Yksi voi tehdä paljon

Aseelliset konfliktit ja vallanhimoisten sekopäiden terrorisointi mm. Syyriassa, Afganistanissa ja muualla Lähi-idässä on iso katastrofi. Sen aiheuttama pakolaiskriisi on ajanut miljoonia ihmisiä pakoon kotimaistaan. Kamaluuden todistaminen ajaa epätoivon partaalle.

Toisaalta olen saman aikaan raivoissani, kun huomaan suuren inhimillisen hädän keskellä idioottien huutavan rasistisia mielipiteitään ja Suomen ulkoministerin laittavan blogissaan (en vaivaannu linkkaamaan) hädän tärkeysjärjestykseen uskonnon perusteella.

Rauha on harvalle itsestäänselvyys.

Raivolle ja epätoivolle ei saa kuitenkaan antaa liikaa tilaa. Sillä energialla ei auteta ketään. Sen sijaan olen tässä viime päivinä yrittänyt muistuttaa itselleni, kuinka paljon hyvää yksi ihminen voi saada aikaan. Siihen kannattaa keskittyä.

Angela Merkel puhui turvapaikanhakijoiden puolesta ja totesi erittäin selvästi, että muiden ihmisarvoa kyseenalaistavia ei suvaita. Viimeisten päivien aikana onkin voinut lukea uutisista, kuinka saksalaiset ovat ottaneet vastaan maahan saapuvia turvapaikanhakijoita ja saksalaiset jalkapallojoukkueet lahjoittavat maahantulijoille miljoonia euroja.

Täällä Islannissa hallitus oli päättänyt, että maahan otetaan parin seuraavan vuoden sisällä 50 turvapaikanhakijaa. Suuri osa islantilaisista suivaantui: yksi maailman hyvinvoivimmista maista on valmis ottamaan vaivaiset viisikymmentä turvapaikanhakijaa! Tökeää. Niinpä kirjailija Bryndis Björgvinsdóttir perusti Facebook-ryhmän, jossa muutaman päivän aikana yli 10 000 islantilaista ilmoitti halustaan majoittaa turvapaikanhakijoita koteihinsa. Hallitus tietysti haistoi äänestäjien mielipiteen – ja pyörsi sanansa.
Brittiläinen Youtube-stara JaackMaate teki videon, jossa varsin ronskilla kielellä väännetään rautalangasta, miksi pakolaisia pitää auttaa ja miksi rasistinen vihapuhe on idiootin hommaa. Video on katsottu Facebookissa noin 15 miljoonaa kertaa.


Hukkuneen syyrialaispojan kohtalon ikuistanut turkkilainen valokuvaaja Nilüfer Demir antoi karmealle kriisille konkreettisen kuvan. Valokuva rantaveteen hukkuneesta pojasta ei tuo kriisin takia kuolleita takaisin, mutta se sai lukuisat ihmiset auttamaan.

Suomen pääministeri otti oikean askeleen kohti arvojohtajuutta ja sanoi antavansa oman kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön pääministerikautensa loppuun asti. Upea teko!

Seppo Härkönen Lapista lupasi antaa koko mökkikylänsä turvapaikanhakijoille väliaikaiseksi kodiksi. Erkki Liikanen kertoi lahjoittavansa kymppitonnin.

Tavalliset suomalaiset vievät vaatteita, leluja ja muita tarvikkeita vastaanottokeskuksiin ja lahjoittavat rahaa. Rasistiseen sisältöön on alettu puuttua koveimmin ottein. Esimerkiksi MTV3 ja Nyt.fi pistivät juttujen perässä olevat kommentointimahdollisuudet jäihin, koska mikä tahansa maahanmuuttoa sivunnut keskustelu alkoi täyttyä rasistisista mielipiteistä ja muusta diibadaabaasta, jolla ei ole sananvapauden kanssa mitään tekemistä.

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen kehotti eilen Facebookissaan kaikkia elintasosurffari-juttuja jakavia maahanmuuttokriitikoita lopettamaan sivunsa seuraamisen ja kertoi poistavansa ei-asialliset kommentit seinältään.

Kaikille ei nimittäin tarvitse antaa puhetilaa. Kaikkien mahdollisten mielipiteiden hyväksyminen tasa-arvoisina keskustelua eteenpäin vievinä voimina mahdollistaa sen, että muutosta hyvään ei lopulta tapahdu. Kun äänekkäät mulkut saavat tilaa, he pääsevät näin muokkaamaan keskustelun suuntaa ja siinä sivussa todellisuutta.

Siinä kohtaa kun Vastustamme turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta Forssaan Facebook-ryhmässä kehotettiin boikotoimaan SPR:ää, joka siis ylläpitää Suomessa vastaanottokeskuksia, irtisanoin Facebook-ystävyyteni irti kaikkien kyseistä ryhmää tykkäävien Facebook-tuttujeni kanssa.  (Aiheesta Forssa ja hätämajoitus kirjoitin elokuun lopussa.) Rasistista paskaa ei tarvitse hyväksyä ja sitä vastaan pitää asettua.

Hiljainen sivustakatsominen on melkein yhtä paha juttu kuin pahantekoon osallistuminen. Meillä on kaikilla mahdollisuus ja sitä kautta myös velvollisuus tehdä ongelman ratkaisemiseksi jotain.

Yksikin ihminen voi tehdä paljon. Miljonääri voi lahjoittaa enemmän kuin opiskelija ja pääministerin kädenojennus vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen enemmän kuin tavallisen työssäkäyvän. Mutta silti: yhdenkin ihmisen pieni teko voi johtaa isoihin asioihin. Jollekin se lahjoitettu kymmenen euroa, talvivaatekerta tai kännykän laturi voi tällä hetkellä olla yhtä paljon kuin kaikki.

Mitä sinä voit tehdä?
Vapaaehtoistyö ja tavaralahjoitukset:
Katja teki hyvän listan siitä, mitä ja miten Suomessa pk-seudulla vastaanottokeskuksia voi auttaa esim. tavaralahjoituksin tai ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi. Facebookin Refugee Hospitality Club -ryhmästä saa vastaavia neuvoja ympäri Suomen.

Lahjoita rahaa ja levitä sanaa:
Täällä voit tehdä rahalahjoituksen. Jos sinulla on blogi, levitä sanaa ja lisää tämä keräyslipas omille sivuilla. Viidelläkin eurolla on merkitystä.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Kolmas kerta toden sanoo

Ajan kuluminen on nykyään arjessa mahtavan levollista. Mitä enemmän näitä lapsiperheen aamuja tulee, sen helpommalta kaikki tuntuu. Eihän täällä meillä öisin enää kukaan muu heräile

Lue lisää »
Yleinen

Junasukat

Terveisiä imetyshuuruista! Tänään tuossa sohvalla kolmatta tuntia istuessani tulin siihen lopputulokseen, että sanan söpö kohdalla pitäisi sanakirjassa olla kuva vauvasta villasukissa.  Mörssäri sai ensimmäisen lahjansa

Lue lisää »
Hyvinvointi

Tuplanaruhyppyjen harjoittelu

Tuplanaruhyppyjen harjoittelu on ollut mulle aina yhtä tuskaa. Aloitin crossfit-treenaamisen kuusi vuotta sitten ja siitä asti olen opetellut. Kävin parilla hyppynarukurssillakin, kun tuntui, että en

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö