Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tervehdys Forssasta

Vanha kotikaupunkini on tällä viikolla joutunut uutiskeskiöön: kaupunginhallitus päätti äänin 5-6, että kaupunkiin ei avata SPR:n pyörittämää hätämajoituskeskusta 250 turvapaikanhakijalle.

Forssasta. Kuva: Flickr/CC 2.0

Erehdyin kaverien fb-sivuilla käytyjen keskustelujen kautta seuraamaan keskusta vastustanutta fb-sivustoa ja siellä pääosin paikkakunnalla asuvien käymää keskustelua. Kovaäänisimmät uhkasivat ajavansa tummaihoisen (n-sana) päältä, jos tulee mutkassa vastaan. Että emme ainakaan hidasta. Sanokaa ei *n-sana*:lle. Kymmeniä tykkäyksiä. Vastaanottokeskusta nimiteltiin näppärästi raiskauskeskukseksi. 

Yök. Sairasta.

Trolleja ja hulluja on joka puolella, se ei yllätä tai ihmetytä ja yritän olla välittämättä. Se mikä minua entisenä forssalaisena eniten ihmetyttää, on kaupungin johdossa istuvien ihmisten perustelut sille, miksi hätämajoituskeskusta ei voitu Forssaan ottaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja – siviiliammatissa poliisi – vastusti vastaanottokeskusta, koska ”Turvapaikanhakijat työllistävät poliisia. Rutiinihommat eli rekisteröinnit ja ensimmäiset kuulustelut, kun aletaan henkilöllisyyksiä selvittää – se on aika aikaa vievä prosessi poliisihallinnossa.”

Pitäisiköhän kaupungista saman tien poistaa kaikki narkkarit, perheitään pahoinpitelevät, rattijuopot, ylinopeutta ajavat, talousrikolliset, lasten hyväksikäyttäjät jne.? Kun nekin tuppaavat työllistämään poliisia.

Kaupunginhallituksen jäsen ja sivariammatissa sairaanhoitaja taas on huolestunut siitä, että keskukseen olisi tullut ihmisiä mm. Somaliasta:

”Kulttuuritausta on niin erilainen kuin meillä täällä länsimaassa, että siinä olisi ollut aikamoiset haasteet. Esimerkkinä naisen asema Somalian ja meidän länsimaiden välillä – siellähän ei naisilla ole juuri sellaista arvoa, mitä me tällä länsimaissa käsitetään, nainen on toisen luokan kansalainen ja esimerkiksi naisten ympärileikkaukset kuuluvat kyseiseen kulttuuriin.”

Ollaan siis huolissaan naisten oikeuksista ja argumentoidaan sillä hätämajoituskeskuksen vastustamista. Kaupunginhallituksen jäseneltä on unohtunut esimerkiksi sellainen fakta, että usein maahanmuuttajat vastustavat kotimaansa perinteitä. Esimerkiksi Ihmisoikeusliiton mukaan Suomessa asuvat maahanmuuttajat onnistuvat ehkäisemään tyttöjen ympärileikkauksia myös synnyinmaissaan jakamalla tietoa perinteen haitallisuudesta.

Sama haastateltava vetää hihasta esiin myös nopean aikataulun. Ei vastaanottokeskusta voi kuulemma saada toimimaan viikossa:

”Rekrytointi olisi tapahtunut viikossa eli ensimmäiset asiakkaat olisivat tulleet jo viikon päästä tänne, olisiko tässä ajassa pystytty pätevää henkilökuntaa rekrytoimaan ja perehdyttämään tähän tehtävään?”

Tiedän kyllä, että Forssa sijaitsee Hämeessä, mutta ei kai siellä nyt noin hitaita voida olla? Jos tuo pikkukaupunki joskus haluaa nousta ankeuden leimastaan ja työttömyydestä, olisi ehkä aika tehdä jotain innovatiivista, herätä horroksesta ja unohtaa teollisuustyöpaikkojen perään itkeminen. Jos kymmenen työntekijän rekrytointi viikossa nähdään kaupunginhallinnossa mahdottomuutena, ei tulevaisuus kovin energiseltä näytä.

Muistan, kuinka lukioaikainen äidinkielenopettajani Forssassa sanoi oppilailleen meidän viimeisenä keväänämme, että jos haluatte tehdä elämässänne jotain järkevää viihtyisässä ilmapiirissä, niin muuttakaa mahdollisimman pian ja mahdollisimman kauas täältä. Se ei tainnut sittenkään olla vitsi.

Olen onnellinen, että tuli nostaneeksi kytkintä heti kun se oli mahdollista. Samalla harmittaa niiden fiksujen ihmisten puolesta, jotka kaupungissa edelleen asuvat. Ilmapiiri on varmasti aika pirun ahdistava.

Olen muuten parhaani mukaan yrittänyt välttää maahanmuutto- ja pakolaisaiheisia keskusteluja, koska niistä ei yleensä lähtökohtaisesti saa kuin todella huonon olon. Tuntuu että puoli Suomea on joutunut raivokkaaseen paniikkiin ja näkee suurimpana uhkanaan sotaa pakenevat ulkomaalaiset. Idiotismi kukoistaa hallituspuolueita myöten.

Jos tässä sairaan ulkomaalaisvastaisuuden, pelon ja disinformaation ruokkimassa ”maahanmuuttokeskustelussa” on ajautua oksennuksen partaalle, suosittelen vaihtamaan some-kanavaa.

Suosituksia on kaksi. Toimittaja Rauli Virtasen Facebookissa ja Saku Timosen blogi Imagen saitilla ovat tällä hetkellä parhaat sosiaalisen median kanavat, joissa maahanmuutosta, pakolaisuudesta ja turvapaikanhakijoista käydään analyyttista ja järkevää keskustelua. Klikatkaa sinne.

Trollien ja hullujen juttuja ei kannata lukea, koska: Don’t argue with idiots. They’ll drag you down to their level then beat you with experience.

47 Comments

 • Aino

  Mä luin alkukesästä kirjan Kissani Jugoslavia. Avasi hyvin maahanmuuttoa/pakolaisuutta. En usko, että monikaan tahtoisi lähteä pakolaiseksi kotimaastaan. Suomalaisten nihkeys pakolaisia/maahanmuuttajia kohtaan vaikeuttaa osaltaan sopeutumista uuteen asuinmaahan. Kieltä on hankala oppia jos suomalaisiin ei saa kontaktia, tämä hankaloittaa työpaikan saamista. Pelätään, että maahanmuuttajat vie työpaikat, mutta myöskään tuilla ei saa elää. Argh!!!

  • Satu Rämö

   Totta. Ja tuo työpaikka-argumentti on muuten niin – hohhoijjaa… en edes viitsi sanoa mitä. Jos on aidosti huolissaan siitä, että kielitaidoton ja kriisialueelta tuleva ja kaikkensa taakseen jättänyt vie työpaikan kielitaitoiselta ja paikalliseen työelämään tottuneelta tyypiltä, ei ole kovin kova luotto omiin taitoihin.

   Kauppalehdessä oli muuten tänään kansijuttu aiheesta, kuinka maahanmuuttajat usein ajautuu Suomessa yrittäjyyteen. Ja sitähän sinne just tarvitaan: yrityksiä, jotka työllistävät edes perustajansa.

 • Anonyymi

  Olen käynyt samaisen lukion samaisen äikänopettajan sanoman muistaen, ja vielä samana vuonna kuin sinä 🙂 Ja joo, kytkintä nostin ja ajattelin että takaisin en tule. Enkä tullut vuosikausiin. Sitten se klassinen tarina jonka varmaan tiedät; yllätysraskus joka pisti KAIKEN sekaisin, elämäntavan ja ajatusmaailman.

  Nyt me ollaan sitten Vorssalaisia oltu vuoden päivät. Ja viihdytty. Täällä ahdasmielisten, kapeakatseisten rasistien valtakunnassa. Mitään täällä ei voi tehdä, turpaan tulee jos teet jotain erilaista ja mikään kukka ei pääse kukkimaan koska se heti tallotaan.

  Kommentoin hieman tuohtuneena "Minun Suomeni on kansainvälinen"-ryhmän sivuilla heidän kommentointiaan ja uutisointiaan tuosta samaisesta päätöksestä. He kannustivat kaikkia kiertämään tälläisen pahalta haisevan paikan kaukaa ja kertomaan vielä kavereilleenkin että täällä kasva kun rasisteja. Paha siellä asuu.

  Kuitenkin se mitä uutiset eivät kerro on se, että päätös kaatui 6-5 eli yksi ääni enemmän oli vastaan. Myös kaupungintalolle oli kokoontunut monikymmenpäinen ihmisjoukko osoittamaan mieltään asian puolesta. Lisäksi tälle asialle on perustettu oma fb-ryhmänsä, rasisimia vastustamaan Forssassa. Itsekin olisin ollut banderollia heiluttelemassa, mutta kun leikkauksesta toipui niin ei jalat kantanut.

  Pointtini ehkä se, että meitä on hurja joukko näissä haisevissa pikkukaupungeissa, omaa ummehtunutta elämäämme eläviä, jotka ihan oikeasti haluamme toivottaa erilaisuuden lämmöllä paikkakunnalle. Olemme niitä hönöjä jotka neulomme sukkia lapsille, toimimme SPR:n tukiperheinä, katsomme silmiin ja hymyilemme, yritämme olla ystävällisiä ja kohdata ihmisen ihmisenä. Joskus tuntuu että meitä ei kohdata ihmisinä vaan niinä punaniskoina jotka haluais vaan kaikki pois ja rajat kiinni. Ja meidän lapset sitten. HUH-HUH.

  Tarkoitukseni ei ollut olla kärkevä juuri sinua tai kokemuksiasi kohtaan, toivottavasti en loukannut ketään 🙂

  S

  • Satu Rämö

   Oon jutellut aika monen kanssa somessa, jotka olivat keskuksen puolesta. Ja tuossa postauksessakin harmittelin ummehtunutta ilmapiiriä niiden fiksujen tavallisten ihmisten puolesta, jotka joutuvat kestämään tuota rasistien pösilöintiä. Aika moni (forssalainen) on itse asiassa todennut sitäkin, että ei viitsi ottaa koko asiaa edes puheeksi, kul tietää jo että se keskustelu ei vie mihinkään.

   Tottakai teitä on siellä fiksuakin porukkaa, en epäile yhtään. 🙂 Ja ahdistuneita idoootteja, niitä on joka puolella, myös täällä nykyisessä kotimaassa ja kaupungissa. Pienessä kaupungissa ne vaan saavat enemmän tilaa mölylleen.

 • Anonyymi

  Nimenomaan ja naulankantaan. Postauksesi taisi joutua avautumisen kohteeksi, siitä pahoittelut 🙂 Sellaisen kollektiivisen turhautumisen takia koko asiaan kun järkevää keskustelua ei saa sitten millään. Ja joo, poistuin itse lähi-Siwasta kun asiakas alkoi vaahtoamaan että "Voiiii kamala tämmästä ny sitte juu…Onse si.. Ennen ei ole haitannut koska näitä riitää, mutta tää vihan ilmapiiri Suomessa huolestuttaa. Kovasti. Ja ennenkaikkea se, että valtakunnansalissa saa huudella täyttä paskaa ilman seurauksia. Hyvä kirjoituksesi oli, taas kerran!

  Olen itse kirjoittanut muuten samaisesta lukiosta -99. Sitten meillekin sattui 2011 se kuuluisa HUPS. Piti myydä kaikki ja lähtä maailmalle, mutta maailma sai sit odottaa hetken kun 1kk tästä päätöksestä päätettiin sit ihan muuta 🙂 HUPS on nyt ihana 4-v ja hänellä on myös vakaan yhden lapsen politiikan muututtua toinen HUPS 1-v. Johtuuko se lapsuuden juomavedestä vai mistä, kun vähän samaan tahtiin on elämä vienyt 😀

  • Satu Rämö

   Eiku hyviä pointteja sulla oli – no worries! Aika samaan tahtiin mennyt tosiaan 🙂

   Mutta enpä tosiaan tiedä mitä olisi tapahtunut, jos olisinkin rakastunut forssalaiseen… Pakottanut sen muuttamaan – kanssani vaikka Somerolle? 😀

  • Virve

   Eiks sinne tarvita jo passi ja viisumi 😉 Minut elämä heitti Joensuuhun vuosiksi kun elämäni mies löytyikin Pohjois-Karjalasta. Ei pitänyt ees jäädä Suomeen tai Forssaan. Mieli tekis vielä maailmalle, mutta odotellaan nyt vähän että 1-v kasvaa ja saa järkeä päähänsä. Oikeastaan se joka toi meidän takaisin kotiin oli tukiverkot, mun kaikki siskot (niitäkin muuten 2kpl) asuu seudulla ja vanhemmat myös. Koin tuossa 5 pvä sairaalareissun ja kyllä se sai taas miettimään taas näitä koordinaatteja ihan uudella tavalla.

  • Satu Rämö

   Toi tukiverkkoasian olemassaolo on kyllä tärkeä – ei sitä edes tajunnut ennen kuin alkoi itse lisääntyä. Onneksi meillä on yksi luottosukulainen täällä tundralla.

 • Anonyymi

  Onko Islannissa turvapaikan hakijoita ? Onko heidän taloutensa tuettua yhteiskunnan varoin?

  • Satu Rämö

   Tottakai on. Mutta jo maantieteellisen sijainninkin takia aika vähän – tämä on harvalle se ensimmäinen vaihtoehto. Turvapaikkoja annetaan vuosittain tosi pieniä määriä – enemmänkin voisi ja pitäisi ottaa.

   Täällä on iso ulkomaalaisväestö, puolalaisia, filippiiniläisiä, thaimaalaisia, entisestä Jugoslaviasga, venäläisiä ja meitä skandeja. Islannissa ei juuri kenenkään elämistä tueta verovaroin yhtä paljon kuin nyt vaikka Suomessa. Ansiosidonnainen kestää pari kuukautta, opintorahaa ei ole, ja lapsilisät tosi pieniä. Asumistukikin on todella pieni, toimeentulotuki on olematon.

   Mutta täällä melkein kaikki käyvät töissä, kansalaisuuteen katsomatta.

  • Satu Rämö

   Islantiin on ainakin asenneilmaston takia ulkomaalaisen suhteellisen helppo tulla ja sopeutua: rasistinen möly on aika pienen ja levottoman piirin harrastus eikä juuri näy esim valtakunnanpolitiikassa. Islantiin on aina tullut ja täältä on aina lähtenyt väkeä. Se on varmasti yksi syy sille miksi näinkin pieni paikka on säilynyt suhteellisen energisenä ja ulospäinsuuntautuneena.

   Tulipas pitkä rönsyvastaus kysymykseesi 🙂

 • Anonyymi

  Maahanmuuttamisen moninaisuuteen sai tutustua Australiassa, jossa oli tosi mielenkiintoista seurata aiheeseen liittyvää keskustelua. Nykyäänhän Australia sallii vain työperäisen maahanmuuton ja senkin todella harkiten. Alkujaanhan kaikki paitsi aboriginaalit ovat maahanmuuttajia. Siellä kukaan ei voi oikeastaan sanoa että hei, tää on meidän maa. Paitsi tämä sorretuin kansanosan, joka oli siellä ensin. Ja jota riistettiin ja kohdeltiin kuin roskaa. Ja aboriginaalien tilanne on todella arka aihe. Sellainen kipupiste, jota ei olla vielä käsitelty. Aboriginaalit saa rahaa siksi, koska ovat aboriginaaleja. Kun synnyt aboriginaaliksi, sinulle maksetaan siitä rahaa tietty summa ja samoin koulutusta tuetaan eri tavoin kuin muiden. Tämä ei ole osoittautunut toimivaksi, koska annettu raha ei aina toimi, mutta vastikkeellisuudessakin on ongelmansa koska heidän kulttuurinsa on niin totaalisen erilainen kuin valtaapitävien ja usein rahalla ei sitten tehdä mitään australialaisten silmissä hyödyllistä. Kuitenkaan kukaan ei halua ottaa heiltä avustuksia pois, koska vieläkin aboja riistetään aika tavalla, monet kaivokset on heidän maillaan esim. Minulle oli järisyttävää tajuta että Suomessakin on oma alkuperäisväestönsä jota on kohdeltu riistäen, nimittäin saamelaiset. Tätä ei vaan koulussa kovin opetettu aikanaan vaikka saamelaisista jotain puhetta olikin.

  • Satu Rämö

   Samaa mieltä. Saamelaisuutta ja siihen liittyviä yhteiskunnallisiakin juttuja käsiteltiin koulussa säälittävän vähän. Puhuttiin lähinnä rummuista ja poroista…

   Myöntääkö muuten australialaiset turvapaikkoja turvapaikanhakijoille, haetaanko sieltä turvapaikkoja, tiedätkö? Sijainti on tosin aika periferinen ainakin tästä nykyisen pakolaiskriisin näkökulmasta katsottuna.

  • Virve

   Mun tietämyksen mukaan Australia sallii vain työperäisen maahanmuuton. Tietysti jos on tilillä tarpeeksi dollareita näyttää että pärjäät, saa oleskeluluvan vaikka sekin on vaikeaa. Työlupa on kiven alla. Turistiviisumin saa 3kk kentältä, vuoden viisumiiin tarvitaankin sitten jo summia tilille. Ja sit tietysti näitä avioliiton kautta saatuja puolisoviisumeja, jotka eivät nekään takaa sitä työlupaa.

  • aye

   Täällä Aussilassa on meno ollut JÄRKYTTÄVÄÄ jo muutaman vuoden. Paikallislaivasto käännyttää kaikki veneet takaisin Indonesiaan (sittemmin on tullut ilmi tapauksia joissa ihmissalakuljettajille on maksettu hallituksen puolesta rahaa jotta kääntyisivät takisin Indoohin. Laitonta toimintaa siis) on tullut, ja ne jotka pääsevät tsägällä läpi kuljetetaan Nauru- tai Joulusaarille "vastaanottokeskuksiin".

   Näissä keskuksissa on kuollut useita turvapaikanhakijoita, lapsien hyväksikäyttö ja naisten seksuaalinen ahdistelu/tirkistely etc on jokapäiväistä. Suihkuissa ei ole verhoja, trooppisilla saarilla kaikki nukkuvat teltoissa ilman ilmastointia jne, eli taudit raikaa.

   Naurusaaret ovat todella riippuvaisia Australian rahallisesta tuesta joten heille nämä keskukset ovat suuri työllistäjä. Nämä keskitys- tai siis vastaanottoleirit ovat nykyään myös lailla suojattuja – avustustyöntekijät, journalistit, lääkärit, armeijan henkilöstö eivät saa puhua näkemästään tai siitä saattaa seurata 2 vuoden vankilatuomio. Tämä laki säädettin aiemmin tänä vuonna heti uuden budjetin julkistamisen jälkeen – hallituksen tietysti toivoessa ettei kukaan nostaisi älämölöä näinkin "pienestä seikasta" isojen budjettisekoilujen sijaan.

   Eli täällä hommat on aivan päälaellaan ja järkyttävät. Apua. Hävettää ja ahdistaa. Ja sit on koko aborginaalitilanne vielä olemassa, tää paikallisväestö ei oo hoitanut hommia ihan puhtain kätösin pitkään aikaan..

 • Eeva / Oh, wie nordisch!

  Täällä Saksassa samaa roskapuhetta, joka kyllä ottaa päähän. Tänään työkaveri sanoi:"tänne ne tulee ja asuu kuin kotimaassaan, paskovat toisten ihmisten puutarhoihin." Jassoo, näinkö asiat on? Hyvä ja oikea lause toi sun viimeinen lause!

  • Virve

   Juuri tuollainen puhe on mun mielestä sitä vaarallista puhetta, joka Suomessa (Forssassa) lisääntynyt huimasti. Saa sitä kritisoida maahanmuuttopolitiikkaa ja olla eri mieltä kulttuurista eikä tarvitse kaikkea hyväksyä, , mutta eihän se herranjestas tarkoita sitä että muualta tulevat ovat jotakin ali-ihmisiä, pelkästään ihonvärin tai uskonnon takia huonompia kuin me "kanta-väestö". Ehkä siksi toivoisi että enemmän alkaisi kuulua mediassa se tolkun ääni. Huoh, tähän ei kait ole mitään yksinkertaista ja siistiä ratkaisua, en vaan haluaisi että lapset kasvaa vihan ympäristössä! Ehkä tosiaan pitää lähteä Islantiin!!

  • Satu Rämö

   Oi kyllä. Juuri sellainen ylemmyydentuntoon sekoittunut viha ja toisen epäinhimillistäminen ovat asioita, jotka todella kaivelevat.

   Totta kai maahanmuuttopolitiikkaa saa kritisoida siinä missä vaikka ay-politiikkaa tai talouspolitiikkaa, mutta valitettavan usein – siis melkein aina – ne äänekkäimmät "maahanmuuttokriitikot" ovat pesunkestäviä rasisteja ja harvoin jaksavat järjestää mielenosoituksia tai pitää ääntä mistään muusta asiasta.

 • Anonyymi

  No olipa taas uutinen… näin ulkosuomalaisena joskus hirvittää kun Suomea pidetään paratiisina. Minun mieleeni tulevat välittömästi aina nämä äänekkäät rasistipiirit, ja tekee mieli sanoa – ja sanonkin – että no ei se nyt sentään mikään täydellinen paikka se Suomikaan ole. Tuntuu vaikealta hyväksyä tämä tosiasia josta tässäkin kerroit, että ihanassa kotimaassani on niin paljon idiootteja. Ilmiö on minulle jotenkin vieras kun itse lähdin Suomesta yli parikymmentä vuotta sitten. Silloin Suomessa asui pari-kolme ulkomaalaista, ja rasistienkin elämä oli vielä helppoa kun vierasrotuiset eivät olleet häiritsemässä. Ja nuo nettikeskustelut – ne ovat tosiaankin varsinaisia likakaivoja, kantta ei viitsi edes raottaa.

  • Satu Rämö

   Yleensä yritän pysyä poissa somessa näistä "keskusteluista", kun sen jo melkein arvaa, minkälaisia argumentteja sieltä sataa. Nyt en vaan pystynyt olemaan nostamatta kantta, kun liippasi omaa vanhaa kotikaupunkeja ja osa kommentoijista on jollain tasolla tuttuja tai tutun tuttuja… Onneksi on tuo Timosen blogi ja Virtasen fb-sivut (ja varmasti liuta muitakin toivoa antavia somekanavia), joiden seuraaminen antaa toivoa.

 • Anonyymi

  Jatkan vielä tuohon aikaisempaan kommenttiini, että sen sijaan olen ylpeä niistä jotka puolsivat ehdotusta ja niistä jotka osoittivat mieltään asian puolesta.

  • Satu Rämö

   Sama täällä!! Upeaa, että tuollaisen vihapuheen ja massahurmoksen keskellä niillä ketkä olivat eri mieltä oli pokkaa myös näyttää se. Olen ylpäeä myös!

 • Anonyymi

  Näen asian niin että naiset ja lapset kuuluvat turvapaikanhakijoiksi, miesten kuuluu jäädä puolustamaan maataan. Vuonna 1939 nuoret miehet olivat rajalla, eivät jonkun toisen maan vastaanottokeskuksessa, vai miten se nyt oli…

  • Anonyymi

   Tämä argumentti on tosi monisyinen juttu. Vuonna 1939 miehet puolustivat maataan, jossa heitä ei vainottu hallituksen taholta. Mun mielestä on aika hohhoijaa-argumentointia esim. syyrialaisten kohdalla puhua siitä, että miksi ette ole siellä rajalla auttamassa, koska rajoja ei ole vaan maan sisällä soditaan ja suorastaan lahdataan ihmisiä usean eri tahon toimesta. Ei riitä pelkkä hallitus (jota vastaan monet nuoret miehet ovat nousseet, sortoa vastaan), vaan myös ISIS yms, kerhot tappavat siellä niitä ihan tavallisia ihmisiä.

  • Anonyymi

   1945 Itä-Karjalaiset miehet oli matkalle muilta/valtiolta saaduille uusille maatiloille eivätkä puolustamassa järjestystä omilla maillaan rajan toisella puolella. Somaliassa on erilaisia sissisotilasryhmiä ja sekava anarkia jatkunut pitkään. Aina kunniallinen omia puolustava sota ei ole mahdollista.

 • Anonyymi

  Kiitos! Juuri piti jättää työpaikan aamukahvit väliin, kun en jaksa tätä keskustelun tasoa. Että menisivät töihin ja samassa lauseessa, että vievät meidän työt. Huokaus!

 • Sari

  Kyllähän se entisenä forssalaisena harmittaa, että kaupunki pääsi tapetille taas juuri tällaisen uutisen kanssa. Mutta kun miettii, mihin pakolaiset olisi sijoitettu ja ketkä asuvat siinä lähistöllä hienoissa omakotitaloissaan, niin kielteinen päätös ei ole mitenkään ihme. Jos olisivat suunnitelleet sijoitusta Wiksbergiin tai Heikankehään niin ehkä olisi ovet auenneet nopeasti.
  Oma poikani on saamassa työpaikan armeijan jälkeen juuri Forssasta ja muuttaa sitten sinne. Saa nähdä kuinka kauan jaksaa olla siellä pienessä piirissä. Itse halusin myös heti pois, kun se oli mahdollista. Joten jotain positiivista myös tuosta kaupungista, sieltä saa vielä töitä!
  Kumpi sulla olikaan äidinkielenopettajana; Liisa vai Kaija? Kummallekin sopii tuo lause kuin nenä päähän.

  • Satu Rämö

   Niin, vaikea sanoa oliko varsinaisella osoitteella merkitystä. Minä ainakin itse tiedän muutaman jotka asuivat ihan siinä lähellä ja suhtautuivat keskuksen avaamiseen positiivisesti. Mutta kuten sanottua, en tiedä tarkemmin yksityiskohtia… Surullinen keissi joka tapauksessa.

   Mullla oli Kaija, my all time favorite 🙂

 • Leena

  Kyllä täällä Baijerissakin vastustajia (ja puolustajia) löytyy. Valitettavasti vastustajat ovat äänekkäämpiä ja aktiivisempia. Itse yritetään pienellä porukalla avustaa; nyt kerätään hygieniapaketteja kasaan (suihkuainetta, hammasharjaa…). Tänne kun tulee per päivä hieman eri määrissä porukkaa kuin Suomeen.

  • Satu Rämö

   No älä muuta sano! Forssankin kohdalla puhuttiin jostain kolmen sadan ihmisen vastaanottamisesta. KOLMEN SADAN. Se määrä tyyppejä asuu parissa normikokoisessa kerrostalokompleksissa…

 • Anonyymi

  "Pitäisiköhän kaupungista saman tien poistaa kaikki narkkarit, perheitään pahoinpitelevät, rattijuopot, ylinopeutta ajavat, talousrikolliset, lasten hyväksikäyttäjät jne.? Kun nekin tuppaavat työllistämään poliisia." Olenko ihan paha ihminen jos olen sitä mieltä, että joo-o, jos vain mitenkään mahdollista? Siis ei niin että pakolaiset lukisin tuohon joukkoon, jotka pitäisi poistaa. Tosin myönnän, että pelkoja itsellänikin olisi, jos naapurustoon tulisi pakolaiskeskus, mutta asiallisella tiedolla keskuksen toiminnasta nekin pelot varmaan poistuisi.

  • Satu Rämö

   Hah, et oo. En mäkään rikolllisia naapurustooni haluaisi. Harvemmin vaan otetaan tällä samalla argumentilla kantaa kun kyse on samaa kansallisuutta edustavista tyypeistä.

   Ihan sama kuin se että kun ulkomaalainen syyllistyy raiskaukseen, nettitrollit ovat heti liikkeellä. Jos kantasuomalainen raiskaa naisen, ei paljon Halla-aho hoveineen jaksa asiaan ottaa kantaa.

 • Anonyymi

  Moi

  Tämä pakolaiskeskustelu ajaa minut päivittäin raivon partaaalle. En halua uskoa, että Euroopan sivistys- ja hyvinvointivaltioissa asuu niin paljon piittamattomia ihmisiä.

  En usko, että kukaan joka itse ei henkilökohtaisesti ole joutunut pakenemaan omasta kotimaastaan näissä olosuhteissa pystyy ymmärtämään yksilön ahdistusta ja toivottomuutta. Se ei ole ihan vapaaehtoinen eikä mikään helppo päätös lähteä "ilman mitään" perheensä kanssa kohti epämääräistä ja tuntematonta tulevaisuutta vieraassa kulttuurissa. Sitä kun ei tiedä pääseekö hengissä edes EU:hun asti, saatika sitä että minne sitä loppujen lopuksi joutuu. Elämä pakolaisleirissä on päivästä toiseen epävarmuutta tulevasta. Melkein jokainen meistä viettäisi mieluummin turvallista ja tasapainoista elämää omassa kotimaassaan, eikä vaihda sitä epätietoiseen elämään pakolaisena. Ja on ihan turha argumentoida sillä, että nuorten miesten pitäisi taistella isänmaansa puolesta eikä paeta. Kaikki eivät nyt ihan sattuneesta syystä halua taistella niitten arvojen puolesta ja monia vainotaan kotimaassaan. Kyllä sieltä silloin on lähdettävä, vaikka se päätös varmasti on vaikea ja ahdistava.

  On todella tekopyhää, ellei jopa mielipuolista että nykyään kuitenkin suurin osa eurooppalaisista paheksuu sitä ettei moni valtio halunnut/pystynyt vastaanottamaan Natsi-Saksan vainoamia juutalaisia, kommunisteja ja toisinajattelijoita toisen maailmansodan aikana. Sitä ollaan nyt vuosikymmeniä paheksuttu yleisesti, koulukirjoja myöten. Ja hyvä niin. Ja kuitenkin moni valtio siviilihenkilöitä myöten otti silloin vastaan todella suuren määrän pakolaisia, jopa oman henkensä uhalla majoittivat juutalaisia ja muita pakolaisia. Ja silloiset taloudelliset puitteet olivat aivan eri tasolla kuin nykyään. Kyllä suurin osa nykyään kunniottaa niitä ihmisiä jotka aikoinaan asettuivat esim. Hitleriä tai Stalinia vastaan. Ja ymmärämme myös sen, etteivät yllä mainitut väkiryhmät voineet jäädä silloiseen kotimaahansa. Miksi Syyrian, Etiopian ym maitten pakolaisten tilanne tulkitaan nyt eri tavalla? Mitäköhän historian kirjoissa puolen vuosisadan jälkeen meistä kerrotaan? Tuhansia ihmisiä hukkui Välimereen ja tukehtuivat rekkoihin matkalla Eurooppaan, koska laillista mahdollisuutta hakea turvaa täältä ei ollut? Ettei annettu SPR:n rakentaa turvapaikkakeskusta tiettyyn kaupunkiin vedoten siihen, että poliisilla on liikaa työtä? Tämä on aivan absurdia! Ja btw, kuinka monta suomalaislasta lähetettiin Ruotsiin turvaan toisen maailmansodan aikana? Ja kuinkas paljon tulia saimme lähinnä USA:lta jälleenrakentamiseen? Sieltä toimitettiin myös maitopulveria vastasyntyneille.

  Sitä paitsi, pakolaiskeskukset luovat, ainakin väliaikaisesti, työpaikkoja.

  Henrika

 • Helena

  Saksassakin kiehuu. Varsinkin entisen Itäsaksan alueella vastustus on raivoisaa. Aika nopeasti on unohtunut 25:n vuoden takainen historia, ddr:n kansalaisten kansoittamat vastaanottokeskukset länsipuolella. He eivät todellakaan lähteneet vainoja pakoon vaan puhtaasti taloudellisista syistä, sen sijaan että olisivat ryhtyneet kohentamaan ja rakentamaan ns. uusia osavaltioita. Ja nyt sitten on hyvä osoitella ja vastustaa niitä, jotka tulevat pelastaakseen henkensä. ?? Ei riitä mun ymmärrys.

 • Anonyymi

  Luojan kiitos ettet "pääse" lukemaaan eteläpohjanmaan maakuntalehteä Ilkkaa, etkä varsinkaan sen mielipidepalstaa! Olisi monet hyvät verkkarit jo repeytyneet ja hiukset irronneet päästä 🙂

 • Virve

  Itse ajattelen aina kun näistä nuorista vouhotetaan, kuinka he ovat täällä eikä siellä, että kenet äitinä lähettäisin pois vainosta ja sorrosta (josta pääasiassa on kysymys tänne tulevien kohdalla, anteeksi vaan). Vastaus on hyvin helppo; lapseni.

 • Anonyymi

  Entisenä forssalaisena täytyy sanoa, että ymmärrän miksi keskusta vastustettiin. Itse jos siellä vielä asuisin pelkäisin myös. Isommissa kaupungeissa maahanmuuttajat tuntuvat hukkuvan muun väestön sekaan, mutta Forssassa missä asukasluku on muutenkin pieni, ja kovin sisäsiittoinen, suuri määrä maahanmuuttajia eivät ns. hukukkaan muiden ihmisten joukkoon, vaan heitä tuntuu olevan todella paljon. Lisäksi olen itse joutunut maahanmuuttajien ahdistelun kohteeksi Forssassa jopa jo niinä vuosina jolloin maahanmuuttajia on siellä ollut vähän.

  Ja mitä tulee tuohon lauseeseen, että pitäisikö kaikki narkkarit, rattijuopot jne poistaa on mielestäni hieman typerä. Kuitenkin varmasti ymmärsit, että näiden lisäksi vielä muu homma kuormittaa oikeastikin poliiseja joita Forssassa välillä tuntuu olevan liian vähän. Penttilä tuskin tarkoitti sitä, että poliisilta pitäisi vähentää työtä, vaan sitä, että pitäisi saada sitten resursseja lisää, joita kuitenkaan ei saa. Millä siis hoitaa maahanmuuttoasioita ja samalla myös taata yleinen turvallisuus? Tuskin itsekään haluaisit, että poliisilla kestää tulla poistamaan oven takana riehuva narkkari vain sen takia, että pitää olla tekemässä paperihommia.

  Se asia on totta, että apua he tarvitsevat. Sitä minäkin haluaisin heidän tilanteessa. On kuitenkin myös hyvä muistaa, että sotaa pakenevat tarvitsevat paljon muutakin tukea kuin vain asunnon ja rahallista tukea. Heillä usein on pahoja traumoja joiden hoitaminen ei ole ilmaista. Pahinta olisi jättää näiden traumojen hoitaminen, sillä en usko, että niiden kanssa yksin kamppaileva voi kovin tasapainoinen ihminen olla. Enkä myöskään usko, että Forssassa olisi myös resursseja hoitaa tätäkään asiaa.

  En siis vastusta maahanmuuttoa, mutta ymmärrän hyvin miksi tuo pieni kaupunki päätti niin kuin päätti. Minusta niin vastaan kuin puolestakin puhujien pitäisi avata silmät, eikä haukkua toisia. Siinä missä keskuksen vastustajia haukutaan, syyllistyy itse juuri siihen mitä he tekevät. Rasismi ei aina kohdistu vain ihonväriin…

  • Satu Rämö

   No ei kyllä pidä paikkaansa. Rasismi nimenomaan on syntyperään perustuvaa diskriminointia – sanoja ei tarvitse alkaa määritellä uudestaan. Esim persuista iso osa tekee tätä ihan urakalla lietdoakseen sairasta ideologiaansa "salonkikelpoisessa muodossa" ja siihen sanojenvenytuspelleilyyn mä en lähde mukaan.

   Kysehän oli siis hätämajoituksesta, noin alle vuoden mittaisesta sijoittamisesta, ei kotouttamisesta joka vaatisi tietysti ihan erilaisia resursseja kuin se ensimmäinen vastaanottoprosessi (johon siis oltaisiin saatu kymmenisen uutta tekijää eli uutta työpaikkaa, mutta tämänkin Forssa näki ongelmaksi).

   Mä olen joutunut ihan valkoisen läskin kantasuomalaisen ahdistelemaksi useammankin kerran, eikä se anna mulle syytä käyttää sitä lyömäaseena kaikkia valkoisia miehiä kohtaan. Mulkkuja löytyy ihan joka yhteiskuntaluokan ja kansallisuuden parista.

   Eikä Forssa nyt mikään pieni kaupunki ole. Nykyisessä kotimaassani on alle tuhannen ihmisen kaupunkeja, niissä asuu satoja puolalaisia (ja useita suomalaisia, tanskalaisia, venäläisiä… ü) eikä tämä ole ongelma kenellekään.

   Ei se suvaitsemattomuus siitä ainakaan helpotu sillä, että omaan elämänpiiriin ei haluta ketään muita kuin ne, jotka siellä ovat aina olleet.

  • Anonyymi

   Äh, kirjoitin tähän säkenoivän nokkelan, oivaltavan ja viisaan kannanoton, mutta bittiavaruus haukkasi sen. Totean vain että rasismi on rasismia. Piste. Sitä ei voi entisöidä kauniiseen kankaaseen ja lyödä maahanmuuttokriittisyyden/politiikan leimaa päälle.

   Peace.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *