Pikajouluvalmistelut

Diggaan joulusta, joulukuusta ja jouluhässäköistä sekä henkilökohtaisesta että bisnesnäkökulmasta. Vuoden pimein aika on kohta takana ja ennen sitä saa viikon laiskotella, syödä suklaata ja lukea kirjoja. Ihanaa! Kaupalla joulukausi on vuoden tärkein myyntiaika. Sehän aiheuttaa julmetun upean hässäkän.

Olen tavallaan tässä vanhempainvapaalla (olinhan tavallaan kesälomallakin), mutta todellisuus on kyllä vähän toinen. Ainakin silloin kun mörssäri vetää päiväunia ja kun lapset ovat menneet nukkumaan. Äitiysvapaalla tai ei, joulusesonkia ei voi ohittaa eli teen sen mitä läppärillä kotoa käsin pystyn. Kiire tai ei, jotain joulua pitäisi saada aikaiseksi kotonakin, varsinkin kun esikoiselle joulu on jo Erittäin Tärkeä Asia. Kompromissi löytyy pikatoimituksesta.

Hoidin joulupipareiden leipomisen esikoisen kanssa ostamalla kaupasta rasian valmiita keksejä ja koristelemalla ne. Joulukoristeaskartelu tehtiin virtaviivaisesti: ostettiin Lontoon reissulta hauskannäköisiä joulupostikortteja ja teipattiin ne ikkunaan. Autotallin joululaatikosta löytyi kolme toimivaa jouluvalosarjaa. Niistä yhden ripustin roikkumaan lastenhuoneen ikkunaan, toisen isoon lasikulhoon olohuoneen ikkunalle ja keittiönpöydällä kesät talvet kököttävä anopinkieli sai ympärilleen kolmannen rimpsun. Muutama kynttilä vielä ympäri kämppää ja voila! Siinä on meillä varsin hyvät rekvisiitat jouluun.

Sitten vielä yksi jouluaskare. Nimittäin ne joulupostikortit lasten kuvilla. Koska näissä aikaraameissa ei ole mitään mahdollisuutta järjestää valokuvaussessiota, printata valokuvakortteja valokuvaamossa, hankkia niille kuoria ja postimerkkejä, kuorittaa ja postittaa, kiitin onneani muistaessani luurini postikorttisovelluksen! Lähettelimme applikaation kautta sukulaisille matkapostikortteja toissavuotiselta reissultamme. Nyt päätin ottaa saman sovelluksen käyttöön jouluteemalla. Muksuille kivat puserot ja tonttulakit päähän, pari kuvaa luurilla räps räps, osoitekirjasta osoitteet ja paina lähetä. Siihen meni kokonaisuudessaan vartti ja rahaa per kortti noin euro. Kiitos taas, Touchnote.

Mitä tästä opin? Että aina ei tarvitse nähdä kamalasti vaivaa eikä lopputulos silti kärsii. Pitää osata priorisoida oikeissa kohdissa. Haastavien olosuhteiden takia olen joulujärjestelyissä mennyt sieltä, missä aita on vähän matalampi. Mutta lopputulokseen ovat silti kaikki olleet hyvin tyytyväisiä. Ja se joulusiivous? Forget it. Tilasin siivousfirman tekemään meille suursiivouksen joulun jälkeen. Mikä sen kivempaa kuin palata lomalta loppiaisen jälkeen puhtaaseen kotiin.

14 Comments

 • Unnukka

  Moi! Tykkään lukea sun blogia, ja odotan aina innolla seuraavaa postausta. Olen monet kerrat nauranut yksin ääneen joillekin teksteille 😀
  Ihan vain mielenkiinnosta; täällä Suomessa, kaikki valittavat perinteisesti tätä pimeyttä jne.Se tuntuu olevan ainut keskustenavaus ja puheenaihe, meni sitten minne tahansa. Onko Islannissa sama ongelma?

  • Satu Rämö

   Me ollaan Reykjavikissa noin Oulun korkeudella eli onhan täällä aika pimeää talvisin. Mulla ei ole ainakaan tänä syksynä ollut oikein pahemmin edes aikaa huomata, että on pimeä. Musta on kivaa, että pimeä ja valoisa vaihtelevat vuodenajan mukaan. Pimeys ei sillä tavalla ole itselle ongelma. Eikä ainakaan mun lähipiirin islantilaisista kovin moni valita tästä – tai sitten mä olen tullut sille immuuniksi että en enää edes huomaa.

 • Anonyymi

  Eiks pipareiden suurin juttu oo se taikinan syöminen? Mitään väliä tuleeko yhtään piparia valmiiksi kohdan on saanu syödä taikinaa 😀

  • Satu Rämö

   Meillä ei tänä vuonna syöty taikinaa… ensi vuonna sitten 🙂 Must parasta piparit on sinihomejuuston kanssa. Muksusta kivointa on koristelu.

 • Anonyymi

  Moi ja kiitos mielenkiintoisesta (tämä oli kehu, ei sarkasmia) blogista! Kiireisiin liittyen mua kiinnostaisi kuulla lisää sun arjesta yrityksen osakkaana. Kun teitä on useampi pyörittämässä yritystä ja kaikilla on myös omat menonsa, kiireensä ja elämänsä, niin miten yhteisyrittäjyys toimii? Tämä kiinnostaa siksi, että mietin itse parhaillani yrityksen perustamista kaiffarini kanssa. Innostusta meinaa lievästi himmentää se, että useampi ihminen on varoitellut jo ennakkoon suksien menemisestä ristiin, kun kaveruuteen tulee bisnekset mukaan. Kuulemma jossain välissä AINA alkaa tuntua, että kumppani tekee vähemmän mutta saa enemmän jne ja sitten ollaan napit vastakkain. Mutta onko sen nyt pakko mennä niin?

  • Satu Rämö

   Tämä on hyvä kysymys ja vaatisi tosiaan ihan oman postauksen. Mutta noin lyhyesti: tärkeintä on, että kaikesta sovitaan etukäteen. Eli siitä mitä kukakin tekee ja millä perusteilla mukana olijat saavat bisneksestä rahaa. Se, joka tekee enemmän saa myös enemmän rahaa. Jos tekee vähemmän, saa vähemmän.

 • Sari

  Just noin ne hommat pitää hoitaa! Ihana ajatus tuo joulusiivous joulun jälkeen. Minähän en tunnetusti enää paljon siivoile, kun se ilo on niin lyhytaikaista. En vain jaksa ja viitsi olla ainoa, jolle siivous merkitsee, kun muut perheessä eivät välitä. Piparit ostan valmiina koristeet löytyvät jo vuosien takaa. Näillä tulee joulu meidän perheeseen.

  • Satu Rämö

   Juu mä ajattelin että koska ollaan joulunpyhät poissa kotoa, on lomalta kiva palata siistiin kotiin. Ei tarvitse kenenkään imuroida ja pestä lattioita kaikessa muussa joulunaluskiireessä.

 • Äiti kahdelle

  Minä tykkään tietyistä joulunperinteistä. Joulukorttien kirjoittaminen, tosin nyt ei lasten takia ole aikaa askarteluihin. Ostan valmiit kortit ja nimet alle, se on siinä sitten. Joululahjojen ostaminen ja paketointi. Jouluruokien ja joidenkin -leivonnaisten tekeminen. Mutta siivoaminen on kanssa minulle täysi kauhistus. Teen vain perus-siivouksen eli imurointi, lattioiden moppaus, hieman pölyjen pyyhintää ja ehkä vessojen pesu. Mutta en ala mitään suursiivouksia joulun alla harrastamaan, niinkuin jotkut harrastavat. Tyyliin pestään katot ja seinät ja siivotaan kaapit kuntoon.

  Luin kirjastasi, että jouluaattona Islannissa pitää pukeutua hienoihin vaatteisiin. Tuntuuko tuo erilaisemmalta, kuin useinhan täällä laitetaan vain jotkut lököiset mukavat kotivaatteet aattoillaksi päälle?

  • Anonyymi

   Tämä varmaan riippuu ihan perheestä Suomessakin. Meillä laitetaan vain jotain vähän kivempaa (tyyliin miehille kauluspaidat, naisille hameet). Tällainen pukeutuminen on ollut yleisin omissa joulunviettoympyröissäni (oma tai miehen suku), mutta kyllä yhden kaverin ihan suomalaisessa perheessä illallistetaan puvut päällä aattona.

  • pilami

   Heh. Nää on varmaan ihan perhekohtaisia asioita koska kyllä mä olen Suomessa tottunut ja kasvanut siihen että jouluna on juhlavammat vaatteet päällä. Aattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä.

  • Satu Rämö

   Joo täällä on kaikilla ygöset päällä. Siksi aina lämmöllä odotankin niitä Suomi-jouluja. Ahh. Sellainen on taas edessä tänä vuonna!

 • Anonyymi

  Minusta tämä Marttojen ohje on pätevä: siivoa kaapit ennen joulua, jos vietät joulusi kaapissa. Tällä ohjeella tulee hyvä joulu!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *