Tulppaanien ABC – ohjeet tumpelolle

Lähiömutsi pisti sponssikukilla kodin kauniiksi ja jakoi hyviä tulppaanivinkkejä. Innostuin jutusta itsekin ja päätin kokeilla. Olisi kiva jos ne kevään ekat kukat maljakossa pysyisivät hengissä esimerkiksi kahta päivää pidemmän ajan. Muuten tulee kukkakimpulle vähän liikaa päivähintaa: nippu kotimaisia, geotermisellä energialla tuotettuja tulppaaneja maksaa täällä Islannissa kymmenen euroa nippu. Niinpä kysäisin kukkakaupassa työskentelevältä sukulaisen kaverilta vinkkejä tulppaanien elinkaaren pidentämiseen ja sain erinomaisen viiden kohdan listan.

Nyt tiedän, mistä sana leikkookukka tulee. Niitä pittää leikkoo.
Muovihoitoa ekat pari tuntia.

1. Leikkaa kukista heti sentin mittainen pala pois. Leikkaa saman verran vähintään joka toinen päivä.
2. Jos haluat ylöspäin sojottavat tulppaanit, pidä niitä muovikääreessä maljakossa pari tuntia. Jos haluat rennosti repsottavia hippitulppaaneja, poista muovikääre heti. Pössytelleet tulppaanit näyttävät muuten aika hienoilta Aalto-maljakossa, mutta mulla ei sellaista ole… Ei jointtia eikä Aalto-vaasia.
3. Laita kukat yöksi viileään. Meillä se on helppoa: lasken pimennysverhon alas, laitan kukat verhon ja ikkunan väliin ja avaan ikkunan. Kämppä ei viilene, mutta kukat saavat raikasta ilmaa. Ulos niitä ei voi laittaa, koska Islannin tuuli puhaltaisi ne välittömästi jonnekin laavapellolle. (Eikä tulppaani kai tuhkassa kasva?)
4. Pistä maljakkoon vain tosi vähän viileää vettä, ihan muutama sentti. Lisää vettä päivittäin – ja muista leikata ne varret!
5. Viimeisenä se kaikista hauskin: laita veteen sokeripala. Jos ei kotona ole Sirkkua, teelusikallinen sokeria ajaa saman asian. Se kuulemma virkistää kukkia vähän samalla tavalla kuin pari irtokarkkia ihmisen sielua.

Neljä päivää – ja neljä sokeripalaa – ensimmäisen kuvan jälkeen.

11 Comments

 • Katju

  Mä vuosia selitin kaikille ettei mulla ole Aalto-maljakkoa, joka siis on jokaisessa suomalaisessa taloudessa, ainakin mun ikäluokassa tai vanhemmissa. Ja että eihän tulppaaneita saa edes kauniisti muihin maljakoihin. Sitkeä huutelu auttoi ja sain anopin Aalto maljakon itselleni pari vuotta sitten. Nyt siinä on tulppaaneita heti kun kausi alkaa. Täällä ne on edullisia, 3 nippua kympillä.

 • Hanna

  olen jättänyt monta vuotta tulppaanit ostamatta juurikin tuon kestävyyden takia. En saa pidettyä niitä hengissä, mutta nyt taidan kokeilla taas. Kiitos vinkistä! =)

 • Anonyymi

  Jos sallit, lisään vielä yhden mummolta kuullun tarkennuksen: leikkokukat kannattaa leikata saksien sijaan veitsellä, etteivät imuputket lytisty. 🙂 t. Saara

 • Anonyymi

  Heippa,
  Mä en yleensä leikkaa uusia imupintoja (koska oon laiska…) ja silti nytkin tulppaanit on hyvinä olleet jo yli viikon. Ja mäkin oon kuullut tuon ei saksilla vaan veitsellä, paitsi ilmeisesti on olemassa erikseen tuohon tarkoitukseen olevia saksia. Vielä yksi vinkki, veteen voi laittaa myös jääpaloja.

  Tulppaanit on kyllä niin ihania ja onneksi tosiaan niitä saa 3 nippua kympillä ja ihan kotimaisia. 🙂
  terkuin Anni

 • Anonyymi

  Juu, mattoveitsellä vaikkapa! Sakset kuulemma puristaa kanavat tukkoon, eikä vesi sitten imeydy niin hyvin.

 • iivika t

  Mullekin àiti on jo pienenà takonut pààhàn, ettà leikkotulppaanit tykkàà kylmàstà, maljakkoon voi heittàà vaikka lunta! Muita kasveja en sitten hengissà saakaan pidettyà, olisi viherpeukalo àiti vàhàn jotain muutakin tyttàrensà pààhàn takoa. Onpahan nàtit tulppaanit, edelliset kesti yli viikon!

 • Anonyymi

  Tulppaanit voi lisäksi laittaa yöksi viileään, vaikka jääkaappiin jos siellä sattuu olemaan ylimääräistä tilaa, ulkoeteiseen tai vanhassa talossa vaikka ikkunalle, ei kuitenkaan pakkaseen. Uudet imupinnat mutta ei leikkaamalla, edes niillä jo mainituilla kukkasaksilla koska leikkaaminen rusentaa. Eli veitsellä viiltämällä, kukkaveistä harvalla on kotona mutta ihan hedelmäveitsi välttää tai muu suorateräinen pikkuveitsi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *