Aidosti islantilainen – osa 2

Näin kesäisin syömme välillä lounaan ulkona. Sää ei välttämättä salli bikinipiknikkiä kuumilla kallioilla. Ehei. Enemmänkin se on eväiden syömistä nopeasti villapaidat päällä jossain laavakumpareen tasaisimmassa kohdassa. Mutta ulos mennään, jos niin on kerran päätetty! Islannin vuoden keskilämpötila on 4 astetta, eli jos täällä tehtäisiin asioita vain kuin on hyvä ilma, täällä ei tehtäisi mitään. Koskaan.

Islantilaisista eväistä yksi on ylitse muiden: tonnikalasalaatti. Se on asia, jota löytyy anopin jääkaapista melkein aina. Muoviseen tuppervaara-astiaan huolellisesti pakattua túnfisksalladia. Salaatin ulkonäkö on aika epäesteettinen (haaleanruskeaa mönjää, jossa valkoisia sattumia), mutta voi luoja se on hyvää. Eikä ole mitään dieettiruokaa tämä. Tunasalaattia kun lappaa muutaman lusikallisen kahden paahtoleivänpalan väliin, on käsissä aivan täysi lounas.
Islantilaiseen ilmastoon eväs sopii mainiosti. Tonnikalaleivät voi syödä nopeasti ja grillillä kikkailematta. Kylmällä ilmalla ne voi syödä vaikka ihan lapasia riisumatta. Se on mainio päiväretkien ulkoilueväs: muovipussiin pakattu leipä vain paranee muhiessaan satulalaukussa yhden päivän (mutta ei kahta, koska tässä on kananmunaa ja majoneesia).
Tässäpä ohje teillekin:

Islantilaiset perhe-eväät: paahtiksia ja tonnikalasalaattia

7 tonnikalaleipää
– 4 kovaksi keitettyä kananmunaa (jäähdytettyinä)
– muutama ruokalusikallinen majoneesia
– purkki tonnikalaa (vedessä)
– muutama ruokalusikallinen skyriä/maustamatonta jogurttia/maustamatonta hapanmaitoa/kermaviiliä/ranskan kermaa tms.
– mustapippuria, suolaa ja sitruunapippuria
– 14 paahtoleipäpalaa
– koristeeksi persilijaa (ei oleellista…)
Muusaa kananmunat. Valuta tunapurkista vesi pois ja painele tonnikala haarukalla mujuksi. Sekoita muna- ja tunamurska, heitä sekaan majoneesi ja skyr (tai esim. kermaviili), mausta maun mukaan. Levitä paahtoleivänpalan päälle, sulje leipä toisella paahtispalalla ja nauti tai pakkaa mukaan evääksi. 
Sitten vain ulos retkelle – ja sää ei ole tekosyy. Se on pukeutumiskysymys. 


Islantilaisuudella muhinoivan Aidosti islantilainen -sarjan jutut blogista löydät tällä tunnisteella: #aidosti islantilainen

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö