Tulppaanien ABC – ohjeet tumpelolle

Lähiömutsi pisti sponssikukilla kodin kauniiksi ja jakoi hyviä tulppaanivinkkejä. Innostuin jutusta itsekin ja päätin kokeilla. Olisi kiva jos ne kevään ekat kukat maljakossa pysyisivät hengissä esimerkiksi kahta päivää pidemmän ajan. Muuten tulee kukkakimpulle vähän liikaa päivähintaa: nippu kotimaisia, geotermisellä energialla tuotettuja tulppaaneja maksaa täällä Islannissa kymmenen euroa nippu. Niinpä kysäisin kukkakaupassa työskentelevältä sukulaisen kaverilta vinkkejä tulppaanien elinkaaren pidentämiseen ja sain erinomaisen viiden kohdan listan.

Nyt tiedän, mistä sana leikkookukka tulee. Niitä pittää leikkoo.
Muovihoitoa ekat pari tuntia.

1. Leikkaa kukista heti sentin mittainen pala pois. Leikkaa saman verran vähintään joka toinen päivä.
2. Jos haluat ylöspäin sojottavat tulppaanit, pidä niitä muovikääreessä maljakossa pari tuntia. Jos haluat rennosti repsottavia hippitulppaaneja, poista muovikääre heti. Pössytelleet tulppaanit näyttävät muuten aika hienoilta Aalto-maljakossa, mutta mulla ei sellaista ole… Ei jointtia eikä Aalto-vaasia.
3. Laita kukat yöksi viileään. Meillä se on helppoa: lasken pimennysverhon alas, laitan kukat verhon ja ikkunan väliin ja avaan ikkunan. Kämppä ei viilene, mutta kukat saavat raikasta ilmaa. Ulos niitä ei voi laittaa, koska Islannin tuuli puhaltaisi ne välittömästi jonnekin laavapellolle. (Eikä tulppaani kai tuhkassa kasva?)
4. Pistä maljakkoon vain tosi vähän viileää vettä, ihan muutama sentti. Lisää vettä päivittäin – ja muista leikata ne varret!
5. Viimeisenä se kaikista hauskin: laita veteen sokeripala. Jos ei kotona ole Sirkkua, teelusikallinen sokeria ajaa saman asian. Se kuulemma virkistää kukkia vähän samalla tavalla kuin pari irtokarkkia ihmisen sielua.

Neljä päivää – ja neljä sokeripalaa – ensimmäisen kuvan jälkeen.
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö