Matkamuistoja Islannista

Remontti etenee ja maalipurkit tyhjenevät. Se on taas kohta uuden kaupan avajaisten aika. Oli jo aikakin – edellisistä avajaisista kun on aikaa jo puoli vuotta. 

Olihan se tietysti hieman haikeaa sulkea tämän upean keskustan kauppamme ovet viimeisenä myyntipäivänä tämän viikon tiistaina. Jokainen kohta siinä kaupassa oli kuitenkin itse rakennettu ja tuotevalikoima vuosien saatossa muotoutunut. 
Mutta eipä sitä kauaa jaksettu vetistellä vaan aloimme tosimotivoituneina pistää pystyyn uutta myymälää. Ostaa maaleja, suunnitella hyllytystä ja miettiä, tuleeko uudelle myymälälle oma Instagram-tili, tarvitaanko lisää työntekijöitä ja missä käydään lounaalla remonttipäivinä. 
Ylivoimaisesti eniten aikaa on vienyt uuden valikoiman pähkäily. Asiakkaitamme ovat nyt turistit. Emme halua myydä täyttä muoviskeidaa, jota monet täkäläisetkin turistikaupat ovat jo pullollaan. Toisaalta emme halua olla liian kallis paikka, jossa vain harvoilla on varaa käydä ostoksilla. Varaston pitää kiertää nopeasti.
Siis: laadukasta mutta kohtuuhintaista, jotain mikä on helppo pakata matkalaukkuun ja joka kertoo Islannista ostajalleen jotain tärkeää.

Meille tulee muun muassa paikallisten keraamikkojen tekemiä astioita, luksusvillatuotteita, perinteisempiä villatuotteita, menninkäisjuttuja, villalankaa, lakritsisuklaata (tietysti!), islantilaista lakritsia, valokuvakirjoja, laadukkaita painotuotteita, pipoja, kauniita postikortteja, laavahippuja sisältäviä kynttilöitä ja jonkunlainen valikoima magneetteja ja avaimpenperiä. Ne kun menevät aina kaupaksi.

Valikoiman rakentaminen on aluksi aina jossain määrin hakuammuntaa. Vaikka miten kiertelisi muita myymälöitä, lukisi matkailualan lehtiä, juttelisi turistien kanssa ja vääntelisi palapeliä käsissään, on kyse kuitenkin aina riskillä pelaamisesta. Koskaan ei voi olla varma siitä, mitä ihmiset ostavat ja mikä heitä kiinnostaa juuri nyt. Ei auta kuin kokeilla!
Haluaisin kuitenkin tässä kohtaa pyytää apua teiltäkin – lukijoissa kun on varmasti monta Islannin-ystävää! Jos sinä tulisit Islantiin, mitä haluaist ostaa tuliaiseksi kotona odottaville tai lahjaksi itselle? Minkälainen matkamuisto liittyy sinun mielestä Reykjavikiin ja Islantiin? Jos sinulla on mielipide, olisi mahtavaa kuulla se. Kiitoksena vaivanpalkasta  arvon avajaispäivänä eli 10.3. yhden Islantilainen voittaa aina -kirjan omistuskirjoituksella.
Ja nyt maalipurkin kansi kiinni ja pensselit pesuun. Ehdin avata vielä hetkeksi excelin, teen pari tilausta ja lähden sitten hakemaan esikoista päiväkodista. Bless! Eli Moi moi! Erinomaista viikonloppua.
Kuvat: Satunnaisia otoksia Islannista, kuvaaja Björgvin Hilmarsson (paitsi ylin).

171 Comments

  • Satu Rämö

   Kyllä! Tämä on hyvä tuliainen. Tätä vain saa niin edullisesti ruokakaupasta, että niiden kanssa hintakilpailu on mahdotonta. Mutta voisihan sitä kuriositeettina kiva olla 🙂

  • Jukka Korhonen

   Hei Satu
   Tosi hieno tuo kuvassasi oleva harmaa/sinisellä kuvioitu islannin villapaita.
   Saako sitä tilattua Suomeen, sopii varmasn miehellekin. Koko olisi xl; mikä olisi hinta.

   Terveisin Jukka

   • Satu Rämö

    Kiitos! Tämä paita oli yksittäiskappale muutaman vuoden takaa – en harmi kyllä ole nähnyt vastaavalla väriseoksella tehtyä myynnissä muualla… Mutta jos tunnet jonkun käsityöihmisen joka voisi tilauksesta neuloa sulle paidan, niin voit vilauttaa tätä kuvaa ja vinkata villapaidan kuvion nimestä (kuvion nimi on aftur).

 • -M

  No geologina voisin vastata, että kivillä ei koskaan voi mennä vikaan. 🙂 Vielä kun niitä murikoita oisi raahattu sieltä Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatan erkanemiskohdasta ja ne myytäisiin sopivan pienen opastavan tarinanpoikasen kanssa, niin mulle ainakin myis kuin häkä. 😀

  • Satu Rämö

   Jep, laava on pop! Jotkut islantilaiset kaupat myyvät muuten ihan tosissaan laavakiven murkoita (vaikka niitä saa ilmaiseksi joka puolelta luonnosta). Siitä voi tosin saada hienoja tuotteita aikaiseksi, kuten saippuaa tai kynttilöitä, ja tällaisia tuotteita meille on tulossakin.

 • Arja

  Minä ostin ihanaa, maanläheisillä väreillä värjättyä villalankaa ja lakritsisuklaata – tyydytystä eri aisteille ja näpräämishimolle!

 • johanna

  Postikortteja ja hienoja merkkejä (ja ohjeet miten sen postikortin saa lähetettyä 😀 ), valokuvia, jotain laavakivestä tehtyä…

  • Anonyymi

   Tosta tuli mieleen, että olisko mahdollista myydä niistä vaöokuvaajamiehen valokuvista postikortteja isompia versioita :).

  • Satu Rämö

   Hyvä idea! Islantilaista luonnonkosmetiikkaa myydään täällä aika monessa kaupassa, en ole varma lähdemmekö kilpailemaan… MIksipä ei 😀 Ainakin ihania islantilaisia saippuoita on tulossa. Esim. villaan käärittyjä, joissa se villa toimii ikään kuin kuorintahanskana. Mahtava idea!

 • Laura

  Lakusuklaa, villajutut (lapaset tai sukat eivät niin kalliita kuin paita?) Paikalliset erikoisuudet. Itse sain tuliaiseksi yrttiteetä, jossa hevosen jouhia. Oli vielä hyvääkin.Laavajutut tuli myös mieleen. Täällä Lapista ostin poronsarvista tehtyjä koruja. Mystiikka kiehtoo.Menninkäiset.

 • Annu

  Ruokahifistelijänä jonkin sorkin paikallista ruokaa, kuivattuna/säilöttynä tms – ja meiluiten niin, että mukana tulee reseptivinkki esim aaneloselle printattuna, ehkä jopa pienellä tietoiskulla vahvistettuna, jotta matkan aikana ei unohdu matkustajalta mitä haita sitä tulikaan nyt tuotua ja perillä ei sitten tartte antaa tuliaisia saatteella "mä toin sulle tällaisen… tää on haita… tai jotain…"

  • Satu Rämö

   Tämäkin on tosi hyvä vinkki – ja ruokajuttuja on meille tulossakin jonkin verran. Peri-islantilaista raparperihilloa, laavasuolaa jne. Sellaisia pieniä ja hyvin säilyviä elintarvikkeita.

 • Anne

  Kosmetiikkaa, luomukosmetiikkaa! Tuoksumaailma ja tuotteen koostumus jotain eksoottista ja erilaista mitä vain Islannista saa. Ei perus Blue Lagoon juttuja, mutta jotain muuta. Tuote, jonka purkin muodolla, etiketillä ja pakkauksella on merkitystä. Laavaa, jäätikköä, islanninheppoja, graafista ja söpöä. Cutest! 😉

  • Satu Rämö

   Kiitos!! Juu ei BL:ää meille. Niillä on oma kauppansa samalla kadulla (ja IMHO niiden tuotteet on laatuunsa nähden aivan ylihinnoiteltuja).

 • Acca

  Omilla reissuillamme ollaan ostettu kortteja, lasinalusia, lakusuklaata (oih!), pieniä pehmoleluja, kuivattua kalaa ja avaimenperiä. Taxfreestä sitten sitä ihanaa paikallista shampoota. Ai niin ja vesipullo tuli hankittua. Sen oli tarkoitus olla ihan käyttöön lentokoneeseen, mutta se jäi avaamatta. Nyt se on ollut jo kuukausia jääkaapissa koska en raaski avata sitä. 😀

 • Mirka

  Villaa! Lankana, paitana ja lapasina tuli tuotua! Jotain kukkateetä. Voisin ostaa Björnvinin ottamia valokuvia, korttina tai kirjana???? Kaleon levy pitää saada. Ja karkkia pitää ostaa paljon! Tulen syyskuussa katsomaan valikoiman vai tarvitsetko myyjää??

 • Anonyymi

  Me ostettiin lapasia, pipoja, herkkuja ja postikortteja. Aika usein tuliaisten kohteina on lapsia, joten jotenkin paikkaan liittyvät söpöt vaatteet tai lelut olisi kivoja. Postikorteissa parhaita on vähän erikoisemman jutut (ei perus maisemakortit) eli jos on vaikka paikallisen taiteilijan/sarjakuvapiirtäjän/graafikon tekemiä juttuja.

 • Laura K.

  Olen haaveillut Islannin matkasta jo pienen ikuisuuden, mutta toistaiseksi joudun vielä tyytymään haaveiluun. Sen sijaan onnekkaampi tuttuni pääsi matkustamaan Islantiin ja toi minulle tuliaiseksi laavasuolaa. Se oli oikein mukava tuliainen, sopivan pieni ja hyvin islantilainen. 🙂

 • Taija

  Itseäni kiinnostaa ihan niinkin perinteiset matkamuistot kuin magneetit, herkut, kahvimukit ja pienet käsityöt. Jotain mikä ei vie kassista tilaa eikä maksa kovin paljoa.

  • Satu Rämö

   Jes, villiksiäkin tulee. Ollaan tilattu omalla designilla muutamaa mallia ja sitten ostetaan sisään jonkin verran randomia eli yksittäiskappaleita sitä ja tätä. Mutta ainoastaan islantilaisesta villasta, käsin kudottuna Islannissa. Vaikka sitten sen kustannuksella että valikoimaa ei saada kovin suureksi.

 • Kaisa

  Parhaat matkamuistot ovat niitä juttuja, mitä ostaisin muutenkin, mutta niissä on se jokin ekstrajuju. Esimerkkinä siis vaikkapa Islannista se, ettei villasukat sun muut perinteiset jutut kiinnostaneet, mutta North 66:n pirteän oranssi pipo oli aivan must. Paikallista, muttei alleviivaavan perinteistä. Lakritsisuklaa tosin upposi minuunkin!

  • Satu Rämö

   Onko sun pipo sellainen tummanoranssi jossa lukee ko. firman nimi siinä reunassa sinisellä tai mustalla? Ne on olleet täällä äärettömän suosittuja viime aikoina. Näkee paikallisillakin, vaikka 66northista on tullut enemmän sellainen matkailijoiden suosima merkki.

 • Sanni Charlotta

  Mä ostaisin varmaankin jotain islanninlampaiden villasta väkerrettyä ihanaa, kuten vaikkapa villasukkia. Tai islanninlammastaljan tänne kylmään, vetoisaan omakotitaloon peffaa lämmittämään, mikäli olisin vähän isommalla matkamuistobudjetilla varustettuna reissussa 🙂

  • Satu Rämö

   Semmoinen talja olisi kyllä ihana! PItääkin katsoa, mitä ne kustantaisivat. Mutta villasukkai tulee ainakin – ja pipoja ja huivejakin.

  • Satu Rämö

   Lakusuklaa on kyllä vaan niin ihanaa. Tilasin levynä ja konvehtina. Lähetys tuli tänään kun olin maalaamassa seinää. Sain oikein taistella itseni kanssa että en avannut suklaatehtaalta tullutta laatikkoa, hehe.

 • Anonyymi

  Kaikkia noita ylläolevia 😀 ja erityisesti jotain pienen ihmisen kätösii; paitaa/reppua/pipoa/joku teema tavara tai tällänen, mistä hän aina muistaisi, että tää on se, mikä ostettiin kun..

 • Iita

  Itse tykkään ostaa reissusta paikallisia koruja. Vaikka saattaisin jopa innostua ostamaan ihan kivenmurikankin tarinan kanssa, jos Islantiin pääsisin.

 • Riitta

  Prinsessamekkoja ei pienellä tytöllä voi olla liikaa… eikä sellaisia jääkaappimagneetteja, jotka eivät hajoa pudotessaan kivilattialle. 🙂

  Jeps, olen huono ostamaan tuliaisia, mutta muinaisella 80-luvulla norjasta ostamani villapaita on edelleen käytössä.

 • Eedith

  Me oltiin ihan mielissään, kun 7 vuotta sitten bongattiin Islannissa kauppa, joka myi todella hienoja postikortteja. Jälkeenpäin harmittelinkin, ettei ostettu yhtään itselle. Isompi sellainen olisi toiminut tyylikkäänä julisteenakin. Kortit olivat yksinkertaisia., täysin normaalista turistikortista poikkeavia, mutta sellaisia jotka kuvastivat Islantia ja sen luonnon yksinkertaista kauneutta simppelillä tyylillään. Sellaisia olisi ihana löytää joskus toistekin. Eli tyylikkäitä kortteja, jotka kuvastavat paikkaa/kaupunki/maata, mutta eivät ole mitään perusmaisemia tai turistikohteita.

  Me tuotiin kotiin myös pari kiveä. En tee niillä yhtään mitään, mutta jostain syystä haluan hautoa niitä laatikossani muistona 🙂

  Meillä oli Islannin vierailun aikana vauvahaaveita ja ostimmekin sieltä syötävän söpön north66 vauvalakin 😉

 • Anonyymi

  Kortteja, avaimenperiä ja jääkaappimagneetteja, jossa maan nimi ja maisemana jokin tuttu maamerkki. Lontoosta ostin aikoinaan jääkaappimagneetin jossa kuva big benistä, london eyestä, yms. Myös joku paikallinen erikoisuus pienessä pakkauksessa on näppärä matkamuisto, esim. paikallista karkkia, mausteita, tms. Siis laadukasta tavaraa, mutta "matkapakkauksessa". Ostaisin myös kirjan, jos sen tarina sijoittuisi Islantiin 🙂 -eve-

 • anne

  Lampaantalja, djupureita tai muita islanti-karkkeja, islantilaista musaa ja leffoja, design-koruja, Blue Lagoon käsirasvaa, pieniä valokuvatauluja

 • anne

  Lampaantalja, djupureita tai muita islanti-karkkeja, islantilaista musaa ja leffoja, design-koruja, Blue Lagoon käsirasvaa, pieniä valokuvatauluja

 • Anonyymi

  Villimeyn luonnonkosmetiikkaa, Urta Islandican tuotteita (yrttiteetä, siirappeja), Sigga & Timon koru(ja) sekä ehdottomasti kasvivärjäysguru Gudrun Bjarnadottirin värjäämää Hespa-lankaa ja brennivíniä olisi tuomisina 🙂
  Sari

  • Satu Rämö

   Urta on tulossa! Sigga ja Timo myy parhaiten omassa upeassa kaupassaan, meille ei tule hopeakoruja, koska ei ole oikein sellaista tarpeeksi isoa ja näyttävää myyntipaikkaa niille.

   Villimeystä mäkin tykkään!

 • Anonyymi

  Monet tuntuu mainitsevan villasukkia mutta Islannista kyllä harvoin löytää käsinneulottuja villasukkia! Geysirin jutut on kaikki koneella neulottu ja Handprjonasambandilla on TOSI vähän käsinneulottuja sukkia ja nekin on aina yksittäiskappaleita ja vieläpä aika rumia. Eli jos saisitte jonkunlaisen diilin aikaiseksi jonkun taitavan suunnittelijan kanssa jolla on pari käsistään kätevää mummoa joilla on aikaa neuloa samaa vauhtia kuin turistit ostaa niin ehdottomasti kehiin joku sopivasti skandinaavisen folkloristisen mutta tyylikkään minimalistisen näköinen villasukkakuvio jota on helppo tehdä eri väreissä ja eri kokoluokissa. Islanninvillahan kutittaa monien kaulaa ja käsiä mutta jaloissa luulisi kelpaavan? Ei hitto, jos itse vielä asuisin siellä niin taitaisin kyllä laittaa tämmösen firman itse pystyyn! %D

  -Mira

  • Anonyymi

   Kannatan! Villasukkia lähtee joka kerta mukaan, niitä pitkiä varsinkin. Kuviollisia sukkia siis ostaisin heti, niitä kun ei ole missään näkynyt. Paitaakin on tullut metsästettyä, mutta se kutina! Bingo suklaasalmiakkitoffee namuja ajattelin ens kesänä ostaa matkalaukullisen. Slurps!

  • Satu Rämö

   Tuo on totta. Lapasia ja puseroita tehdään käsin (mutta aika pieni osa tosiaan nykyään, kasvanut turistikysyntä ei riitä käsinvalmistettuun, eli massamyynti on ikävä kyllä koneneulottua…), mutta villasukkia mäkään en ole nähnyt käsintehtyinä juuri ollenkaan. Johtunee työn hinnasta; sukissa menee kuitenkin kantapään takia aikaa jonkun verran aikaa (kai?, korjatkaa jos oon väärässä, mä kun en hirveän hyvin tunne käsityöjuttuja) ja kuinka paljon ihmiset ovat valmiita maksamaan sukista rahaa, on hyvä kysymys. Ehkä meidän pitäisi testata!

   PS. Vinkki kutinaan liittyen. Jos islanninvilla kutisee (sehän on aik karheaa), kannattaa harkita kahta juttua. Osta käytettynä eli käytössä jo pehmenneenä kirppiksiltä. Toinen vaihtoehto on että osta niin iso koko että voit käyttää sitä päällystakkina esim. verkkatakin päällä.

 • Punanen

  Mä neulojana ostaisin villalankaa, jonkun pienemmän tuottajan mieluiten jonka lankoja ei muista maista saa. Ja Björgvin Hilmarssonin alokuvista tejtyjä postikortteja ostaisin kans. Sellasia maisemakubia ilman kamalia tekstejä kuvapuolella. Tyylikkäitä ei-yurisyikortteja joita paikkalisetkin laittaisi ulkomaille kun ovat niin upeita. Ja jotain teesekoitusta ja herkkuja ostaisin myös.

  • Satu Rämö

   jeba, kiitos! näitä postikortteja on tulossa myyntiin. painotyö on vaan Islannissa niin kallista että pienten määrien tekemisessä jää kappalehinta ikävän korkeaksi. noh, katsotaan miten käy, että meneekö kaupaksi 🙂

 • Lotta

  Palapelejä! Kauniita islantilaisia maisemia, rakennuksia, eläimiä. Muutaman kymmenen palan lapsille ja tuhannen aikuisille. Mun lempparimatkamuistoja ympäriinsä.

  • Eedith

   Palapeleille myös ääni! Ja niihin kuviksi myös kiipeilijän ottamia kuvia 😉 ps. Sellaisia voisin tilailla tänne kotosuomeenkin…

  • Satu Rämö

   Uuh, ihana idea! Voisikohan sellaisia palapelejä omista kuvista teettää jossain? Eiköhän! Pitää ottaa selvää. (En ole muuten nähnyt kovinkaan paljoa kiinnostavanoloisia palapelejä täällä myynnissä, eli täähän ois lähes uniikkijuttu)

 • Taina

  Mun ihan paras Islannin ostos oli yhdeltä tilavierailulta ostetut villasukat, joita tilan vanha emäntä oli itse tehnyt. Lakritsisuklaata tuli toki myös hamstrattua. Mahtava idea on tullut täällä jo monelta eli henkilökohtaisen kuvaajasi kuvista hienoja kortteja!

 • Venla

  Kävin Islannissa kaks vuotta sitten ja sillon ei tullu varsinaisia matkamuistoja ostettua. Jos jotain hankkisin, niin se olis ehdottomasti islantilaista villalankaa tai jotain villalangasta tehtyä! Sainpa onneks synttärilahjaks islantilaisesta villalangasta tehdyn, siskon neuloman pipon. 🙂

 • Laura L.

  Islantilainen villapaita on kyllä must, samoin takin olen aikoinani ostanut. Postikorttien lisäksi julisteet ovat hienoja: maisemat, Islannin kartta, paikalliset taidekuvat. Meikäläisen mukaan voisi tarttua myös paikallisen suunittelijan/suunittelijoiden printti t-paidat/vaatteet. Kivet ja suklaa tietty!

  • Satu Rämö

   Laavakorut kun mainitsit – pakko kertoo yksi juttu. Islannissa myytävissä laavakoruissa ei koskaan ole islantilaista laavaa vaikka niin monet antavat ymmärtää näin olevan. Islantilainen laava on kuulemma ominaisuuksiltaan sellaista että siitä ei pysty työstämään koruja. Niinpä ne laavakorvisten ja kaulakorujen laavaosat tilataan ulkomailta vaikka korut valmistettaisiinkin muuten paikallisena käsityönä.

 • Katri

  Islantilaista keramiikkaa ja koruja. Ei tarvitse olla isoja ettei hinta nouse liian kovaksi mutta kunhan olisi paikallisia, nättejä ja käsintehtyjä. Vaikka magneetin kanssa tai nahkanauhalla.

 • Anonyymi

  Kuvat ovat ikuisia, eli noita aivan upeita maisemakuvia tietenkin! Esimerkiksi postereina/julisteina, rullalle vaan ja kotiin kehystämään. Ja miksei myös seinäkalentereita mahtavan lumoavilla maisemilla, sitä kalenteria olisi enemmän kuin innostavaa katsella työpöydän vieressä…
  -NinaHoo

 • kasi72

  Viime reissulla pohdittiin leikillämme porukassa, että pitäisi keksiä joku mystinen onnenkalu, jota alkaa myymään aasialaisille turisteille. He tuntuvat enenemässä määrin löytäneen Islannin ja heitä on perinteisesti kiehtoneet kaikki mystiset taikakalut kuten poronsarvijauheet ja muut. "Kun asetat tämän laavakiven, yrttinipun tms. yöpöydälle tuottaa se alkunsa saavalle lapselle suurta onnea" Ja kauppa käy… Vakavasti ajatellen komppaan suunnitelmianne. Jotain muuta kuin naapurien turistikrääsäkaupoissa on tarjolla. Paikallista käsityötä, mutta ehkä hiukan halvemmalla (pienempiä tuotteita?) kuin mitä lähistön käsityöläisten ateljeissa on tarjolla. " Villin tytön" kosmetiikka on ihanaa mutta sitä mainostetaan jo lentokoneessa ja sitä saa ostaa kentältä. Tekeekö kukaan muu jotain vastaavaa? Mun lempituliainen on viime jouluna islantilaiselta ystävältä saatu ohuesta metallista leikattu joulukissan silhuetti. Joulukissa on hahmo, jota esittäviä tuotteita olen aika huonolla menestyksellä etsinyt!

 • A-M

  Käytiin kesällä Islannissa ja 7v. lapsi halusi ostaa Islannin hevonen-pehmoleluja, oli jossain kirjakaupassa keskustassa ja oli aika söpöjä ja kivoja eikä niitä tainnut olla ihan joka kaupassa, kuten esim. niitä pehmolunneja (tai sitten en vaan huomannut).. Muuten ostettiin mm. sitä lakusuklaata tietysti, menninkäisjuttuja, villaa yms..

  • Satu Rämö

   Issikka-aiheiselle lämpiän minäkin… Joku mainitsi täällä hevosenjouhia sisältävän teen. Mun on pakko nyt selvittää mistä valmistajasta on kysymys 🙂

 • Raija

  Lohen-ja kuningaskalan "nahkoja". Sellaisia ostin pari viime kerralla ja nyt yritän löytää niitä taas huhtikuussa. Samoin niistä valmistetut vyöt ja laukut olivat kauniita.

  • Satu Rämö

   Ne ovat hauskoja tuliaisia etenkin TSI-tyypeille, niistä kun voi kätsysti tehdä kaikkia kivoja käsitöitä (jos osaa – mä en osaa…)

 • Anonyymi

  Lakusuklaa, lunnit vei sydämen myös ja mustalta rannalta kerätyt veden tasaiseksi hiomat kivet. Eli laavakivihoerontaan kiviä?…. jota vois lämmittää ja lauttaa iholle rentouttamaan…
  A-M

 • Anonyymi

  Multa on mennyt ihan ohi, että keskustan kauppa vaihtuu. Luin siitä kertovan postauksen ja tekisi mieli taputtaa, kun on niin hieno idea! Hyvä te! Ja tuo nimi – aivan herkullinen!

  En nyt ehdi lukea näitä kaikkia kommentteja läpi, mutta kerron mitä mieleni päällä on. Me asutaan myös ulkomailla ja roudaan tuliaisia maasta toiseen kahdesti vuodessa (kertaa kaksi). Pakkaan mukaan aina sellaista, mikä on kevyttä, pieneen tilaan menevää, kertoo jotain synnyinmaastaan, on kivalla tavalla erilainen tai erottuva ja sellainen, mille kuitenkin on oikeasti käyttöä ja tietysti edullista, koska näitä tuliaisia tulee hankittua vuoden aikana paljon. Tavallisesti hankit tuliaiset ruokakaupoista tai marketeista. En vie niitä perusmagneetteja ja avaimenperiä enää, koska se rasti tuli hoidettua jo ekalla kerralla.

  Lapsille vien tarroja, pikku tehtäväkirjoja, kyniä yms. pikkutavaraa paikallisillä höysteillä sekä karkkia tai purkkaa. Joskus myös vaatteita kuten t-paitoja, hanskat + pipo tai sukkia.

  Kavereille saatan viedä karkkia/suklaata, mausteita, meikkejä/kasvonhoitotuotteita, sukkia, kertakäyttölautasliinoja (Marimekko), keittiöpyyhkeitä tai kesto(ruoka)kasseja (joka onkin ollut varsinainen hitti!).

  Itselleni voisin tuoda myös jonkun paikallisen pelin tai kirjan englanniksi käännettynä. Keittiön käyttöesineet voisivat toimia myös.

  Odotan innolla kuvia uudesta kaupasta!

  Terkut Amerikasta,
  Niina

  • Satu Rämö

   Kiitos, Niina! Ihanaa kuulla, että pidät ideasta. Tällaisista kommenteista saa vahvistusta omalle ajattelulle siitä, että tämä oli järkevä (vaikkakin aika nopea) veto.

   Laitan heti kuvia kun saadaan tavaroita paikoilleen, iik! En malttaisi odottaa. Enää muutama päivä aikaa 😀

 • Marjaana

  Islantilainen villapaita olis kyllä pakko saada – ihan sen kunniaksi, että kävin tänään katsomassa Pässit. Kiitos Satu vinkistä, oli aivan mieletön leffa. Ne maisemat ja tunnelma…oih <3

 • Saga

  Huomasin heti listaltasi puuttuvan yhden oman ehdottoman tuliais ostoksen; tee. Itse olen ostanut joka reissulta teetä, niin myös Islannista. Enkä vain yhtä pakettia vaan vaikkapa 22 kuten eräästä teekaupasta Sloveniasta 😀

 • Anonyymi

  Islantilaisia villapaitoja mutta ei perinne- vaan kirkkailla väreillä! Pinkkiä, liilaa, keltaista jne.

  Oon raahannut Islannista kotiinpäin villapaitoja, lankoja, tyylikkäitä postikortteja (miksi hitossa turisteille suunnatut postikortit on yleensä ihan kaamean rumia??), lakua, islantilaista kirjallisuutta (englanniksi käännettynä), islantilaista musiikkia, magneetteja (näihin usein pätee sama kuin postikortteihin, r-u-m-i-a), pehmoleluja (suosikki on lunni) ja villasukkia (näihin samaa väritoivetta kuin yllä villapaitoihin).

  Mitä jäin kaipaamaan on kohtuuhintaiset islantilaiset (luonnon)kosmetiikkatuotteet, eksoottiset elintarvikkeet (mieluiten käyttövinkeillä, kuten joku jo ylempänä totesikin) ja laadukkaasti toteutetut käyttöesineet. Niin ja yksittäiset käsityöohjeet! En tosiaan viitsi ostaa koko kirjaa jos tahtoisin neuloa vain tietyt lapaset… Ja jos tätä ajatusta laajentaa niin joku valmis käsityö-setti voisi olla kiehtova, siis sellainen missä on valmiina sekä tarvittavat langat että ohjeet. Uskon vahvasti islantilaisten perinteisten käsityömallien menekkiin.

  Lastenvaate- ja tuotetarjonnasta ei ole vielä kokemusta, mutta jahka tilanne ajankohtaistuu, uskon että henkilökohtainen toivomuslistani kattaa myös nämä. Joten älkää unohtako lapsia (tyylikkyys-laatu-kohtuuhintaisuus +ekologisuus merkitsee näissäkin)! Ja islantilaista lastenkirjallisuutta esim. englanniksi käännettynä voisin ostaa myös.

  Mutta yksi asia myös ihmetyttää, nimittäin islanninhevos"brändin" lähes täydellinen puuttuminen Reykjavikissa. Kyllä kuulkaa ne pienet pörröiset hevoset nyt vaan kannattaa tuotteistaa muuallekin kuin satunnaisiin postikortteihin (tyylikkäästi sekä laadukkaasti mutta kohtuuhinnoin, tietysti). Issikoiden maine on levinnyt pitkin maailmaa ja Islantiin sekä Reykjavikiin tulee paljon turisteja ihan vaan hevosten takia. Plus sitten ne tavisturistit jotka ihan muuten vaan ihastuu issikoihin (ovat usein spontaanina puheenaiheena esim. turistibusseissa, ne kiehtoo ihmisiä, ja vieläpä hyvin erilaisia ihmisiä).

  Johanna

  • Satu Rämö

   Voi kuule, mä niin jaan mielipiteesi noista postikorttien visuaalisuudesta. Huhh.. Me yritetään ottaa vähän toisenlaisia kortteja. Toki ne ovat kalliimpia kuin ne massapostikortit, mutta ei me nyt minkään kirjakaupan tai huoltoaseman kanssa yritetä edes kilpailla.

   Ja kirkkaat värit villiksiin – peukku!

   Issikoidenpuutetta mäkin hämmästelen. Niitä näkee muutamissa villapeitoissa (ostettiin tietty sisään heti) mutta juuri muuten ei. Tämä on hämmentävää. Koska hevosturismi on kasvussa täälläkin ja melkein kaikki tietävät islanninhevosen ja että täällä sellaisia on.

   Nyt pitäisi jonkun hirmuhyvän käsityöihmisen / graafikon pistää pystyyn joku issikka-aiheinen mallisto. Menis varmasti kaupaksi!

  • Anonyymi

   Me onnistuttiin löytämään kirkkaan värisiä villiksiä pohjoisesta kotona pidettävästä käsityökaupasta. Sellaisia värejä ei tullutkaan missää muualla vastaan. Onneksi ostettiin sieltä heti villapaidat matkaan 🙂 Taisi olla Hvammstangin lähellä oleva niemimaa, mistä kauppa löytyi, jos oikein muistan.

 • Anonyymi

  Ei ole ollut mahdollisuutta päästä Islantiin, vielä. Mutta tulossa olen! Ehdottomasti haluan islantilaisen villapaidan (jollainen kuvissasikkn välillä vilahtelee��) itselleni, koska sille olisi täällä käyttöä metsäreissuilla ja mökillä sekä jäisi käytettävä muisto JA en luota enää siihen että itse saisin aikaiseksi neuloa villasukkaa suurempaa työtä��

  Terhi K

  • Anonyymi

   Kyllä! Mulla on vuonna 1996 yliopiston kesäkurssin aikana ostettu villapaita vieläkin käytössä. Malliltaan se on ysäriteltta, mutta muuten ikää ei paidasta huomaa. Ja mahtuupahan alle paljon tuulenpitävää kerrosta 🙂

 • Anne

  Islanti on vielä(kin) kokematta mutta sieltä haluaisin ostaa tyylikkäitä kortteja, kangaskasseja (kuvana esim. lunni tai Islannin kartta), pienen paikallisen käsityön (lapaset, pipon tai esim. pöytäliinan yms). Laavakivikorut esim. makeita roikkuvina korviksina tai nappeina ostaisin ehdottomasti, samoin luonnonkosmetiikka kiinnostaisi kovasti.
  Liikkeenne etiketeillä varustetut paikalliset luomutuotteet olisivat oiva lisä tarjontaanne.

 • Helena Ruotsala

  Olenkin tulossa toukokuussa Islantiin, joten on ajankohtainen minulle. Islantilaista villalankaa ja villalangasta tehtyjä tuotteita, kuten lapaset, sukat, huivi, pannulappu tms. Kuivattua kalaa ja jotain muuta helposti vietävää paikallista ruokaa. Itselle ostaisin valokuvan tai grafiikan lehden, maahistarinoita tai paikallista musiikkia. Tietty paikallista luonnonkosmetiikkaa voisi ostaa ja viedä tuliaisina. Tehdäänkö siellä kalannahasta pikkutavaroita kuten kukkaroita tai laukkuja, sellaisia voisi ostaa.

  • Satu Rämö

   Jonkin verran tehdään, mutta ei minusta niin paljoa kuin voisi kuvitella. Muutama designer tekee niitä. Ja meille ehkä tulee kaulakoruja kalannahasta. Se on vielä työn alla 😉

 • Satu Rämö

  Lasinen lunni – check! Tulossa myyntiin, oli niin pirun söpö että oli pakko ostaa sisään. Vaikka vannoin että ei sitä lunnikrääsää kun sitä on muuallakin 😀 Mutta ihan semmoinen pikkuinen lasinen koriste-esine vain.

 • Maria

  Pienille lapsille hauska tuliainen on kuvakirja (eläimiä, numerot, nähtävyyksiä tms.) kyseisen maan kielellä. Aikuisille veisin mieluiten tavaran sijaan syötäviä tuliaisia: karkkia (just sitä salmiakkisuklaata), hilloja tms. säilykkeitä, teetä… Ja Islannista vuonna 2009 tuotu villatakki on edelleen lähes joka ilta kotona päällä lämmittämässä!

 • hannajaleijona

  Miniatyyrejä eli pienoisesineitä jostain tyypillisestä, perinteisestä tai hauskasta, joka on islantilaista, jotain kylpemiseen tai itsehoitoon liittyvää (vaikka joku voide, jossa jotain islantilaista kasvia tai jotain niihin kylpylöihin liittyvää), säilyvä herkku, eli kuivattua tai säilöttyä jotain (kalaa, teetä, marjajuttuja, mausteita), hienoja valokuvia kortteina tai vihkosina

 • Anonyymi

  Hieno veto tuo uusi kauppa. Olen ihan varma, että ainskin suomalaisten tekemät ostokset teillä lisääntyvät eksponfntiaalisesti. Ainakin itselle on aika suuri kynnys ostaa ulkomailta suomalaista, vaikka sillä kannattaisikin suomalsisten liiketoimintaa, mutta jos vielä pääsen Islantiin matkaamaan, niin teillä asioin ehdottomasti.

  Kommentteja lukiessa tuli mieleen, että ainakin Suomessa aikuisille suunnatut värityskirjat on supersuosittuja. Jos tällainen löytyisi Islantiaiheisena, niin voisi toimia myös matkamuistona, jonka kanssa voisi fiilistellä mennyttä reissua.

  t. Sara

 • Katju

  Joka kerta oon ostanut käsinneulotut villapuserot (issikka kuviollinen oli vaikea löytää ), villalankoja ja sitä lakusuklaata. Mä myös aina lähetän postikortteja. Ostan kortit aina sieltä mistä saa merkitkin. Ehkä mä taas ens vuonna pääsen Islantiin. Tuun varmasti teidän kauppaan. Tänä kesänä pääsen tekemään yksin matkan.w viikon kielikurssin Skotlantiin 😀 jee!

 • Marie

  Itse tykkään ostaa mistä vaan t-paitoja ja kangaskasseja, jos niissä on kiva graafinen ilme ja laatu kohdillaan. Kun sain itse aikanaan tuliaisia Islannista, ne olivat pääasiassa makeisia. Ihan tavallisesta ruokakaupasta kuulemma. Niitä yhdisti tosi hyvän maun lisäksi erikoisen hauskat pakkaukset, joissa oli jotenkin vinkeitä värejä ja kuvia. Tuli sellainen olo, että Islannissa on vähän rehevämpi ja hyvällä tavalla vinksahtanut ilme tuotteissa ja heti teki mieli lähteä itse paikan päälle.

 • Pauliina

  Lähes jokaiselta (ulkomaan)reissulta tuon tuliaiseksi itselleni (ja joskus muillekin) kirjanmerkin. Jossain meillä asuu lienee kirjanmerkkejä syövä otus, sillä niitä ei ole koskaan ollut liikaa. Kesken olevat kirjat ja lemppareiden huippukohdat vaativat väliinsä jotain kaunista. Irlannista laminoitu kolmiapila, pieneltä Välimeren saarelta niinissä roikkuva simpukka, Alpeilta perinteisempi valokuva, Utsjoen kirkotuvilta upea pirtanauhanpätkä jne.

  • Satu Rämö

   Olen yrittäny etsiä sellaista visuaalisesti hienoa islantilaista keittokirjaa enkuksi, mutta en ole vielä löytänyt. Voi että kun ois aika tehdä sellainen!

 • Elsa

  Vielä en ole päässyt Islantiin, mutta tuliaisiksi saattaisin hankkia villalankaa (mieluiten sellaista, jota ei saa Suomesta), lampaantaljan ja villahuovan. Itselleni. 😀 Ehdottomasti myös ukkosi valokuvakortti tai useampi löytäisi paikan ostoskorista. Upeita! Tykkään hirveästi käsintehdyistä keramiikkajutuista, joten ostaisin hyvin suurella todennäköisyydellä myös paikallisten keraamikkojen pikkukippoja tai muuta käyttökeramiaa.

 • Anonyymi

  Sinun omat kirjasi, etenkin Islantilainen voittaa aina, mutta myös Mondon matkaopas. Etenkin jos olisi muille turisteille käännetty esim englanniksi.

  t. Taru

  • Satu Rämö

   Nämä ovat tulossa! Ja islantilainen voitta aina -kirjasta yritän saada pian käännöstä ulos, että saisi sen kesäksi myyntiin englanninkielisenä. Toivotaan että kaikki menee putkeen sen suhteen!

  • Satu Rämö

   Kiitos viittabongauksesta 🙂 Se on Geysir-nimisestä myymälstä, heidän omaa designia. Heillä on kaksi isoa ja hienoa vaatemyymälää keskustassa. Ovat erikoistuneet mm. upeisiin villavaatteisiin.

 • Anonyymi

  Meillä oli viime keväänä täysi työ löytää tyttärelle luvattu pehmopeikko 🙂 Kaikissa krääsäliikkeissä oli tarjolla vain keraamisia, jotka eivät sovellu leikkiin. Pojalle löydettiin Akureyristä puinen viikinkimiekka ja kilpi, niitäkään en Reykjavikissa nähnyt missään. Kliseisiä turisti t-paitoja joka paikka pullollaan, toiveissa olisi ollut löytää vähän modernimpia printtipaitoja, jäi haaveeksi 🙁 Villalangat ja Draumurit tarttuvat aina mukaan. Kovana Islanti-fanina tykkään myös paikallisista klassikkokirjoista ja -leffoista.

 • Anonyymi

  Keittiöpyyhkeet! Niitä tarttee aina ja niitä pitää myös uusia aika-ajoin. Tykkään ostaa ja antaa tuliaisiksi käyttöesineitä tai jotain minkä voi syödä tai juoda pois. Asun Alankomaissa ja ostan aina täkäläisestä (mutta suomalaisesta) nettikaupasta Lapuan Kankureiden keittiöpyyhkeitä. Annan niitä lasten opettajille lahjaksi tai kylään mennessä kun haluan viedä jotain suomalaista. Tykkään etenkin heidän "moderneimmista" malleista, esim. Riikinkukko. Eli jos sen tyylisiä keittiöpyyhkeitä olisi teillä myynnissä, niin ostaisin.

  Villapaita on varmaan aika tyyris ja iso ostos, joten itseäni varmasti kiinnostaisi enemmän asusteet, vaikka muhkeat (kaula)huivit tai persoonalliset pipot. Niille on enemmän käyttöäkin. Mutta tyyli saisi olla tässäkin enemmänkin modernia tai persoonallista tyyliä kuin perinteistä käsityöläistyyliä.

  Tsemppiä teille uuteen alkuun! Kuulostaa kivalle!

 • Anonyymi

  Maaseudulla lännessä tapasin Skyr-konvehteja. Suklaaseen dipattua skyrtäytettä söpösti pakattuna kääreeseen. Myytiin yksittäin. Vaatii tosin kylmäkaapin. Mutta ainakin täkäläistä, herkullista ja eksottistakin! 😉

  Kv. Jenski

 • Anonyymi

  Hei! Olen ollut vuosikausia matkamuistomyymälässä töissä, sekä myyjänä että myöhemmin (=nyt) back officessa. Seuraavat tuotteet menevät takuulla kaupaksi: avaimenperät, magneetit, seinäkalenterit, kirjamerkit, kangaskassit ja keramiikkamukit. Vuodenajasta riippuen myös lippikset, pipot, t-paidat. Näitä tekstiilejä löytyy myös semi-nätteinä, tosin ne yleensä maksavat jonkusen euron enemmän.

  Paljon onnea uuden liikeidean johdosta!

  -Henrika-

  • Satu Rämö

   Kiitos ammattilaisen näkökulmasta tähän! Jep, just noita mitä luettelit on tulossa – paitsi kirjanmerkkejä. Niitä pitääkin löytää jostain…

   Markkinoilla on niin paljon kaameaa pikkurojua (joka käy kumma kyllä kaupaksi), mutta onneksi siellä seassa on nättejäkin kun vähän etsiskelee.

 • Jenni Emilia

  Itse ostin edelliseltä Islannin reissulta perinteisen villaneuleen. Joten uskon että villatuotteet ovat muidenkin suosiossa. Tuolla reissulla isoja juttuja olivat myös valaat ja issikat. Koska itseäni valaat kiehtovat lähinnä elossa ja vapaana meressä ja valaanlihalla mainostavat ravintolat ällöttivat niin ehdottaisin myyntiartikkeliksi jotain valaiden suojeluun liittyvää? Jotain pientä ja hauskaa (vaikka rantakiviä tai laavakivikorvakoruja) josta menee vaikka viisi senttiä valaiden suojeluun.

 • Milla

  Heippa – Reykjavikin reissusta en itse oikein kehdannut mitään ostaa mukaani (maailmanympärimatkan ensimmäinen etappi heh) mutta jos nyt mietin mitä Islannista haluaisin olisi villatuotteet (lähinnä sellainen kaunis villapaita mitä teiltä sieltä löytyy), sen jälkeen jotain hauskaa/kekseliästä mitä paikalliset käyttävät esimerkiksi keittiössä/grillatessa/siivotessa/arkielämässä you know.

  Suomalaiselle on aina hauskaa tuoda Ausseista vaikka kaljapullon kylmennin (sellainen neoprene hiha jonne pullo sujautetaan) joka itseasiassa toimii Suomessa erinomaisesti saunoessa. Muutoin harvemmin pääsee kalja kuumenemaan liikaa 😉 Toinen mitä täältä tuon on astiapyyhkeet, paikalliskirjoja/historiaa, aussiviineja ja paikallisdesigniä vaatepuolelta.

 • madde

  Mä ostin Islannista kirjoja ja pipon. Yleensä ostan reissuilta vaan asioita, joita tarvitsen muutenkin ja Islannista ne voisi olla pipoja, lapasia ja sukkia. Joskus ostan korviksia tai pientä paikallista karamelliä.

  Kuten muutama muukin mainitsi, niin julisteet ja kortit olisivat huippuja. Niissä voisi olla joku twist, mutta niiden pitäisi myös olla helposti kehystettävissä eli printtikoot Ikean kehystarjonnan mukaan ja pari esimerkkiä kauppaan. Itseltä voisi jäädä ostamatta, jos en heti näe, että kehystäminen on halpaa ja helppoa.

  Lisäksi iso peukku palapeli-idealle!

 • Anonyymi

  Kommentteja oli niin paljon, etten millään jaksanut lukea kaikkia läpi, mutta itse ostan mielelläni tuliaisiksi syötäviä/ juotavia juttuja eli juurikin karkkia, teetä, kahvia tms. erikoista. Myös erilaisia hilloja on päätynyt tuliaisiksi useinkin.

  Lapsille tuon mielelläni jonkun laadukkaan lelun esim. kerran ostin puisen miekan ja ritarin kilven. Ne oli huipputykätty lahja. Palapelit, lasten kuvakirjat ja kivat kortit eksyvät tuliaiskoriin myös melko todennäköisesti. Myös kiva pehmolelu voisi päätyä tuliaisiksi (vaikka niitä on ihan liikaa!).

  Kaikkea turistirihkamaa inhoan sydämeni pohjasta lukuun ottamatta magneetteja ja kirjanmerkkejä.

  Mimmi

 • Helena

  Käsityömateriaaleja. Islannin ollessa kyseessä siis itsestään selvästi ainakin villalankaa. Onko siellä sellaisia indievärjäreitä, jotka värjäisivät laadukasta lankaa Islantiin sopivilla teemoilla? Pystyn sieluni silmin tältä istumalta kuvittelemaan vaikka Blue lagoon -teemaan värjätyn langan, ja jos sellaisen olisin läytänyt, olisin halunnut sen(ihonhoito sen sijaan ei ole intresseissäni kovin korkealla, joten mitään purkkeja tai purnukoita ei Blue lagooniin liittyen tarttunut mukaan). Käsityömateriaaleja voisivat olla myös napit ja muut tuollaiset nippelit, tai korujen tekoon sopivat materiaalit (voiko olla jotain laavakivestä tehtyjä helmiä?). Myös pienet visuaaliset käsityökirjaset, vaikka kirjontoihin liittyvät. Mutta mie siis elän erittäin syvällä käsityömaailmassa, joka on täynnä ihmisiä jotka käyttävät suuria määriä sekä rahaa että aikaa tähän elämän osa-alueeseen.

  • Helena

   Piti tulla vielä lisäämään, kun tuli mieleen, että itsestään raidoittuva lunninvärinen lanka olis aika ihanaa sukkiin. Ja pitää kertoa taustana siis se, että kun kävin Reykjavikissa Hand Knittting Associationin lankahyllyjen edessä, niin värien valitseminen oli erittäin vaikeaa. Ja se oli vähän ahdistava tilanne, kun matkalla oli melko tiukka aikataulu. Helpottaisi kovasti, kun voisi valkata hyllystä matkakokemuksiaan ja neuloa myöhemmin vaikka sukiksi tai huiviksi tms.

  • Anonyymi

   Ihana idea! Mä itse asiassa kudoin (tai siis neuloin) toissakesäisen Islannin-matkan villatakiksi. Ostin just tuolta Hand Knitting Associationin myymälästä erivärisiä vihreitä, vähän jäätikönturkoosia, laavanviolettia, heinikonoranssia, tuhkanharmaata ja sadetaivaan siniharmaata ja yhdistin ne villatakiksi. Nyt mulla on Islanti ylläni aina, kun käytän sitä takkia <3 Jos kiinnostaa, kuvia löytyy Ravelrysta nimellä Mumrik 🙂

 • Heli

  laavakivestä tehdyt korut ja yleensä ulkomailla tulee ostettua jotain paikallista alkoholia ja niitä pirun turisti sormustimia äidille ja mummolle tuliaisiksi 😀

 • Tuulis

  En tiedä olenko yksin tämän käsityöajatukseni takana, mut musta olisi kiva saada käsin tehdyn ja vähän arvokkaampaa esineen mukana myös tarina. Esim. Käyntikorttikoossa tieto tuotteen tekijästä, ehkä yhteys ja jos ne kaikki ois teidän kaupan tyyliä toki myös kaupan yhteystieto. Tuliaiset kylkiäisenä tuo tieto olisi myös kiva, kertoisi mistä tuote tulee 🙂

  Oliko se kalanluusta koruja veistä tyyppi islantilainen? Onko sillä oma myymälä? Sellaisen korun saattaisin ostaa.

 • Anonyymi

  Minuun vetoaa eniten käsityöt esim. hopeakorut ja nahasta, puusta tai villasta tehdyt erilaiset käyttöesineet. En halua kiinalaista muovikrääsää vaan jotain paikallista, jota ei muualta maailmasta saa. Omista matkamuistoista olen valmis maksamaan vähän enemmän.

  T: Niina K.

 • niiha

  Harmittaa niin vietävästi, etten viime Islannin reissulla tullut ostaneeksi aitoa islannin neuletta! Eli sellainen lähtee ainakin minun mukaani ensi reissulla. 🙂

 • Anonyymi

  Itse ostin tuliaisiksi Hugleigur Dagssonin törkeän hauskat pelikortit ja saman miekkosen Islannin kartan. En raaskinut antaa niitä kavereille eteenpäin vaan pidin itse. 🙂 Ostamani lyhythihainen soljella koristettu villapaita kutittaa liikaa joten se on jäänyt kaapin pohjalle.

 • Liisa Pajula

  Itse tykkään ostaa reissulta kangaskassin tuliaisia ja ostoksia varten. Siinä voisi olla joku juju niinkuin joku "sanonta" tai paikallinen juttu.

 • Liisa Pajula

  Itse tykkään ostaa reissulta kangaskassin tuliaisia ja ostoksia varten. Siinä voisi olla joku juju niinkuin joku "sanonta" tai paikallinen juttu.

 • Anonyymi

  Mulle tuli tämän jutun kuvista mieleen, että mä haluaisin ostaa teiltä päiväretkiä, en tuliaisia 🙂 Matkoilta ostan itselle yleensä vaatteita, lapsille samoin & karkkkia, teetä ja koruja. Tsemppiä uuteen putiikkiin!
  t. Tuija

  • Anonyymi

   Hah, asiansa ajavia valokuvia siis! Ohjasivat juuri sinne, millainen mielikuva/-ala niistä syntyikin 🙂 Jos ei matkamuistot myy, niin eikun issikka oven pieleen ja mies kameran varteen ottamaan muistokuvia lapsista hepan selässä/vierellä tms. ruotsin laivan tyyliin. Eiks ne ole aina hittijuttu? 😉

   t. Tuija

 • Veera

  Meidän äiti kerää niitä seinälle laitettavia lautasen mallisia "tauluja", joissa on joku paikallinen kuva, maisema tms. Näitä on tullut ostettua lähes joka paikasta missä on ollut, etenkin erikoisemmat tai kauniit tarttuvat mukaan.

 • Ulla

  Me tuotiin omalta reissultamme aikoinaan villapaidat, villalankaa ja Vikin rannalta mustia kiviä. Silloin oli se aika kun siellä oli edullista elää ja opiskelijakin raaski sen neuleen ostaa. Se lakritsi oli namia 🙂

 • Anonyymi

  Mä olin viime kesänä hotelli Leirubakkissa (kirjasi suosittelemana :)) Siinä Hekla-infokeskuksen yhteydessä on tosi hyvä ravintola, jossa myydään myös muutamia matkamuistoja. Ostin kaksi laavakivestä tehtyä tuikkukynttilänjalkaa tms. Ne on pieniä, uniikkeja käyttöesineitä, täydellisiä matkamuistoja ja olen omistani onnellinen edelleen.

 • Tanja K

  Islannista toin ja toisin jotain laavakiviin littyvää, mutta ylipäätään kevyttä. Tuliainen ei voi maksaa kovin paljoa. Paikallinen kalenteri on kiva lahja ja itselle myös, parasta on jos olisi nimipäivätkin merkattu. Vietetäänköhän Islannissa nimipäiviä? Kunhan se ei ole muovikrääsää. Paitsi avaimenperä on kiva arkipäivän ilo, kunhan se on tarpeeksi kestävä. Nämä tuli ekana mieleen.

 • Tanja K

  Nyt luin aiempia kommentteja ja jonkun mainitsema kangaskassi islannin kielisellä tekstillä, vaikka runolla olisi tosi kiva. Niitä ostaisin useamman ja antaisin vaikka kelle leuhkiessani matkallani. ☺

 • millesiini

  En jaksa lukea kaikkia kommentteja, mutta sellainen lasipallo missä on lumisadetta sisällä(tiedät varmaan mitä tarkoita). Niitä kaveriperheessä kerätään ulkomaanmatkoilta. Kukapa niitä voisi vastustaa. 😊

 • millesiini

  En jaksa lukea kaikkia kommentteja, mutta sellainen lasipallo missä on lumisadetta sisällä(tiedät varmaan mitä tarkoita). Niitä kaveriperheessä kerätään ulkomaanmatkoilta. Kukapa niitä voisi vastustaa. 😊

 • ansku

  Tää on varmaankin myöhässä kirja-arvontaan ja ehkä muutenkin jo sanottu, mutta jätänpä silti kommentin, jos siitä olisi inspiraatiota.

  Olen suunnattoman innokas keittiöihminen, joten kaikki ruoka-aiheinen kiinnostaa. Monesta maasta olen ostanut kortteja (kauniita, yleensä käsintehtyjä), joissa on kuvia paikallisista ruuista tai ruoka-aineista, ehkä jopa resepti. Nyt keittiön seinä on vuorattu kehystetyillä ruoka-aiheisilla korteilla ja joka reissusta etsin lisää vastaavia.

  Eli kauniita kortteja jotka kuitenkaan ei ole niitä perinteisiä kotiin lähtetettäviä maisemapläjäyksiä. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *