Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Äiti toipuu

Synnytyksestä on kulunut reilu viikko. Kaksi päivää synnytyksen jälkeen näytin tismalleen samalta kuin ennen synnytystä. Viisi päivää puserruksen jälkeen kuula oli jo huomattavasti pienempi ja kengätkin sain itse jalkaan. Eivät ne ihan kiroilematta menneet, mutta ihan itse sain solmittua nauhat näteille rusetille. Saman päivän iltana huokaisin (kirjaimellisesti) helpotuksesta, kun sekä äiti että lapsi olivat onnistuneesti käyneet pienellä ja isolla hädällä. Sen tarkemmin yksityiskohtia erittelemättä voin kuitenkin kertoa, että mörssäri oli tässä asiassa mutsiaan nopeampi.

Jep, ei ihan näytä siltä, että lapsi on jo syntynyt. 
Viisi päivää synnytyksestä.
Sunnuntaina – viikko synnytyksestä – aloitin belly bindin käytön (kirjoitin tukiliinasta tarkemmin täällä). Liinaa on suositeltu käytettäväksi jopa 40 päivää ja sitä voi pitää myös öisin.

Olen lusinut kakusta viisi prosenttia. Takana on kaksi vuorokautta vyö keskivartalon ympäri kieputettuna eikä olo ole yhtään hassumpi. Muutama huomio:

Suosittelen liinan alle toppia tai liinan mukana tulluta kangaspalaa.

– Yksin tätä on vaikea laittaa. Puoliso tai kaveri on ainakin aluksi tärkeä apuri. Sitomiseen menee alle viisi minuuttia, kun tekniikka on hallussa. Sen saa haltuun parilla sitomiskerralla.
– Vaikeinta on saada liina pysymään tiukkana alaosasta. Pitää olla tarkkana, että sitomisen aloittaa tarpeeksi tiukasti. Muutoin vyö löystyy alaosasta ja suurin tuki jää vain rintalastan alle ja vatsalaukun kohdalle.
– Kokeilin liinaa ensin paidan päällä ja sen jälkeen ihoa vasten. Pito on parempi, jos ihon ja liinan välissä on esimerkiksi hihaton toppi tai liinan mukana tuleva kangastuubi, joka sidotaan vyön alle.
– Tämän kanssa on ihan iisi nukkua, ei painanut ainakaan minua.

– Synnytyksen jälkeen ulos tulee kaikennäköistä rämmälettä ainakin muutaman viikon ajan. Vyön laiton jälkeen vuoto lisääntyi – siis ulosvirtaus nopeutui. Mikä toivottavasti tarkoittaa pienempää määräää näitä hiton maxisidepäiviä!
– Vyö tuntuu päivisin todella miellyttävältä. Selkä pysyy suorassa eikä ryhti lysähdä niin helposti imettäessäkään. Ihan kuin tajuttomat synnytyksen ja ensimmäisten imetyspäivien jälkeiset hartiakivut olisivat jo hieman helpottaneet.

– Tuloksia ei tietenkään näy heti. Mutta toivottavasti muutaman viikon päästä? Ajatus 38 jäljellä olevasta käyttöpäivästä ei tunnu mahdottomalta.

EDIT/LISÄYS 26.9.:

Sain Belly Bindin myyjältä Taralta viestiä; nähtyään tämän postauksen (ja tuon ylläolevan kuvan) hän kehotti sitomaan vyön hieman tiukemmalle ja pitämään huolta siitä, että solmut ovat tiukasti toisissaan kiinni – eli ei saisi jäädä tuollaisia ylemmän kuvan mukaisia hajurakoja. Näin vyö pysyy paremmin paikallaan. Sitosmishetkellä täytyy pitää hyvä ryhti, mutta ei saa vetää vatsaa sisään.

Niinpä yritimme sitomista uudestaan ja lopputuloksesta tuli tosiaan paljon parempi. Vyö on pysynyt nyt yli vuorokauden paikallaan yhtään löystymättä. Me like!

Kas näin on parempi!

Belly Bind -tukiliina saatu maksutta testaukseen.

29 Comments

 • Anonyymi

  Synnytin esikoisen Suomessa ja toisen Amerikassa. Jenkeissä annettiin synnytyksen jälkeen suoneen kohtua supistavaa ainetta (synteettistä oksytosiinia?), josta tuli kyllä kovia supistuskipuja mutta myös masu pieneni nopeasti ja vuoto kesti vähemmän kuin esikoisen kanssa. Suosittelen, jos annetaan valinnan mahdollisuus.

  -Niina

  • Satu Rämö

   Mä en ollut aikaisemmin kuullutkaan tällaisesta. Eli ainakaan täällä Islannissa ei ole tullut vastaan. Mä mielelläni ottaisin tuon vatsan pienenemisen ja lyhyemmän vuotoajan. Alkaa nimittäin tuntua aika epäreilulta, että ensin on raskaana 9 kk ja kaupan päälle saa kaksi kuukautta menkkoja putkeen. : /

  • Jacques

   Suomessa annetaan rutiinisti kaikille sairaalassa synnyttäville synteettinen oksitosiini (Syntocinon) joko suoneen tai pistoksena heti synnytyksen jälkeen (osa ei muista saaneensa sitä koska on ollut niin pöllyssä, ihan ymmärrettävästi), ellei synnyttäjä sitä itse kiellä. Luonnon oma oksitosiini, jota kehossa myllää hillittömiä määriä toisaalta juuri imettäessä mutta myös suukotellessa, seksiä harrastaessa ja rinnanpäitä hieromalla, ajaa kuitenkin saman asian ja on osaltaan tuomassa tuoreelle äidille sitä rakkausfiilistä lasta kohtaan (synteettinen ei tätä tee). Luonto siis hoitaa homman yleensä parhain päin.

 • Laura R. / Laura let's go -matkablogi

  Tota kiinnostais kyllä kokeilla synnytyksen jälkeen. Mulla on eräpäivään vielä reilu 10 viikkoa jäljellä, mutta voishan tuon tosiaan hankkia jo valmiiks kaappiin odottelemaan. Sitä siis pidetään ihan 24/7 maksimissaan tuon 40 päivää parhaimman tuloksen saavutettamiseksi? Jään kyllä mielenkiinnolla seuraamaan tätä sun sidontakokeilua 🙂

  • Satu Rämö

   Mä oon ymmärtänyt että 40 pv ois se suositeltava aika, mutta lyhyemmästäkin ajasta on kyllä hyötyä. Jotkut käyttää tätä vain päivisin (kuten Lähiömutsi), mutta mä ajattelin nyt pitää yötkin kun nukkuminen tämän kanssa tuntuu ihan mukavalta ja 24/7 käyttöä kuitenkin suositellaan. Otan sen pois pariksi tunniksi iltaisin suihkun jne ajaksi. Kun pääsee taas treenaamaan – tai edes kävelemään pidempiä kävelylenkkejä ja pyöräilemään, ajattelin pitää vyön paikallaan. Raportoin tänne lisää myöhemmin 🙂

   Ja aah, tsemppiä viimeisiin viikkoihin!

 • Anonyymi

  Olisipa tuollaisia ollut silloin, kun itsekin synnytin. Synnytyksestä on jo aikaa 16-vuotta ja itselleni oli yllätys (olinhan silloin vasta 25-v), että vatsa ei jäänytkään synnytysreissulle. Jostain kumman syystä raskauteen liittyvistä epämiellyttävistä asioista kuten jälkivuoto tai vatsan koko synnytyksen jälkeen ei puhuttu neuvolassa.

  • Satu Rämö

   Mäkään en tiennyt koko vyöstä mitään ekan lapsen synnyttyä (5 vuotta sitten), nyt päätin kokeilla kun törmäsin tähän muissa blogeissa. Nähtäväksi jää, minkälaiset hyödyt tästä loppupeleissä on. Jatkan raportointia lähiviikkoina 🙂

 • Anonyymi

  Vielä kätevämpi mielestäni on Esbelt Ipanema-korsetti. Ei tarvitse sitoa. Tukee todella hyvin ja auttaa pitämään ryhdin suorassa. Voi myös alkaa käyttää heti synnytyksen jälkeen.

  • Satu Rämö

   Sitomiseen ja pakan avaamiseen menee tosiaan jonkun verran aikaa… Kävin googlaamassa tuota Esbelt Ipanema -korsettia ja se näyttää kyllä ihan pätevältä ja ihanan helpolta kiinnittää!

   Mutta selattuani mainoksia vähän enemmän mua alkoi häiritä tuotteen mainoskieli, jossa vyön väitetään poistavan läskiä (sehän ei ihan oikeasti lähde kuin liikkumalla ja syömällä vähemmän) ja antavan paremman itsetunnon (IMHO hyvä olo on oman pään sisällä, ei vatsamakkaroissa)

   "Tiesitkö että Esbelt on myös fitnessammattilaisten kapean vyötärön salaisuus?"
   "Muotoileva korsetti tekee vyötärölinjastasi linjakkaan poistaen muhkurat ja jenkkakahvat." "Korsetti tekee vyötäröstäsi kapeamman ja voit tuntea itsesi jälleen itsevarmemmaksi."

 • Laura

  Oksitosiinia annetaan vain jos kohtu ei supistele tarpeeksi…. tokan lapsen kohdalla jälkisuppareita tuli pitkään vielä joka imetyskerran yhteydessä. Se ei ole siis mikään automaatio vaan kätilön arviosta johtuva lääkitys. jälkivuodon määrä ja kesto hyvin yksilöllistä. Jopa samalla äidillä eri synnytyskerroilla. Ei siis hätää t. neljän lapsen äiti 🙂

 • Jacques

  Korjaus: synnytyksen _aikana_ synteettistä oksitosiinia annetaan vain syystä eli käytännössä supistusten heikkouden vuoksi (joka voi olla seurausta monesta asiasta, muun muassa epiduraalipuudutuksesta, joka lamaa supistustoimintaa), mutta synnytyksen _jälkeen_ synteettinen oksitosiini tuikataan Suomessa suoneen tai injektiona kaikille synnyttäjille.

  • Satu Rämö

   Siis kiinnostavaa! Mä sain tuota käynnistysainetta molemmissa synnytyksissä, koska aukeaminen etenii tyyliin millin tunnissa : /

   Mutta oonkohan mä saanut sitä synnytyksen jälkeenkin? Ei tosiaan mitään muistikuvaa…

  • Laura

   Aika kultaa muutot. En muista kuin, että ekasta olisin saanut kun oli ei. Toisista ei ole edes kanyylia kädessä ollut. Voi olla että synnytyshuumassa olisin edes huomannut jos neulalla olisi tuikattu. Toki synnäreiden välillä voi olla eroja 🙂

 • Anonyymi

  Mua jotenkin arveluttaa ja vähän kauhistuttaa tiettyjen blogien suitsutus tän vyön käytöstä. Mietityttää, että mitä sitominen tekee esim. sisäelimille ja lihaksille, kun ne on yhdeksän kuukauden ajan menneet uusiin paikkoihin, ja sit runtataankin epäluonnollisesti äkkiä kasaan? Lisääntynyt vuoto pistäisi myös itselläni hälytyskellot soimaan. Miksi siis kiirehtiä tämän(kään) asian kanssa, kun luonto kyllä hoitaa sen ajallaan?

  Mutta siis, kiinnostavaa kuulla miten käy. Kiinnostavaa olisi myös lukea ihan kunnon tutkimust siitä, miten elimistö palautuu eri keinoin raskauden jälkeen.

  Ja ettei tää nyt jäisi näin kriittiseksi palautteeksi, niin onnea mieltsisti beibistä ja tsemppiä jatkoon (kuuden kuukauden kahden lapsen kokemuksella: herkkkujemmakaappi on entistäkin arvokkaampi).

 • Maria

  Kiitos mahtavasta blogista ja onnea tyttärestä! Itsellä raskaus suunnitteilla ja ihan uteliaisuudesta haluaisin kysyä (ei siis todellakaan millään pahalla) miten maha on ekassa kuvassa vielä noin iso, mitä siellä on? Kiitos, jos vaivaudut vastaamaan 🙂 -Maria-

  • Anonyymi

   Enimmäkseen se on ilmaa, laajentunutta kohtua (jota jälkisupistukset asteittain kutistavat takaisin normaaliin kokoon) ja myös niitä sisäelimiä, jotka hakeutuvat takaisin paikoilleen.

   Monilla juuri synnyttäneillä on myös ihan kammottavia ilmavaivoja noihin aikoihin, kun sisäelimet mylläävät ja ilma tuntuu pyrkivän pois kaikilla mahdollisilla tavoilla.

 • Satu Rämö

  Maria, just nämä kysymykset pitää kysyä 🙂 Koska ei ne ainakaan mulle olleet selviä. Tuo anonyymin vastaus selkensi mullekin (kiitos!). Tuom edellämainitun lisäksi siellä on myös paljon verta ja kaikenlaisia raskaudesta peräisin olevia palasia ja möykkyjä joiden ulostulemisessa kestää muutama viikko…

 • pilami

  Sulle vois kyllä myöntää jonkun tiedonjulkistamispalkinnon. Mä en käsitä miksi yleensä missään ei puhuta siitä, että synnytyksen jälkeen sitä kyllä useimmat näyttää vielä ihan hyvän tovin siltä kuin bebe ois siellä mahassa edelleen. Mä sain nimittäin ihan järkyttävän slaagin esikoisen synnytyksen jälkeen, kun maha oli ihan ylläripyllärinä tosi iso. Onneks näin sairaalan käytävillä muita äitejä ja pääsin toteamaan, että se olikin vissiin ihan normaalitila. 🙂 Mutta että. Äitiysneuvolassa mulle ei ainakaan koskaan edes vihjaistu asiasta.

 • Anonyymi

  Kääk! Selailin mun vanhoja kirjanmerkkejä koneella ja siellähän tämä sun sivusi oli unohdettuna! (miten näin olikin päässyt käymään..)
  Pitkästä aikaa piipahdin ja jestas, täällähän on ollut tapahtumia kerrakseen 😀
  Onnea uudesta perheenjäsenestä koko perheelle 🙂
  Noora

 • Anonyymi

  Hetken aikaa mietin, miksi ihmeessä tuollaisia tarttee. Sitten tajusin, että kaikki äidit ei saa 12 h jälkisupistuksia. Kamalia (molemmilla kerroilla), mutta vatsa katosi – molemmilla kerroilla.

  • Satu Rämö

   Mulla ei tullut jälkisupistuksia kuin alle tunti. 12 h kuulostaa aika työläältä… Onneksi on särkylääkkeet!

   Tuossa vyössä ei se mahan häviäminen ole mulle tärkeintä vaan se että vatsalihakset palautuisivat paikalleen eivätkä jäisi huitelemaan minne sattuu. Samoin niska- ja hartiasäryn väheneminen on ollut iso plussa.

  • Anonyymi

   Ikävä kyllä särkylääkkeet ei mulla tehonneet jälkisuppareihin ollenkaan…

   Mutta ryhdin takia varmasti ihan loistava! Jonkinlainen korsetti on itsellä haaveissa, jotta ryhti pysyisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *