Lapsiperheen Reykjavik x 3

Matkamessuviikonloppuna tammikuussa luonani tuli käymään useampikin Islannin-matkailusta kiinnostunut suomalaisperhe, jotka epäilivät Islantiin lähtöä lasten kanssa, koska matkatoimistosta oli varoiteltu. Islantiin meneminen lasten kanssa on kuulemma vaikeaa. A-pu-a. En nyt viitsi sanoa tässä matkatoimiston nimeä, koska kuulemani pohjautuu välikäsien kautta saamaani tietoon, mutta sen sanon, että kyllä ottaa päähän. Luulisi, että matkoja myyvät toimistot olisivat vähän enemmän perillä kohteistaan.

Islantihan on mitä mainioin lomakohde lapsiperheelle: turvallinen, puhdas ja lapsiystävällinen. Maasta tuskin löytyy paikkaa, jonne lapset eivät olisi tervetulleita. Syöttötuolit, turvaistuimet, vaipanvaihtopaikat ja pienikokoiset lastenannokset ovat arkipäivää joka puolella. Kesäaikaan pitkät ja valoisat päivät houkuttelevat leikkimään ulkona tuntikausia, kotieläintarhat ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään ja iltauinti kymmenen aikaan illasta tuntuu loistavalta idealta.

Kirjoitin Tripsterin Islanti-oppaaseen erillisen jutun lasten kanssa matkailusta Islannista. Sieltä voi lukea aiheesta lisää.

Halusin listata erikseen kolme esikoisen ja minun yhteistä menosuosikkiamme Reykjavíkista. Jos siis meillä on vapaapäivä, meidät löytää yleensä näistä paikoista:

Tätä me rakastetaan: uintia lämpimissä vesissä kylmässä ilmassa.

Uiminen. Jos esikoinen saisi päättää, kävisimme uimassa joka päivä. Reykjavikin seudulla on yli kymmenen uimalaa. Altaiden vesi on lämmintä (26-42-asteista, altaasta riippuen) kesät ja talvet, aamusta iltaan. Altaat ovat ulkona, pukukopit ja suihkut sisällä. Suurin osa altaista on matalia, sillä niissä kuuluu istua ja rentoutua, ei uida. Vettä on alle metri ja pikkulapset saavat useimmissa paikoissa maksutta kellukkeet käyttöönsä. Uimahallit ovat auki aamuvarhaisesta iltakymmeneen ja sisäänpääsy maksaa muutaman euron. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Oma suosikkialtaamme on Vesturbaejarlaug tuossa reilun kilometrin päässä kotioveltamme. Aivan naapurissamme on sisäuimala Sundhöll, mutta sielläkin kuumavesialtaat sijaitsevat ulkona parvekkeella.

Jos ravintolassa tai kahvilassa ei erikseen ole lastenlistaa, kannattaa silti aina kysä annoskokoa lapselle. Useimmiten sellainen järjestyy kyllä.

Kahvilat. Ei ole Reykjavikissa ravitsemusliikettä, minne ei saisi tuoda lapsia. Muksut ovat tervetulleita joka paikkaan ja useimmissa paikoissa heille on varattu omia aktiviteetteja. Laundromatin kahvila keskustassa (Austurstraeti 9) on omistanut kokonaisen alakerran lasten leikkipaikaksi ja peuhahuoneeksi. Oma kahvilasuosikkini lapsiseurassa tai yksin on Reykjavik Roasters Brautarholtilla (numerossa 2). Se on hieman sivussa ydinkeskustasta – okei, viiden minuutin kävelymaatka – eli siellä ei useimmiten ole suuria ja äänekkäitä turistiryhmiä. Ei meillä siis mitään matkailijoita vastaan tietenkään ole, mutta kahvilassa kaipaan hiljaisuutta ja rauhaa, en karttoja levitteleviä ja kovaan ääneen innoissaan puhuvia matkaseurueita. Kahvi on Roastersissa kaupungin parasta ja lapsille on varattu oma piirustuspöytä tarvikkeineen. Ja mikä nykyelämäntilanteessa on hienointa: katutasossa olevaan kahvilaan pääsee iisisti sisälle vaunujen kanssa ja kahvilassa on niin paljon tilaa, että sinne mahtuu ilman säätämistä useammat lastenvaunut.

Reykjavik Roasters, Brautarholt, Reykjavik.

Kotieläintarha eli Húsdyragardurinn. Parin kilsan päässä Reykjavíkin keskustasta löytyy kaupungin kotieläintarha joka on supersuosittu lapsiperhekohde paikallisten perheiden keskuudessa. Siellä mekin käymme kesäaikaan milteinpä ainakin kerran viikossa. Islantilaisten kotieläinten lisäksi siellä on suuri leikkipuistoalue, jossa on nättinä päivänä kiva viettää aikaa useampi tunti. Puiston kahviloista saa keskipahaa kahvia ja ihan mukiinmenevää pikkusyötävää, mutta puistossa on onneksi myös paljon pöytiä ja penkkejä omien eväiden nauttimiseen. Kotieläintarhan vieressä on luisteluhalli Skautahöllin sekä Reykjavíkin suurin uimahalli Laugardagslaug vesiliukumäkineen. Tällä alueella pystyy siis helposti viettämään vaikka kokonaisen päivän.

Kotieläintarha – jokaisen reykjavikilaislapsen suosikkipaikka…

Eli tänne vaan, Islantiin, kaikki lapsiperheet! Pääkaupungissakin riittää tekemistä, maaseudusta nyt puhumattakaan. Hanavesi on erinomaista, ei ole liian kuuma, luonnossa ei ole myrkkyeläimiä eikä käsitääkseni juuri punkkejakaan. On turvallista. Jokaisessa tienmutkassa näkyy lampaita ja hevosia ja jokaisessa kylässä voi pysähtyä uima-altaille rentoutumaan. Täällä matkanteko lasten kanssa on tosi iisiä. Ainoa kehno puoli on vaihteleva sää. Tarpeeksi vain lämmintä ja sateen sekä tuulenkestävää vaatetta mukaan, niin sateestakin selviää. Sitä paitsi oli ilma mikä tahansa, aina voi mennä uimaan.

Ootko sinä käynyt Islannissa lapsen kanssa? Mitä jäi käteen?

Reykjavikin kaupunkilammen ympärillä on kivoja puistoja, joissa juosta. Ja tietysti kummallisia patsaita.
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö