Löysin marjojen korvaajan

Tämä löytö on pakko jakaa blogissakin. Mun aamiainen on aina smoothie. Heitän blenderiin islantilaista skyriä (ehdottomasti sitä maustamatonta versiota), banaanin ja marjoja. Se on nopea aamiainen, jonka voi tehdä ja syödä vaikka vauva käsivarsilla. Ongelma ovat nuo marjat. Niitä kun on Islannissa tarjolla todella vähänlaisesti.

Skyriä ja marjarouhetta.

Paikallisista ruokakaupoista saa kyllä amerikkalaisia ja kiinalaisia pensasmustikoita ja silloin tällöin espanjalaisia mansikoita, mutta ei oikein hotsita. Kilohinta on lähempänä miljoonaa euroa ja laatu todella vaihtelevaa. Ja ajatus Kiinasta asti tänne lennetetyistä mustikoista ei nyt oikein natsaa vaikka olisi miten luomua (eikä ees oo).

Kotimainen tarjonta on onnetonta. Islannissa kasvaa hintsusti marjoja. Täällä ei ole mitään torimeininkiä eli turha haaveilla alkusyksystä, jolloin torilta tai ruokakaupoista voisi ostaa viinimarjoja, mustikoita, mansikoita, vadelmia jne. laatikoittain ja pakastaa. Pieni muovipurkillinen islantilaisia mustikoita maksaa luomukaupassa noin viisi euroa. Tulisi vähän liian kalliit smoothiet, joten ei kiitos.

Vuorten rinteillä ja tunturimaastossa kasvaa jonkun verran juolukkaa, mustikkaa ja erityisesti varsiksenmarjoja. Tykkään niistä kaikista. Sato ei ole niin iso, että sitä kerättäisiin organisoidusti ja myytäisiin litrahintaan. Jos haluaa pakkaseen islantilaista marjaa, ne pitää itse poimia. Joinain vuosina on ollut aikaa, toisina ei. Viime syksynä olin niin paksuna, että en paljon marjaan taipunut… Pakastimesta ei siis löydy marjan marjaa.

Islantilainen mustikkasato.

Ajatus pakastemarjoista taas ei oikein kiehdo. Maku ei ole kovin hyvä, koska esimerkiksi pakastemustikat ovat melkein kaikki niitä pensasmustikoita, ei maukkaita luonnossa kasvaneita. Hyviähän nekin kyllä ovat, mutta laatu vaihtelee kamalan paljon. Eikä suoraan sanoen oikein hotsita maksaa montaa euroa marjapussista, jonka sisällöstä melkein puolet on jäähilettä.

Tämä marjaongelma tuli puheeksi yhden suomalaisen, täällä jo pitkään asuneen kaverini kanssa. Hän ehdotti, että ostaisin Suomessa käydessäni marjarouheita. Muutama teelusikallinen kuulemma vastaa reilua desiä tuoreita marjoja. Siinä tulee kaikki vitamiinit ja hivenaineet kuin tuoreesta marjasta. Jauheet valmistetaan Suomessa, suomalaisesta marjasta. Että niinkuin anteeksi mitä?

Tervetuloa meidän keittiöön.

No johan on marjat, ajattelin, kun tämän kuulin. Täysin uusi asia mulle. Koska tiesin että en ehtisi messuviikonloppuna kierrellä Helsingissä kauppoja, tilain rouheet Hyvinvoinnin tavaratalosta. Ostin Greenfinnsin marjarouheita (noin 8 euroa purkki) * ja pienen säkin Biokian mustaherukka-mustikka-variksenmarjajauhetta (16 euroa)*. Olen nyt parina aamuna väsännyt näistä itselleni smoothien ja täytyy sanoa että hyvää on. Kokeilin myös ihan vain jogurtin kanssa ja jälkkärinä kera vaniljajäätelön. Ihan sikahyvää. Tuosta purkista riittää aamiaissmoothieen ”marjasisältöä” ainakin kuukaudeksi.

Toivottavasti tätä keksintöä viedään myös ulkomaille tai myydään edes helsinkiläisissä turistikaupoissa. On sen verran mainio tuote. Islanti kiittää!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson


*) affiliatelinkki, eli jos päädyt ostamaan tuotteen, mulle maksetaan siitä pieni komissio.

20 Comments

  • Satu Rämö

   Ei ole elintarvikkeita, paitsi salmiakkia ja vähän suklaata. Mutta nämä ei oikein imagollisesti toimi samassa tilassa vaatteiden kanssa, ainakaan tällä hetkellä..

 • Tiina

  Olen ostanut Greenfinnsin tuotteita suoraan valmistajalta, itseasiassa viimeksi paikalliselta joulutorilta tyrni- ja karpalorouhetta sekä tyrnihilloa. Suosittelen myös! 🙂

 • Laura

  Näitä on ainakin Turussa ihan Citymarketissa. Kupittaalla suurin valikoima muuyenkinsuperfoofia. Greenfinnsin tuotteita minullakin on töissä mukana,kun ne säilyy ilman jääkaappiakin 🙂

 • Anonyymi

  Voi jees, kiitos vinkistä! Marjat on aina ollut mun herkkuja ja vaikeeta tottua olemaan ilman. Taidan maksaa 35 euroa lisä-matkalaukusta seuraavan kerran kun käyn suomessa ja täyttää sen tämmöisillä tuotteilla. Riippuen tietenkin síitä kuinka pitkä "elinaika" niillä on.

 • Inari

  Satuin kerran Stockan herkkuun hetkellä, jona kymmenkunta aasialaista turistia tyhjensi hyllyä mustikkajauheesta. Useimmat kantoivat kassalle sen seitsemän purkkia. Epäilen, että on siis myös suosittu tuliaistuote 🙂

  Mulla on jotakin marjajauhetta kans kotona, mutta eipä ole tullut mieleen laittaa sitä smoothieen! Loistava vinkki, varsinkin kun meillä on niin pieni pakastin, että ei siellä mahdu mitään marjoja pitkään säilömään. Ja tulee kalliiksi (ja on ärsyttävää) kanniskella joka mustikkapussi erikseen kaupasta. Tätä on siis pakko kokeilla!

  • Satu Rämö

   No jopas! Tää on kyllä kiva tuliainen monella tapaa. Kevyt viedä, ei ole kallis ja on ihan oikeasti valmistettu siellä kohdemaassa.

   Ja vielä yksi lisävinkki: Jos haluaa siihen smoothieen sen "jäisen" fiiliksen, niin kannattaa pistää banaani hetkeksi pakkaseen ennen blenderiin menoa. Teen tätä viikonloppuisin kun on aikaa….

 • Helmi-Maaria Pisara

  Hyvä muistutus! Olen ostanut aina Suomessa käydessä karpalojauhetta mutta pitääpä kokeilla muitakin. Tosiaan kökköä että täällä marjatarjonta on blää. Käytän näinä päivinä aika paljon pakastemarjoja, siis kaupasta ostettuja, mutta eiväthän ne kuitenkaan kovin laadukkaita ole…

 • Annu

  True story: anoppi(kokelas) antoi mulle paketillisen tyrnijauhetta joululahjana, ja voe että, olin niin maan otettu! Hän onneksi kerää myös tuoreita mahdollisuuksien mukaan, joten pakkasessa on vielä vähän, mutta paljoa ei kerry – mutta hän oli ilmeisesti pistänyt korvansa taakse ihovammaisen miniäkandidaatin ylistyslaulun, sillä syksyn ekasta parin rasian satsista mies ei syönyt yhtään, mä hotkaisin kaiken jogurtin kanssa ja oli iho paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan (psoriasiksen ja atooppisen ihottuman yhdistelmä on kuulkaa Suomen talvessa sitten maan kiva kombinaatio…).

  Nyt sitten kaapissa nököttää purkki tyrnirouhetta, josta sitten lusikallinen tai pari kerrallaan päätyy jogurtin joukkoon aamulla. Olkoon sitten plaseboa tai ei, mutta moneen vuoteen ei ole iho ollut näin ehkä talvella, suosittelemme testaamaan! (niin juu, yöpöydän nurkalla nököttää purkki d-vitamiinia, niin kuin on ollut jo vuosia, mutta silti, kaikki uudet jipot kannattaa testata, tämä on monen rintaman sodankäyntiä :D)

  • Annu

   * ei ole iho ollut näin EHJÄ talvella, — korjattu kirjotusvihre, ja oikeesti, nyt puhutaan ehjästä ihosta as in ihottumalle ei ole mitenkään poikkeuksellista äityä niin pahaksi, että sukista löytyy veritahroja… lopetan äklötyskertoimen tähän tällä kertaa 😀

 • Anu

  Toinen smoothie-aamupalan ystävä kiittää vinkistä! Suomessa asuessa pakasteessa oli yleensä ainakin mansikoita ja mustikoita, mutta nyt muutin juuri elokuun lopussa Hollantiin. "Yllättäen" siihen parhaaseen marjastusaikaan ei ollut oikein aikaa hipsiä metsään, eikä kyllä ois laukuissakaan ollut ihan tilaa marjoille. Täältä olisi vielä syksyllä saanut hyvinkin mansikoita torilta, mutta jäi isommat satsit ostamatta. Taidanpa siis kokeilla marjarouheita, jotka kuulostavat erinomaiselta keksinnöltä. 🙂

 • Emppa

  Ma kuvittelin, etta rouhe olis ihanaa ja raahasin sita Ugandaan. Itselle se osoittautui hirveaksi pettymykseksi ja purkki on polyyntynyt keittiossa nyt kuukausikaupalla/. Pitaiskin muistaa heittaa se roskiin, kun se ei meilla kenellekaan maistunut.

 • Anonyymi

  Kasvaisiko Islannissa marja-aronia? Siis se pihalla kasvava puska, jonka marjoja harvat Suomessakaan kerää, vaikka syytä olisi. (http://yle.fi/uutiset/mika_marja_on_tehokkain_terveyspommi_nain_vastaavat_asiantuntijat/7502698) Se on todellinen terveyspommi, johon olen itse hurahtanut ihan täysin. Maku on happamahko ja vahvempi kuin mustikan, mutta ei nyt mitään puolukan luokkaa kuitenkaan. Uppoaa varsinkin smuutin seassa oikein hyvin. Marja-aronia on kasvina aika helppo, varmaan jossain suojaisalla pihalla saattaisi Islannissakin menestyä. Lisäksi marjojen keruu on naurettavan helppoa kun ei tarvitse lähteä kotipihaa kauemmas.
  Asuessani ulkomailla äitini keräsi minulle mustikat ja puolukat ja kuivasi ne itse uunissa miedolla lämmöllä uuninluukku raollaan ja jauhoi sitten jauheeksi, jonka pakkasi pestyihin ja kuivattuihin maitotölkkeihin. Kolmisen litraa marjajauheita riitti koko vuodeksi ja olin kyllä kovasti kiitollinen aamupalaa hörppiessäni. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *