Aidosti islantilainen – osa 2

Näin kesäisin syömme välillä lounaan ulkona. Sää ei välttämättä salli bikinipiknikkiä kuumilla kallioilla. Ehei. Enemmänkin se on eväiden syömistä nopeasti villapaidat päällä jossain laavakumpareen tasaisimmassa kohdassa. Mutta ulos mennään, jos niin on kerran päätetty! Islannin vuoden keskilämpötila on 4 astetta, eli jos täällä tehtäisiin asioita vain kuin on hyvä ilma, täällä ei tehtäisi mitään. Koskaan.

Islantilaisista eväistä yksi on ylitse muiden: tonnikalasalaatti. Se on asia, jota löytyy anopin jääkaapista melkein aina. Muoviseen tuppervaara-astiaan huolellisesti pakattua túnfisksalladia. Salaatin ulkonäkö on aika epäesteettinen (haaleanruskeaa mönjää, jossa valkoisia sattumia), mutta voi luoja se on hyvää. Eikä ole mitään dieettiruokaa tämä. Tunasalaattia kun lappaa muutaman lusikallisen kahden paahtoleivänpalan väliin, on käsissä aivan täysi lounas.
Islantilaiseen ilmastoon eväs sopii mainiosti. Tonnikalaleivät voi syödä nopeasti ja grillillä kikkailematta. Kylmällä ilmalla ne voi syödä vaikka ihan lapasia riisumatta. Se on mainio päiväretkien ulkoilueväs: muovipussiin pakattu leipä vain paranee muhiessaan satulalaukussa yhden päivän (mutta ei kahta, koska tässä on kananmunaa ja majoneesia).
Tässäpä ohje teillekin:

Islantilaiset perhe-eväät: paahtiksia ja tonnikalasalaattia

7 tonnikalaleipää
– 4 kovaksi keitettyä kananmunaa (jäähdytettyinä)
– muutama ruokalusikallinen majoneesia
– purkki tonnikalaa (vedessä)
– muutama ruokalusikallinen skyriä/maustamatonta jogurttia/maustamatonta hapanmaitoa/kermaviiliä/ranskan kermaa tms.
– mustapippuria, suolaa ja sitruunapippuria
– 14 paahtoleipäpalaa
– koristeeksi persilijaa (ei oleellista…)
Muusaa kananmunat. Valuta tunapurkista vesi pois ja painele tonnikala haarukalla mujuksi. Sekoita muna- ja tunamurska, heitä sekaan majoneesi ja skyr (tai esim. kermaviili), mausta maun mukaan. Levitä paahtoleivänpalan päälle, sulje leipä toisella paahtispalalla ja nauti tai pakkaa mukaan evääksi. 
Sitten vain ulos retkelle – ja sää ei ole tekosyy. Se on pukeutumiskysymys. 


Islantilaisuudella muhinoivan Aidosti islantilainen -sarjan jutut blogista löydät tällä tunnisteella: #aidosti islantilainen

9 Comments

 • Satu

  On muuten hyvää! Miesystäväni tekee lähes samankaltaista tonnikalasalaattia pienen lisäyksen kera: hän lisää mössön sekaan pieneksi pilkottua suolakurkkua ja sitä suolakurkkulientä suoraan lasipurkista. Salaatista tulee ehkä aavistuksen kirpsakkaampi, mutta hyvää se on sekin. 🙂

  • Satu Rämö

   Oooh… Mä rakastan suolakurkkua. Mutta mun mies vihaa sitä, joten se ei varmaankaan innostuisi tästä kombosta, haha. Mutta voisihan sitä tehdä kompromissina kahteen eri astiaan!

 • Anonyymi

  Hyvältä näyttää 🙂 hyvältä myös kuulosti äsken haastattelusi Novalla. Kuulostit ihan juuri siltä kuin uskoinkin.Ja juuri eilen lapsen kanssa juteltiin tuosta, että Islanti näyttää pelaavan iloista peliä. Hieno voitto.

  Venla

  • Satu Rämö

   No kiitos! Musta tuntuu aina yhtä hölmöltä kommentoida aiheesta (jalkapallo), josta en tiedä mitään. Mutta onneksi jalkapallosta puhuessa ei tarvitse puhua jalkapallosta vaan vaikka, noh, Islannista. 🙂

 • Pilvi Chi'nlri

  Amerikkalainen mieheni tutustutti minut tonnikalasalaattiin heti kaukosuhteen alkuaikoina, ja meillä tehdään sitä silloin tällöin. Vaan eipä tähän mennessä keventämällä majoneesia skyrillä/jugurtilla! Tämä tulee käyttöön. Amerikkalaisittainkin (tai ainakin mieheni reseptillä) tonnikalasalaattiin tulee suolakurkkua, sekä silputtua sipulia. Niistä kahdesta aineksesta ei meidän huushollissa koskaan tule sanomista, paitsi jos loppuu kesken. 😉

 • E

  Ois kyllä siistiä, kun tässä rinnalla kulkis tuo Islannin "toinen puoli", edelleen juttuja (ja kuvia) niistä turismin ikävistä vaikutuksista myös, sillä dse on niin kiinnostava aihepiiri. Voiskohan ne haitallisimmat turistibisnesmiehet muuten karkottaa maasta tai jotain?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *