Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Muutoksia kotona

On tullut aika tehdä ”pieni päivitys” asumistiloihimme. Asumme Reykjavikin kesksutassa tällaisessa omakerrostalon tapaisessa kodissa.Vanha talo, pieni kylppäri, onneton eteinen. Onneksi asunnon entinen omistaja oli laittanut useita väliseiniä matalaksi ja niin entinen kuuden minihuoneen asunto on nykyään kolmio tilavalla olohuone-keittiöllä.

Eteinen, joka on aina täynnä.

Kolmiomme on kuitenkin käymässä ahtaaksi. Ensinnäkin aion luopua työhuoneestani pääkatu Laugavegurilla. Syy on yksinkertaisesti rakennusmelu. Keskustaan nousee hotellia hotellin perään ja joka puolella ”turistikortteleita” murskataan nykyään betonia tai räjäytellään autotallitilaa. En pysty keskittymään mihinkään, kun sisuskaluni vaihtavat tärinän takia paikkaa sekunnin välein. Eikä tälle rakennusbuumille näy loppua ihan heti.

Toisekseen esikoinen aloittaa ensi syksynä koulun ja tarvitsee eri tavalla työskentelytilaa kuin tähän asti. Tämä pikkuinen pöydänruipale ei oikein enää riitä. Ja pian kuopuskin muuttaa sinne samaan lastenhuoneeseen. Kahdeksan neliötä on vähän liian vähän. Etenkin, kun tilaa vie tämä kiipeilyseinä patjoineen.

Kaiken lisäksi minua on alkanut ottaa päähän se, että taloutemme ainoa pöytätietokone, jota puolisoni käyttää työkoneenaan kotipäivinä ja iltaisin, on keskellä olohuonetta. Haluan paperit, bitit ja työasiat suljettavien ovien taakse. En halua kuulla sitä sähköpostin piippaavaa ääntä esimerkiksi kesken syömisen tai leffailtaa.

Tässä kylpyhuone, josta tulee fantasioissani sisäänkäynti työhuoneeseen.

Emme halua kuitenkaan muuttaa. Vaikka Reykjavikin keskusta on turistoitumassa, en halua muuttaa täältä pois. Rakastan tätä ”kävellen joka paikkaan viidessä minuutissa” -elämää. Talomme on ihana, tässä on hyvä asua. Niinpä olimme tosi innoissamme kun alakerrassamme oleva kaksio tuli reilu vuosi sitten myyntiin. Ostimme sen ja laitoimme vuokralle. Säästimme rahaa remontointiin.

Ja nyt olisi tullut sen aika: ensi kesänä asumme toivottavasti asunnossa, jonka alakerrassa on kaksi makuuhuonetta ja tilava (!!!) kylppäri, ehkä saunakin. Yläkerrassa on keittiö, olohuone ja meidän työhuone. Ehkä saamme vihdoin sen kunnon ruokapöydän ja mukavat tuolitkin. Tähän asti olemme ateroineet (ja minä tehnyt päivisin töitä)  keittiösaarekkeen ympärillä baarijakkaroilla istuen. Ehkä joskus vähän pidemmän ajan kuluttua meillä voisi olla parvekekin!

Tähän kohtaa lattiaa tulisi se reikä. Que? No?

Tarvitsee vain tehdä yksi reikä lattiaan, rakentaa rappuset, avata pari seinää… Fak. Meidän osaaminen ei riitä tähän mitenkään. En halua tuhota koko kiinteistöä holtittomalla reiällä lattiassa, joka imaiseekin sitten mukanaan koko lattiapinta-alan. (En tiedä voiko niin käydä, mutta kai se teoriassa ainakin on mahdollista).  Niinpä päätimme tehdä tämän nyt alusta asti kunnolla. Pyysin tuttavan suosittelemalta arkkitehdiltä apua. Hän tulee meille huomenna tekemään pintapuolista katsausta ja laskeskelemaan hinta-arvioita. Mitä seiniä voi kaataa, voiko lattiaan tehdä rei’än ja miten paljon paikallista rahaa se kaikki tulee maksamaan. Veikkaan, että aika paljon. Mutta kuitenkin aika paljon vähemmän kuin uuden kämpän ostaminen.

Wish us luck!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

17 Comments

 • Anonyymi

  Kannattaako samalla ottaa jo huomioon suunnittelussa, että aika pian tulee eteen aika, jolloin lapset ehkä tarvitsevat jo omat huoneet, kun niillä on tuota ikäeroa aika reilusti. Meillä on jälkikasvulla ikäeroa 7 vuotta ja kovin on erilaiset puuhat olleet, niin omat huoneet siinä tarvittiin.

  • Lintunen

   Komppaan tätä, teillä esikoinen tarvitsee ihan pian paitsi työskentelytilaa myös -rauhaa. Meillä on lapsilla ikäeroa 2 vuotta, luonne-eroista johtuen omat huoneet on oltava. Muuten menisi hermot, kaikilta.

  • Riimi

   Pitkällä tähtäimellä voi toki ajatella, että yläkerrassa sijaitseva makuuhuone voi jossain vaiheessa 5-6 vuoden ajan toimia esim. vanhempien makuuhuoneena ja esikoisenne pahimman teineilyn ajan lapset elävät omissa huoneissaan alakerrassa. 🙂
   Mutta suunnitelmanne kuulostavat minusta hyviltä! Etenkin se, että kylpyhuone on alemmassa kerroksessa, jolloin sitä pääsee käyttämään silloinkin, jos on katkaissut koipensa jäätikkövaelluksella tms. Jonkinlaisen minivessan jättäminen yläkertaankin voi olla harkinnan arvoinen asia, mutta arkkitehti osaa varmasti esitellä vaihtoehtoja toiveisiinne nähden.

   Osaavan suunnittelijan mukaan ottaminen onkin hyvä idea, koska asuntojen yhdistämisissä jää toisinaan paljonkin hukkatilaa, kun tiloja ei ole saatu natsattua hyvin yhteen. Asunnon sisäiseen portaaseen ei ainakaan Suomessa kohdistu tiukkoja vaatimuksia, kantavien rakenteiden sijainti toki vaikuttaa asiaan. Usein yhdistettävissä asunnoissa käytetään kierreporrasta, koska se säästää pinta-alaa, mutta kehotan harkitsemaan kahdesti. Etenkin lasten kanssa suora tai U-mallinen porras on huomattavasti huolettomampi ja asunnon sisällä porras voi olla melko kapea (ja suoran portaan alatila voidaan käyttää hyödyksi esim. säilytystilana tai ihan kalustettuna) ja siten saadaan säästettyä tilaa.

   Tsemppiä remonttiin! Toivottavasti pääsette suunnittelijan kanssa mukavasti samalle aaltopituudelle, silloin prosessi on varmasti hauska!

  • Satu Rämö

   Juu ehdottomasti ei kierreportaita, vaikka ne säätäisivätkin tilaa. Mä kompastuisin niissä kuitenkin itse, lapsista puhumattakaan.

   Alakerrassa on itse asiassa kolme huonetta; pieni keittiö ja kaksi makkaria (joista toinen on nyt olohuoneena). Saattaa siis olla että siitä keittiöstä tehdään nyt aluksi ihan vain tyhjä huone, mun Yoogaia-tila esimerkiksi 😀 Ja sitten kun aikaa vähän kuluu ja mukelot kasvaa, siitä saa pienemmälle tai isommalle oman huoneen. Meillä olisi haaveena saada rakennettua myös yksi ylimääräinen lisähuone talon ulkopuolelle, omistamme kahden talon välisen tilan ja siihen mahtuisi kompakti makkari. Olisi kiva saada sen piirustukset valmiiksi ja hakea siihen rakennuslupa ja rakentaa sitten se vaikka joskus myöhemmin, ettei tule kaikki yhteen kasaan.

   Suunnittelija vaikutti tosi hauskalta tyypiltä ainakin puhelimessa, joten odotukset on korkealla. On kyllä superhienoa, jos tästä meidän pikkukaupunkiasunnosta saisi tilavamman eikä tarvitsisi muuttaa minnekään "hevonkuuseenlähiöön"

  • Anonyymi

   Meillä on kierreportaat eikä ne ole yhtään haitanneet, kai. Nuorempi täyttää kohta 4 ja aloin muistella, että miten tämä porrasasia meni, mutta _en _muista. Miten tämäkin asia on sellainen, että unohtuu??? Luulen, että kanniskeltiin aika pitkään, mutta varovainen lapsi oppi nopeasti kävelemään ne yksinkin.

   Siis että vaan tiedoksi, että kyllä kierreportaillakin selviää 🙂

  • Satu Rämö

   Haha, se on edelleen kesken 😀 Siksi me otetaan tähän nyt se suunnittelija avuksi, että saataisiin tämä edes joskus valmiiksi asti…

   Eli siitä saunasta ja suihkutiloista tulee meidän pääasiallinen kylppäri, yläkertaan jää pieni kylppäri esim. vieraita varten.

 • Anonyymi

  Toivotan onnea! Ja annan yhden miettimisen arvoisen neuvon: kaksi vessaa on luksusta nelihenkisessä perheessä sekä erityisesti molemmissa kerroksissa. Miksi siis tuhota toinen, jo olemassa oleva? Miettipä, jos ysikymppisinä päätätätte miehesi kanssa asua pelkästään maan tasalla, ette jaksa enää portaita ravata jne. Siis kaksi vessaa (vähintään) kuuluu mun unelmieni taloon 😀 Joka tapauksessa jään mielenkiinnolla kuulolle, mitä arkkitehti tuumaa!

  • Satu Rämö

   Taisin sanoa vähän epäselvästi tuossa postauksessa, eli toi yläkerran vessa jää ja samoin suihkutila mutta paljon pienempänä. Kylppäri vain menee uusiksi, wc:n paikkaa pitää siirtää jne. koska kylppäristä tulee ovi meidän työhuoneeseen, joka sijaitsee tavallaan ton kylppärin takana.

   Täytyy palata asiaan heti kun kuullaan, onko tässä mitään järkeä ja kuin paljon tämä maksaa… Onneksi puoliso osaa rakentaa kaikkea ja suvussa on sähkö- ja putkimiehiä, mutta eihän se silti koskaan halvaksi tule 🙂

 • Anonyymi

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan etenkin porrasratkaisua. Meillä tulevina vuosina huoneiden tekoa tiedossa vinttiin joten katon/lattian puhkaisua ja näppäriä ei-kierreporrasideoita odotellen 🙂

 • Anonyymi

  Hmm, meillä on kierreportaat ja kaksi pientä lasta enkä oo kokenut niitä mitenkään hankaliksi. Ehkä kun ne ovat aina olleet ja tykkään kyllä kierreportaista enemmän kuin suorista.

  • Satu Rämö

   Makuasia, ja tottumiskysymys myös. Meillä kun ei ole aikaisemmin ollut minkäänlaisia rappusia himassa niin täytyy aloittaa varmaan sellaisilla suorilla – ja mä haluaisin sinne rappusten alapuolelle kirjahyllyn 😀

 • Anonyymi

  Satu olen blogisi pitkäaikainen lukija, en ole kommentoinut aiemmin. Tämän tekstin alkua lukiessa huomasin miksi blogisi on minulle tärkeä. Olen sinua vähän nuorempi ja lapseton, blogisi on ollut hieno esimerkki siitä, että lapsien saaminen ei tarkoita kaikesta itselle tärkeästä aiemmasta luopumista. Siksi ajattelin alkua lukiessa, että nyt olet luopunut sinulle selvästi tärkeästä keskusta-asumisesta ja muuttamassa lähiöön monien muiden tavoin. Löysitkin toisen ratkaisun, tsemppiä remonttitouhuihin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *