Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Vauva meni päivähoitoon

Olemme aloittaneet erittäin osa-aikaisen päivähoitokokeilun. Mörssäri on siis saanut päivähoitopaikan – anoppilasta!

Olemme molemmat puolison kanssa tällä hetkellä osittaisella vanhempainvapaalla, ja muutaman kerran viikossa tulee eteen tilanne, jolloin meidän on pakko olla töidemme parissa yhtä aikaa. Koska anoppi on jo marraskuusta asti kysellyt, että milloin hän pääsisi hoitamaan vauvaa, päätimme olla armollisia ja lopettaa odotuksen. Mörssäri pupupehmoleluineen aloitti anoppilassa maanantaina. 
Näin aluksi olemme varanneet anopin palvelut kolmelle arkipäivälle viikossa 5-6
tunniksi kerrallaan. Muutaman kuukauden kuluttua pidennämme hoitoaikaa pikku hiljaa.

Kaikki osapuolet ovat oikein tyytyväisiä tilanteeseen. Erityisen kivaa on ollut huomata, kuinka bebe jo nyt tunnistaa mummonsa ja hymyilee hänelle leveästi. Olen itse iloinen muutamasta omasta tunnista ja työrauhasta –
vaikkakin näin aluksi vain vähän aikaa kerrallaan. Jo eläkkeellä oleva anoppini taas on haltioissaan siitä, että saa päivätekemistä. Kaikki muut lapsenlapset kun ovat jo koulussa ja päiväkodin viimeisellä luokalla. Siksi anopilla on tullut
ihan huoli siitä kun hänen luonaan ei arkipäivisin käy enää kukaan apua kyselemässä. Pitää sitä kuulemma olla ihmisellä tekemistä myös viikolla.
Ei huolta armas puolisoni äiti, kyllä me sinulle tekemistä keksitään! 
Päivähoitopaikka lohkeaa Islannissa lapsen täytettyä kaksi vuotta. Vanhempainvapaat kestävät yhteensä vajaan vuoden. Se lapsen toinen vuosi onkin sitten yhtä pallojen ilmassa pitämistä: töihin pitäisi palata, mutta päiväkoti ei vielä tarjoile palveluitaan. Monet turvautuvat tässä kohtaa perhepäivähoitajiin, mutta ne ovat täällä kiven alla ja kalliita (ainakin 2-3 kertaa kalliimpia kuin päiväkoti). Onneksi on tuo anoppi, joka jaksaa ja haluaa lapsia hoitaa. Kaikki lapsenlapset ovat olleet siellä vuorotellen hoidossa ja viihtyneet erinomaisesti. Suhteet ovat säilyneet tiiviinä. Isotkin lapset käyvät siellä edelleen: poikkeavat iltapäivisin koulumatkalla kotiin mennessään kylään ja käyvät viikonloppuisin vohveleita syömässä.
Voi miten ihanan isolta se lapsenlapsista nuorinkin jo näyttää. Kun maanantaina iltapäivällä kävin hakemassa mörssärin hoidosta, se istuskeli nojatuolissaan töyhtö otsalla ja oli lukevinaan vakavannäköisenä kirjaa. Vilkaisi minua kulmiensa alta nopeasti ja palasi taas papereidensa ääreen. Sillä hetkellä se näytti minusta ihan paksumahaiselta poliitikolta. Niinpä kuopus sai minun mielessäni uuden lempinimen. Olen alkanut kutsua sitä rouva pääministeriksi.

38 Comments

 • Anonyymi

  Erittäin ihana vauvanpullea rouva pääministeri! Ehkä hän sitä joku päivä onkin, jos odotusarvo on noin korkealla 🙂

  -Niina

 • Jenni

  Mikä näissä pienissä kuopuksissa oikein on? Kutsun välillä meidän pikkujätkää ruttuotsaksi ja herra ministeriksi, näyttää varsinkin herätessään aina erittäin vakavalta, keski-ikäiseltä poliitikolta 🙂

 • Anonyymi

  Minulle tuli tomerasta typystä mieleen myös alansa arvostettu asiantuntija 😀 Jörn Donner-vibat ruutukuosista ja valaistuksesta!
  -Heidi

 • Anonyymi

  Voi, miten ihana anoppi teillä on! Ja huippu tilanne, kun saatte apua läheltä. On varmasti totta, että suhteet lasten ja isoäidin välillä ovat ihan eri tavalla tiiviit näiden hoitojärjestelyjen jälkeen. Välillä tuntuu työläältä haalia lasten ympärille turvallisten aikuisten verkostoa, kun isovanhemmat asuvat satojen kilometrien päässä. Onneksi on kummit!

  Aika jännä systeemi siellä päivähoitopaikkojen suhteen, jos rinnastaa sen ilmeisen työorientoituneeseen kansanluonteeseen. Eikös se ollut niin, että kaikki käy töissä ja parhaat kolmessa? Rouva pääministeri on kyllä itse suloisuus.

  -Hanna

  • Satu Rämö

   Kyllä siinä kieltämättä on taiteilua. Ratkaisuna on omat vanhemmat tai perhepäivähoito. Osa tekee myös osa-aikaduunia ja työvuoroja sovitellaan siten että jompi kumpi vanhemmista on kotona. Aika säätöä se kyllä välillä on…

   Me ollaan niin suoeronnekkaita kun meillä on tuo anoppi, joka on lapsirakas, eläkkeellä mutta silti vielä ihan terve.

   Muita hoitoapusukulaisia ei sitten täällä olekaan kun oma mutsini ja mun aikuiset siskot asuvat eri maassa.

 • Mamma rimpuilee

  Oi vitsi, tuollaiset isovnahemmat on kyllä kultaa!

  Meillä kutsutaan kuopusta rauhannobelistiksi. Eiiii mitään suuria odotuksia, nimensä esikuva vaan on sellainen ja hei, nomen est omen? 😀 Esikoinen taas on Johtaja, koska… noh, on vähän semmonen.

 • Anne

  Mä olin just sen tokan kituvuoden aikana Keflavikisaa au pairina! Siitä on jo 5 vuotta, kääks kun aika menee nopeasti! Niin ja "mun" lapsi näytti aivan Ólafur Grímssonilta… 😀

  • Satu Rämö

   Hahahah, eikä!! 😀
   Oliko täällä paljon au paireja sun ollessa täällä? Mä en ole itse törmännyt moniin perheisiin joilla olisi,
   vaikka sehän ois just tosi hyvä apu tässä pikkulapsitilanteessa.

  • Anne

   Yksi mun kanssa Keflavikissa ja kaksi Reykjavikissa ainakin 🙂 RVK tytöt oli kumpikin jokseenkin "korkean" profiilin perheissä, käsitin että vanhemmat tai ainakin jompikumpi oli poliitikkoja… Me Keflavikilaiset sitten ihan normaaleissa duunariperheissä. En tiedä muten paljon dagmömmua halvemmaksi tulin, sain 50 000 ISK kuukaudessa ja tietty ruoat ja asumisen. Kokemuksena kummallekin osapuolelle kuitenkin ihan mahtava!

  • Anne

   En ole vielä päässyt, oon ollut määräaikaisissa työsuhteissa=lomat ei ehdi kertymään ennen työn loppumista eikä palkattomaan lomaan+matkaan ole mahdollisuuksia (vielä). Kova himo on takaisin, ja mietinkin esimerkiksi vaihtoa sinne. Kaupan harjoittelupaikkakin olisi sopinut opintoihin, mutta ehdin kuitenkin hankkia koiran josta en henno olla erossa joten se niistä vaihtosuunnitelmista 😀

   Tulevana kesänä mulla on eka kertaa ikinä täysi kesäloma, ja jos löydän halvat lennot niin silloin olisi ehkä otollinen aika visiitille. Harmi että mun perhe ehti muuttaa sieltä Ruotsiin, olisi ollut kiva tavata monen vuoden jälkeen! Kuolasin heppalomaa, mutta (kaikella rakkaudella!) ne oli hitsin kalliita mun mielestä 🙂

   Ette sattuis tarviimaan yhtä koiraa ja aupairia sinne? ;D

 • Päivi / puolivälissä

  Olen iloinen puolestasi ja samalla kateellinen, kun omat tukiverkot ovat tuhansien kilometrien päässä… Ihanaa kun rouva pääministerille tarjoutuu tilaisuus viettää paljon aikaa mummonsa kanssa!

  Onpa yllättävää kuulla, että Islannissa on niin hankala tilanne pikkulapsen hoitojärjestelyjen suhteen! Ihan samanlainen tilanne on mieheni kotimaassa Romaniassa, jossa päiväkotiin pääsee vasta kaksivuotiaana. Me olimme onnekkaita, sillä Saksassa muutettiin lakia niin, että jokaiselle yli yksivuotiaalle pitää taata hoitopaikka (aiemmin raja oli kolme vuotta) juuri samana vuonna, kun lapsemme täytti vuoden. Toki aiemminkin oli ollut päiväkoteja, jonne pääsi jo pienempänä, mutta niitä ei ollut riittävästi.

  Onko päiväkotiasia Islannissa tapetilla? Onko vaatimuksia järjestelmän muuttamiseksi niin, että päiväkotipaikka olisi tarjolla jo sen jälkeen kun vanhempainvapaa päättyy?

  • Satu Rämö

   On siitä puhuttu pitkään, että joko vanhempainvapaata pitää pidentää esim 1,5 vuoteen (nyt 9 kk) tai saada lisää pienemmille lapsille suunnattuja päiväkoteja. Täällä on muutamia sellaisia päiväkoteja jonne voi viedä 6 kk täyttäneen.

   Mutta jostain syystä homma ei etene, tyssää rahaan. Mikä on musta aika kummallinen argumentti kun työttömyys ei ole ongelma ja maan talous kasvaa koko ajan. Musta ois hyvä vaikka pieni korotus veroihin, että saataisiin tuo vanhempainvapaa pidemmäksi. Islannin oikeistohallitus ei vaan halua nostaa veroja…

 • Anonyymi

  Vautsi, miten tomera mummo teillä on 🙂 Lapsenlapset pitävät varmasti pirteänä ja nuorekkaana. Toivottavasti mummo ei silti pala loppuun, kuus tuntia on pitkä aika vauvan kanssa. Teillä taitaa kuitenkin olla kiltti vauva, lepposalta ainakin näyttää. Liian suloinen pääministeriksi 😀 mut hyvä uravalinta!

  • Satu Rämö

   Anoppi teki työuran vammaisten lasten köksäopettajana ja toimi sijaisvanhempana. Sillä on uskomattoman pitkä pinna ja upeet kasvatustaidot. Hyvä että on paikkaaja lähellä 🙂

  • Satu Rämö

   Kyllä, tosi onnellinen. Pidän itseäni ihan etuoikeutettuna tässä. Mun oma mutsi on vielä niin nuori että ei ole jäänyt eläkkeelle. Mutta ehkä sekin pystyy muutaman vuoden päästä viettämään täällä pidempiä aikoja. Sitten saadaan tupla-avut 🙂

 • Ilona

  Kyllä näkee kuvastakin, että on hyvässä huomassa mörssäri! Ihana neiti!

  Ei voi ihmisellä olla suurempaa onnea kuin ihana anoppi ja appi. Meillä oli nuorimmainen heidän hellässä huomassaan 6kk lähtien päivän viikossa, kun teimme kumpikin 3 pv työviikkoa ja olimme osavanhempainrahalla. Ja se on luonut aivan erityisen suhteen lapsen ja isovanhem,pien välille. Edelleen mummolaan hoitoon meno on parasta mitä neiti tietää.

  Samalla se helpottaa oman arjen sujumista huomattavasti. Ja vähentää myös parisuhteeseen suuntautuvaa stressiä. Ei tarvitse arvottaa kumman hommat on niitä tärkeämpiä kun voi soittaa mummulle aamulla 7.30, että täällä on yksi kuumeessa ja kummallakin ekapalaveri alkaa yhdeksän reikä reikä.

  Totuushan on ettemme selviäisi ilman mummolaa näistä ruuhkavuosista ollenkaan!

  • HannaH

   Veikkaan, että selviäisitte. Vai onko vaihtoehtoja? Heitätte hanskat tiskiin?
   Meillä ei ole parin kk.n päästä enää ketään sukulaisia lähistöllä, lähimmät on 200km.n päässä. Pakko vaan keksiä uusia apuverkkoja. Naapurit, ystävät, maksullinen lastenhoito… Näillä lähdetään tilannetta ratkomaan.

  • Satu Rämö

   Samaa olen miettinyt… Niita ungbarnaleikskoleja eli päiväkoteja joihin voi viedä jo 6 kk ikäisen lapsen on jonkin verran mutta ovat aika harvassa. Meidän esikoinen oli sellaisessa, aloitti reilun vuoden ikäisenä, koska yliopistolla oli opiskelijoille mahdollisuus laittaa lapsi opiskelijapäiväkotiin sillä välin kun oli itse luennolla.

 • Terhi

  Eikös se mene jonkun tutkimuksen mukaan niin, että ne elävät pitempään, jotka osallistuvat lastenlasten elämään. Eri juttu sitten, haluaako pitkäikäisen anopin 😉 Meillä toimii kans puolentoista päivän mummolahoitokuvio loistavasti. En suinkaan koe olevani se, joka siitä eniten hyötyy.

  • Riitta

   Ei vaan se menee niin, että lapset voivat sitä paremmin, mitä pidempään isoäiti elää ja osallistuu lastenlasten hoitoon. Tai siis luonnonvalinta on suosinut heitä. Varsinkin silloin, kun kaikki kynnellekykenevät tarvittiin peltotöihin, tällä oli oikeasti hyvinkin paljon väliä. Ei tarvinnut jättää lapsia keskenään ja toivoa, ettei mitään tapahdu.

 • Anonyymi

  Hieno "hallitus" teillä siellä koolla. Ei voi rouva pääministeri olla muuta kuin tyytyväinen. 😉

  Hei, asiasta kukkaruukkuun (Mistähän on tämäkin "kielikukkanen" kotoisin?!), päätimme perheen kera lähteä käymään myös Kreetalla. Ja kysyisin josko sulla olis heittää paria tipsiä sinne. Etkös siellä ole hengannut? Eli ollaan käyty siellä useammankin kerran ja ajeltu saarella joissain pikkukylissä ja muunmuassa Matalassa ja Elafonisin (?) laguunilla. Nyt kuitenkin on ne apujoukot matkassa eli päästäis miehen kanssa myös patikalle tai illalla vähän hutikalle. Eli kerrohan jos tulee jotain mieleen, kiitos.

  Sylvia

  • Satu Rämö

   Juu oon käynyt! Suosittelen, se on ihana saari. Eikä ollenkaan niin turisti jos menee hieman Hanian ja Rethymnon rantojen matkailukylien ulkopuolelle. Mun suosikkialue siellä oli länsirannikko ja etelärannikon länsipää (Palehoran pikkukylä on rauhallinen, hauska lomakylä, jossa rauhallinen meno ja iso hiekkaranta, sieltä lähtee kivoja risteilyjä etelärannikon pieniin kyliin, kuten Sougiaan ja Agia Roumeliin ja Loutroon. Me tehtiin siellä miehen kanssa yksi päivähaikki muutama vuosi sitten. Otettiin laiva Paleochorasta Loutroon, käveltiin Loutrosta Agia Roumeliin (ihana rannikkoreitti!), yövyimme siellä ja otimme seuraavana päivänä lautan takaisin Paleochoraan.

   Elafonissin ranta on upea, samoin Balos. Sanoisin melkein että yksia Euroopan upeimpia missä mä olen käynyt.

   Ja nyt tuli ihan hullu Kreeta-kuume taas 😀

 • Elli

  Miehen veli ja hänen puolisonsa tekevät molemmat sellaista duunia, josta on tosi vaikea olla poissa, jos lapsi on sairaana. Onneksi on tuo mummo, joka hoitaa. Tälläkin viikolla, kun S oli kovassa kuumeessa, äiti oli työmatkalla Helsingissä ja isä lumentulon vuoksi aurahommissa jumissa, niin S oli mummolla tiistaista perjantaihin niin päivät kuin yötkin. Siinä sivussa minäkin vahdin mukeloa mummon kauppareissujen ja kampaajan välillä, kun mun toimisto sattuu olemaan tuossa anoppilassa… Eikös se niin mene, että koko suku kasvattaa? 😀 Uskon, että jos meille sellainen vahinko tulee, että lapsi tämänkin kauhukaksikon perheeseen kosahtaa, niin mummo hoitaa myös silloin hätätilanteissa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *