Jos haluat tietää, niin kysy

Kommunikaatioasiat ovat yksi lempiaiheitani maailmassa. Olen sitä mieltä loppuun asti, että jos ei tiedä jotain asiaa mutta haluaisi tietää, pitää kysyä. Suu ja korvat auki ja vastausta etsimään.

Sama sitten, onko kyse puheenaiheiden benchmarkkauksesta, perhesuhteista vai työasioista. Kysyminen auttaa aina. Tänään viimeksi huomasin taas, kuinka tärkeää on osata nämä kaksi taitoa: kysyä ja sen jälkeen kuunnella.

Olemme Suomi-kaupan tyttöjen kanssa säännöllisesti pähkäilleet muutamia asioita: mitä ihmiset asiakkaamme meistä ajattelevat, miltä tuntuu kun kauppamme nykyään onkin ostoskeskuksessa eikä enää kaupungin puutalokeskustassa, mistä ihmiset kuulevat meistä, minkälaisia mainoksia meistä on huomattu, millaista palvelua meiltä saa, mikä on pielessä ja mikä on hyvää. Hämääköhän jotakuta se, että kirjoitamme kauppamme facebook-päivityksiä islanniksi välillä ihan päin helvettiä, koska joskus nyt vaan on tärkeämpää saada tieto heti eteenpäin ja vastata kysyjälle saman tien eikä alkaa nysvätä varttia taivutustaulukoiden parissa.Tuumasta toimeen. Päätimme koota asiakasraadin vastaamaan meille näihin ja muihin tärkeisiin kysymyksiin. Puolitoista tuntia puhuimme ihmisten kanssa kaikesta, mikä meitän on askarruttanut. Saimme älyttömän määrän tärkeää tietoa.

Tästä eteenpäin on taas paljon helpompi pohtia tuotevalikoimaa, kehitellä ensi joulua, mainostuspainotuksia ja some-kanavien tärkeyttä.

Asiakkaat saivat ajastaan vaivanpalkaksi lahjapussit, jotka sisälsivät kiitoksena Iittalan, Marimekon ja Nokian tuotteita ja lahjakortin kauppaamme. Sekä tietysti Muumi-kahvia. Sillä islantilaisethan rakastavat kahvia – juovat sitä yhtä paljon kuin me suomalaisetkin.


Raatilaiset olivat mielissään, että heidät oli kutsuttu mukaan. Lahjapussia enemmän ilostutti ihan se fakta, että heidän mielipiteitään haluttiin kuulla. Ymmärrän hyvin. Tuntuuhan se itsestäkin kivalta, kun joku kysyy apua ongelmiinsa juuri minulta. Kyllä se vähän hivelee, kun saa olla asiantuntija ja jollekin avuksi.

Me saimme muuten arvokkaan asiakastiedon lisäksi myös roppakaupalla word of mouth -markkinointia. Tästä joukosta kun jokainen menee tilaisuuden jälkeen kotiin, seuraavana aamuna töihin, illalla harrastuksiin ja ensi viikonloppuna kahvikutsuille, he varmasti kertovat ystävilleen ja perheenjäsenilleen, missä he ovat olleet.

Ai että mutta tuli kyllä energinen olo tällaisen illan jälkeen! Erityisesti muutama kommentti tuntui niin hyvältä (toki saimme pyytämiämme kehitysehdotuksiakin, ovathan ne ovat kuitenkin vähintään yhtä tärkeitä kuin kehujen kuunteleminen) ja vahvisti omaa fiilistämme siitä, että olemme kaupan kanssa oikeilla jäljillä. Pakko jakaa ne teillekin:

”Eihän tämä kauppa välttämättä ostoskeskukseen sovi, mutta mitä sillä on väliä. Tulen silti. Tämä kauppa tekee ostoskeskuksesta kokonaisuudessaan kivemman paikan.”
”Teiltä saa parasta palvelua koko Islannissa. Siis ihan jokaiselta myyjältä. Tänne on aina hauska tulla.”
”Älkää lakatko olemasta suomalaisia. Se on teidän erityisjuttu. Ne hauskalla islannilla kirjoitetut some-mainokset ja ainutkertainen fiilis täällä kaupassa ovat ihan mahtavia.”

Kaksi tavua: Wo-hoo!!!

12 Comments

 • Tarja

  Peukutan ihan kaikkea tässä postauksessa! Mahtava idea ja toteutus! Just näin. Ja niin iloisia kuvia, että tuli hyvälle mielelle heti aamusta 🙂

 • elmi

  Hieno idea! Yksi asia pisti kuvista silmään: All female panel. Tarkoituksella, vahingossa, olosuhteiden pakosta?

  • Satu Rämö

   Ylivoimaisesti suurin osa, melkein kaikki, meidän asiakkaista ovat naisia. Ja kun asiakkaidemme joukosta näitä osallistuja kysyimme, ilmoittautui vain naisia 🙂

 • Anonyymi

  Tän postauksen alle onkin hyvä kertoa, että näin viime yönä unta, että olin Reykjavikissä ja eksyin. Muistin että joo, täällähän on se joku suveniirikauppa ja aloin etsiä sitä, kun ajattelin että siellä ainakin varmasti neuvotaan kerta ollaan suomalaisia ja kaikkea. En ikinä löytänyt perille, kun aina vain päädyin merenrantaan ja meri oli kerta kerran jälkeen vetäytynyt kauemmas.

  Että sillein. Outo uni, mutta selvästi ole vaikuttanut mun alitajuntaan, kun Reykjavik ja Reykjavik's Cutest tunkee jo uniinkin. Mutta olisin varmasti saanut kyllä oivaa palvelua, jos olisin ikinä päässy kauppaan asti, sitä en epäile ollenkaan. 😀

  • Satu Rämö

   Mahtavaa että me on päästy myös tietoisuuden toiselle puolelle.
   (Onneksi muuten meri on tosi lähellä keskustaa, et siis eksynyt kauas…)

 • Anonyymi

  Mainiota pitää asiakkaita myös asiantuntijoina 🙂 eikä kiitoslahjakaan ole huono, kuulostaa jopa sangen arvokkaalta.

  Suomessakin Marimekkoa, Iittalaa, Aarikaa ynnä muita myydään nykyisin ostoskeskuksissa. Siellähän ne keskituloiset perheenäidit käyvät, että miksipä ei. Suomalaisena noissa brändeissä ei ole kuitenkaan enää sellaista käsityön tuntua, vaikka ovatkin suunnittelultaan aivan huippua. Sikäli siis sopivat myös ostoskeskukseen. Eikä edes brändeihin edes tarvitse liittää samanlaista tunnelmaa kuin mitä on pienissä käsityöläiskojuissa… Ne eivät enää ostoskeskukseen sopisi.

  • Satu Rämö

   Kyllä vaan, meidän tärkeimpiä asiantuntijoita. Ilman asiakkaita ei olisi kassakoneessa pennin hyrrää…

   Oon samaa mieltä, ei ole käsityön tuntua. Designia kyllä, mutta ei uniikkikappaleen tuntua, eikä oikein ole ollut enää vuosikymmeniin. Isoja brändejä kun ovat, niin valmistuskin on ymmärrettävästi koneellistettua (ja sitä kautta todennäköisemmin tasalaatuista).

   Pieniä käsityökauppoja on Islannissa vielä jonkin verran, etenkin matkailijoille suunnattuja.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *