Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Miksi Islanti pärjää jalkapallossa(kin)?

Huomaan yhtäkkiä asuvani jalkapallovaltiossa – ja seuraavani itsekin jalkapalloa. Jok’ikinen paikka on täynnä ”meidän poikia” (strákarnir okkar): kauppakeskukset, lehdet, radio-ohjelmat, mainokset, televisio, kaupungin kadut. Ja ihan ansaitusti tietysti. Onhan se nyt melkeinpä älytöntä, että maa, jonka koko on puolet Helsingin väestöstä, saa kasaan joukkueen, jolla pääsee jalkapallon EM-kisoihin.

Miksi Islanti pärjää niin hyvin? No, olen kirjoittanut kirjan mittaisen vastauksen. Ja tämä Raymondissa julkaistu Islanti-juttu toistaa ansiokkaasti samoja teemoja. Pirunmoista yrittämistä, itsetuntoa ja onneakin. Eteenpäin menemisessä tarvitaan itseluottamusta ja pokkaa kieltäytyä katsomasta asioita aina samasta näkökulmasta. Eilen, kun Islanti-Portugali päättyi tasapeliin, täällä puhuttiin, että Islanti voitti. Voitti tasapelin! Reykjavikin keskustan läpi kävi kova huutoaalto tasoitusmaalin tullessa. Viimeistään silloin Twitter ja koko kaupungin kisakatsomona toimiva Ingólfurin tori kuumeni, kun pelin viime minuuteilla yksi maailman parhaimmista jalkapalloilijoista vetäisi kaksi vapaapotkua, mutta ne molemmat pysähtyivät turskakasaan.

Puolisoni ei oikein välitä jalkapallosta, (eilenkin se meni pyöräilemään matsin ajaksi, jota minä ja esikoinen kyllä seurasimme kotona), mutta teki erinomaisen huomion illalla saavuttuaan kotiin. Kaiken tämä hehkutuksen ja hulabaloon keskeltä katsottuna on eri jännä juttu, ettei Islannin naisten jalkapallomaajoukkueen menestyksestä ole puhuttu oikein mitään. Ja hekin kun luultavasti ovat matkalla ensi vuonna järjestettäviin EM-kisoihin. Ihanaa, että on kotona tuollainen jalkapallofeministi, joka kiinnittää huomiota olennaiseen!

Eli siis siihen, että ellei EM-voittoa tule tänä vuonna, ensi vuonna se tulee.

17 Comments

 • Shoegal

  Kiva, kun kirjoitit, toivoinkin niin. Musta tuli täysin Islannin joukkueen ja Islannin fani viimeistään eilisen pelin jälkeen. Katsoin myös Yleltä tulleen dokumentin joukkueen valmistautumisesta EM-karsintoihin. Nimeä en muista, mutta tiedätkin varmaan sen. Mikä ihana asenne ja symppiksiä tyyppejä! Ja ah niin hyvännäköisiäkin. Todellakin katselen mieluummin näitä vaaleita, hyviltä tyypeiltä vaikuttavia viikinkejä kuin sliipattua, kiukuttelevaa Ronaldoa.

  Ai niin, ne taisi olla vapaapotkuja kuitenkin, eikä rankkareita 🙂

 • Anonyymi

  Islannin naisten jalkapallomaajoukkue on jo kaksi kertaa ollut EM kisoissa, toisella kertaa pääsivät niinkin pitkälle kuin top 8. Hyvä sun mies 🙂

 • Anonyymi

  Samahan se on Suomessakin. Mielestäni Suomen naisten futisjoukkue on ollut EM-kisoissa parikin kertaa ja karsinut MM-kisoihin paremmalla menestyksellä kuin miehet. Joku naisten sarjajoukkue on pelannut Mestarien liigassakin.
  -Sup

  • Anonyymi

   Jepjep. Mainitsin tästä joskus töissä miespuoliselle kollegalle ja sain osakseni vaan tuhahduksen ja epämääräisen murahduksen, että eihän se naisten fudis ole ollenkaan sama asia, eikä sitä kuulemma voi edes verrata miesten fudikseen. öö, eikös siinä ihan samalla tavalla sitä palloa veivata maalia kohti..?

  • Satu Rämö

   Voi eih… Mua niin ottaa päähän jalkapalloon joissakin piireissä pesiytynyt sovinistinen ajattelu. Kun Nytin telkkakolumnisti (nainen) kirjoitti hauskan jutun jalkapallosta, hän sai kamalasti vihapostia vihastuneilta miehiltä. Ja jotain naiskommentaattoriakin oli kuulemma dissatu. Öh, törkeän lapsellista menoa sellainen…

 • Juha Mattila

  Vaimo, minä ja 9-v poika elettiin myös täysillä kun pikkuruinen Islanti voitti tasapelin epäurheilijamaisesta Portugalista. Cristiano Ronaldo käyttäytyi kuin pikku lapsi.
  Luin kirjasi "Islantilainen voittaa aina" Nizzassa viikko sitten ja ihastuin paikkaan jo mielessäni. Kirjan ja islantilaisten positiivisuus teki myös hienon säväyksen ja miniloman jälkeen palasi arkeen ja töihin vähän erilainen pilke silmäkulmassa.
  Jos olisin lukenut kirjasi maaliskuussa, tämä heinäkuu olisi varmasti mennyt Islannissa. Nyt päätimme että 2017 heinäkuussa lähdemme 2 viikoksi sinne. Onko sinne kukaan hullu tullut laivalla Norja-Färsaaret-Islanti-reittiä? Olisi kiva ottaa oma auto mukaan ja tietty samalla nähdä Färsaaret ja tajuta miten keskellä ei-mitään saari on.

  • Satu Rämö

   Todellakin! Ihmeellistä parkumista aikuiselta mieheltä. Suostuiskohan se edes vaihtamaan sitä pelipaitaa, jota Islannin kapteeni kävi ystävällisesti pyytämässä?!

   Kiitos paljon kirjapalautteesta, todella kiva kuulla että pidit kirjasta. Mä olen tullut kerran lautalla Islanti-Färsaaret-Bergen-välin kun toimme automme Islannista Suomeen. Se oli hauska seikkailu, laivareissu kesti 3 päivää ja välillä vähän keinutti mutta pahoinvointilääkkeet pitivät olon kurissa.

   Nykyään se lautta tosin ei mene enää Norjaan vaan kulkee reittiä Islanti (Seydisfjördur maan itäosassa) – Färsaaret – Tanska.

 • Anonyymi

  Suomen naiset ovat olleet em-kisoissa jo kolmesti ja nytkin vielä mahkut ensi vuoden kisoihin. Tiedän, koska olen aina ollut paikalla. Ja olen paikalla, jos miehet joskus pääsee kisoihin. Myös mm-karsinnat sujuneet miehiä paremmin, vaikka kisapaikkaa ei ole tullutkaan.

  Urheilussa normi on useimmiten mies, puhutaan jalkapallosta ja naisjalkapallosta. Tai maajoukkueesta ja naisten maajoukkueesta. Ei aina jaksa tätä.

  Täällähän on revennyt some-raivo, kun yle uskalsi ottaa ihan naisen kommentoimaan peliä studioon. Oikeesti, vuonna 2016! Kyseessähän oli vain Marianne Miettinen, nuorten maajoukuevalkka, uefa-valkkojen valmentaja, monen kertainen sm-sarja valmentaja. Että whkä 40 v futisasiantuntemusta, mutta mitä se voi tietää, nainen? Oikeesti. Niin paljon kun mä tätä lajia rakastan, niin välillä loppuu usko.

  Ja Islannnin miehet, mahtava jengi, hurja taistelu, sympatiat heille ja kova kannatus täälläkin, että menevät jatkoon!

  • Satu Rämö

   Ymmärrän hyvin, mäkään en jaksaisi! Ottaaa todellla paljon päähän.
   Joo mä kans luin tuosta "someraivosta". Tekisi mieli sanoa, että hiton lapselliset apinat, menkää takapihoillenne märisemään onnetonta elämäänne. Nyt ei olla enää 1920-luvulla.

 • Maiju

  Terkut Unkarista! 😉 Täälläkin repesi kun Unkari voitti ekan matsin ja lauantaina ois sit tosiaan Islanti vastassa:). Mä en kyllä seuraa pelejä, paitsi et vaikea näiltä on täysin välttyäkään…;) Joka tapauksessa huippua, et pienet maat pärjää:).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *