Raskaus ja painon kehitys

Meillä ei ole kotona vaakaa. Kätilökäynneilläkin on ollut vain yksi pyydetty punnitus: ensimmäisellä kerralla. Ihan omasta mielenkiinnosta olen kuitenkin neuvolakäynneillä katsonut, paljonko painoa on tullut lisää. Kokosin datasta iloksenne tällaisen excel-käppyrän.

Paino pysyi lähes samassa yli ensimmäisen raskauspuolikkaan. (Tilanne viikolla 17.) Mutta olokin oli kyllä erinomainen. Jatkoin liikkumista samaan malliin kuin ennenkin ja söin hyvin vähän enemmän kuin tavallisesti. Vatsa tuntui koko ajan täydeltä ja olo kylläiseltä. (Tilanne viikolla 24)

Viimeisen kolmanneksen alussa painoa alkoi tulla lisää ja tuli muutamassa viikossa melkein kymmenen kiloa. (Tilanne viikolla 33) Sikiö alkoi kasvaa ja oma liikkuminen kävi hankalammaksi, mutta syömistä jatkoin entiseen malliin. Ylämäissä alkoi hengästyttää ja suonikohjut kasvaa. Mitä vähemmän liikuin, sitä huonommalta olo tuntui. Tämä viikko on tuntunut tuskaisen pitkältä ja turvonneelta, koska en ole juuri poistunut kotoa. (Tilanne viikolla 40.)

Muistuttaa kovin viimekertaista kierrosta. Jos sama toistuu – ja eiköhän se toistu – painosta jää synnytysosastolle hulppeat 4,5 kiloa ja loppua saa pusertaa pois kiukulla koko seuraavan vuoden, että mahtuisi jälleen samat vaatteet päälle ja olo tuntuisi omalta.

Omalla kohdallani imetys ei laihduttanut. Päinvastoin: kotona olo lihottaa. Koska ei ole mitään muuta tekemistä kuin istua tai maata, lukea ja katsoa telkkaria ja seiniä ja ikkunasta ulos, tulee ahdettua turpaan liikaa ruokaa. Jos äitiyslomani olisi alkanut raskausviikolla 34 painaisin luultavasti nyt jo lähemmäs 80 kiloa. Ja juu, ostelen kyllä kaikenlaisia hedelmiä, juureksia ja vissyjä, mutta aina sieltä jääkaapain perältä löytyy paketti parmesania, jonka voi raastaa pastan päälle (kokonaan, tietysti) ja kuivaaapista jonkun salaperäisen tyypin kotiin kantama sipsipussiaarre dippeineen. Mumsmums.

13 Comments

 • Liina

  Mulle kävi muuten imettäessä jotenkin samalla tavalla: söin melkein harrastusluontoisesti. Kotiin jumahtaminen ei tee mulle hyvää monellakaan tavalla, joista toi oli yksi.

  Toki sain myös päivittäin työntää kärryja ja vetää koiraa, joten en nyt varsinaisesti päässyt lihomaan imetyksen vuoksi … Mutta niistä raskauskiloista oli todella hankala päästä eroon.

 • Serentis

  Minuakaan ei imetys laihduttanut. Noin 10 kiloa jäi heti synnärille, toinen vähän reilu kymppi oli ja pysyi. Sitte joskus se jollain konstilla häipyi. Nyt ne molemmat kympit on taas täällä — ja ihan ilman raskauksia. Huom.

  • Satu Rämö

   mä oon tyyppiä, jonka paino nousee helposti – siis jo yhden suklaapatukan näkemisestä. painon pudottaminen om myös vaikeaa, vaatii älyttömästi liikuntaa ja panostusta syömiseen. mulla tulee 1-2 kg vuodessa jos en liiku 3-4 krr viikossa. Syyrän karjalaista perimääni 😉

 • Anonyymi

  Voi Satu, sulla alkaa todellakin käymään aika pitkäksi kun kaivoit jo excelin pivotkaaviot esiin 😉

 • Äiti kans

  Täällä kotona nyt puoli vuotta toista vauvaa hoitaneena vähän pisti silmään tämä: "Koska ei ole mitään muuta tekemistä kuin istua tai maata, lukea ja katsoa telkkaria ja seiniä ja ikkunasta ulos, tulee ahdettua turpaan liikaa ruokaa." Kyllähän sä itsekin tiedät, että näin ei todellakaan ole. Kotiäidit EIVÄT vain makoile sohvalla, lue ja katso telkkaria, vaan hoitavat vauvaa ja se jos mikä on ihan täyttä 24/7 työtä.

  Ymmärrän kyllä painontiputtamisen näkökulmasta, ettei äitiyslomalla pääse samalla tavalla treenaamaan ja sen kotonaolon voi tulkita löllöttelyksi, mutta se, että toinen äiti sanoo sen ääneen noin saattaa ikävä kyllä vain lisätä sitä stereotypiaa, että äiti juurikin vain lekottelee ja elää yhteiskunnan varoilla, vaikka todellisuus on kaukana siitä. Minulla todellakin on ne kymmenen raskauskiloa jäljellä, koska en ole EHTINYT pudottaa niitä kahden lapsen kanssa. Aikaa ei vain ole nyt, piste. Joskus varmasti on.

  • Anonyymi

   Ei kaikkien todellisuus ole kaukana lekottelusta. Vauvavuosi oli elämäni leppoisinta aikaa, kun oli hyvinnukkuva vauva joka ei kitissyt turhia. Päivät meni kahvia juoden ikkunasta ulos tuijotellebn. Että voi se tosiaan mennä noinkin miten Satu sanoi.

  • Satu Rämö

   Siis mähän puhuin tässä vaan omasta puolestani, en muiden – enhän mä teidän arjesta mitään tiedä 🙂 Mä täytän kotonaistuskeluajan syömisellä ka se on ihan hanurista. Tässä kun ei viime päivinä ole pystynyt juuri muuta tekemään siellä kotona kuin syömään… Joten peace&love

 • Anonyymi

  Tuo "imetys on helppo tapa laihduttaa" on yksi äitiyden suurimpia huijauksia. 😀 Itsekin uskoisin siihen, koska hulppeat kilomääräni todella katosivat osin synnytykseen (turvotusta oli runsaasti) ja imetykseen. Mutta tiedän totuuden, koska erittäin aktiivisesti liikkuva ja terveellisesti syövä kälyni taas kärvisteli raskauskilojen kanssa imetyksestä huolimatta. Ja minun lapseni oli koko ajan rimpula, joka tosin kasvoi omalla käyrällään hyvin, kun serkkulapsella oli pelkällä rintamaidolla monta leukaa ja reisimakkaraa. Että ei se kerro sitten maidon määrästä ja laadustakaan miten äiti-ihmiseltä kilot lähtee…

 • Anonyymi

  Juu, ei se imetys mitään laihduta, mutta jos hyvä tuuri käy (niin kuin itselläni) niin se vauva kasvaa erittäin liikkuvaiseksi yksilöksi opittuaan kävelemään. Ja sitten kun lapsen perässä juokset ja koitat suuremmilta turmilta välttyä, niin kas! Siinä lähtee viimeisetkin raskauskilojen rippeet. Toki säännöllinen ruokarytmi auttaa myös. 😉

 • Pirpa

  Mun on kanssa ihan pakko nyt kommenttia laittaa… Ite lihoin raskausaikana 18 kg. Laitokselle jäi jokunen kilo, muut tippuivat imettämällä. Ensimmäinen 3 kk kotona vauvan kanssa oli sitä että istuin nojatuolissa tyttö tiskillä. Ukko toi mulle ruuat siihen, sen että vessassa pääsin pikaiseen käymään ja pesulla. Että tällainen tapaus meillä…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *