Tänään tulee kesä

Islannissa vietetää tänään Kesän Ensimmäistä Päivää. Sumardagurinn fyrsti on paikallinen vapaapäivä: koulut ja päiväkodit ovat kiinni, samoin pankit ja virastot. Islantilaiset ottavat päivän vapaata arjesta ja lähtevät lähenevän kesän kunniaksi tekemään kesäjuttuja. Joku hurauttaa autolla naapurikuntaan uimaan, puutarhaihmiset kyykkivät palstoillaan pylly pystyssä ja perheet tekevät pitkiä kävelylenkkejä ulkona. Kesän ensimmäisen päivän kunniaksi islantilaisilla on myös tapana hemmotella itseään tai läheisiään kesälahjalla, eli kaupoista osa on auki – tosin sunnuntaiaukioloaikojen mukaan. Osta meistä siivoaa. Minä olen lähenevän kesän pelossa täytellyt ja pinonnut valkoisia laatikoita.

                                                                       Yhteistyössä Orthex SmartStore ja Suomen Blogimedia.

Kesä tulee, lätäkkö kasvaa.

Kesä ei tarkoita Islannissa teepaitakelejä; vuoden keskilämpötila kun on neljä astetta. Parhaiten kesän lähenemisen huomaa sisätiloissa, kun talvikunto paljastuu. Myöhäiseen iltaan kirkkaasti paistava aurinko paljastaa kämpän roina- ja pölykasat mitään peittelemättä. Nurkat täynnä ihme tavaraa, jonka läsnäoloa aamuviideltä nouseva aurinko ihanasti korostaa. Ruokakaappi, joka pursuaa jauhosäkkejä, maitojauheita ja avonaisia taloussuklaalevyjä. Epäilyttävän rasvainen päällystekerros olohuoneen kattolampun päällä. Siihen on tarttunut harmaata pölyä – ja hiuksia!! Hrrr.

Aloin urakoida (konmarinoin täällä, nyt sovellan sitä käytännössä). Ensiksi tilasin ikkunoiden ulkopesun samalta ikkunanpesufirmalta, joka pesee myymälämme ikkunat Reykjavikin keskustassa (150 euroa kolmikerroksisen omakerrostalomme yli 30 ikkunasta ei minusta ole paljoa). En saisi sillä summalla edes tikapuita, jotka tarvitaan yläkerroksen ikkunoiden pesuun.

Siivousfirma, jonka tilasin tekemään perusteellisen kevätsiivouksen sisätiloihin, pääsee paikalle vasta toukokuun toisella viikolla. Sitä odotelelssa organisoin. Siirsin talvivaatteet varastoon ja otin kesävaatteet sisään. Kuopukselle pieneksi jääneet vaatteet olen tunnollisesti pistänyt myyntiin nettikirppikselle. Kun on mennyt hermo siihen, että kukaan ei osta tai jos yksi on kiinnostunut hän kyselee sataa asiaa yhdestä euron hintaisesta potkupuvusta – ja sen viimein ostaessaan ei koskaan pääse sitä hakemaan – olen antanut periksi ja nakannut vaatekassit suoraan Punaisen Ristin keräyslaatikkoon. Kaikki tekniset ja käyttämättömiksi jääneet vauvahärpäkkeet ovat sen sijaan menneet kaupaksi paremmin. Kaappi- ja lattiapinta-alan luovuttivat takaisin mm. itkuhälytin, vauvansängyn yläpuolelle viritettävä musiikkia soittava mobile, rintapumppu, kantoreppu ja kasa helistimiä.

Kaikki mitä ei heitetty pois, mahtuu nyt paremmin paikoilleen. Etenkin, koska pakkasin akuuteimman tavaravirran laatikoihin! Vaikka KonMari-suuntauksen mukaan asioita ei saisi laittaa päällekkäin vain vierekkäin, on minusta pikkutavaraa sisältävien laatikoiden pinoaminen paras tapa käyttää kaappi- ja hyllytila hyväksi. Otin muutamia ennen ja jälkeen -kuvia kotimme roinaongelmakohdista. Kas tällaista:

Suurin tavaramanagement-haaste löytyy esikoisen huoneesta. Lapsi piirtää uskomattomia määriä joka päivä. Huone tursuaa kaikkea piirtämiseen liittyvää: lehtiöitä, tusseja, vahavärejä, puuvärien palasia, teroittimia, askartelunarua, glitteritusseja, paperia… Siirsimme yhteistuumin kaiken piirustusaiheisen kolmeen laatikkoon. Yhdessä boksissa on kaikki kynät. Toiseen boksiin menevät kaikki keskeneräiset työt. Kolmas boksi pitää sisällään valmiit työt (ja sinne minä hoidan valikoivalla otteella lisää tilaa).

Lapsen työpöytä ennen…
…ja jälkeen! (Esikoinen muuten käyttää noita SmartStoren bambukansia myös palapeliensä kokoamisalustana.)


Seuraavaksi: keittiön kuivaruokakaappi. Suuri kaappi, suuri epäjärjestys. Kaikkea mahdollista: jauhoja, siemeniä, teepusseja, kahvipapuja, keksejä, pähkinöitä, vanhoja Kindereitä. Vaikka jauhopussit ovat suljettuja, aina roiskuu yli ja hyllynpohjalle tippuneet jauhot ja sokeri houkuttelevat kutsumattomia vieraita. Minulla on kokemusta kuiva-ainekaapista löytyneistä lieroista ja sen yhden kerran kautta opin että ei enää koskaan. Niinpä raivasin kaikki sinänsä ihan tiiviisti pakatut kuivamuonat vielä erillisiin laatikkoihin ja peitin kansilla. SmartStore-boksit ovat elintarvikehyväksyttyä muovia, eli niissä kelpaa säilöä myös ruokaa.

Keittiön kaapin uumenissa.
Kymmenen minuuttia ja kuusi SmartStorea myöhemmin silmä lepää.

Kolmas tavararäjähdys löytyi autotallista. Armaani kiipeily- ja urheiluvälineet – siis ne pienikokoisimmat – ovat velloneet ympäri hyllyjä jo hyvän tovin. Aina on joku pakkausoperaatio kesken tai liian vähän aikaa purkaa tavarat järjestelmällisesti. Annoin miehelleni laatikoista kolmanneksen ja tässä aika pätevä lopputulos:

Tunnistan kuvasta kaasukeittimen ja muovilusikan.
Niin. En ole ihan varma mihin näitä kaikkia asioita tarvitaan.
Mutta ainakin ne ovat nyt järjestyksessä. Puoli tuntia ja ta-daa! 
Ukko tykkäsi korin rei’istä (onhan se tietysti tärkeää, että kiipeilykengät saavat happea). 

Nämä laatikot ovat siis SmartStore Basket -säilytysbokseja, joita saa kolmessa koossa (10, 15 ja 20 senttiä korkeat) ja kahdessa värissä (harmaa ja valkoinen). Korinvalmistusfirma Orthex on suomalainen, ja nuo SmartStore -korit tehdään Ruotsissa. Pohjoismaista suunnittelua ja valmistusta, siis.

Sain nämä boksit Islantiin tämän blogiyhteistyön kautta, mutta Suomessa näitä voi ostaa ainakin Anttilasta, Kodin1:stä, Minimanista, Cittarista, Prismasta ja Bauhausista. Hinta ei huimaa päätä: Anttilan verkkokaupassa hinnat ovat pienimmästä isompaan 4, 6 ja 7 euroa. Bambukannesta veloitetaan erikseen noin 8 euroa. Kansi on mielestäni välttämätön: laatikko näyttää kivemmalta ja kannellisia bokseja on kätevä pinota toistensa päälle.

Täällä sohvalla nyt istun ja tuijotain kuivaruokakaappiin. Samalla mietin, että tässä se kesä nyt viimein on, ja että minä vanhenen. Olen siivonnut kaapit. Ja toisekseen: äsken söin vanhojen ihmisten jäätelön. Valitsin jäätelökioskin noin 20 makuvaihtoehdon joukosta vanilijan. Kyllä. Vanilijan. Ihan(a) mummomeininki.

Gleðilegt sumar! Hyvää kesää!

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö