Äitienpäivä Islannissa eli tyttöjen leffailta

Islannissa ei juuri juhlisteta äitienpäivää. Se lukee kyllä kalenterissa, mutta mitään elämää suurempia kahvit sänkyyn -traditioita täällä ei ole. Päiväkodeissa tai kouluissa ei teetetä mutsille korttia. Luonnossa kasvaa toukokuun alussa ehkä jo voikukkia, mutta että valkovuokkoja? No ei kyllä. Jotkut kukkakaupat puolilaiskasti mainostavat äitienpäiväkimppuja, mutta eivät tosiaankaan kaikki.

Paikalliset juhlivat näkyvämmin naistenpäivää helmikuussa (konudagur) ja miestenpäivää (bóndadagur) tammikuussa. Nuo juhlapäivät ajoittuvat vanhan pakanakalenterin mukaisiin kuukaudenaloituksiin. Naistenpäivää juhlitaan Góan ja miestenpäivää Þorrin ensimmäisenä päivänä. Þorri on vanhjan kalenterin mukainen talven neljäs kuukausi ja Góa viides.

Äitien- ja isänpäivä ovat jääneet noiden pakanakemujen jalkoihin. Olen kyllä joka vuosi muistanut toukokuun alussa kertoa puolisolle suomalaisesta äitienpäivätraditiosta, mutta eihän hän sitä koskaan muista. Aika usein minultakin menee bóndadagur ohi enkä ainakaan mitään lahjaa muista ostaa, joten tasoissa ollaan.

Ei siis syytä mökötykseen! Kivan saa varmiten, jos järjestää sen itse. Niinpä minä ja suomalaiset kauppiaskollegani Maarit ja Piia päätimme lähteä vähän rimpsalle. Hipsteripisteitä tällä iltaohjelmalla ei kyllä saa, mutta meillä oli ihan järjettömän hauskaa. Tilasimme liput leffaan yhdeksäksi ja menimme seiskaksi pitsalle ostoskeskukseen! Äärettömän päätön mutta sairaan hassu komedia Mothers Day nauratti. Julia faking Roberts!! 30 vuotta Pretty Womanin jälkeen melkein samannäköisenä lukuunottamatta kasvoja, jotka eivät kauheasti liikkuneet. Leffa sisälsi kaikki mahdolliset Hollywood-komedian kliseet kiintiölesboineen ja avioliittokriiseineen, mutta kyllä se vaan nauratti. Puolikas irtokarkkikilo lisäsi vauhkoontumisastetta sopivasti.

Ihan paras illanvietto pitkään aikaan. Irtioton tärkeydestä puolison kanssa puhutaan tosi usein – että on yhteistä aikaa ilman lapsia ja laatuaikaa ja sen sellaista. Mutta kyllä yhteinen illanvietto kaveriporukassa ilman puolisoa sekä ilman lapsia tekee hemmetin hyvää. Pitäisi varmaan alkaa nauttia ihan säännöllisesti.

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö