Vauvan puklailu ja Rela Drops +D -tipat

Nyt on aika sellaisen yhteistyön, joka toteutui takaperin. Verman (jonka oliiviöljypohjaiset d-vitamiinitipat ovat olleet meillä käytössä) kysyi, kiinnostaisiko testata myös heidän vauvoille tarkoitettua maitohappobakteeri ja d-vitamiinivalmistetta Rela Drops +D. No olin testannut jo – kolme kuukautta sitten. Kerronpa koko jutun.

                                                                                           Yhteistyössä: Suomen Blogimedia ja Verman

Mörssäri on ollut ahkera pulauttelija syntymästään asti. Siis noin 5-6 kertaa päivässä jo kerran vatsassa käynyt maito tuli takaisin ja levisi nätissä kaaressa joka puolelle. Vauvan vaatteet vaihdettiin monta kertaa päivässä, samoin vanhempien. Välillä jynssäsimme sohvaa, pesimme mattoa ja pyyhimme jatkuvasti lattiaa laatasta. Imelä maidontuoksu laskeutui keittiöön/olohuoneeseen/eteiseen/kylppäriin monta kertaa päivässä.

Puklauttelu ei näyttänyt vaivaavan vauvaa itseään: se ei itkenyt tai valittanut, ei mennyt kippuralle tai ollut muutenkaan ärtyinen. Vauva ei oksennellut koskaan sängyssä maatessaan eikä oksennus lentänyt pitkässä kaaressa vaan valui sillä tavalla coolin tyylikkäästi suusta suoraan alaspäin. Aavistelimme samaa minkä lekurikin meille varmisti: mikään ei viittaa refluksitautiin. 
Mörssäri pulautteli pulauttelemistaan, mutta hyväntuulisena. Se saattoi ihan pokkkana lennätellä yrjöä ympäriinsä suu hymyssä. Muutamankin kerran pidin sitä sylissä ja nostin ilmaan. Siellä se katseli minua alaspäin, avasi suunsa nauraakseen ja antoi lämpimät terveiset suoraan omiin hiuksiini.
Oksennusta tuli paljon, mutta paino nousi silti normaalisti.  Koska kaikki vaikutti olevan ihan hyvin, meillä ei ollut terveyshuolta. Oli vain mukavuushuoli ja ylikuormittunut pyykkikone. 
Lääkärintarkastuksissa lekuri kehotteli odottelemaan tilanteen tasaantumista – että kyllä se ögäily siitä puolen vuoden ikään mennessä yleensä rauhoittuu tai ainakin hieman vähenee. Lekuri totesi myös, että jos haluaisimme, voisimme kokeilla antaa vauvalle vatsan toimintaa rauhoittavaa maitohappobakteeria, mutta hän ei pitänyt sitä valtavan tarpeellisena. Pääviesti oli ottaa relasti (no pun intented).
Suomessa vietetyllä talvilomalla vuodenvaihteessa ögänlento jatkui: valkoista töhnää saatiin siivota niin junanvaunussa, lentokoneessa kuin kotisohvallakin. Kun käväisin apteekissa muilla asioilla kysäisin samalla jotain vauvalle sopivaa mietoa maitohappobakteerivalmistetta. Ajattelin, että miksipä en kokeilisi. Apteekkari suositteli Rela Drops +D -valmistetta, jossa on siis sen maitohappobakteerin lisäksi myös d-vitamiinit, eli tämän lisäksi ei tarvitsisi enää erikseen antaa vitamiinitippoja.  

Otimme Rela-tipat käyttöön. Ja kas: oksentelu väheni. Ensimmäisen parin viikon aikana se vähentyi noin puoleen ja viikko viikolta palauttelu väheni huomattavasti. Käytimme Relan loppuun (yksi purkki kesti meillä käytössä vajaa kaksi kuukautta) ja jatkoimme sen jälkeen tavallisen d-vitamiinilisän antamista. Puklailu ei palannut. 

Yksi tyytyväinen testaaja.

Rela Dropsit sisältävät Lactobacillus reuteri -nimistä maitohappobakteeria, joka on eristetty äidinmaidosta (eli tuote sopii siis myös vastasyntyneille). Tätä tuttavallisemmin L. reuteria on tutkittu paljon, mutta varmaa yhteyttä sen ja esimerkiksi lapsen puklaamisen vähentymisen välillä ei kaiketi ole näytetty. Tässä kuitenkin muutamia tutkimuksia, joita itse löysin aiheesta pienen googlettamisen jälkeen.


Varsovan yliopistossa vuonna 2014 tehty tutkimus osoitti, että ko. maitohappobakteerin käytöllä saattaa olla pienen lapsen vatsavaivoja vähentäviä vaikutuksia. Italiassa Aldo Moron yliopistossa tehtiin vastaavaa tutkimusta ja siellä tulokset osoittivat, että L. reuterin käyttö vähensi pienten lasten oksentelua, vatsavaivoista johtuvaa itkua ja ummetusta.

En tiedä, oliko mörssärin kohdalla oksentelun loppuminen sattumaa, johtuiko se Rela-tipoista vai vauvan kasvamisesta. Yhtä kaikki, enää ei tarvitse odottaa palautuslähetystä, kun vauvan suu aukeaa. Mukava juttu!

Rela Drops +D:n uudistunut pakkaus muistuttaa minihammastahnatuubia, mutta yllättävän hyvin – ja yksitellen – ne tipat sieltä irtoavat.
(Making of…. eli poistettu kohtaus.)

Tein tällä kertaa aiheeseen liittyvän kuvaston pääosin esikoisen suosikkihiirinukella (Kiitos vaan Auralle Köpikseen joululahjasta, tämä on ollut ihan hitti!)


12 Comments

 • Anonyymi

  Herkkävatsainen kun ole, söin itse maitohappobakteereja raskausaikana ja syön edelleen. Niiden suosittelu taitaa olla jo normi käytäntö suomen neuvoloissa. Ja lapsi sai niitä relatippojen kanssa heti kun niitä pystyi antamaan. En tiedä johtuiko tästä, mutta meillä ei pulauteltu paljoakaan. Lapsi on myös superterve pari kuumeflunssaa koko 6 elinvuotensa aikana ei korvatulehduksia ei antibioottikierrettä. Nukkui täysiä öitä 6kk lähtien. (Uhraan edelleen unijumalille kiitokseksi tästä ihmeestä!)

  Olemme siis maitohappouskovaisia meillä kaikki vetää aamuisin maitohapot ja d-vitamiinipitoiset aamuvitskut. Näillä kausinfluenssat ovat pysyneet vuotavien nenien ja pikku yskien tasolla. Aika makea asia lapsiperheessä jossa molemilla vanhemmilla on matkatyö.

  (Ja nyt kun sanoin tämän ääneen taidaniin taas mennä antamaan pari uhrilahjaa…)

  • Satu Rämö

   Hei kiinnostavaa että näitä suositellaan Suomessa ihan normaalistikin. Meillä tuli Islannissa puheeksi vasta kun pulauttelu alkoi vaivata.

   Ja mah-ta-vaa että ootte pysyneet terveinä. Hyviä vointeja jatkoonkin!

  • Jaana / Ihana talo maalla

   Ei meidän neuvolassa kyllä vaan suositeltu. Ihan itse olen ottanut ne käyttöön lapsille ja kokenut radikaalin flunssien vähentymisen. Neuvolasta todettiin kysyessäni asiasta, että "jotkut tykkää antaa".

 • Anonyymi

  Meidän molemmat lapset olivat kovia pulauttelijoita vauvoina, etenkin esikoinen. En edes muistanut tätä enää ennenkuin luin postauksesi. Esikoinen etenkin pulautteli jatkuvasti ja oli silti hyväntuulinen ja paino nousi. Ei koskaan itkenyt tai vaikertanut vatsaa tai pulauttelua. Meillä oli jopa hoitopöydän yläpää kohotettuna, jotta ei pulauttelisi niin paljoa, kun vaihtoi vaippaa tai vaatteita.

  Puklut eivät useimmiten lentäneet kaaressa, vaan samalla tavalla kuin teillä. Mä en edes jaksanut pienistä pukluista vaihtaa vaatteita, koska jo hoitopöydällä useimmiten tuli uudet puklut puhtaille vaatteille. Me vanhemmat kuljimme myös pukluisisssa vaatteissa koko ajan ja harso olkapäällä tai käsivarrella puklujen varalle.

  Nyt en kyllä muista, milloin puklut alkoivat vähetä. Mutta niin ne vain hävisivät jossain vaiheessa. Varmaan siinä vaiheessa, kun vauva alkoi olla enemmän pystyasennossa, koska en muista puklailua konttausvaiheessa enää.

  terkuin Anni

  • Satu Rämö

   Me oltiin ihan hoo moilasina tän mörssärin kanssa, esikoinen kun ei puklaillut juuri ollenkaan. Mut ihanaa, että se haisuliosuus on nyt takanapäin kuopuksenkin osalta – hahaa 😀

 • Riikka

  Meillä ei kyllä ole ollut mitään vaikutusta puklailujen (järkyttävään) määrään vaikka nuo relat on olleet käytössä. Vasta kiinteisiin siirtyminen vähensi pulauttelua mutta edelleen, vaikka vauva jo 7,5kk, puklailee ajoittain. En aina keksi syytä miksi joinain päivinä puklua tulee enemmän kuin muina. Varsinkin noi porkkanalla höystetyt puklutahrat valkoisessa matossa tai vaatteessa on tosi kivoja :-/

 • Riikka

  Meillä ei kyllä ole ollut mitään vaikutusta puklailujen (järkyttävään) määrään vaikka nuo relat on olleet käytössä. Vasta kiinteisiin siirtyminen vähensi pulauttelua mutta edelleen, vaikka vauva jo 7,5kk, puklailee ajoittain. En aina keksi syytä miksi joinain päivinä puklua tulee enemmän kuin muina. Varsinkin noi porkkanalla höystetyt puklutahrat valkoisessa matossa tai vaatteessa on tosi kivoja :-/

 • Anonyymi

  Kuulostaa niiiin tutulta tuo puklun määrä! Ja sama kuvio, että neiti kasvoi hyvin ja oli iloinen, mutta jatkuva puklunoro huulessa ja rinnuksilla.
  Kaverini joskus kertoi, että heillä on äitiyspakkauksessa tullut harso (vai kaksi) riittänyt hyvin, kun itse ihmettelin mikä olisi riittävä määrä harsoja, kun ne 32 kpl oli jatkuvasti pyykissä. Myös ristiäiskuvissa harso suojaa suvun kastemekkoa suuremmilta puklufläkeiltä 😀
  Meillä auttoi vain aika.

  • Satu Rämö

   Haha, 2 harsoa! In your dreams… Meillälkin niitä varmaan lähemmäs 50 ja aina tuntui olevan loppu. Talouspaperin kulutuskin pomppasi noina kuukausina aika kivasti.

 • Anonyymi

  Mutta apua, eikö hiiri jäänyt sottaiseksi kuvaussession jäljiltä?!

  t. Kiinnitä huomiosi olennaiseen

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *