Islannin kiehtova erämaa

Islannin tietyt alueet ovat turistoitumassa, kuten aikaisemmin tuli jääpätettyä. Suurin osa tänne tulevista matkailijoista tekee ja näkee sen perinteisen eli Kultaisen kierroksen (geysir, Gullfossin vesiputous ja Thingvellirin kansallispuisto) tai ajelee pitkin etelärannikkoa kohti Vatnajökullia. Ja käy maan suosituimmassa matkailunähtävyydessä eli Blue Lagoonin kylpylässä.

Ei siinä, kivoja ja hienoja paikkoja nuo kaikki ovat. Etenkin syksystä kevääseen. Mutta jos on liikkeellä keskellä kesää rauhallisia luontokokemuksia etsien, kannattaa suosiolla suunnata muualle.

Itse sain taas kerran laavakivestä päähän (siis kuvainnollisesti; puusta kun täällä on vähän hankala saada päähän metsien puuttumisen vuoksi) viime viikolla. Luulin jo, että Islannin luonto ei enää pääsisi isommin yllättämään – onhan täällä tultu ajettua 30 000 kilometriä erilaisia teitä ristiin rastiin, ratsastettua ainakin 500 kilometriä ja omin jaloin vaellettua varmaan saman verran. Mutta niin vaan kävi, että Fjördurin erämaa Pohjois-Islannin pohjoisosissa pysäytti rujolla kauneudellaan.

Sillä seudulla asui 1940-luvulle asti Islannin mittakaavassa aika paljon väkeä: maatiloja oli muutaman sadan metrin välein; meren rannalla, laakson reunalla, mäen nyppylällä. Merestä sai kalaa ja niityillä oli tilaa lampaiden kirmata. Kun alue sitten tyhjeni ihmisten muutettua suurempiin kyliin ja kaupunkeihin, Fjördur jäi tyhjäksi. Nykyään siellä ei tapaa ketään – paitsi upeita vuoria, vehreitä laaksoja, salaperäisiä suoalueita, kimaltelevan meren, islantilaisia ketunmetsästäjiä ja satoja lampaita. Fjördur on alueen lammasfarmareiden suosima kesälaidunalue. Täällä kun eivät autot kulje. Isot joet ja meri pitävät huolen siitä, että määkijät eivät eksy kesän aikana aivan väärille alueille. Kuten autioihin islantilaisalueisiin yleensä, myös tänne liittyy paljon tarinoita trolleista, menninkäisten majapaikoista ja kummitushevosistakin. Tietyissä joen mutkissa on tapahtunut jonkun rakkaustarinan loppuhuipennus tai sieltä löytyy 1800-luvulta peräisin oleva nuoreena kuolleen maajussin hauta.

Siellä mekin ratsastimme, kävelimme ja katselimme. Se oli upea paikka. Katsokaa vaikka*:

*) Pahoittelen räjähtänyttä autenttista olemusta. Tässä kohtaa olin ollut kolme päivää ilman suihkua ja kosteusvoiteita. 😀

Elikkäs. Ei se vettä suihkiva geysir tietenkään ole Islannin upein luonnonnähtävyys, Blue Lagoon mahtavin kylpyläkokemus eikä Ishestar tai Eldhestar Islannin paras islanninhevostalli – niitä vain mainostetaan eniten. Pienillä maaseutumatkailutoimijoilla ei ole mainosbudjettia mainostaa lentokoneissa, ostaa näkyvyyttä netistä tai saada itsestään juttuja maailman suurimpiin matkailulehtiin.

Mutta onneksi teillä (ja niillä maaseutumatkailutoimijoilla) on tämä blogi. Hehheh.

No ei vaan, tuo hehetys oli kyllä ihan turhaa. Ei tämä mikään vitsi ole – ihan tosissani näitä Islanti-juttuja ja vinkkejä tarjoilen. Koska niinhän se on, että hyvää pitää jakaa.

Melkein joka päivä saan Islanti-kyselyjä sähköpostin ja Facebookin kautta. Kaikkiin kyselyihin pyrin vastaamaan, edes lyhyesti. Yleensä suosittelen perusteellisempien vinkkien perässä kirjojeni ääreen ja maksuttomaan Tripsteri-matkaoppaaseen, jonne olen kirjoittanut Islannista melko kattavan verkko-oppaan ja päivittelen sitä usein. Suosittu Mondo Islanti -matkakirja on myyty loppuun eikä Mondo-oppaista oteta enää uusia painoksia. Islanti-matkajuttuni siirtyvät siis tulevaisuudessa yhä enemmän tuonne Tripsterin puolelle. Täältä blogista löytyy sitten näitä omaelämänkerrallisia Islanti-seikkailuja Islanti-hakusanalla.

Hyviä reissuja!

5 Comments

 • Eija mummi

  Hei, Kävin Islannissa 27.6.-4.7. mutta paljon vielä jäi näkemättä meiltä paikkoja ja luontoa. Kävimme paikallisessa uimahallissa niin kuin meitä opastit oli kokemus kuten myös Blue Lagoon:issa, ratsastamassa Islannin hevosilla ja rannikko kierroksella joka kesti koko päivän. Mutta vielä jäi paljon näkemättä, viikko ei riitä mihinkään niin paljon on nähtävää.

 • Jejandeel

  Tiedätkö muuten onko sille joku erityinen syy miksei Mondo-oppaista oteta enää uusia painoksia? Itsekin etsin viime vuonna Brittein saarista jotain kätevää kirjaopasta, Mondon sellainen oli ollut joskus googlen mukaan muttei enää mistään saatavilla.
  Harmi sikäli kyllä, ite kun niin tykkään kirjoista ja sellainen matkapokkari olisi mahtava messissä.

  Kiva blogi muuten, tykkään kovasti! 🙂

  • Satu Rämö

   Mä epäilen että syynä on se että viime vuosina printtimuotoisten matkaoppaiden myynti on kutistunut paljon kun ihmiset etsivät yhä enemmän matkailuaiheisia vinkkejä ja tietoa netistä. Suomessa seurataan tätä samaa trendiä. Siksi mekin aikanaan perustimme osakunnan kanssa – ja meistä moni on mm. Mondon avustaja ja tehnyt Mondo-oppaita – tuon Tripsteri.fi-verkkomatkaopasyhteisön – että on sitten joku alusta valmiina tuupata sitä matkailuaiheisia vinkkejä kun printtoppaita ei enää paineta lisää. Oppaiden eteen on tehty niin älyttömästi työtä, että olisi sääli jos niiden sisältöä ei pääsisi hyödyntämään missään enää sen jälkeen kun olemassaolevat painokset on myyty loppuun.

   Mä olin myös itse suuri Mondo-oppaiden fani, ostin aina kirjan itselleni jos tulevasta matkakohteesta vain sellainen oli tehty. Mun omat Tokion, Nykin ja Berliinin reissut eivät olisi onnistuneet yhtä hyvin ilman niitä.

 • Anonyymi

  Eikä, naputtelin eilen pitkän kommentin tänne puhelimella ja se katosi jonnekin bittiavaruuteen. Koitan nyt saada sanottua saman asian uudelleen, jos ei nyt sanasta sanaan niin eiköhän siinä kuitenkin ajatus ole sama 🙂 (sitä aina ottaa varmuuskopioita ja tallentaa minuutin välein tärkeitä juttuja, pitäis näköjään kopioda blogikommentitkin varmuuden vuoksi talteen :D)

  On hullu tunne kun sain vihdoin luettua sun blogin alusta loppuun. Jotenkin hengästyttävää miten paljon teidän ihanalle perheelle on ehtinyt tapahtua "näin lyhyessä ajassa". Aloin juhannuksena lukemaan blogia, valitettavasti työnteko ja muu elämä sen verran rajoitti että pääsin nyt vasta urakan loppuun. Oli vähän niinkuin hyvää kirjaa lukiessa: "mä luen vielä yhden luvun". Töistä kotiin hirveällä kiireellä. Skippaan kuntosalin että ehdin lukea vielä tunnin pidempään blogia ja niin edelleen. Kuulostaa jopa ehkä vähän häiriintyneeltä, mutta niin pahasti mä jäin koukkuun! Nyt alkaakin vieroittautuminen, kun postauksia ei ole joka päivä kymmeniä odottamassa. Voin toki siirtyä sun muiden blogien puolelle seuraavaksi, ja Kotilieden kolumnitkin on lukematta..

  Vaikea sanoa mikä mut tässä eritysesti koukutti. Olin kuullut sun blogista aiemmin, mutta olin sitten ohittanut sen ajatuksella "Mikä mua kiinnostais islannissa asuvan suomalaisen naisen äitiysblogissa?". Siis miten väärässä mä olinkaan, vähän jopa hävettää. Mua kiinnostaa KAIKKI! Eniten normaalista arjesta kertovat jutut, ihan perus jätskikiskalla käyminen, itsepalvelukasviskioski, uimahalli, kuntoilu, imetys.. jotenkin niin ihanan rehellistä ja elämänmakuista tekstiä, ja jotenkin sun huumorintaju kolahtaa muhun.

  Löysin tänne siis lopulta kaverin vinkistä hakea jotain reissuvinkkejä tulevaa Islannin matkaa varten, ja olenkin saanut täältä niin paljon kaikkea tietoa että eihän meidän tulevat neljä päivää siellä riitä mihinkään. Mutta onneksi sinne pääsee aina uudelleen, mä olen jo valmiiksi rakastunut maahan vaikken siellä ole vielä käynytkään.

  Islantikuumeen lisäksi mä sain vauvakuumeen. Mikä hulluinta, sain sen niistä ekoista postauksista missä olit itsekin vielä hieman epäileväinen tulevaisuuden suhteen, että mihin sitä on sotkeutunut. Ja uskon että tää vauvakuume tuli just sen vuoksi, että 99% kaikki sun kirjoittama oli kuin suoraan mun ajatukset on nyt. En ole aikuisiällä vielä mitenkään haaveillut vauvasta, toki se on ollut tässä koko ajan enemmän tai vähemmän mielessä mutta lähinnä ajatuksella "sitten joskus ehkä". En koe olevani äitityyppi, varmasti selviän siitä mutta se ei ole vaan se mun elämän ainoa asia mihin haluan keskittyä. Ja mitä pidemmälle luin sun blogia sitä vahvemmin tää mun mielipide varmistui, että voi olla noin huippu äiti, ja silti tehdä muutakin kuin aamusta iltaan olla kotona lasten kanssa.

  Toivottavasti saan jatkossakin lukea täältä hauskoja, koskettavia, tärkeisiin asioihin kantaa ottavia ja hieman hömppääkin olevia postauksia kuten tähänkin asti 🙂

  – Heidi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *