Höyrysaunaan jäätiköllä ja muut kevätreissun perusjutut

Kevät on meidän perheessä aina tavallistakin kiireisempää aikaa. Syynä on työsuma. Puolisoni on töissä vuoristo- ja jäätikköopasfirmassa, ja kaikki isoimmat expedition-reissut ajoittuvat maaliskuulle, huhtikuulle ja toukokuulle. Huomenna starttaa kaksi vuoden suurinta maastohiihtomatkaa: Grönlannin ylitys ja Vatnajökullin jäätikön ylitys. Ukko on lähdössä vetämään jälkimmäistä reissua.

Tästä eteenpäin hiihdetään.
Nooh, maisemat ovat kyllä kohdallaan!

Näihin reissuihin on valmistauduttu viikkoja. Kotimme on viime ajat muistuttanut lähinnä jotain vuoristovarustekaupan varastohuonetta. Täällä on pitkin lattioita kaikennäköistä ensiapulaukkua, kenkää, villakalsareita, untuvatakkia ja minikokoista matkakosmetiikkaa – eli siis hammastahnoja. Latureita, johtoja ja ruokapurkkeja. Tulehduskipulääkkeitä, laastareita ja puukkoja.

Tuhannen tähden hotelli.

Seuraavat puolitoistaviikkoa vierähtävät tiuhaan tahtiin Islannin ilmatieteenlaitoksen sääkarttaa päivittäessä. Kiinnostaa, missä olosuhteissa ne siellä joutuvat sutimaan eteenpäin. Onhan se varmaan aika vittumaista telttailla jäätiköllä, jos tuuli puhaltaa vaikka 20 metriä sekunnissa. Minulle se olisi aika veemäistä puuhaa ihan tyynelläkin. Aamiaiseksi mysliä lumesta sulatettua vedellä, illalliseksi kuivaruokaa lumesta sulatetulla vedellä. Päiväaikaan energiapatukoita, kuivattua kissakalaa ja valmiiksi pilkottua makkaraa. Ennen yötä pystytetään teltat lumihankeen. Hmm.

Reissussa olisi kuitenkin yksi kohokohta, joka vähän kutkuttaa: Grimsvötnin vuoristomaja. Se sijaitsee keskellä Vatnajökullia, Grimsvötnin tulivuoren tienoilla. Jäätikön alaisesta tulivuoresta puskee sen verran lämpöä ilmaan, että pikkuruinen erämaamökki on varustettu vulkaanisella saunalla. Siis höyrysaunaan keskellä jäätikköä! Kiitos sen saman savupiipun mökkiin tulee kuuma vesi.

Mökki höyrysaunalla, Vatnajökull. (Ei löydy Airbnbstä)

Joku kerta vielä menen sinne löylyihin. Mutta pakko myöntää, että minä ottaisin kyllä autokyydin – mökille kestää hiihtää pari vuorokautta. Pidän ulkoilmamatkailusta, ulkoilusta ja pihalla rypemisestä, mutta rajani menee lumihangessa telttailussa. Voin päivisin syödä kylmää makkaraa ja kuivattua kalaa, jos voin olla täysin varmaa, että pääsen yöksi lämpimään ja syömään kunnon kuumaa ruokaa isosta kattilasta.

Mutta onhan tätä aktiivielämää hauskaa seurata sivusta. Vähän kuin olisin itsekin osa suurta seikkailua ja lähdössä tekemään jotain jännittävää. Erityisen hauskaa tämä miehen ulkotöihin lähtö on juuri tällä kertaa, sillä nyt ei tarvitse jäädä edes jäätikköleskeksi yksin lasten kanssa. Siskoni on tulossa kylään. Juhuu!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

7 Comments

 • Anonyymi

  Kuulostaa ihan huikealta tuo miehesi reissu! Kateellisen kauhuissani seuraisin valmisteluja, enkä voi edes kuvitella reissun mielettömiä elämyksiä, joihin oma rohkeus, kunto ja mukavuudenhalu ei koskaan riittäisi. Minäkin kestän päivän mudassa rämpien mutta sen päälle haluan lämpimän suihkun. Toimiva konsepti on eräretkeily Hiltonin ympäristössä… 🙂 Hanna

  • Satu Rämö

   Jep, mulle jotain samantyylistä! Ja mielellään joku kiva hierontahoito siihen vielä päälle.

   Mutta onhan toi tietysti unohtumaton reissu; enpä malta odottaa että pääsen kuulemaan ja katsomaan kuvia!

  • Satu Rämö

   Mä voin laittaa tarkempaa raporttia kun ukko palaa reissulta kotiin. Mutta paljon siellä hiihdetään; aika paljon tasaista nousua ja laskua, viimeisenä päivänä tullaan aika pitkä alamäki, kun laskeudutaan jäätiköltä alas. Hauskaa kuulemma on. Onhan ne aika laihoja poikia ja tyttöjä tuon reissun jälkeen 😀 Energiavarastoja täytellessä menee sitten taas muutama viikko…

 • Laua

  Kiitoksia tästä(kin) kirjoituksesta. Olen myös jo jonkin aikaa miettinyt, että pitäisipä kysellä hiihtovaelluksista ja että mistä kannattaisi etsiä lisätietoja. No, ihan simppeli googlaus "skiing tour Iceland" vei jo oikean tiedon lähteille… Jään kuitenkin odottamaan reissuraporttia.

 • MatkaMartta

  Sauna jäätiköllä. Aika cool! Telttasauna Suomessa on minun eksoottisin kokemukseni tähän asti saunomisen saralla. Varmaan mahtava reissu!

 • Anonyymi

  Oon yrittänyt päästä vielä etäämpää samanlaisiin fiiliksiin katsomalla telkkarista Huippujengiä… on siinä jotain samaa 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *