SAARA saa sisaruksen

Olette puhuneet: tein lastenkirjan. Joten tässä se nyt on: omin käsin satuiltu, rytmitetty ja kuvitettu lastenkirja. Kirja liittyy Novelle Elämän janoon -haasteeseen, josta kirjoitin aikaisemmin.
                                                                                          Yhteistyössä Suomen Blogimedia ja Novelle.

Draaman kaaren voimakkuudesta en menisi takuuseen enkä visuaalisen puolen taiteellisesta ilmaisusta. En ole lainkaan varma myöskään siitä, kannattiko siittiöstä tehdä jääpuikkoa. 

Mutta voi jumbe, miten hauska tätä kirjaa oli tehdä! Ilolla suosittelen muitakin kokeilemaan. Itse tehty kirja on hauskaa tekemistä sadepäiviin ja virkistystä lukurutiineihin. Lapsi kuunteli häntä varten itse tekemääni kirjaa keskeytyksettä ja halusi toistoa toiston perään. – Äiti lue lisää!

Aloitin projektin menemällä kirjakauppaan. Ostin sieltä kovakantisen 28-sivuisen kirjan, joka oli täynnä tyhjiä sivua. Kirjanen oli varta vasten suunniteltu alustaksi omalle, käsin tehtävälle kirjalle. ”Draw your own book”, mainosti kirjan etukannen päälle liimattu mainostarra. 

Aihe oli alusta asti selvä. Pikkuvauvan päätyminen äidin vatsaan ja isosiskoksi tuleminen ovat meillä juuri nyt hoteimpia keskustelunaiheita. 

Kun aihe oli selvä, piti seuraavaksi päättää, mistä kaikesta lisääntymiseen liittyvästä haluaisin kirjoittaa. Parhaat juttuni syntyvät yhdistelemällä omaa elämää ja fiktiota, joten päätin jatkaa samalla linjalla.

Mietin lapsen kanssa käytyjä keskusteluja lisääntymisestä. Kirjoitin tavallisimmat kysymykset ylös, lisäsin sekaan muutaman jutun omasta päästä ja keksin kysymyksille vastaukset. Sekaan ripaus yhteiskunnallista kantaaottavuutta, pari täysin epäloogista häntää ja lopetukseen jotain ainutlaatuista ja omakohtaista.

Sisällön selvittyä jaoin ruutupaperin 28 osaan ja aloin pistää kohtauksia sivuille. Mietin, mitä mihinkin sivulle yrittäisin piirtää ja paljonko tekstiä niihin mahtuisi. Kun kohtausluettelo oli selvä, piirsin päähenkilöstä Saarasta muutaman testitikku-ukon malliksi.

Löin suunnitelman lukkoon, teroitin puuvärit ja aloin väsätä. Tällainen siitä sitten tuli:

Nyt vaan kaikki kirjoista ja lukemisesta kiinnostuneet vanhemmat: kynä käteen ja kokeilemaan. Suosittelen! Aihehan voi olla mikä tahansa. Eikä sillä ole mitään väliä, että ei osaa piirtää kolmiulotteista naamaa tai että niin kutsutut vitsit eivät naurata edes keksijäänsä. Itse asiassa kun olin lukenut kirjan muutaman kerran läpi iltasatuna, huomasin heti monta paranneltavaa kohtaa. Ensinnäkin olisi pitänyt käyttää läpi koko tarinan kirjakieltä. Muutamissa kohdissa siirtymät aiheesta toiseen tapahtuvat liian nopeasti; täydentäviä huomautuksia olisi tarvittu sinne ja tänne. Parissa virkkeessä se-pronomini ilmestyy aivan liian usein. Mutta oman lastenkirjan väsäämisessä onkin se hyvä puoli, että lukiessa voi juttua aina muuttaa lennosta. Ei ole mikään tarve pysyä käsikirjoituksessa.

Lapsi on joka tapauksessa hänelle tehdystä omaan elämään liittyvästä kirjasta tohkeissaan ja haluaa lukea sen uudestaan, uudestaan ja uudestaan.

Minä en ainakaan aio jättää tätä tähän yhteen kirjaan. Yleisönikin on nimittäin jo toivonut SAARAlle jatko-osaa.

Lisää Elämän janoon -haasteita löytyy Novellen uusilta nettisivuilta.

Piirrokset ja tarina by me, paitsi viimeinen kuva, jonka taiteellisesta ilmaisusta vastasi lapsi.

13 Comments

 • Anonyymi

  Hei ihan huippujuttu ja inspiroi heti oman kirjan tekoon! 🙂 Valitsemasi aihekin on erinomainen ja siitä varmaan kehittelisin omankin kirjan aiheen, joka voisi liittyä siihen että siskon poika on syntynyt parisuhteessa ja kotona on sekä äiti että isä, mutta hän on saanut alkunsa lahjoitetuilla siittiöillä. Vielä ei ole ollut ajankohtaista keskustella tästä serkun tapauksesta oman lapsen kanssa, mutta kunhan aika tulee, aihetta havainnollistava – itse tai jonkun muun kyhäämä – opetusmateriaali ei varmasti olisi pahitteeksi…

  • Satu Rämö

   Kiitoskiitos! Suosittelen omaan kirjaan tarttumista – tosi nastaa piirrellä ja satuilla omaan tahtiin. Ja lapsesta kaikki mitä mä piirrän, on järkyttävän upeaa. Tästä pitää nauttia nyt kun illuusio äidin supermahtavuudesta on vielä päällä 😉

 • Lähiömutsi

  Ihana! Tällainen lapsen omaan elämään pohjaava satu pitäisi toteuttaa myös itse. Meillä lapsi on jo ihan pähkinöinä siitä, että keksin lauluja meidän omasta elämästä ja vaatii LISÄÄ LISÄÄ, laula taas äiti meistä! Kirja veisi homman vähän niinkuin nextille levelille.

  • Satu Rämö

   Kiitos! Todellakin teette kirjan! 🙂

   Lapsi tykkäsi ihan hulluna, eikä ole moneen päivään halunnut muita iltasatuja luettavaksi… Vaikka kirjassa päähenkilöllä on eri nimi kuin lapsella, niin on jännää miten lapsi kuitenkin huomaa monissa kohtaa yhtäläisyyksiä omaan elämäänsä ja pitää juuri niitä kohtia kirjan hauskimpina.

 • Anna

  En mitenkään halua nyt arvostella kirjailijan kuvataiteilijanlahjoja, mutta jos joku ammattikuvittaja ja -tekstaaja ottaisi tämän teoksen hellään käsittelyynsä, minä ainakin ostaisin SAARA-sarjan kirjoja kaupasta kasan!

  • Satu Rämö

   Kiitoksia! Joo, hän on tästä aika pähkinöinä. Oli kuulemma kertonut myös tarhassa kaikille kavereilleen, että äiti piirsi kuvan siitä miten vauvoja tehdään. Jeah 😀

 • Riikka

  Just sopivan ikätasoisesti kerrottu asioista, valehtelematta liikaa 😉 Meidän esikoinen halusi joskus aikanaan ihan välttämättä lainata kirjastosta Katerina Janouchin kirjan Mistä on pienet vauvat tehty? http://www.adlibris.com/fi/kirja/mista-on-pienet-vauvat-tehty-9789513131272 Siinä kerrotaan ihan yksityiskohtaisesti KAIKKI vauvanteosta ja ehkä en ihan olisi halunnut niin tarkkaan eritellä kaikkea vielä mutta tulipahan luettua silloin.

  On muuten tosi hauska seurata tätä sun blogiasi varsinkin kun mennään ilmeisesti aika samoilla viikoilla raskaudessa (mä ehkä vähän edellä), lisäksi isompi sisarus on kait meillä ja teillä samaa ikää ja huomasin just että painoindeksikin on samoissa.Tosin täällä on paljon muutakin mukavaa luettavaa aina, varsinkin matkakertomukset:)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *