Raskausviikko 29

Tämä on viimeinen täysinäinen viikko yhdessä perheen kanssa kotonamme Islannissa ennen elokuun loppua. Minulla on edessä kesäkuussa yksi viikon työmatka, samoin miehellä. Heinäkuussa olemme Suomessa käymässä, elokuussa puoliso suuntaa matkalle Grönlantiin, minä työmatkalle ja sen jälkeen onkin enää pari viikkoa laskettuun aikaan. Eli. Ne tarvittavat vauvantavarat pitää varmistella kasaan NYT.

Huomaamme, että edellisestä kerrasta on tosiaan rapeat viisi vuotta. Meistä ei kumpikaan tarkalleen ottaen muista, mitä kaikkea niihin ensimmäisiin kuukausiin tarvitaan. Yhdellä puhelinsoitolla selviää, että suvussa kulkeneen kehdon saamme taas lainaan, koska kopan edellinen käyttäjä on juuri muuttanut pinnasänkyyn. Mutta entä ne kaikki muut kamat! Laitoin kaikki vauvanvaatteet kiertoon niiden jäätyä pieniksi. En säästänyt kestovaippoja, tuttipulloja, täkkejä, koppia, leluja tai mitään muutakaan.
Koska se minikokoisten tavaroiden shoppailu on asia, jota haluan viimeiseen asti välttää, oli helpointa turvautua avaimet käteen -ratkaisuun. Se kantaa nimeään kaveri, joka hankkiutuu kaikesta vauvaroinasta eroon eikä halua niistä mitään takaisin. Ajoin muutama viikko sitten frendini luokse autolla, lastasin tavaratilan täyteen, tyhjensin sen autotalliin ja siirsin rahat tilille. Voila! Tällä viikolla käymme miehen kanssa autotallin tavaravuoren läpi ja huomaamme, että meillä tosiaan on nyt kaikki, paitsi turvaistuin ja vaipat. Istuimen vuokraamme paikallisesta vakuutusyhtiöstä syksyllä, vaippa-asiasta käymme edelleen nevuotteluja (mies haluaisi ottaa taas kestot käyttöön, minä en jaksaisi).
Kun tulevan kakkosen vauvavaiheesta on selvitty, laitan kaiken tämän kiertoon ja yhtä reilun edulliseen hintaan:
– Lastenvaunut, joissa irrotettava koppa, jotka voi käyttää matkasänkynä. Vaunuista saa myös rattaat. 
– Vauvan makuupussi.
– Kevyet ja helposti kasaan menevät matkarattaat.
– Rintareppu.
– Kaksi isoa laatikkoa täynnä valmiiksi lajiteltuja ja viikattuja lasten vaatteita. Toisessa boksissa releet 0-6 kk, toisessa 6-12 kk. (En usko, että lastenvaatemanagerointi voi tästä enää helpottua.(
– Imetystyyny.
– Kasa vauvanleluja.
Tämä kaikki yhteensä 200 euroa.
Autotalli-inventaarion jälkeen tunsin sietämätöntä onnen tunnetta kävellessäni tavaratalossa uusien yhdistelmärattaiden ohi: hintalappu tuhat euroa. Auts. 

24 Comments

 • Anonyymi

  Rintareppu on aika epäergonominen vaihtoehto kantamiseen, niin beibelle kun kantajallekkin. Yksinkertaisia ja helppoja liinoja on tai sitten parempia kantoreppuja. Apua saa vaikkapa Ipanaisesta Helsingistä, jos siis neuvoja tässä asiassa kaipaat 🙂

  • Anonyymi

   Samaa mieltä. ÄLÄ käytä rintareppua! Osta edullisesti käytetty, ergonominen kantoreppu (manduca, tula, patapum, wompat, jne.) tai liina. Rintareput on oikeesti todella epämukavia ja huonoja sekä vauvalle että äidille..
   Mutta hei, tosi kiva että saitte kaiken yhtenä pakettina kätevää 🙂

  • Anonyymi

   Ihan vain ihmettelen rintareppukiihkoa… Miksi ei saisi käyttää, miten ne ovat epämukavia? Itse oman lapsen kanssa käytin käytettyä babybjörniä, koska se oli tosi helppo ja nopea laittaa päälle, vauvan sai isompana naama menosuuntaan katselemaan maisemia jne.. Ko. lapsi on nyt 7v. eikä ole vääntynyt mihinkään suuntaan ja viihtyi repussa aikanaan enkä itsekään mitenkään kärsinyt tai kokenut perusrintareppua epäergonimiseksi. Sen sijaan kantoliinan solmimisen kanssa kun sitä kokeilin, meinasi palaa käpy eikä manduca myöskään mitenkään vakuuttanut. Ja siinähän sitä sitä naamaa ei saa menosuuntaan, koska isomman vauvankin pitää tietysti koko ajan katsoa äidin naamaa.. 😉

  • Satu Rämö

   Hjalp… Mä en ees tiedä mitä eroa on rintarepulla ja kantorepulla 😀 Voi ihan hyvin olla että se kantoasia oli rintareppukin – merkistä ei mitään hajua. Pitää ehkä tehdä siihen lähempää tuttavuutta kun palaamme kesäreissulta takaisin kotiin.

   Kantoliinaa yritin käyttää viime kerralla, mutta meni hermot siihen sitomiseen ja se jäi.

  • Anonyymi

   Kantoliinaa en ole koskaan tajunnut – ja epäilen rintarepunvastustajien omia kokemuksia rintarepuista. Mutta ei tästä sen enempää minun puolestani, itsellä repusta oli lähinnä hyviä kokemuksia, mutta lisään kuitenkin vielä, että tosin vauva oli myös hoikka ja kevyt, painavemman jötkäleen kanssa kokemus olisi voinut olla hyvinkin erilainen!
   terv. viimeinen anonyymi ketjussa Anonyymi7/09/2015 12.26 ip.

  • Anonyymi

   Jokainen tietty käyttää mitä parhaaksi kokee ja tarvitsee.
   Kokeilin rintareppua itse ja totesin sen vetävän olkapäistä ihan tosi ikävästi, käsittääkseni tämä efekti voimistuu entisestään jos vauva on naama menosuuntaan ja paino siirtyy täten vielä enemmän eteen.
   Hyvässä kantorepussa paino jakautuu tasaisesti lantiolle ja selälle. Oon siis ite loukannu selän joskus, ja siksi tarkka ergonomian suhteen.
   Kantoliinoja on olemassa muitakin kuin niitä monta metriä pitkiä rullia, esim. rengasliina on hyvin helppo ja nopea.
   Aika jännä et tässä on joku "kiihkoilu"meininki tässäkin jutussa, kaikkee sitä oppii…

  • Anonyymi

   Rintareppujen ohjeissa mainitaan, että soveltuvat lyhyisiin 15-20min kantamisiin, kun taas kantorepulla voi kantaa vaikka tunteja.
   Rintareppu ei ole ergonominen kantajalle eikä kannettavalle, mutta ei rintarepusta mitään haittaakaan lapselle ole. Kivempi sillä on kantaa kuin käsissä koko ajan. Kaikki kantaminen on hyvästä.

   Kasvot menosuuntaan edessä kantaminen ei tosin ole rinta- eikä kantorepulla hyväksi (lapsen selkärangan luonnollinen pyöreys katoaa, selkä ikäänkuin pakkosuoristuu), ainoastaan Ergo360 on todella suunniteltu tähän. Eikä kantorepuillakaan lapsen ole pakko katsella äitiä – esim. Manducalla voi kantaa lonkalla tai selässä, jolloin lapsi näkee ympärilleen. Tarvittaessa lapsi voi silti "suojautua" ärsykkeiltä painamalla päänsä kantajaa vasten.
   Kukin tekee omat ratkaisunsa tietysti, mutta monilla rintarepun käyttäjillä ei taida olla kokemuksia kantorepuista (mukavampia päällä) eikä tietoa siitä, ettei kasvot eteenpäin edessä kantamista suositella.

 • Anonyymi

  Rintareppu herätti mussakin ison huutomerkin, eli eiii ethän sä sellaisia käytä.. Ergonominen Kantoreppu tai kantoliina sen olla pitää

  • Satu Rämö

   Kuten sanottua, mulla ei ole hajuakaan näiden kahden eroista. Kantoliinaa tosin en enää ota, sillä yhdistelmä kymmenmetrinen liina, sätkivä kakara ja lyhytpinnainen mutsi ei toiminut meillä 🙂

   Mies meillä kuitenkin hoitaa enimmäkseen sen kantamisen, joten luulenpa että hän saa tutustua noihin kantovehkeisiin paremmin…

 • Anonyymi

  Nyt pitää kommentoida rintarepun puolesta: kun hallinnoitavana on toinenkin lapsi ja pari kassia ja mahdollisesti kiire (vai voiko lapsiperheessä koskaan olla kiire…), solvattu babybjörn on kyllä enemmän kuin kätevä. Ei sen kanssa ehkä mitään päivävaelluksia kannata tehdä, mutta jos vaikka pitää autosta käsin käväistä kaupassa tai noutamassa isosisarus päiväkodista, vauvan lastaaminen kyytiin muutamassa sekunnissa hakkaa kyllä liinan mennen tullen. Ja Ergo-reppuun ei pikkuvauvaa voi laittaa. Ipanan fyysinen kehitys tai vanhempien hartioiden kunto tuskin kärsii lyhyistä kannoista – turha hössötys sikseen.

  • Anonyymi

   Niin samaa mieltä, kommentoin about samaa samaan aikaan myös anonyyminä toiseen ketjuun 🙂

  • Satu Rämö

   Meillä on vaellusreissuille oma rinkkansa. Sitä voi alkaa käyttää vähän yli vuoden iässä. Itse hoidan kulkemiset kaupungilla pääosin rattaiden kanssa, koska sen mukana kulkee kaikki krääsä läppäristä vaippoihin ja ruokakasseihin. Mutta jos tuo reppu osoittautuu toimivaksi, niin just tuollaisille "äkkiä ulos, äkkiä sisään" -keisseihin se soveltuu rattaita paremmin.

 • Anonyymi

  Vaipoista: meillä päädyttiin aikanaan sekakäyttöön: minä suosin kestovaippoja ja mies kertsejä. Vaipoissakin on niin paljon eroja. Oma suosikkini oli Bumgenius – helppokäyttöiset, tuntuma äidin näkökulmasta lähellä kertsejä. Ihan vauvalle oli tarrallisia vauvavaippoja, mutta jo muutaman kuun jälkeen käytimme yhden koon vaippoja neppareilla yli yksivuotiaaksi asti.

  • Satu Rämö

   Me käytettiin esikoisella yhdistelmää Ikean puuvillaliinat, pestävät kuivaliinat ja neppareilla tai tarroilla kiinnitettävä kuori. Ekan vuoden jälkeen siirryttiin kertiksiin. Pitää syksyllä katsoa, mihin päin kuppi tällä kertaa kallistuu…

 • statisti

  Voi ei, arvasin heti kun luin postauksen että täällä kommenttiboksissa alkaa fanaattinen anti-rintareppupropaganda 😀 En sinuna antautuisi keskusteluun aiheesta, jos et usko niin googlaa project mama rintareppu 😉 HUHHUH sanon vaan.

  • Satu Rämö

   Hih, tää on niin siistiä! Koskaan ei tiedä, mikä jutusta nousee puheenaiheeksi. Varsinainen yllätys, kun aiheeksi nousee joku semmoinen, josta ei edes tajunnut kirjoittaneensa. Mielenkiintoista 🙂

  • Jacques

   Olin just tulossa ehdottamaan, että voisitko sitten "projektin" päätyttyä tehdä tilaston näistä raskausviikkopostauksista: mikä sai eniten Google-osumia (tai mitä ne on) ja mikä eniten kommentteja? Rakastan tilastoja, ja olis nastaa saada selville, mikä aihe kirvoitti eniten keskustelua. Olen ollut huomaavinani, että kommenttimäärät vaihtelee radikaalisti, vaikka kertoilisit ihan neutraaleja, arkisia asioita. 🙂

   Tsemppiä odotukseen ja tulevaan monilapsiperheen elämään!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *