Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Minun lyhyt Netflix-historiani

Meillä ei ole televisiota, mutta diggaan kovasti katsoa televisiosarjoja. Hurahdan hyvien pariin tuntikausiksi. Suosikkejani tähän mennessä ovat olleet nämä viime vuosien hitit eli Silta, Sopranos, Borgen, House of Cards, Orange is the New Black ja Breaking Bad.

Mun rakkaat kiekot.

Olen dinosaurus ja olen katsonut näitä teeveesarjoja ostamalla dvd-bokseja. Leffoja katson vuokraamalla dvd-levyn kulman takana olevasta videovuokraamosta (joka taitaa olla ainoa leffavuokraamo joka Reykjavikin keskustassa on vielä hengissä).

Monet kaverini kyselevät jo ihan suoraan, että MITÄ JÄRKEÄ. Miksi et hanki netistä tai katso Netflixiä?

En striimaa netistä laittomasti mitään tekijänoikeuden alaista tavaraa kahdesta syystä. Ensinnäkin en osaa eikä mulla ole aikaa opetella. Toisekseen teen itse elantoni myymällä tekijänoikeuksia eli minusta teeveesarjankin tekijälle kuuluu liksa sen omasta duunista. Oli se sitten multimiljardööribusines Hollywoodista tai pieni indie-bändi Dublinin kellareista.

Entäs Netflix, joka tuli Islantiinkin laillista tietä muutama kuukausi sitten? (Aikaisemmin piti huijata ip-osoite johonkin toiseen maahan, että sai palvelun näkymään täällä Tundralla. Eikä mulla riittänyt kiinnostus ja aika siihenkään reitittelemiseen.) Kun kuulin että House of Cardsin kolmas tuotantokausi olisi nyt saatavilla Islannin Netflixissä ja eka käyttökuukausi olisi ilmainen, päätin laittaa ennakkoluulot sivuun ja kokeilla.

Latasi applikaation, rekisteröidyin käyttäjäksi, painoin playtä ja pidin iPadia sylissäni. Kevin Spacey tuuman kokoisena tuntui ihan pöljältä. Tuli heti ikävä dvd-levyä, jonka voi laittaa raksuttamaan soittimeen. Ikävä tuli myös valkoisen leffakankaamme kahinaa ja sitä pientä surinaa, jota viedeotykki pitää. Kankaalta kun pystyi katsomaan näyttelijöitä lähes livekoossa. Francis näytti mahtavalta sikailijalta eikä pikkuruiselta lilliputilta.

Mutta fine, kyllähän tästä juonta pystyy seuraamaan ja iPadia voi katsella luurien kanssa sängyssäkin herättämättä muita. Ja onhan tämä toisaalta helppoa, että ei tarvitse viritellä ”kotiteatteria” toimintakuntoon yhtä alle tunnin mittaista jaksoa varten.

Kun tulee ilta, jolloin on aikaa ja mahdollisuus katsoa tunti tai pari telkkaria, otan siitä kaiken irti. Valmistan popcorneja mikrossa ja laitan bissen kylmään. Ihanaa! Eräänä tuollaisena iltana olin laittautunut mukavasti sohvalle ja jännitin jo, että miten siinä seuraavassa jaksossa mahtaa käydä.

Ja sitten – mitä helvettiä! Ohjelma ei käynnsty. ”OHJELMAA EI VOIDA TOISTAA”.

Kaikki muut ohjelmat kyllä toimivat, eli syy ei ole Netflixissä tai nettiyhteydessä. Netflix ehdottaa, että haluaisinko katsoa mieluummin vaikka ohjelmaa meksikolaisesta huumelordista. No en! Haluan jatkaa House of Cardin kolmatta tuotantokautta. Jos tilaan ravintolassa kalaa, en halua lautaselle lampaankyljystä.

Googlaan toisto-ongelman syytä – ja pianhan se selviää: House of Cardin kolmas tuotantokausi on poistunut Islannin Netflixistä, koska Islannin Yleisradio alkaa pian näyttää ohjelmaa omalla kanavallaan.

Mitä v*ttua? Siis islantilaisesta yleisradiosta johtuu, että mä en saa katsoa netistä laillisesti sitä ohjelmaa, jota minulle on mainostettu ja jonka katsomisesta olen valmis maksamaan.

Arvaatte varmaan, että uusinko Netflix-tilausta.

25 Comments

 • Hanna

  Toinen dinosaurus täällä hei! Ei ole Netflixiä eikä edes talkentavaa digiboksia. Pääkanavien nettitarjonta on riittänyt mainiosti, jos ei ole ehtinyt telkkarin ääreen ohjelman esitysaikaan. Minäkin olen sarjafriikki ja kyllä, leffat haetaan vuokraamosta tai mennään teatteriin.

 • Laura Jalonen

  Meillä ei enää muuta kotona katsotakaan kuin Netflixiä. Ja sitä kulutetaan _paljon_ koska loistava kattaus sarjoja, miehen vuorotyö, vastasyntyneen imetys ja taaperon viihdytys että äiti saa syödä rauhassa 😉

  Taloudessa on kaksi telkkaria, toinen SmartTV:llä ja toisessa pleikkari eli Netflix näkyy isolta ruudulta. Tosin olen mä kännykästäkin Orangea tiirannut kuulokkeet päässä.

  Harmi että Islannin yle jyräsi teillä. Netflixissä olis niiiin monta hyvää sarjaa, joita suositella!

  • Laura Jalonen

   Korpimetsäisen sijaintimme takia leffaan ei tule lähdettyä (40km ja lastenhoitosäätämiset) eikä taloudessa ennen pleikkaria ollut dvd-laitetta, joten vuokraamon käyttö jäi. Tosin sinnekin olisi se 40km eikä samalle suunnalle muuta asiaa. Onneks nettiyhteys pelaa metsässäkin 🙂

  • Satu Rämö

   On noissa nettipalveluissa puolensa kyllä, mä käytän paljon erilaisia e-kirjapalveluita. Mutta Netflixiin en aio nyt koskea vähään aikaan. Alkoi ottaa niin päähän.

  • Anonyymi

   Mutta eihän se ollut Netflixin vika, vaan Islannin Yleisradion! Boikotoi sitä ja anna palautetta niille!

   Älä ammu sanansaattajaa, Netflixillä on paljon annettavaa vielä sullekin.

  • Satu Rämö

   Mähän boikotoin paikallista yleä jo sen verran mitä voin: meillä ei ole telkkaria 🙂 Tosin radio- ja tv-vero on pakko maksaa…

   Netflixiä on syyttäminen mm. siitä että ne eivät itse kerro missään että tällaista voi tapahtua. Jouduin googlaamaan tämän tiedon muilta nettisivuilta ja vahvistamaan sen tonkimalla esiin uutisen, jossa kerrotaan että ko kausi tosiaan näytetään pian Islannissa telkkarissa.

   Tottakai mä osoitan kipakan palautteeni sille firmalle, jonka palveluita olen ollut ostamassa. Miksi Netflix on poistanut sarjan valikoimastaan Islannin ylen takia? Miksi tästä ei kerrottu missään? Ja ennen kaikkra miksi ko firma on mainostanut tuotetta myydessään yhtenä kärkisarjana House of Cardsin 3. tuotantokautta mutta ei sitä sitten parin viikon päästä kuitenkaan pysty tarjoamaan. Kyllä tämä mun palautteeni on siis ihan oikeaan paikkaan osoitettu.

  • Satu Rämö

   Ja siis on Netflix tiputtanut palvelustaan muillakin alueilla ohjelmia pois jos ne ovat siirtyneet muualla, kuten Amazonissa, näytettäviksi. Tässäkin on kuitenkin kyse siitä että kuka maksaa näyttöoikeudesta eniten… Ilmeisesti Islannin Yle on maksanut sarjan näyttöoikeudesta enemmän ja ostoehtoihin on kuulunut se että ko sarja vedetään netflixistä veks.

 • Laura

  Mulla just siksi netflix, että toimii hitaallakin yhteydellä ja kännykässä 🙂 viaplay jumitti koko ajan.jos padissa on hdmi kaapelille kohta (lääkärissä ainkain), niin kytke se telkkariin ja katso 😉 meillä katsotaan pleikkarin kautta netflixiä telkkarista.

  • Satu Rämö

   Mullakin olisi vielä netflix jos käyttökokemus ei olisi niin huono (viittaan sillä tähän HoC:n keskenjättämiseen; iPadin kautta katsominen oli ihan siedettävän ok)

 • Heidi Janeskallio

  Joo se on jännä kuinka pienestä se on kiinni tuo käyttäjäkokemus. Ja siis tuohan on jo harhaanjohtavaa markkinointia päälle. Saa parantua vielä paljon Netflix ja muut striimauspalvelut ennen kuin mun pennoset heille valuvat. Kaikki tämä maantieteelliseen sijaintiin liittyvä blokkaaminen on niin viime vuosituhatta kuin olla ja voi.

  • Satu Rämö

   Joo tää maantieteellinen aataminaikaisuus… Onneksi sentään toaming-maksut poistuu ensi vuonna EU:ssa. Ehkä se on askel siihen suuntaan että paikasta riippumattomien digipalveluiden käyttö todella on pian paikasta riippumatonta 🙂

 • Anonyymi

  Mä en tajua, miten Islannin yleisradio voi estää kaupallista toimijaa esittämästä sarjaa jonka _se_ aikoo esittää kohta. Kuulostaa suoraan sanottuna järkyttävältä byrokratialta ja valinnanvapauden rajaamiselta. Sentään Suomessakin voinut jo vuosia katsoa maksu-tv:ltä tuoreimpia sarjoja riippumatta siitä tulevatko ne joskus sitten Ylen tai jonkun muun esittäminä "ilmaiseksi". Tosiaan, minä syyttäisin sitä teidän yleä ja lainsäädäntöä joka mahdollista tuon.

  • Satu Rämö

   No niinpä, todella omituista! Mutta olisihan se Netflix voinut tästä ilmoittaa etukäteen eikä mainostaa sarjaa ja sitten vaan yhtenä päivänä myydä "ei voida toistaa". Alkoi ottaan päähän, varsinkin kun sarja oli ihan superjännittävässä kohdassa.

  • Satu Rämö

   Ja siis tarkennuksena vielä, että eihän tässä lainsäädännöstä ole loppujenlopuksi kyse vaan vapaasta markkinataloudesta. Ohjelmahan annetaan sinne näytettäväksi mistä saa parhaat tulot ja muut ehdot. (Eli tapahtuu myös muualla kuin Islannissa. Just tutustuin yhteen keissiin koskien ohjelmaa 24, osapuolina Amazon ja Netflix..)

 • Anonyymi

  Sekakäyttäjä täällä hei. Netflixiä katson toisinaan ystävän läppärillä, mutta lempparisarjat olen ostanut DVD-llä itselleni. Ihan siksi, että niitä voi katsoa uudestaan ja uudestaan ja milloin vaan, varsinkin kun kaikki sarjat ei pysy siellä loputtomasti. Elin myös yhden vuoden ilman nettiliittymää ja telkkaria, joten DVD-levyjä tuli hankittua aika paljon. Lisäksi katselen niitä ohjelmia mitä Suomen telkkarikanavien sivuilta voi katsella. Valikoima on kyllä harmittavan huono välillä, mutta jotain katsottavaa on aina löytynyt.

  • Satu Rämö

   Ehkä mäkin kun tästä tasannun voin miettiä tätä sekakäyttökuviota uudestaan 😀
   Sillä välil kannan fyrkat cdon.comiin ja adlibrikseen (ja Islannin tullille, hehe)

 • Enni Hartikainen

  Minä olen varmaan ystäväpiiristäni ainoa, joka ei suostu käyttämään Netflixiä. Kieltämättä siellä on houkutteleva tarjonta sarjoja ja mielenkiintoisia dokumentteja, mutta entisenä käännöalan opiskelijana en vain voi hyväksyä sitä, että Netflix teettää tekstityksien käännökset ammattitaitoisten ja pitkän yliopistokoulutuksen omaavien av-kääntäjien sijasta kielitaitoisilla "harrastelijoilla", joille käännöstyöstä kelpaa pienempi palkka. Tällöin käännöksen laatu tietenkin kärsii, ja tuloksena on jotenkuten käännetty ohjelma, josta pahimmassa tapauksessa jää puolet nautinnosta kokematta omituisen käännöksen takia. Kielitaitoisille katsojalle tämä ei välttämättä tuota ongelmaa, mutta sääliksi käy niitä, jotka eivät ymmärrä vieraita kieliä yhtä sujuvasti ja näin jäävät vaille täyttä nautintoa. Netflixin toiminta vaikuttaa tietenkin myös muihin käännösalan palkkioihin, koska se luo käsityksen siitä, että kääntäminen on helppoa kuin heinänteko. Todellisuudessahan kääntäjät käyttävät aikansa siihen, että saavat pitkät suomenkieliset ilmaisut mahtumaan niille varattuun pieneen tilaan ja silti välittävät saman tiedon yhtä hauskasti ja/tai informatiivisesti kuin ohjelmassakin on sanottu. Kääntäjän palkka ei ennen Netflixiäkään ollut päätä huimaava, mutta nyt se on suorastaan surkea työmäärään nähden, ja siksi itselläkin oli alanvaihto edessä jo ennen valmistumista… Siksipä olen itse ylpeä Yle Areenan käyttäjä, sillä Yle taitaa olla tällä hetkellä ainoita, joka maksaa kääntäjille heidän ansaitsemaansa palkkaa. 🙂

  • Satu Rämö

   Oh fak, mä en tiennytkään tätä kääntäjäongelmaa. Tosi inhottava juttu. Kiva kun toit sen esiin – nimittäin kaltaiselleni freelancemediayrittäjällekin tämä on todella pätevä vasta-argumentti.

  • Anomuumi

   Olin tulossa vaahtoamaan juuri tästä aiheesta, ja kylläpä rinnassa läikähti, kun kollega olikin jo ehtinyt ensin. Ja hyvin olikin tiivistetty. Tässä vielä vanha, mutta edelleen paikkansapitävä blogiteksti Netflixin kyseenalaisesta av-käännöspolitiikasta: http://av-kaantajat.blogspot.fi/2012/10/netflixin-kaannosstrategiassa-on.html Sanomattakin on selvää, että tämän riistofirmoille (juu, Netflix ei todellakaan ole ainoa Suomenkaan maaperällä) pitkät haistattaneen av-kääntäjän kotona ei Netflix laula.

 • Päivi / Puolivälissä

  Mä olen käyttänyt Netflixiä siitä asti kun se tuli Saksaan ja tarjonnan aneemisuuden todettuani opetellut geoblokkauksen kiertämisen. Mutta nyt se tie on tilkitty enkä ole vielä jaksanut selvittää seuraavaa keinoa seurata jonkin toisen maan Netflixin tarjontaa (se vaatinee joko enemmän tietokonetaitoja kuin mulla on tai vaihtoehtoisesti vähän isomman kuukausimaksun) joten taas ollaan Saksan tarjonnan varassa. Ja arvaa mitä: täälläkin House of Cardsin uusinta tuotantokautta ei näe vielä aikoihin Netflixissä kun Sky on ostanut sen ensiesitysoikeudet. House of Cards on vieläpä Netflixin omaa tuotantoa ja sitten ne menevät myymään sen muille. To-del-la ärsyttävää.

  (Siitä huolimatta Netflix on ollut tosi hyvä palvelu enkä enää palaisi dvd-levyjen pariin. Saat sen tablettisikin kiinni videotykkiin kun vain hankit sopivan kaapelin.)

  • Satu Rämö

   Niin on, todella ärsyttävää. Mrr. Ja mä mietin ihan samaa; jos kyseessä on tosiaan netflixin oma sarja, miksi sitä ei näytetä ensin sitten siellä _netflixissä_
   Ja joo, ton tabletin saisi kyllä kiinni tykkiin, mutta se ei ratkaise tätä geopoliittista ongelmaa.

   First world problems 🙂

  • Anonyymi

   F-Securella on ohjema jolla saa tuon geoblokkauksen kierrettyä (siis itse ei tartte osata mitään kikkailuja). Ohjelman saa ilmaiseksi testiin ja nyt parin päivän perusteella näyttää toimivan hyvin: pystyn katsomaan kaikkea yle areenan tarjontaa täällä ulkomailla (lapsi ilahtui ryhmä hausta 😀 ), joten saatan hyvinkin ostaa ohjelman kun ilmainen kokeilu loppuu.

 • wewwaton

  Meilläkin Netflix tuli kokeiluun silloin heti kun se suomeen rantautui x-vuotta sitten, mutta vähälle jäi sen katsominen. Meillä näkyi silloin (ostettu kanavapaketti) Discovery ym. niin niitä tuli enemmän seurattua ja Netflix jäi unholaan. Kunnes vuosi sitten muutimme antennitalouteen missä tätä kanavapakettia ei enää näkynytkään ja hetken TV surffailun jälkeen päätimme testata Netflixiä uudestaan chromecastin innoittamana, takaisin ei ole ollut paluuta! On katsottu oranget, house of cardsit ja how i met your motherit ym.. Täytyy kyllä myöntää että nuo huonot käännökset välillä ärsyttää mutta pääsääntöisesti nekin on kyllä ihan ymmärrettäviä.

  Sellainen vinkki vielä kaikille WLANin omaaville, että jos tv:stä tai tykistä löytyy HDMI-portti, niin kannattaa hankkia chromecast. Sillä saa kännykällä/tabletilla näkymään Netflixit ja YLE areenat ja vaikka kuvat ja videot sieltä omasta luurista! *vinkvink* 🙂

  • Veera

   Siihen Netflix luottaakin; että suurimmalle osalle käyttäjiä "ihan ymmärrettävä" on tarpeeksi, eikä ammattitaidosta siten tarvitse maksaa. Hyvin toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *