Turku tutuksi

Mutsi otti ja muutti Kouvolasta Turun keskustaan. Näinpä meidänkin tulevien Suomen lomiemme tukikohta vaihtui kertaheitolla idästä länsirannikolle. Ensivaikutelma on aika hemmetin jees. Kouvolassa oli paljon kaikkea hauskaa, mutta onhan tämä Turku nyt kuitenkin monella tapaa miellyttävä paikka, jokseenkin kiinnostavampi. Entuudestaan kaupunki ei ole kovin tuttu. Olen käynyt täällä lähinnä Muumimaailman takia, mutta nyt siihen tulee muutos.

Kun tämän pitsan saat, ei sinulta mitään puutu.

Tällä viikolla tutuiksi ovat tulleet…

…Tintån pitsat. Voi luoja. Se todella oli paras pitsa, mitä olen tähän mennessä elämässäni syönyt. 

…Sammakon kirjakauppa. Melkein pompahdin ilosta, kun huomasi että Turussa on vielä Sammakon kirjakauppa. Helsingin toimipaikka kun laittoi pillit pussiin joku aika sitten. Jo käytiin tänään pokkariostoksilla.
Kurnauskis. Kirjakaupasta ei lähdetä koskaan tyhjin räpylöin!
….Kaffillari. Siis ihana Annika ystävineen (tutustuimme Reykjavíkissa, Annika oli pari vuotta sitten harjoittelijana kaupassamme) pisti pystyyn pyörän päällä kulkevan kahvilan, joka kesäisin kiertää pitkin Turkua ja kesätapahtumia. Talvella se on parkkeerattu ostoskeskus Forum Korttelin tiloihin (täytyy muuten antaa kiitosta tälle ostoskeskukselle: ensimmäinen ostari, jossa viihdyin heti). Sattumalta törmäsin pyörään ja Annikaan tänään – ja sain kupin ihan sairaan hyvää suodatinkahvia. Käykäähän kahvinystävät kokeilemassa, jos olette huudeilla.

Jeij, Kaffillari!!

Fiilistelen tässä minikahvilassa ihan kaikkea, kahvia, logoa, omistajia, mukeja, polkupyörää…

…Caribian kylpylähotelli. No ei ehkä ihan oma suosikkini, mutta vesipeto-esikoinen haluaisi kovasti päästä uimaan ja tiedän, että hän tykkäisi tästä. Eli taidamme käväistä loppuviikosta…

… Cafe Artin korvapuustit (ensin pitsat Tintåssa, sitten jälkkärkahville naapuritaloon).

…Puolalan puisto. Mutsin huudeilla sijaitseva viheralue hurmasi heti joulupäivänä: todella upeat näkymät yli kaupungin ja lapselle kiva leikkipaikka puiston reunalla. Tänne tullaan hengaamaan kesällä!

…Kiipeilysali Kiipeilypalatsi. Must-kohde perheen partasankarille.

Mitä muuta täällä Turussa pitää ehdottomasti tehdä? Kirjasto on vielä löytämättä. Ja rautakauppa, joka sijaitsee keskustassa. Missäköhän on keskustassa kivointa käydä sauvakävelemässä? Se kun on sellainen suomalainen kesäharrastus, josta en haluaisi luopua, vaikka Kouvolan pusikko vaihtuikin merenrantakaupunkiin. Ensi kesäksi pitää löytää crossfit-sali ja kersoille pari nastaa leikkipaikkaa. Mies ilmoitti tänään lenkiltä sisään tullessaan hölkänneensä jonkun hauskannäköisen eläintarha-seikkailupuiston ohi. En tiedä näkikö se pakkasessa näkyjä, mutta jossain rautatieaseman lähettyvillä kuulemma oli nähnyt eläimiä ulkosalla – ja lämpölamppuja? Wtf.

Hauskaa, kun on uusi Suomen ”kotikaupunki”.

41 Comments

 • Surku

  Ah, mun Turkuni! <3 Hauska sattuma muuten, me oltiin kans tänään Tintåssa pizzalla, itse asiassa ekaa kertaa ikinä. 😀 Herkkutattipizza oli kans sellaista kamaa, että tilaan ens kerralla yhden pöytään ja toisen mukaan. Ihan törkeän hyvää. Intohimoisena herkuttelijana (=ihmistyyppi nimeltä "ahne paska") multa irtoaakin lähinnä ravintolavinkkejä, mutta koitan nyt pitäytyä kohtuudessa, että tämä kommentti loppuukin joskus. 😀

  Jos muille hyville pizzamuistoille on vielä tilaa, niin Hansa-keskuksen food courtista löytyy aitoja italialaisia palapizzoja vääntävä Pizzarium, jonne voisin vaikka ohjata suoraan puolet mun opintotuesta. Ostoskeskussijainnin ei kannata antaa hämätä, laatu ei siitä kärsi. Fiinimmin voi syödä huippuhyvää italialaista saman suomalais-italialaisen pariskunnan perustamassa ravintolassa, http://osteriaovo.fi/.

  Asun kans itse ihan ydinkeskustassa, mutta paatuneena lapsettomana aikuisena en oikein osaa vinkkailla mitään erityisen lapsisopivaa. :< Gaggui-kahvila joululomailee vielä, mutta tulevaisuuden varalle tällainen vinkki: http://www.gaggui.com/#gaggui-kaffela – Itsehän en edes välitä mistään leivonnaisista, mutta ihanista tunnelmista sitäkin enemmän. 😀 Toinen ihanuus on rantakadun http://www.cafeqwensel.fi/. Parhaat sushit löytyy mun mielestäni kauppahallin Kadosta.

  Sauvakävelyvinkki: Tämä ikuinen pimeys harmittaa muuten vähän vähemmän, kun vuoraa itsensä hyvin ja lähtee pimeän laskeuduttua kävelylle pitkin jokivartta, mihin suuntaan vaan. Oma suosikkini on kulkea joen pohjoispuolta Turun linnalle saakka ja ihailla matkalla upeasti valaistua jokivartta sekä terveen pikku kateuden siivittämänä tsekkailla taloja ja kämppiä, joissa ei hirveästi harmittaisi asustaa.

  Mun on aina ollut vaikea antaa kauhean ihmeellisiä Turku-vinkkejä, koska olen niin rakastunut tässä kaupungissa, ööh, silkkaan olemiseen. Täällä on niin kaunista ja miellyttävä tunnelma ja joka paikassa kivoja kahviloita mihin piipahtaa. Ja se jokiranta. <3 Ja vierailkaa tosiaan ihmeessä siellä kirjastossa, sekin on ihan jokirannassa ja aika ihana, erityisesti vanha puoli!

  • Satu Rämö

   No mun sisko kävi siellä eilen ostoksilla sillä välin kun juoruilin Annikan kanssa 😀 oisin halunnut tulla itsekin mut lapset oli siinä kohtaa jo aika kärsimättömiä, heh.

 • Anonyymi

  Kauppahalli on ihan päällikkö. Kalaa, lihaa, juustoja, teetä, meksikolaista katuruokaa ja tietenkin mini-Alko.

 • Laura

  Turku on oikea ravintolakaupunki… Kaskis, Ludu,Mami, Smör, Tårget. Kotiruokaa ja isot annokset: kultainen hirvi 🙂 Hämeentieltä lähree jyrkät portaat konti Vartiovuoren puistoa, jos porrastreeniä kaipaa. Nyt talvella ne ovat liukkaat. Naapurissa on Samppalinnan puisto, josta upea näköala yli kaupungin. Kiipeilyseinä löytyy vanhasta vesitornista yliopiston mäeltä. Sirkuskoulu taas löytyy hotel scandicia vastapäätä keskeltä Turkua. Sitä ei voi Skidi missata 😉 kesällä suuntaatte Ruissaloon, jossa Ruissalon kahvilasta saa kaupungin parhaimmat munkit!Tässä jotain mitä mieleen tuli nopeasti.

 • Unknown

  Mami on kyllä paras lounasmesta, absolut 🙂

  Tosin hankala pienten lasten kanssa, koska ei ole lasten listaa tai mitään vaunupaikkoja. Lasten kanssa näppärä lounaspaikka on Paniini 🙂

 • Anonyymi

  Oliskohan mies lenkkeillyt Kupittaan rautatieaseman lähistöllä? Kupittaalla ainakin on lapsille vaikka mitä. Seikkailupuisto, uusi patsaspuisto, polkuautoja, se lintupuisto, jossa kesäisin on myös lampaita ym eläimiä. Ihan ykköspaikka lapsiperheelle varsinkin kesällä, mutta ihan jees myös talvisin.

 • Anonyymi

  Tässä lyhyesti listaa alkuun, mielellään täydennän 🙂

  * Seikkailupuisto (sama joka edellä mainittiinkin jo) + Kupittaan maauimala (kesällä), Liikennekaupunki ja patsaspuisto
  * Pääkirjasto, ihan keskustassa (Linnankadulla)
  * Impivaaran uimahalli (Caribia on hieman kallis, tämä kohtuuhintainen ja hyvä). Uimahallin vieressä pulkkamäki, toinen iso mäki Hirvensalon laskettelukeskuksessa
  * Kauppahalli
  * Turun linna, Käsityöläismuseo ja Föri
  * Ruissalo (Kasvitieteellinen puutarha, Kansanpuisto jossa Ruisrock ja Saaronniemi jossa uimaranta)

  Kivaa kun saitte kotikaupungistani uuden kotikaupungin!

 • Finventures

  Pizzariumin palapizzat (sieltä saa myös uusimman Saku Tuomisen&omistajan pizzakirjan ;))
  Gaggui kahvila sit kesällä, nyt ovat lomalla. Ihanat yrittäjät ja tunnelmallinen suomi design sisustus.
  DiTrevi
  Fontanassa tilaa tumma avocado-tonnikala paniini lounaaksi 😀

  Pääkirjasto!!!

  Urheiluun: Samppalinnanpuisto ja vaikka jokirantaa yläjuoksuun. (En hahmota kuinka pitkä matka keskustasta kunnkun yleensä lähden lähempää..mutta siellä on hyvät lenkkimaastot ja esim ulkokuntosali. (Viimeistään kesällä sit)

  Kupittaalla on kiva skuuttipaikka, eli esikoiselle kesäksi skuutti 😉
  (Iltaisin voi skuutata liikennepuistossa joka menee kiinni kuudelta)

  Oisko Turun linnassa vielä ritaripäivät (vai loppuiki jo), esikoinen saattais teillä digata kovin siitä!! Ja taitaa ne pukeutumisvermeet olla siellä yhdessä huoneessa, vaikkei olisikaan teema päivä.

  Turun turisti infon takana on kauppa jonka nimeä en saa päähäni..suomi designia. Punainen norsu, kui ym. Kun ohi menette niin kannattaa vilkaista. Esim föri keittiöliina 😉

  Turussa on Lapsi ja Nuori teatteri. Ja seikkailupuistossakin on teatteriesityksiä. (Jouluisin siellä on ollut kynttiläpaja ja jouluaskartelua ja kesäisin muuta askartelua)

  Sirkuskoulu on tosiaan oikein mukava paikka liikunnalliselle lapselle!!

  Ruissalossa on vähän ennen saaronniemeä paikka nimeltä punainen tupa. Sieltä munkkia ulkoilun ohella!! Yksi saattaa riittää koko perheelle 😉
  (Tarkistakaa aukioloajat, taitaa mennä jo neljältä kiinni)

 • jayja

  Mun ihan lemppari paikka Turussa on kirjasto. Paras kirjasto missä olen koskaan käynyt. Kannattaa mennä sinne. Kun mulla oli hoitolapsia Turussa käytiin siellä joka viikko ainakin kerran.

 • Ulkoturkulainen

  Se kirjasto on tosiaan ihana. Vanha perinteikäs kirjasto ja uusi moderni kirjasto muodostavat yhdessä upean korttelikokonaisuuden, joka on kuin olohuone keskellä kaupunkia.

  Turussa kuuluu kävellä jokirantaa pitkin, niin kaikki muutkin tekevät. Ensin omaa puolta alajuoksulle päin, Förillä yli ja toista puolta takaisin. Se on kylläkin enemmän kuin italialaistyyppinen passaggiata kuin mikään urheilusuoritus.

  Linna ja käsityöläismuseo ovat kivoja koko perheen nähtävyyksiä.

  Ruissalossa on suunnilleen Suomen ainoat kunnolliset tammimetsät. Sinne kannattaa mennä samoilemaan poluille keväällä, kesällä ja syksyllä. Parhaimmillaan olet kuin satumetsässä. Punaisen tuvan lisäksi suosittelen Honkapirttiä, sieltäkin saa munkkeja luontopolkuilun päätteeksi ja paikka on oikein tunnelmallinen. Ruissalossa on myös kasvitieteellinen puutarha, jossa on lumpeita joiden lehdet voivat kannatella aikuista ihmistä (valitettavasti ei kuitenkaan saa kokeilla). Kasvihuoneiden käytävillä voi törmätä myös kilpikonnaan.

  Ravintolascene on nykyään ihan loistava, toinen toistaan kivempia paikkoja löytyy etenkin jokirannan tuntumasta. Kesäisin jokirannassa myydään myös Jäägurttia, mums! Ja jokilaivascene toki herää henkiin keväisin.

  Lisäksi suosittelen Sininen Zeppeliini -blogia, jotta voit alkaa kehittää sisäistä turkulaistasi.

 • Terhi

  Seikkailupaikka taisi olla Uusi patsaspuisto. Siellä on paikallisten taiteilijoiden lapsille tekemä leikkipuisto. En ole käynyt, mutta tiedän sen, koska ystäväni on siellä tuottajana. Sauvakävelyyn suosittelen Paavo Nurmen puiston pururataa. Tarjoaa hyvin haasteita, varsinkin sauvojen kanssa, eikä ole kovin pitkä, jos aloittaa kauempaa. Sinne pääsee hyvin muistaakseni jostain teatterin takaa. Viime kerrasta on jo aikaa… Puolalan pulkkamäki on tosi hyvä, mutta mäkiä Turussa riittää, joten pulkkailemaan pääsee oikeastaan missä vain. Uimaloita on myös paljon, mutta parhaat vain kesällä auki, lasten kanssa menisin varmasti Kupittaan maauimalaan. Kesällä Rantakerttu on paras ruokapaikka: niillä on aidattu leikkikenttä terassin keskellä (!!), mutta turkulaiset myös piknikkeilee tiuhaan lukuisilla kumpareillaan.

 • Meri

  Olettepa kerralla löytäneet huippupaikat Turusta, etenkin Cafe Art, kirjasto on muuten naapurikorttelissa joten ei pitäisi olla vaikea löytää.

  Kiipeileville suosittelisin Kiipeilypalatsin lisäksi Bouldertehdasta ja kesäaikaan Flowpark on ihan ehdoton, saa kiipeillä puissa ja laskea vaijeria pitkin. Kerrassaan huippua.

  Moni on ehdottanut jokirantakävelyä alajuoksulle, mutta yläjuoksun suunnasta löytyy ne kivat lenkkimaastot kun alajuoksu on enemmän kaupunkikävelyä. Joenvartta siis yläjuoksullepäin, Halisten koskella voi pysähtyä hetkeksi sillalle ihailemaan koskea ja sitten joen toista reunaa takaisin. Kesällä Halisista voi vuokrata kanootin ja lähteä kanoottiretkelle yläjuoksun suuntaan.

  Talviulkoiluaktiviteetteina suosittelen lämpimästi noita ehdotettuja pulkkamäkiä. Mäenlasku on oikeasti hauskaa, vaikka etenkin aikuisilla saattaa häntäluu olla kovilla. Kupittaalla on luistelumato, jäädytetty kiemurainen reitti, jota voi luistella ympäri (kesällä rullaluistimilla), toki luistelua pääsee harrastamaan myös Parkin tekojääradalla ja monilla urheilukentillä. Talveen kuuluu myös avantouinti, Ispoisten uimarannalla on avantouintia, samoin ruissalossa kahdella saunalla, ja Littoisten järvellä.

  Jos haluaa patikoida vähän pidemmin niin Kuhankuonon retkeilyreitistö ja Kurjenrahkan kansallispuisto ovat ehdottomia.

  Pitää kai näiden ulkoiluvinkkien lisäksi antaa yksi kulttuurivinkkikin: Aboa Vetus; kellarissa arkeologisia kaivauksia esittelevä museo, vähän niin kuin Reykjavík 871±2, muttei kuitenkaan. Kiehtova myös lapsille.

  Ja loppuun pitsavinkit. mun mielestä parhaat löytyvät jokirannan Pub Niskasta (joka kylläkin myy peltileipiä eikä pitsoja). kesäaikaan alajuoksun suunnalla Vaakahuoneen paviljonki: elävää musiikkia joka ilta, hyvät pitsat.

 • Sari

  Tervetuloa Turkuun! Kuten Meri tuossa jo kirjoitti, niin kirjasto tosiaan löytyy siitä ihan Sammakon kirjakaupan ja Cafe Artin välistä. Hieno rakennus, jossa uudisrakennus yhdistettiin vanhaan. Kannattaa ehdottomasti käydä.
  Itse asun tuolla Halisissa niin siellähän on mieletön määrä metsiä ja polkuja ja tuo ehdotettu reitti joen molemmin puolin on hyvä. Lisäksi urheilupuistosta löytyy hyviä polkuja sauvakävelylenkille. Karikon lenkki on kunnon mäkeä ylös alas.
  Seikkailupuisto on siellä Kupittaalla missä miehesi on ilmeisesti lenkkeillyt ja siellä on tosiaan lintupuisto, jossa on talviaikaan jouluvalot ja eläimiäkin. Sitten kesällä ehdoton kohde on Kuralan Kylämäki. 1950-luvun maatila jossa voi päärakennuksessa ihailla kaikkea vanhaa, pihalla on kanoja ja lampaita ja hevosia ja monta ihanaa leikkipaikkaa lapsille.
  Täältä löytyy mitä vain, kunhan nettiä tutkailee tai antaa vain jalkojen viedä!

 • Anonyymi

  Tervetuloa Turkuun, täältä löytyy kaikki tarvittava 🙂 Alla muutama vinkki, joissa ainakin itse tulee aikaa vietettyä lapsen kanssa hyvillä mielin.
  Ehdottomasti kannattaa tutustua pääkirjastoon, se on toimiva ja mukava. Varsinkin ihanalla lastenosastolla saattaa kulua tovi jos toinenkin, niin aikuisilla kuin lapsillakin.
  Aurajoenranta niin ylä- kuin alajuoksun suuntaan on hyvää lenkkeily- ja kävelymaastoa. Alajuoksulta löytyy museoita ja ravintoloita, yläjuoksulta paremmat lenkkeilymaastot. Siellä kannattaa suunnata Halistenkoskelle saakka aistimaan maalaistunnelmaa peltojen keskelle. Kesällä koskelta pääsee myös melomaan, suosittelen!
  Museoista suosittelen käsityöläismuseota, Turun linnaa, Aboa Vetusta & Ars Novaa ja myös Forum Marinum saattaa kiinnostaa joskin päänäyttely on loppukevääseen saakka suljettu uudistuksen takia.
  Ruissaloon kannattaa ehdottomasti tutustua, sieltä löytyy niin kasvitieteellinen puutarha kuin hyvät kävelymaastot, sopivasti tammimetsää ja uimarantoja.
  Kupittaan seikkailupuisto varmasti innostaa lapsia, kesällä sieltä löytyy kaikki tarvittava mukavan päivän viettoon lapsiperheelle.
  Kannattaa myös suunnata kävelylle Kakolanmäelle, sieltä aukeaa hienot näkymät yli Turun ja samalla voi ihastell vanhoja vankilarakennuksia ja kesällä sielläkin on hyvä kahvila avoinna.
  Tervetuloa!

 • Heli

  Jee, tervetuloa turkuun!

  Itselläni ei ole lapsia, mutta nyt lokakuusta asti olen hoitanut 2- ja 4-vuotiaita muksuja, joten vähän on tämä lapsiystävällisyys alkanut tulla tutuksi. Peesaan muita, ja suosittelen ehdottomasti kirjastoa ja kesällä kupittaanpuistoa (siellä menee heittämällä koko päivä maauimalssa, seikkailupuistossa, lintuja katsellessa ja vaikka piknikillä). Nyt kun sain museokortin joululahjaksi, olisi tarkoitus käydä muksujen kanssa keväällä mm. Turun linnassa, biologisessa museossa (oma lapsuuden lemppari), käsityöläismuseossa, ehkä aboa vetuksessa. Myös ihan pelkästään förillä yli ajaminen oli lapsena ehkä siisteintä ikinä, ja se on myös ehkä turkulaisinta, mitä voi tehdä.

  No joo, se lapsista. Muuten suosittelen turussa:
  -Kaskiksen ruuat <3 ihan oikeasti, ihanan rento paikka, mutta JÄÄTÄVÄN HYVÄT ruuat. Pöytävaraus kannattaa tehdä vähintään 3kk etukäteen, mutta lasten kanssa en kyllä menisi tänne.
  -jokiranta, vatsinkin tietenkin kesällä. Jokilaivat, tai pelkkä rento istuskelu rannassa. Lasten kanssakin hengailu on kivaa, mutta joki on suurimmaksi osaksi, vai kokonaan, täysin aitaamaton, että siinä saa kyllä hengailla varmaan vähän sydän kurkussa…. Varmasti myös sauvakävelypaikkana huippu.
  -kahviloista omia lemppareita on mm. Anniskelukahvila Tiirikkala, Kirjakahvila (vaihoehtoinen, vegaaninen kahvila), aboa vetus & ars novan cafe aulassa on ihanat, vaikka aika kalliit, brunssit lauantaisin. Itsellä vielä suunnitelmissa ainakin gaggui kaffela ja se kaffillari.
  -sauvakävelyyn sopii sairaan hyvin myös ihana ruissalo, sinne tosin kannattaa suunnata lastenkin kanssa piknikille ja uimaan.

  Yllättävän vaikeaa suositella omaa kotikaupunkiaan, vaikka tätä rakastankin. Täällä kuitenkin tulee niin paljon vain oltua ja, no, hengailtua 😀

 • Anonyymi

  Voi yritän nopeasti mainita muutaman kuvan paikan… Voin lisätä myöhemmin, kun on paremmin aikaa. Monta kivaa paikkaa on jo mainittu. Leikkipaikoista lapsille juurikin Kupittaan puisto on hyvä kaikkine aktiviteetteineen. Urheilupuiston Betaniankadun reunalta löytyy kiva leikkipuisto ja Urheilupuistossa on muutenkin kiva vain kävellä, käydä piknikillä jne. Siellä on myös kivat kalliot ja pienet lintulammikot kesäisin. Mielestäni vähän unohdettu paikka monessa mielessä… Urheilupuiston läheltä jokirannasta löytyy WAM, joka on mielestäni tosi hieno taidemuseo myös lasten kanssa tietysti riippuen hiukan näyttelystä. Sopivan kompakti ja kaunis ja myös kiva kahvila, josta saa hyvää lounasta ja plussana lapsille iso akvaario. Biologinen museo on myös kiva lapsille ja Urheilupuiston toisella reunalla, oli jo mainittukin jossain kommentissa. Kivoista leikkipaikoista lapsille suosittelen myös Muumipuistoa Martissa Tapulikadun päässä mäen päällä. Perusleikkipuisto, mutta kuitenkin ihan kiva ja kauniiden kallioiden ympäröimä. Muuten, jos retkeily kiinnostaa, suosittelen Sammakosta hankkimaan Turun seudun luontoretkioppaan, vaikuttaa hyvältä, vaikken ole vielä kunnolla lukenut läpi.

  • Anonyymi

   Niin ja Aboa Vetus & Ars Novassa on parhaillaan ilmeisesti hieno nukkekotinäyttely, en oo vielä käynyt, mutta vois olla kiva lapsille. Tietysti Aboa Vetus itsessään on jo hieno museo.

 • Annu

  Täältäkin ääni Pizzariumille, parasta pitsaa ikinä! (taino, ainakin Suomessa) Kaskis on myös ihan ehdoton, mutta valitettavasti vaatii joko hyvissä ajoin ennalta pöytävarauksen tai törkeän hyvää tuuria, muista ruokapaikoista Mami ja Sointu (sinne mahtuu suht hyvin vaunujenkin kanssa, Mamiin ei niinkään) testaamisen arvoisia.

  Jos brunssia haluaa, Tuomaansillan kupeessa on Nick's Food design, kaupungin paras – kyllä, jopa Blankoa parempi -, mutta kannattaa varautua ruuhkaisuuteen, tämän helmen ovat monet löytäneet…

  Lapsille? Vähän vajaa on omakohtainen kokemus, mutta esim. Kasvitieteellinen puutarha Ruissalossa, Luostarinmäen käsityöläismuseo, Turun Linna sekä myöskin Kuralan kylämäki, siellä on elukoita. Ja jos vähän kauemmaksi pääsee, niin onhan mm. Liedossa Zoolandia!

  Tervetuloa Turkkusse, ei sul mittä tekemisepuutet olis? 🙂

 • Sannahof / Unelmamaja

  Oi, monta helmeä jo löytynyt!

  Ruokapaikoista suosittelen lounaalle Fontanaa, Linnakadun ja Aurakadun kulmassa. Fontanan buffetlounas on todella hyvä, ala carte ei niinkään. Pizzoista ääneni saa Tintån taivaallisten pizzojen lisäksi jo mainittu Pub Niska. Kahviloista mainitsemasi Cafe Artin lisäksi Anniskeluravintola Tiirikkala jokirannassa ja Gaggui kaffela Humalistonkadulla.

  Liikkumiseen Ruissalo on ihana. Siellä on loputtomiin luontopolkuja ja kauniita maisemia. Crossfitistä puolestaan voisin huikata Reebok Crossfit Turkua. Sijaitsee joen yläjuoksulla päin, vanhassa punatiilisessä kutomon rakennuksessa. Käyn itse siellä ja tykkään kyllä. Osaavaa (ja kisamenestykseltäänkin Suomen parasta) porukkaa valmentamassa.

  Turku on kyllä mukavan monipuolinen! Täällä kun asuu ja elää sitä normaalia arkea, niin meinaa välillä ihan unohtaa tämän kaupungin monimuotoisuuden.

 • Anonyymi

  Hyviä lapsiperhepaikkoja tullu jo monta, mut Kuralan kylämäkeä ei oo vielä mainittu. Tunnelmallinen miljöö kesällä, meidän lasten suosikki. Pääsee hyvin keskustasta bussilla.
  Urheilupuiston ja Samppalinnan ympäristöstä saa myös kivan sauvakävelylenkin kaupunkipuistoissa.
  Linnateatteria täytyy myös suositella. Mukavan leppoisaa teatteria intiimillä näyttämöllä, jos sen tyyppisestä tykkää.

 • Anonyymi

  Seikkiksestä ylistän teatteritarjontaa ja lasten askartelupajoja, toki puistoilukin on kivaa mutta nämä on jotenkin erityisiä, kun puistoja noin muuten on joka kulmilla. Seikkiksen lähellä hyvää kotiruokaa tarjoaa Kupittaan Paviljonki, lapsille lounas puoleen hintaan. Vieläkin superimpi on ravintola Koulu, siellä alle 6vee syö ilmaiseksi. Nam, kun sattuu jälkkäriksi lettupäivä! Kurala saa myös meiltä kehuja, sielläkin hyvä kahvila ja viime kesältä muistan miten lapsen aikaiseen lounasnälkään oli tarjolla rehellistä puuroa. Tuomiokirkon takana Piispankadun päässä on myös hyvä kombo leikkipuisto + kotikutoinen Fabbes cafe ja jokirantaa on aina kiva kävellä. Ja tietenkin Ruissalo, jonne joitakin kesiä sitten pääsi pikkupaatilla. Pyörät sai kyytiin ja tietä pitkin poljettiin piknikiltä pois, harmi ettei onnistu enää. Kirjasto jo mainittukin, se on kiva!
  Aikuisillekin tässä kaupungissa on tekemistä, tsekkaa vaikka mitä Manillassa (Aurinkobaletti, Tehdasteatteri ja Jo-jo-teatteri) tai Taideakatemialla tapahtuu.
  Tervetuloa meidäm kaupunkiin! Hanna

  • Anonyymi

   Unohdin yllä mutta jatkan heti. Mielenkiintoista miten olet ainoa ihminen kenen olen kuullut koskaan kehuvan tuota kauppakeskusta. Se on ollut hyljeksitty ja autioitumassa mutta ehkä nyt vegekaupan ja erilaisten pop up -kauppojen myötä heräilemässä henkiin. Sen sijaintihan on mitä mainioin korttelin päässä jokirannasta, kirjaston ja torin välillä.

  • Anonyymi

   Ihan samaa ajattelin! Enkä itse ole Forumissa aikoihin käynytkään, mutta olen kuullut, että siellä on nykyisin kuhinaa ja esim. lapsille joku kiva legoleikkipaikka?, jos siis legoista tykkää….

  • Heli

   Forum on nykyään jotenkin tosi kiva, vaikkakin yhä vähän autio. Mutta siellä on ihanan erilaisia kauppoja, ja juttuja: tyttö ja vuohi, pop up -liikkeet, vegekauppa, Kokoo-legonrakentelumesta, kaffillari… Kerran näin jonkun lettukojunkin siinä, ja nyt on uutuutena MLLn lapsiparkki, johon lapset voi jättää valvotusti (maksusta toki) leikkimään kun itse käy vaikka kampaajalla.

 • Mamma rimpuilee

  Täällä onkin vissiin jo tullut kaikki vinkit, joita kelasin! Nyt sit vaan fiilistelen, et jee, Turku! Tervetuloa! (Hei peeäs, ootteko tsekanneet mun kotilinnan, eli Turun Linnan? Terveisin Turun kuningatar)

 • Leela

  Meidän lapsen mummila on siinä Seikkailupuiston vieressä ja se on kyllä isoin hitti Turussa meille. Siellä viihtyy laps 4v. kera serkkujensa (6v. ja 9v.), kesällä siellä voi hengata koko päivän (oikein hyvä leikkipuisto, spesiaaleja juttuja kans, maauimala lasten makuun (aikuisena menisin siihen Turun toiseen maauimalaan, onks se nyt Samppalinna), liikennepuisto ja lintulammikko jossa on muitakin elukoita. Näin talvella ei ehkä koko päivää, mutta oli niin ihanaa kyllä käydä ihailemassa pupuja ja vuohia jouluvalojen tuikkeessa. Itse hengaan mieluummin keskustassa jossa on mukava samoilla jokirantaa (ja lapsi on kyllä vietävä siihen ihan mahtavan näköiseen kirjastoon), onneksi isovanhemmat enemmän kuin mielellään viettää lasten kanssa aikaa tuolla puistossa 😀

 • UN

  Melkein kaikki suosikit on jo tulleet, tässä muutama Turun helmi lisää: Turun Upseerikerhon brunssi lauantaisin, erinomainen hinta-laatu suhde, TPS:n ja Tuton kotipelit, Hirvensalon pulkkamäet, Luolavuoren luolat, uudehko Hop Lop Länsikeskuksessa, Leaf Arenan Mehukattimaa, Kortteliravintola Hugo lasten kanssa, Kuningaskebab, Mantun grilli, Linnateatteri, Paavo Nurmi Maraton, Ruissalojuoksut, Fight Back Pekka Hyysalon juoksu, Tukholman risteily VIKING Gracella, Kinopalatsi…

 • Anonyymi

  Mun ikilemppareita on se käsityöläismuseo, Luostarinmäki se kai oli nimeltään, ja apteekkimuseo. Käsityölöiskorttelissa piti lapsena käydä yhden viikonloppureissun aikana kahdesti. 🙂

  A

 • Satu Rämö

  Aivan ensinnäkin haluaisin kiittää teitä aivan kaikkia näistä huikeista vinkeistä!! Mähän en malta odottaa ensi kesää ja Suomen-lomaa 😀 Turku vaikuttaa upealta! Niin paljon mahdollisuuksia kaikenlaiseen tekemiseen, aikuisessa ja lapsiseurassa.

  KIITOS.

 • Mertta

  Meikän suosikit:
  – Mamin lounas
  – Cafe Artin korvapuustit (jotka olitkin jo löytänyt! :))
  – kortteliravintola Kertun silakkapihvit
  – Latte Cafen Chailatte

  – Reebok Crossfit Turku
  – kesäisin puistojooga

  – pääkirjasto!

  – Kiipeilypalatsi
  – Bouldertehdas
  > kiipeilymestat saattavat vaikuttaa vaatimattomilta, mutta reittien vaihtuvuus on todella nopeaa ja kiipeilyporukka mukavaa! Kesäisin kannattaa suunnata Kustavin kallioille. Lounais-Suomen Kiipeilykerho Kruxi Ry tekee sinne retkiä, tämä tiedoksi, jos ukko on seuraa vailla.
  – sauvakävelemään kannattaa suunnata Ruissaloon

  + Turussa on Suomen edistynein avantouintiskene! Useita uintipaikkoja, joissa saunat, suihkut ja lämpimät pukkarit, eikä asiakkaan tarvitse liittyä jäseneksi. Oma suosikkini on Uittamon ranta!

  Mukavia Turun reissuja teille! 🙂

 • Merja

  No nyt alkoi tehdä mieli Turkuun 🙂 Käyn siellä töiden puolesta aika usein, mutta kokousten päätyttyä on aina niin kiire kotiin, että kaikki hyvät ravintolat ja kahvilat jää kokematta. Viimeistään kesällä voisi tulla pariksi päiväksi chillailee..

 • Anonyymi

  Jos/kun sinne pääkirjastoon eksyy, kannattaa lehtilukusalin puolelta tarkistaa, onko siellä vielä hyllyssä sellaisia teemakarttoja – itse olen kierrellyt keskustaa sekä Porrastelu- että Patsastelu-kartan kanssa.

 • Anonyymi

  Moi

  Olen löytänyt sun blogin vasta joku aika sitten ja lueskellut vähän sieltä täältä. Kiitos ihanasta blogista!! Nyt on pakko laittaa kommenttia tähän Turku-postaukseen. Siis ääk, miksi oi miksi me muutettiin Turusta pois!!!! Tuli joku hetkellinen mielenhäiriö (keski-ikä?) että pitää muuttaa vanhoille kotikonnuille niin lähdettiin pois, byäääää.

  Kaikkea ihanaa sulle onkin jo vinkattu, lisään pari juttua vielä:

  – Cafe Brahen suklaakakku. Parasta jaettuna parhaan ystävän kanssa (on melko suuri pala) ja höystettynä ystäväterapialla (äää, hylkäsin mun ystävänkin sinne!!)
  – Tämä taitaa olla Kaarinan puolella mutta Rauvolanlahdessa on mahtava ulkoilualue (kunhan ei lannistu alun rappusiin), löytyy laavu ja lintutorni. Erittäin lapsiystävällinen (lyhyt) reitti http://www.visitkaarina.fi/rauvolanlahden_luontopolku
  – Toinen mahtava ulkoilukohde on Kurjenrahkan kansallispuisto http://www.luontoon.fi/kurjenrahka

  Elina

 • Anonyymi

  Blogisi on kiva, kiitokset sen pidosta, mutta mitä tuossa pizzassa on noin paljon päällä? Soosiako? Alkoi ällöttämään, mutta uskon että itse pizza olisi hyvää.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *