Islannin House of Cards – väliaikainen päätösjakso

Lienee paikallaan palata vielä hetkeksi tuohon juksausten, porsaanreikien, arkipäiväkorruption ja unohtamisen keskiöön eli Islannin valtakunnanpolitiikkaan! Tähän mennessä on siis tapahtunut seuraavaa. Islannin pääministeri Sigmundur David kärähti Panamapaperi-vuodossa veroparatiisiyhtiöstään Wintrisistä. Samoissa dokumenteissa paljastui, että myös talousministerillämme Bjarnilla ja sisäministerillä Olöfillä on ollut palmurannoilla sutinaa – vaikka kaikki tietysti väittävät, että eivät tienneet että se firma sijaitsi Panamassa tai jos tiesivät niin olivat unohtaneet koko jutun koska ei siellä mitään tuloja kumminkaan ole ollut. Seurasi mielenosoituksia ja nopeita juonenkäänteitä.

Lopulta pääministeri Sigmundur David erosi tehtävästään (hän ilmoitti ensin eroavansa, sitten hän perui ilmoituksensa englanninkielisellä tiedotteella ja sen jälkeen hän erosi – tämä kaikki sähläys alle 24 tunnin sisällä). Bjarni ja Olöf eivät ole suostuneet väistämään, vaikka sitä on mielenosoituksissa vaadittu. Mutta hallitus on enemmistöhallitus, joten oppositio ei pysty hallitusta kaatamaan. Vaaleja päätettiin kuitenkin aikaistaa, ja ne järjestetään ensi syksynä. Toivon, että islantilaisten poliittinen muisti ei ole yhtä lyhytvkuin yleensä.

Kuvakaappaus / uutissivusto mbl.is

Oma mielipiteeni on, että vanha hallitus olisi saanut lähteä heti, tilalle olisi pitänyt perustaa asiantuntijahallitus koottuna kaikkien puolueiden jäsenistä ja uudet vaalit olisi järjestetty heti kesän jälkeen. Luottamukseni hallituspuolueisiin on mennyt ihan kokonaan (hallituksessa ovat Edistyspuolue joka vastaa Suomen Keskustaa ja Itsenäisyyspuolue joka on aika lähellä Kokoomusta, mutta EU-vastainen koska kalastusmiljardöörien rahat). Liikaa sisäpiirikähmintöjä, oman tai suvun edun tavoittelua ja sikailuja, jotka on selitetty “vahingoiksi”. Ja kyllä, olisin täsmälleen samaa mieltä jos siellä olisivat samalla tavalla sekoilleet vasemmistopuolueet, mutta eivätpä olleet. Johtuu varmaan siitä, että ainakin Islannin vihreillä, vasemmistolla, demareilla ja piraattipuolueen jäsenillä on keskimäärin vähemmän rahaa kuin hallituspuolueilla – ei ole miljardeja, joita piilotella salaperäisillä pankkitileillä, tai miljardibusinesta tekeviä sukulaisia, joille pitää tämän tästä tehdä kaverinpalveluksia.

Jos kyse ihan oikeasti olisi vain parista erehdyksestä ja vahingossa perustetuista panamalaisyhtiöistä, olisin myötämielisempi. Olisin voinut ajatella, että heille on vain tapahtunut virhe. Tällä hallituksella on kuitenkin aivan liian monta samantyylistä “olen unohtanut tai en kommentoi” -asiaa kontollaan.

Kun entinen pääministeri Sigmundur David yllätettiin veroparatiisikytköksistään suunnilleen housut kintuissa, hän lupasi avata kaikki paperit näyttääkseen, että hän ei ole huijannut yhtään rahaa. Islantilaistoimittajat ovat pyytäneet useita kertoja nähtäväksi muun muassa tämän veroparatiisiyhtiön tilinpäätöksiä, mutta lukuisista pyynnöistä huolimatta niitä ei ole näkynyt. Tänään SD ilmoitti jäävänsä lomalle kansanedustajan tehtävästä ja hänen paikkaansa hoitaa varamies. Asia jäi ikään kuin ilmaan roikkumaan. Se aiotaan siis vaieta kuoliaaksi.

Pääministeri Bjarni, jonka panamalaisyhtiön piti vastata kiinteistökaupoista Dubaissa (mutta joku meni pieleen eikä yhtiötä koska kuulemmaan käytetty tähän tai mihinkään muuhunkaan tarkoitukseen), on reagoinut olankohautuksella kaikennäköisiin kyselyihin siitä, pitäisikö hänen väistyä. Vanha kettu – toistaa samaa kaavaa kuin aina: ei tiedä mitään, ei kommentoi mitään, ei ole osallisena muka missään, vaikka todellisuuden tajuaa tyhmempikin.

Bjarni oli valtiovarainministerin roolissa myymässä Islannin valtion omistaman pankin luottokorttiliiketoimintaa. Ja kuinka ollakaan, Bjarnin perhettä lähellä oleva sijoitusyhtiö osti sen ja teki miljardivoitot. Kaikki asiantuntijat ovat jälkeenpäin kommentoineet, että luottokorttibisnes myytiin aivan liian halvalla. Sitä ei pistetty edes julkiseen myyntiin, vaan valtio hiljaisesti myi osuutensa tälle talousministerin sukulaisen firmalle. Oho!

Toinen vastaava esimerkki muutaman vuoden takaa on yhtä härski. Vuonna 2008 vain hetkeä ennen Glitnir-pankin romahtamista valtion polvelle (Glitnir oli yksi niistä ylisuuriksi kasvaneista islantilaispankeista, joka kuvitteli valtaavansa Wall Streetin) Bjarni myi yhdessä isänsä kanssa Glitnir-pankin osakkeita noin seitsemän miljoonan euron edestä. Kuin sattumalta noin viikkoa ennen myyntiä Bjarni osallistui Islannin keskuspankissa kokoukseen, jossa pienen sisäpiirin kesken käsiteltiin muun muassa Glitnir-pankin todella pelottavan huonoa taloudellista tilannesta. Mutta ei hän kuulemma käyttänyt inside-tietoa hyväkseen. Hehheh. Uskokoon kuka tahtoo.

Näitä “ei ole tapahtunut” -tapahtumia on tapahtunut vaikka miten paljon… Otetaan tähän loppuun yksi vähän epäpoliittisempi juttu. Tiedätte varmaan sen pettämissivuston Ashley Madisonin, jossa henkilöt etsivät itselleen salaista seksiseuraa? Sivuston tiedot hakkeroitiin joku aika sitten ja osa käyttäjätiedoista vuosi julkisuuteen. Ja kukapa se sieltä listalta löytyikään… no Bjarni tietysti! Nimimerkkikin oli kohdallaan: Icehot1. Bjarni sanoi tehneensä profiilinsa yhdessä vaimonsa kanssa – halusivat vain kuulemma kokeilla palveluun rekisteröitymistä, ei muuta. Mitään ei koskaan tapahtunut.  Minua ei tosiaankaan alkanut ottaa päähän se, että talousministeri vaimoineen etsii itselleen kolmatta pyörää – hyvähän se on, että ihmisillä on hauskaa -, vaan se, kuinka he asiaan sen paljastuttua itse suhtautuivat. Että ei me niinkun OIKEEESTI tehty mitään. Täytyy olla aika omalaatuinen perversio, että haluaa rekisteröityä seksinhakusivustolle ihan vain kokeillakseen, mitä se kaavakkeen täyttäminen tuntuu.

Ruutukaappaus / Visir-verkkolehti.

Mutta täkäläiset eivät veroparatiisiuutisista lannistu (icehot1-kohun kaikki ovat jo unohtaneet). Päinvastoin! Tässäkin asiassa nähdään jo liiketoimintamahdollisuuksia. Kun Islannin uudelta pääministerilta kysyttiin haastattelussa, että mikäköhän vaikutus tällä Panama-sekoilulla on Islannin mielikuvaan ulkomailla, pääministeri totesi leppoisasti, että kyllä se siitä vielä hyväksi muuttuu. “Koko Eurooppa kirosi Islantia, kun Eyjafjallajökullin tulivuori purkautui. Mutta aika pian sen jälkeen kaikki halusivat tulla tänne.”

Nyt vain miettimään, miten tämä Islanti-Panama-kohu kannattaisi brändätä  ja miten sillä voisi tehdä rahaa!

Voi että näitä sankareita.

Niin ja nuo kuvathan littyvät asiaan sillä tavalla, että Panama-papereiden ja pääministerin Wintris-kuvion paljastuttua paikallinen jäätelövalmistaja antoi potut jäätelöinä ja valmisti satsin hapanta Wintris-jäätelöä. Sama firma valmisti viime vuonna talousministerin parinvaihtokohun aikaan Icehot1-jäätelöä. Siinä on tietysti – kuten kuvakin kertoo – chiliä.

Jäätelö on hyvä asia luoda merkityksiä, sillä paikallisille jäätelö on elinehto. Islantilaiset ovat jäätelön suurkuluttajia (kirjoitin paikallisista jädekiskoista täällä). Jopa siinä määrin, että islantilaisessa matalan turvatason vankilassa talousrikoksista istuvat entiset pankinjohtajat karkasivat edellisviikolla “selleistään” – mennääkseen käymään jäätelökioskilla.


Tässähän tuli tätä asiaa tarpeeksi yhdelle tuotantokaudelle. Koska kyseessä on Islanti, uskon, että tämä ei jää tähän. Stay tuned!

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö