Pulla teki superlihapullan!

Hanna lähetti herkullista postia. Safkaa Skideille ja jauhelihakirjan 400g. Olen aina rakastanut hyviä – eli pinnalta rapsakoita ja sisältä pehmeitä – lihapullia, mutta vielä kertaakaan en ole onnistunut tekemään niitä itse. Uunissa niistä on tullut vetisiä, pannulla pulla on hajonnut epämääräisiksi klönteiksi. Entäs se kastike sitten. Voi luoja… Vaaleanharmaata epätasaista soosia, jota olen yrittänyt pelastaa (siis värjätä ruskeaksi) soijakastikkeen ja ketsupin yhdistelmällä.

Eilen iski järjetön lihapullakuume. Tartuin nelisataseen ja päätin, että noudatan näitä ohjeita nyt ihan prikulleen enkä sävellä yhtään ja katson, mitä pullamaha saisi aikaiseksi… Samalla pääsin ajamaan sisään Kouvolan kirppikseltä viime kesänä kymmenellä eurolla löytyneen käytetyn valurautapannun, jonka tulin sattumalta ostaneeksi. Kohtalo!

seuraavaksi hankin sen puisen leikkuulaudan

Ja mitäpä tuli: sairaan hyviä lihapullia, lähes täydellinen kermainen kastike ja perunamuusi, joka oli melkein yhtä hyvää kuin mutsin tekemä.

tämä pannu on niin super!

Ohjeita seuraamalla sain muutaman ahaa-elämyksen. Mitä aikaisemmin tein väärin:

– laitoin jauhelihataikinaan aivan liikaa korppujauhoja
– yritin paistaa lihapullat koko ajan samalla lämpötilalla
– hätiköin voin kanssa; sen pitää antaa kiehua ennen kuin pulla lentää pannuun
– tungin liikaa pullia yhdelle pannulle
– hätäilin paistamisen jälkilöylyissä ja putsasin pannun ennen kastikkeen aloittamista
– laitoin perunamuuusiin aivan liian vähän voita

Jauhelihakirjan ohjeet ovat ihanan yksinkertaisia ja raaka-aineet löytyvät pienemmästäkin lähikaupasta. Ohjeiden seassa on hyviä vinkkejä, jotka kannattaa malttaa lukea. Minulle oli aivan oleellista tietoa se, että lihapullat kannattaa ensin paistaa pinnalta kiinni kovalla lämmöllä ja sen jälkeen laskea lämpötilaa ja kypsyttää pullat kypsiksi. Ei pala eikä hajoa.

ylpeät pullat

Seuraavaksi ajattelin tehdä lihapiirakan. Ja huomenna leivotaan tuosta toisesta kirjasta skidin kanssa mokkapaloja.

Kiitos Hanna, tee seuraavaksi korvapuustikirja, pliide!

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö