Kesäkaupunkimme on Turku

Kesä on niin lähellä, että siitä voi jo puhua ääneen. Tänä vuonna osan kesästä vietämme Turussa, sillä äitini muutti viime vuonna Kouvolasta Aurajoen varteen, jossa mekin vietimme viime joulun. Esikoinen on ollut muutosta vähän käärmeissään. Sen mielestä Kouvola on paaaaljon siistimpi mesta kuin Turku. Syy on ihan selvä: Turussa on liian kylmä. Kouvolassa paistoi aina aurinko.

Cafe Art.

Lapsilla – tai no esikoisella, kuopushan ei ole vielä kesää edes nähnytkään – pidemmät Suomen-lomat liittyvät aina kesään. Kuusivuotias on ihan oikeutetusti sitä mieltä, että Suomessa on aina hyvä ilma ja valoisaa ja mummilla kesäkengät, kun se tulee lentokentälle vastaan. Ulkona on ainakin sen verran hiki, että voi pitää hihatonta mekkoa ilman, että päällä on villapaita. Kukat kasvavat pihalla ja ulkorappusilla näkee muurahaisia. Ne ovat meille nähtävyys, sillä täällä meidän kotikivellä kun ei ole yhden yhtäkään korrenkantajaa.

Ymmärrän esikoisen huolen tulevasta kesästä. Turussa oli ensivisiitillä ihan kamalan kylmä, torin mittari näytti talvilomalla joka päivä alle 20 pakkasasetta. Ei ihan hirveästi käyty leikkipuistossa, torikahvilla tai edes ulkona kävelemässä. Vietimme mutsin kodin lisäksi aikaa lähinnä ravintoloissa.

Erehdyin hymyilemään ulos mennessä. Naama jäi näin loppupäiväksi.
Mami. Nami.

Tintån pitsat olivat asia, jota piti kokeilla ihan ensimmäiseksi. Voi luo-ja miten täydellistä. Sen motsarellapitsan jälkeen ei ole juuri muuta pitsaa tehnyt mieli.

Kortteliravintola Kerttu, joka on ihan äitini kulmilla, palveli minua ja ukkoani yhteisenä vapaailtanamme. Yhdistimme burgeribuffaan pullollisen kuohuviiniä. Toimi muuten hyvin!  Luulenpa, että ensi kesänä naputtelen seuraavan kirjani käsistä valmiiksi juurikin Kertun mukavilla tuoleilla. Ovat ne ainakin mukavammat kuin Kouvolan kirjoitustuolini! Lähikirjoituskahvilani oli Korian ABC. Siellä istuin pyllyhikeä nostattavalla tuolilla hyönteissiepparin alla (ainoa paikka talossa, jossa sai pöydän ääressä läppärin lataukseen) ja kirjoitin lukuja Vuoden mutsi 2:een. Ja ihan ronskin hyvähän siitä tuli! Jos Kerttu tuntuu liian fiiniltä kirjoitushommaympäristöksi, voinhan aina painella läppäri kainalossa Turun bussi- tai juna-asemalle, sieltä varmasti löytyy jotain asiaan sopivia paikkoja. Vinkkejä keskustan huoltoasemista otetaan myös ilolla vastaan 🙂

Siinä saman korttelin tienoilla – jos nyt oikein muistan, mutta ihan lähellä kuitenkin – on yksi Turun suosikkikahviloistani, Gaggui. Lääh ja puuh. Ne kaksi muuta ovat ihan yhtä hyviä. Cafe Art on se paikka, joka minulle tulee nykyään mieleen kun kuulen sanan korvapuusti. Kaffillari taas on asiointipaikkana niin ihana, että siellä kahvia odotellessa tulee väkisinkin hyvälle tuulelle.

Tintå.

Syntymäpäiväillalliselle minut vietiin Mamiin. Ihana paikka, loistavat viinit. Kiitos viinilistan tuoman pienen iltakukkelin, kävely joenrannasta mutsin luo ei tuntunut edes kylmältä, vaikka mittari laahusti edelleen jossain 24 pakkasateessa. Tätäkin paikkaa täytyy kokeilla joku toinen kerta uudestaan.

Kaffillari.

Kun olimme muutaman päivän kolunneet Turun ravintoloita ja kahviloita perheen kanssa, RantaKertun omistaja laittoi Facebookissa viestiä ja kysyi, haluaisimmeko käydä perheen kanssa syömässä heidän joenvarsiravintolassaan. No eihän tämmöiseen kutsuun voi vastata kuin yhdellä tavalla. Kiitos joo!

RantaKertun lounasbuffa.

Ennen joululoman loppua ja Islantiin lähtöä kävimme esikoisen kanssa siellä lounaalla ja tykästyimme! Hän erityisesti isoon leikkitilaan ja minä asioinnin vaivattomuuteen ja ruokaan, joka oli ihanan tavallista ja hyvää suomalaista kotiruokaa. Vähän kuin kotona söisi, paitsi että ei omassa kodissani vaan jonkun, joka osaa laittaa perunamuusin ja lihapullat oikein. Kesäisin RantaKertussa on kuulemma hauska terassi – sinne täytyy palata jonain helteisenä heinäkuisena päivänä uudestaan.

RantaKerttu.

Suomen kesäreissuun on aikaa reilut kaksi kuukautta. Täytyy sitä ennen vakuuttaa esikoinen siitä, että Turku todella kuuluu Suomeen (sama keskustelu on käyty myös Lapin kohdalla) ja että ei, Reiman toppahaalaria ei tarvita. Sen voi jättää kotiin. Islannin kesässähän se voi tulla kyseeseen, jos oikein hyvin käy.

No niin Suomen heinäkuu. Facebookin uutisvirrasta päätellen olet jo tullut, joten mitä jos jäisit nyt ainakin elokuun puoliväliin asti? Kiitti!

27 Comments

 • Anonyymi

  Ah Turku, ihana Turku, olisipa se minunkin kesäkaupunkini! Turku on just parhaimmillaan kesällä, tiedoksi tyttärellesi 🙂 ja siellä paistaa silloin(kin) AINA aurinko 🙂 (Asuin Åbossa 14 vuotta ja kaihoan sinne jonniin verran edelleen…)

 • Camilla / Kaksin kaunihimpi

  Ei, ette olisi vielä tän kesän malttaneet tätä Kouvolaa. 😉 Mutta, mepäs muutetaan siihen teidän hiihtomaastojen kulmille, niin saatetaan jatkossa leikkipuistotreffailla -30 asteessa, eikä +30 niinkuin viime vuonna. 😀

  • Satu Rämö

   Teillä tulee kyllä olemaan niin ihanan lumisia talvia, että voi että! Varmasti tullaan kyläileen jos ja kun päästään tulevana talvena hiihtelemään taas. Sitten voidaan metsäretken sijasta tehdä vaikka retki hankeen 😀

 • Katri

  Puolen kilsan päässä Kertusta löytyy Koulukadun ABC ;D Nyt alkoi tekee mieli Kertun hamppareita, liian harvoin tulee käytyä, vaikka sinne on matkaa ehkä puol kilsaa

  • Satu Rämö

   No niin, saan siis myös ensi kesänä mahdollisuuden siemailla tuota turkasen erityislaatuista seisonutta suodatinkahvia pyllyhikea nostattavilla tuoleilla. Hiphei!

  • Ceraci

   Koulukadun ABC:tä minäkin meinasin ehdottaa. 😀 Veikkaan kyllä, että Kerttu saattaa olla tuotteliaampi ympäristö.

   Tervetuloa Turkuun! Tämä on ihan mahtava kesäkaupunki. 🙂

 • Annu

  Voit kertoa Suomen Turusta esikoiselle terveisiä, että tänään(siis eilen) oli niin lämmintä, että kotiin töistä kävellessä jo vartin kohdalla hiki valui selässä, vaikka päällä oli pelkkä valkoinen toppi ja ohut puuvillainen paita. Miksi pitkähihainen paita? No kun muuten iho olisi palanut… Eli kyllä, täällä voi olla myös lämmintä, ihan liian lämmintä 😀

 • Anonyymi

  Kai muuminlaakson läheisyys kiehtoo kuopusta? Ja Ukko-Pekka, Linna, jokijuna, Seikkailupuisto, Ruissalon ja Ekvallan uimaranta, Samppalinnan uimala ja torin jätskiratikka ja ja ja. Voi, Turkuni, minulla on koti-ikävä

  • Satu Rämö

   Esikoiselle se alkaa olla jo vähän liian "lälly", mutta kyllä me siellä varmasti kerran vielä käydään. Kuopus ei vielä tajua noista jutuista mitään 😀 Ehkä kesällä 2017 sitten…

  • Satu Rämö

   Kiitti tiedosta! Jos vaan on oikein lämpimät säät, niin mennään uimaan. Näitä muksuja on niin hemmoteltu Islannin lämminvesialtaissa, että en tiedä mikä on suhtautuminen suomalaiseen maauimalaan. Kokeilemallahan se selviää.

 • Anonyymi

  Turku on aika kiva kesäkaupunki! Sitä tulee välillä vähän sokeaksi tälle omalle kotikaupungilleen, että miten paljon kaikenlaista kivaa täällä on. Onkin ihanaa kun yllättäen löytää kulman takaa jonkun uuden kivan kahvilan (Jäätelö-kahvila Harmonia) tai kulkee lähimetsässä ja tajuaa siellä olevan ihan parhaat (minikorkuiset) boulderointikivet. Olen tainnut sanoa tästä ennenkin, mutta tsekatkaa Seikkiksen tarjonta, kunhan se julkaistaan. Puistoja on joka kaupunginosassa mutta Seikkiksen lähes ilmaiset teatteriesitykset ja vaihtuvien aiheiden ateljeepajat on meille ainakin niitä mitä erityisesti arvostan. Tervetuloa Turkuun! Hanna

 • Aztanja

  Olet luultavasti kuullut näitä jo sata kertaa mutta.. Koko perheen paikkoihin voisi ehkä lisätä vielä Flowparkin, Turun Linnan, Kuralan kylämäen, Kupittaanpuisto (uimalan lisäksi ankkalampi, seikkailupuisto, liikennerata yms) ja Ruissalo. Kakskerran saaren ympäri menee myös kiva pyöräreitti. Rafloista Pancho Villa oli positiivinen yllätys (hyvää,halpaa ja isoja annoksia) sekä lisäksi Jakke Jokilautta on kokeiltava kerran elämässä ja nykyään Aurajokeen pääsee myös piknikille (http://www.turkulainen.fi/artikkeli/390965-nain-toimii-vahatorin-uusi-piknik-veneiden-vuokrauspalvelu). 🙂

 • Sini

  Turku on ihana ja siellä oli siis törkeän lämmin jo viime viikolla! Ja kun juuri siskon kanssa käytiin lenkillä, näimme matkalla Turun CrossFitin vanhassa kutomossa joen varrella! http://www.crossfitturku.fi/ – eli sinne! Muutenkin kun hölkättiin 10 minuuttia keskustasta pois, oli ihan maalaismaisemia, pystymetsää ja laakeeta peltoo. Lapsi olisi varmaan myös kovin innoissaan Flowparkista (mäkin olen!). Urheilupuisto vaikuttaa myös aivan mahtavalta. Ja Samppalinnan kesäteatteri!

 • Surku

  Siis oikeesti, vaikka asun tässä kaupungissa, niin luen aina kaikki Turku-bloggaukset fiilistellen kuin paraskin turisti. 😀 On tämä vain niin ihana paikka! <3 Ollaan hei yhteyksissä, jos kaipaat joskus skumppa- ja matkustusmyönteistä forssalaisseuraa Kerttuun (Rannalla tai ilman)!

  • Satu Rämö

   Kuulostaa ihanalta ja kiitos tarjouksesta. Ehdottomasti, käydään kilistelemässä jos vaan aikataulumme natsaavat puolin ja toisin. Me tullaan heinäkuun lopussa ja ollaan elokuun puoleenväliin.

  • Lintunen

   Anonyymi hei, mene lääkäriin, heti. Ihan kaikella rakkaudella, jota säkin tänne Sadun blogiin viljelet, mene hoidattamaan paha olosi ennen kuin teet jotain muutakin typerää kuin tämä anonillitys netissä.

 • Johki

  Jäin miettimään, että miksi jonkun piti tuokin mainita…miksi EI sitten saa näyttää vanhentuneelta ja väsyneeltäkin? Itse asiassa ekaksi mainittu on kaikille pakollinen, en ole vielä tavannut ihmistä, joka oikeasti päivä päivältä näyttäisi nuoremmalta hautaan saakka. Edes anonyymi kirjoittaja vaikka nyt olisi kuinka nuoruuden hehkussaan. Ihan järjetöntä tämä nykyajan nuoruuden ihannointi!

  Tervetuloa Turkuun!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *