Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Panssarini islantilaista talvea vastaan

Islannin vuoden keskilämpötila on neljä astetta. Täällä on siis keskimäärin aina marraskuu! Islanti voi keulia melkein kaikella: maisemilla, luonnolla, hevosilla, uima-altailla, parroilla ja niin edelleen, mutta sääolosuhteiden suhteen tämä on melko toivoton paikka etenkin heille, jotka arvostavat lämmintä kesää ja kirpeän kylmää talvea.

Kotitundrallani lämpömittari nimittäin kipuaa kesäisin vain harvoin 16 asteen paremmalle puolelle. Talvisin etenkin täällä Golf-virran lämmittämässä etelässä Reykjavíkin tienoilla on leutoa. Kymmenen asteen pakkanen on harvinaisuus. Loska ei ole.

Lämpötila ei kerro talven purevuudesta mitään. Islannissa nimittäin tuulee usein ja kun tuulee, tuulee kovaa. Vuosikymmenten kovimmat myrksyt pyyhkäisivät saaren yli viime viikolla: sähkölinjoja kaatui, autoja suistui teiltä, taisi yksi kahvilakin mennä maaseudulla nurin. Kun tuulen voimakkuuteen yhdistää sen faktan, että asumme saarella, on jääkylmä cocktail valmis. Kylmä menee luihin ja ytimiin, vaikka pakkasta ei paljoa olisikaan.

Harvinaisen luminen maisema Reykjavikissa.

Täällä ei lokakuun ja huhtikuun välillä selviä ilman kunnollisia talvivaatteita. Mörssärillä on lastenvaunuvaatteina äitiyspakkauksesta peräisin oleva talvihaalari ja esikoinen rypee ulkona Reiman vedenpitävissä lämpöhaalareissa.

Oma vakkaritalvitakkini on monta vuotta ollut färsaarelaisen lampaan villasta valmistettu superlämmin talvikolttu, mutta sen ongelma on materiaali: villa kastuu eikä pidä tuulta. Villatakin ohella naulakossa roikkuu pari sporttista lantiomittaista talvitakkia. Mutta let’s face it: niissä jäätyy perse.

Tänä syksynä menin kaupoille ja päätin ostaa sen oikean suojan talvea vastaan: pitkän ja säätä kestävän talvitakin. Sain kimmokkeen sen ostoon luettuani blogikollegan Outin mainion jutun Täydellinen talvitakki. Jos harkitset talvitakin ostoa, suosittelen lukemaan tämän check-listan ennen kuin vingutat visaa. Itselleni tärkeimpiä ovat nämä kohdat:

Isänmaallinen tolppa! Takki on kyllä islantilainen, mutta kengät (Nokian), hanskat (Maria Huurinainen), housut (Marimekko) ja laukku (Lumi) Suomesta.

Pitkä malli. Reisilihas on suurin lihas. Jos sen tulee kylmä, sinulla on kylmä. Pitkä on myös käytännöllinen. Kun pyllistelen lastenvaunujen kanssa, puen esikoista tai kyykin ruokakaupan alahyllyltä tavaraa kärryyn, en halua vilautella alaselkääni tai housusta pilkottavia mummonkalsareita. Ja onko mitään ärsyttävämpää kuin paksut talvivaatteet, joita joutuu kiskomaan paljaan vyörätön päälle?
Isot taskut. Niissä voi lämmitellä käsiä ja tilaa on vaivatta puhelimelle, avaimille ja lompakolle. Ei tarvitse jäädyttää käsiä kaivaessaan pikkutavaraa käsilaukusta.
Huppu. Suojaa tuulelta ja pitää tukan päässä. Islannissa hyvä huppu on välttämätön. Naama, korvat ja niska on pakko suojata hyvin, sillä usein tuulee monesta suunnasta yhtä aikaa ja talvisin ulko-ovesta ulos astuminen tuntuu sukellukselta jäähileeseen.
Tarpeeksi iso. Ihminen näyttää liian pienissä vaatteissa todella hassulta. Olo on pienissä vaatteissa vieläkin hassumpi. Talvi on täynnä paksuja vaatteita ja jos talvitakki kiristää, päivä on pilalla.
Käyttötarkoitus. Sporttisuus ja käytännöllisyys. Islantilainen sää. Se fakta, että en ehdi kuitenkaan missään baareissa tai juhlissa tai ravintoloissa aikaa viettää. Pientä kiirettä pukkaa. Nämä raamit mielessä pitäen hankin takin, joka sopii tähän elämäntilanteeseen: sporttinen, käytännöllinen, säänkestävä ja takki, joka on nopea pukea päälle ja jonka kanssa ei tarvita ulos mennessä kuin kengät, pipo ja hanskat.

Uusi punainen toppaparkatakkini painaa varmaan viisi kiloa, mutta sen läpi ei kaupunkikäytössä mene mikään. Takki on islantilaiselta vaatemerkiltä 66°NORÐUR. Kyseinen vaatevalmistaja ompeli ensimmäisen takin vuonna 1926 ja vastasi vuosikymmeniä islantilaisten kalastajien työvaatetuotannosta. Vähitellen valikoima laajeni tavallisiin ulkovaatteisiin. Turistibuumin myötä se on entisestään laajentanut tuotantoa hauskannäköisiin ulkoiluvaatteisiin ja panostanut islantilaiskliseitä hyödyntävään markkinointiin – ja nostanut hintoja.

Minulta kysytään usein, onko 66°NORÐUR hintansa arvoinen. Se vähän riippuu, mitä hakee. Teknisinä ulkoiluvaatteina niiden hintalaatu-suhde on todella huono. Tyylikkäinä ulkoiluvaatteina hintalaatu-suhde on ihan ok. Trendikkäät ulkoiluvaatteet kaupunkiolosuhteisiin ovat kai kalliita kaikkialla ja ne kaikki valmistetaan siellä samoilla tehdasalueilla. Niin nämäkin. Mitään Islannin-tuotantolisää 66°NORÐUR-vaatteissa ei siis ole, sillä firma valmistaa koko tuotannon ulkomailla Itä-Euroopassa ja Aasiassa. Jos vaatteessa on villaa, se ei ole islantilaista. Ainoastaan suunnittelu ja markkinointimateriaalit tehdään täällä. 

Nämä suomalaiset hirvennahkahanskat pitävät kädet lämpiminä (Marita Huurinaisen WILD-mallisto)

66°NORÐUR on erinomainen aktiivisen kaupunkilaisen ulkoilukäyttöön: koirankusetusreissuille, sunnuntaikävelyille ja muutaman tunnin mittaiseen talviriehaan pulkkamäessä. Ne miellyttävät myös silmää. Teknisiltä ominaisuuksiltaan vaatteet ovat kuitenkin melko – noh – surkeita, vaikka merkki yrittääkin muuta väittää.

Jäätikkö- ja vuoristo-oppaana työskentelevä mieheni käytti aikanaan kyseisen firman vaatteita markkinointidiilin takia työvaatteinaan jäätiköllä ja pitkillä vaelluksilla, mutta kirosi ne huonommalla säällä alimpaan helvettiin. Saumat alkoivat vuotaa, huppu ei suojannut tarpeeksi… Jos siis haussa on tekninen vaate, eli todella veden- ja tuulenkestävää kamaa vuoristo-olosuhteisiin – siis niille retkille, joilla nukutaan lumessa ja syödään kuivamuonaa, kannattaa valita mieluummin Mountain Hardware, Marmot ja mitä näitä nyt on. Hintataso on melkein sama, mutta tekniset ominaisuudet paljon paremat. Tällaiselle semiaktiiviselle toimistoneiti-äiti-yhdistelmälle 66°NORÐUR taas on ominaisuuksiltaan oikein passeli.

Vinkiksi! Jos haluat Islannista ostaa 66°NORÐURin vaatteita tuliaisiksi, hurauta ensin taksilla tai bussilla katsastamaan outletin tarjonta. 66°NORÐUR:lla on oma alemarkkina osoitteessa Faxafeni 12. Sinne on Reykjavíkin keskustasta muutaman kilometrin matka. Valikoimissa on edellisten kausien vaatteita jopa yli 50 prosentin alennuksella. Ostin tuon oman talvitakkini sieltä 40 prossan alennuksella ja päädyin maksamaan siitä ”vain” 320 euroa. Kyllä se vähän kirpaisi. Mutta kestin sen, sillä nyt takapuolta ei enää palele.

20 Comments

 • Héléna / Chez Héléna

  Ihana! Tosi hienot napitkin. Mä tykkään niin noista tuotteista, olen ihaillut ja hypistellyt niitä Reykjavikin reissuilla. Viimeiseen viiteen vuoteen ei tosin ole tarvinnut hankkia kunnon talvitakkia, viime talvena Suomen reissullakin selvisin mamman vanhalla. Olen oikeasti vähän haaveillut jostain uudesta, mutta kun niitä tarttee etelässä vain ehkä viikon… vanhoilla mennään.

 • Leluteekin Emilia

  Hieno! Ja tossa täyttyy mun ykköskriteeri talvitakille: väri. Mä rakastan tummanharmaata villakangastakkiani, mutta onhan sen nyt ankeaa kulkea tuolla mustuuden keskellä itsekin tummanpuhuvana.

 • Mrs Suvi

  Nostan kyllä hattua kaikille, jotka asuvat Islannissa 🙂 Lukeudun niihin ihmisiin, joka rakastaa lämmintä ja aurinkoa. Tosin tanskalainen ystäväni ihmetteli, miksi ihmeessä asun sitten Suomessa?! Kai jokainen asuu siellä minne nyt sattuu päätymään ja "make do with it". Arki on kuitenkin suht samanlaista joka puolella… Olen kuitenkin todella kateellinen islantilaisten ulkouima-altaista 🙂

  Punainen takkisi on tosi kiva!

 • Anonyymi

  Tosi kiva takki! Olinkin juuri etsimässä uutta ja täällä Amerikassa onkin sopivasti heidän nettikauppansa. Onko tuo sun malli Snaefell? Katsoin, että se on Thermalite kun mallistossa on myös toinen, tuplasti kalliimpi untuvatakki. Onko susta kokoluokitus oikein eli medium vastaa tavallista, suomalaista mediumia?

  -Niina

  • Satu Rämö

   Joo, tää on Snaefell 🙂 Mulla on koko S ja se sopii (oon nyt vähän alle 70 kg ja pituutta 163 cm) ja alle mahtuu hyvin tavallinen pitkähihainen paita. Kovin paksua villapaitaa tänne alle ei voi laittaa, muuten läkähtyy.

 • Leela

  Mä olen viimeisen talven (ja kevään ja syksyn) asunut R-Collectionin (naisten) maiharissa. Siinä on irrotettava vuori ja mahtavat taskut, hylkii vettä ja tuulta (ei täysin umpio, mutta tarpeeksi Hkin tuuliin ja pitää kuivana kohtuullisissa sateissa), toisaalta puuvilla hengittää niin että voi pyöräillä ja on tarpeeksi väljä myös. Täydellinen takki siis (mulle) kaikinpuolin…paitsi että vuoden käytön jälkeen näyttää siltä että sitä todella on käytetty (väri on haalistunut todella reilusti). En siis ole ihan satavarma onko hintalaatu-suhde ihan täysin kohdillaan (noin 220 euroa). Toisaalta käyttötunteja on ihan valtavasti, koska olen valehtelematta käyttänyt takkia lokakuusta toukokuuhun ja edelleen syyskuusta eteenpäin lähes päivittäin (ja sit toisaalta, ostin mä loppualesta saman takin toisessa värissä puoleen hintaan ;)). Niin joo ja ilmeisesti tuokaan merkki ei ole enää Made in Finland, kun ompelutyö on pääosin Virossa.

  • Leela

   Äh, mutta jäi viestistä vielä että kivannäköinen takki tuo 🙂 Tuo on niin tärkeää että takki on tarpeeksi pitkä ettei palele.

  • Satu Rämö

   Suomessakin taidetaan ommella nykyään aika vähän… Eikä kai työvoiman kalleuskaan ole aina se este vaan se, että yksinkertaisesti ei ole niin isoja ompelimoja, joissa voitaisiin tuottaa isompia mallistoja.

 • -M

  Mulla on ruskea tuollainen! Ostin vajaat pari vuotta sitten Partioaitan kevätalesta puoleen hintaan. Lämmin on ja pitää tuulen, joo, mutta teknisiltä ominaisuuksiltaan minunkin mielestä surkea. Hiostaa ainakin mua niin, että käytän ainoastaan silloin kun tiedän varmasti ettei tarvitse kävellä reippaasti tai kantaa mitään käsilaukkua painavampaa. Muuten on paita märkänä. 😀

 • Anonyymi

  Kivannäköinen takki ja juu, pituus pitää olla juuri tuo.
  Mutta hyvä kun valaisit 66°NORÐURin laadusta. Muuten olisin voinut pettyä, kun seuraavalla Islannin-matkallani (milloin se sitten onkin) ehkä kuvittelisin ostavani superretkivaatteita.
  Mirja

 • Laura Jalonen

  Ostin kolme vuotta sitten jim&jillin poistomyynnistä stockerin takin 10 eurolla. Löytyy kaikki nuo ominaisuudet ja edelleen tykkään takista tosi paljon. Onneksi parkatakit ovat pysyneet muodissa jo hyvän tovin 🙂

 • pilami

  Nykyään tuntuu olevan vaikea löytää hengittäviä vaatteita kun kaikissa on joku tekninen kalvo, joka alkaa hiostaa. Mulla on gore-tex sadekeleihin mutta etsimällä etsin hengittävää kalvotonta takkia muuhun käyttöön. Esim. pakkasella harvoin kastuu joten takin ei tarvitse olla kalvollinen. Suomessa on nykyään tosi paljon Didriksonin takkeja ja sellainen multakin löytyy. Lasten hankkimisen jälkeen piti munkin siirtyä pidempään malliin. Kalvotakeista kiinnostelee Fjällrävenin joku uusi ympäristö- ja terveysystävällisempi kalvomatsku. Pitäis käydä tutustumassa. Ois kiva jos pystyisi gore-texin käyttöä vähentämään.

  • Satu Rämö

   Sama! Uusin ulkoilutakkihankintani – se takki johon saa raskausmaha ja etureppulisäyksen – on Symbatexia ja se on paljon ympäristöystävällisempi kuin goretex.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *