelleen lähtökuopissaan. Viime viikolla kolme ihmistä kiertoteitse tiedusteli, mahdankohan olla raskaana. Tööt tööt.

Lapsen kehitys -jutut:


Vauva 1 kk
Vauva 2 kk
Vauva 3 kk
Vauva 4 kk
Vauva 5 kk
Vauva 6 kk
Vauva 7 kk

12 Comments

 • Sanna

  Mulla on samanlainen, paitsi, että toi syö kirjatkin.. ;D ..mut riisikakkua natustaen istuu aikuisten seurana ruokapöydässä pitkänkin pätkän. Näitä on tosi hauska lukea, kun oma pallero on vissiin 2 vkoa mörssäriä vanhempi. Joko hän on oppinu kaatumaan? 😀

 • Läski

  Äitini tartutti minuun jo pienenä sairaalloisen tarpeen tarkkailla painoani. Muistan edelleen myös sen, kuinka hän totesi jotain tyyliin "kyllä sä jaksat kantaa ne kassit kun olet niin roteva". Hän sai itse lapsuudessaan samanlaista, jatkuvaa palautetta äidiltään. Eli hyvin kulkee sukupolvesta toiseen nämä mollaamiset.

  Nykyään osaan jo jossain määrin vitsailla painostani, mutta toivoisin silti olevani hoikempi. Elän illuusiossa että olisin onnellisempi, rakastettavampi ja kauniimpi niin.

  Sanat luovat todellisuutta ja merkityksiä. Joidenkin mielestä voi olla söpöä puhua lapsestaan hyvän ruokahalun omaavana pullukkana, mutta jossain vaiheessa se lapsi kasvaa aikuiseksi ja sillä on mielessä kaikki ne sanat, joita siitä pienenä käytettiin. Hyvät ja pahat.

  • Satu Rämö

   Voi ei miten inhottavaa, että sait lapsuudessa kuulla painostasi ja että se syöpyi tuolla tavalla mieleen : /

   Mä uskon oman esimerkin voimaan, eli että siitä miten puhuu ja tarkkailee itseään ja kuinka puhuu muista, on väliä. Erityisen tärkeää on se kuinka puhuu lapsestaan muille siten että lapsi kuulee sen vaikka sanat ei olekaan hänelle suoraan osoitettu. Eli mörssrillä on muitakin lempinimiä ja useimmiten puhumme hänen iloisuudesta, reippaudesta ja vahvuudesta emmekä vain siitä hyvästä ruokahalusta (josta siitäkin siis aina pisitiivisessa valossa).

 • Terhi

  Kiva lukea näitä kuukausiraportteja. Näistä tulee hauskoja fläshbäkkejä! Mulla meni oman lapsen kanssa jotenkin ohi pitäaikaisesta muistista koko vauvavuosi – jonnekin eetteriin… Kyllähän sitä vauvaakirjaa kirjoitti ja kuvia ja videoita tietenkin otettiin, mutta vähemmän jäi pitkäaikaiseen muistiin muisteltavaksi asti.

  • Satu Rämö

   Kiitos, Terhi! Mulla taas ei ole yhtäkään vauvakirjaa itsellä täytettynä – eikä kyllä tyhjänäkään. Onneksi on tämä blogi, tämän pariin voi sitten palata kun haluaa muistella vanhoja juttuja. Ja toivottavasti käynnissä olevan teemauudistuksen myötä myös tuo vanhojen juttujen selaaminen helpottuu

 • Unknown

  Nää on tosi kivoja.

  Ja täysin off topic – erään täkäläisen kauppan hyllyihin on ilmestynyt pariakin erilaista islantilaista karkkia. Sirius Konsum ja varsinkin Skottin Sterkar Djúpur – lakua, suklaata ja salmiakkia yhdessä palassa. Taivas. En ymmärrä, miten tämän blogin Islanti-osio ei kerro vain tästä uskomattomasta keksinnöstä!

 • Johanna

  Moikka, Satu!
  Sulla on huippublogi ja arvostan sen monipuolisuutta ja teeskentelemättömyyttä hurjasti! Ihailen sitä, että loikkaat uusiin aluevaltauksiin niin pokalla:)
  Kuule, luen Android-käyttiksen Chrome-selaimella (liekö nämä oleellisia tietoja?) ja pulma on seuraava: komeat kuvat huitelevat leveämmällä kuin teksti. Onkohan tälle mitään tehtävissä?
  Terkuin Johanna

  • Satu Rämö

   Kiitos, Johanna!! Mä huomasin just tuon saman mobiiliongelman (mulla iphone). Oon saamassa uuden mallin blogiin aivan lähiaikoina, se on jo melkein valmis. Toivon että se ratkaisee tämän ongelman. Näyttää nimittäin varsin tylsältä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *