Höyrysaunaan jäätiköllä ja muut kevätreissun perusjutut

Kevät on meidän perheessä aina tavallistakin kiireisempää aikaa. Syynä on työsuma. Puolisoni on töissä vuoristo- ja jäätikköopasfirmassa, ja kaikki isoimmat expedition-reissut ajoittuvat maaliskuulle, huhtikuulle ja toukokuulle. Huomenna starttaa kaksi vuoden suurinta maastohiihtomatkaa: Grönlannin ylitys ja Vatnajökullin jäätikön ylitys. Ukko on lähdössä vetämään jälkimmäistä reissua.

Tästä eteenpäin hiihdetään.
Nooh, maisemat ovat kyllä kohdallaan!

Näihin reissuihin on valmistauduttu viikkoja. Kotimme on viime ajat muistuttanut lähinnä jotain vuoristovarustekaupan varastohuonetta. Täällä on pitkin lattioita kaikennäköistä ensiapulaukkua, kenkää, villakalsareita, untuvatakkia ja minikokoista matkakosmetiikkaa – eli siis hammastahnoja. Latureita, johtoja ja ruokapurkkeja. Tulehduskipulääkkeitä, laastareita ja puukkoja.

Tuhannen tähden hotelli.

Seuraavat puolitoistaviikkoa vierähtävät tiuhaan tahtiin Islannin ilmatieteenlaitoksen sääkarttaa päivittäessä. Kiinnostaa, missä olosuhteissa ne siellä joutuvat sutimaan eteenpäin. Onhan se varmaan aika vittumaista telttailla jäätiköllä, jos tuuli puhaltaa vaikka 20 metriä sekunnissa. Minulle se olisi aika veemäistä puuhaa ihan tyynelläkin. Aamiaiseksi mysliä lumesta sulatettua vedellä, illalliseksi kuivaruokaa lumesta sulatetulla vedellä. Päiväaikaan energiapatukoita, kuivattua kissakalaa ja valmiiksi pilkottua makkaraa. Ennen yötä pystytetään teltat lumihankeen. Hmm.

Reissussa olisi kuitenkin yksi kohokohta, joka vähän kutkuttaa: Grimsvötnin vuoristomaja. Se sijaitsee keskellä Vatnajökullia, Grimsvötnin tulivuoren tienoilla. Jäätikön alaisesta tulivuoresta puskee sen verran lämpöä ilmaan, että pikkuruinen erämaamökki on varustettu vulkaanisella saunalla. Siis höyrysaunaan keskellä jäätikköä! Kiitos sen saman savupiipun mökkiin tulee kuuma vesi.

Mökki höyrysaunalla, Vatnajökull. (Ei löydy Airbnbstä)

Joku kerta vielä menen sinne löylyihin. Mutta pakko myöntää, että minä ottaisin kyllä autokyydin – mökille kestää hiihtää pari vuorokautta. Pidän ulkoilmamatkailusta, ulkoilusta ja pihalla rypemisestä, mutta rajani menee lumihangessa telttailussa. Voin päivisin syödä kylmää makkaraa ja kuivattua kalaa, jos voin olla täysin varmaa, että pääsen yöksi lämpimään ja syömään kunnon kuumaa ruokaa isosta kattilasta.

Mutta onhan tätä aktiivielämää hauskaa seurata sivusta. Vähän kuin olisin itsekin osa suurta seikkailua ja lähdössä tekemään jotain jännittävää. Erityisen hauskaa tämä miehen ulkotöihin lähtö on juuri tällä kertaa, sillä nyt ei tarvitse jäädä edes jäätikköleskeksi yksin lasten kanssa. Siskoni on tulossa kylään. Juhuu!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö