Roadtrip! Vinkkejä autonvuokraamiseen

En ikinä unohda sitä iltaa Uuden-Seelannin eteläsaarella. Olimme laittaneet asuntoautomme yöparkkiin pienen kinttupolun päähän järven rantaan. Illallisen jälkeisellä kävelyllä meitä odotti uskomaton näky. Taivaalla loisti Linnunrata kirkkaampana kuin koskaan. Tähtivyö erottui jopa tyynen järven pinnasta. Jossain kaukana kurnutti eksoottinen lintu. Sinne ei olisi bussilla päässyt.

Automatkailu on sietämättömän vapauttavaa. Arki jää kauas taakse, kun aikataulut, reitit ja yöpymispaikat voi valita oman pään mukaan.

Islantilaisia tiemaisemia.

Viime vuosina on tullut harrastettua aika paljon automatkailua. Olen kiertänyt autolla Islannin lukemattomia kertoja (liftaten, vuokra-autolla ja omalla), kerran ajoimme puolison kanssa muuttokuorman kanssa Bergenistä Pohjois-Ruotsin läpi Suomeen, Suomesta lautalla Ruotsiin ja Tanskaan ja Tanskasta Keski-Euroopan läpi Barcelonaan.

Sittemmin on päristelty reissuilla lapsenkin kanssa: kuukausi Uudessa-Seelannissa, muutama viikko Samoalla ja nelisen viikkoa pitkin USA:n länsirannikkoa Los Angelesista Seattleen. Automatkailu on ihanaa (paitsi mutkaisilla teillä, jossa lapselta lentää yrjö) ja joissakin matkakohteissa ainut järkevä vaihtoehto. Automatkailuun voi upota todella paljon rahaa, mutta roadtrippailua voi tehdä melko edullisestikin, kun tietää muutaman jipon.

Lappiin ajettiin talvella 2013.

Vertaile hintoja netissä. Vuokra-autofirmojen lisäksi katso myös hintavertailu- ja varauspalvelusivustot (orbitz.com, vroomvroomvroom.com). Säästät rahaa, kun varaat ajoissa. Jos auton vuokraa pitkäksi aikaa, lähesty vuokraamoa suoraan ja pyydä tarjousta. Netissä ilmoitetut hinnat etenkin yli kuukauden mittaisille vuokrausajoille ovat usein vain viitehintoja.

Parhaat diilit saa syrjäisistä toimipisteistä. Säästimme Kalifornian-matkallamme kolmen viikon autovuokrassa melkein 500 euroa, kun haimme maasturin Hertzin Long Beach -lähiön teollisuusalueen toimipisteestä Los Angelesin lentokentän sijaan.

Roadtrippailu Uudessa-Seelannissa oli yksi parhaista reissuistamme ikinä.

Pienistä paikallisista autovuokraamoista voi löytää edullisia tarjouksia. Kansainvälisissä ketjuissa on kuitenkin se etu, että auton voi vuokrata yhdeltä paikkakunnalta ja jättää toiselle.

Lensimme Los Angelesiin, vuokrasimme sieltä auton ja palautimme sen Seattleen, josta jatkoimme lentäen seuraavaan kohteeseen. Olisimme voineet jatkaa autolla Kanadaan asti, jos vain olisimme sopineet siitä vuokra-autoyhtiön kanssa etukäteen.

Täydellisen reissuvapauden saavuttaa, kun vuokra-autoon yhdistää majoitustilat. Asuntoauto on loistava vaihtoehto etenkin, jos majoituspaikkoja on matkakohteessa vähän ja ne ovat kalliita.

Maisemat autonikkunasta Kaliforniassa, Paso Roblesin viinialueella.

Yhdysvalloissa road tripin tekee edullisimmin yhdistelmällä vuokra-auto ja halpa motelliketju. Laajalle levinneestä Motel6-ketjusta saa 2 hengen huoneen jopa 30 eurolla. Uudessa-Seelannissa, Islannissa tai Australiassa kannattaa harkita asuntoautoa. Prameat satelliittitelevisioin varustellut yksilöt voivat maksaa yli 300 euroa vuorokausi. Edullisempiakin vaihtoehtoja on, kuten Mighty Campers Uudessa-Seelannissa ja Australiassa (mightycampers.com) ja Islannissa Kúkú Campers (kukucampers.is).

Eräilijä ja budjettimatkailija suosivat tietysti telttamajoitusta. Pilvettömän yötaivaan alla se onkin ainoa todellinen tuhannen tähden hotelli. Kunhan ei tuule, sada tai naapuriteltan makuupussissa nuku kovaääninen kuorsaaja.

Tuhansien tähtien leirintäalue, Tongariron kansallispuisto Uudessa-Seelannissa.

Perheemme suunnittelee jotain pienimuotoista (max 4 viikkoa) roadtrip-matkaa ensi vuoden loppupuolelle. Jos tiedät täydellisen roadtripin, vinkkaa ihmeessä!Pidän Imagessa matkapalstaa. Tämä juttu on osittain julkaistu aikaisemmin numerossa 3/2015. Kaikki Imagessa julkaistut matkajuttuni tulevat myös tänne blogin puolelle. Tägään ne tunnisteella Imagen matkajutut.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson


13 Comments

  • PirjoSusanna

   Minäkin haluaisin Norjan länsirannikkoa kiertämään. Pohjoista onkin jo kierretty, siellä oli aika kallista. Miten koet hintatason tänä päivänä Suomen tasoon verrattuna?

  • PirjoSusanna

   Minäkin haluaisin Norjan länsirannikkoa kiertämään. Pohjoista onkin jo kierretty, siellä oli aika kallista. Miten koet hintatason tänä päivänä Suomen tasoon verrattuna?

 • Riimi

  Norja on kyllä ihana automatkakohde, voin myös suositella. Reitti Oslosta Bergeniin ei suotta ole kehuttu, maisemat sillä välillä vaihtelevat todella paljon, mikä tekee matkan teosta mielenkiintoista (junamatka sillä välillä on ehdottomasti suosittelun arvoinen, mutta nyt kysyttiin automatkakohteita). Toki pohjoisempana rannikolla, Lofooteilla ym. on myös todella kaunista. Valitettavasti vaan kovin tyyristä lystiä on Norjassa reissailu.

  Balkaneilla voisi olla toinen mainio kohde. Itse en ole käynyt, mutta mies teki sellaisen Bulgaria-Makedonia-Albania-Montenegro-Kroatia -reissun kerran, ja lähetteli sieltä ainakin sen verran innostunutta palautetta (vuoristoja, merenrantakaupunkeja, vuosisatojen takaiseen aikaan pysähtyneitä kyliä, halpa hintataso, hyvää välimerellistä ruokaa, vieläkin muistelee yhtä simpukka-annosta) että tekisi mieli itsekin mennä!

  • Satu Rämö

   Joo, kallista on. Mutta niin alkaa kyllä olla Islannissakin taas hintatasot karkaamassa käsistä. Onneksi telttailemalla ja itse kokkaamalla voi pitää menoja kurissa.

   Balkanitkin alkoi nyt tämän myötä kiinnostaa. Mä rakastan välimerellistä ruokaa ja kyllä lämpökin on ihan tervetullutta 🙂 Kiitos siis paljon vinkistä!!

  • Satu Rämö

   Joo, kallista on. Mutta niin alkaa kyllä olla Islannissakin taas hintatasot karkaamassa käsistä. Onneksi telttailemalla ja itse kokkaamalla voi pitää menoja kurissa.

   Balkanitkin alkoi nyt tämän myötä kiinnostaa. Mä rakastan välimerellistä ruokaa ja kyllä lämpökin on ihan tervetullutta 🙂 Kiitos siis paljon vinkistä!!

 • Anonyymi

  Huh mitä kuvia ja maisemia. Jos jo kuvatkin ovat henkeäsalpaavia niin miltähän onkaan mahtanut tuntua paikan päällä….

  • Satu Rämö

   Kiitoskiitos! Maisemat olivat kyllä upeita. Automatkailussa on se hyvä puoli että voi pysähtyä melkein minne vaan pitämään kahvitaukoa tai muuten vaan istahtamaan keskelle paratiisia.

 • PirjoSusanna

  Ranskassa Bordeaux 'stä etelään. Viinialueet, pyrenees, baskimaa (ranskan puoli) ja lopulta biarritz. … Mahtavia maatilamatkailumajoituksia, edullisisa, joissa yleensä perhe asuu alakerrassa. Usein aamiainen nautittiin perheen seurassa. Ranskassa löytyy pari hyvää kirjaakin majoittajista. Lienee netissäkin nykyään. Minäpä tarkistan.
  Toinen suosittelu on Kroatiaan. Lento Zagrebiin ja sieltä autolla rannikolle edelleen. Ihania majoituksia, edullisesti aamiaisella tai ilman. Vuokraavat pelkästään yhtä huonetta tai koko taloa. Samalla voi auton kanssa kiertää lautalla saarelta toiselle ja majoittua siellä. Sisämaan vuoriston kautta takaisin Zagrebiin. Suosittelen ehdottomasti! !!!

 • susse

  Namibia. Autoilimme siellä 3 viikkoa jokunen vuosi sitten. Nukuimme paljolti leirintäalueilla teltassa ja juuri tuollaisista mahtavista luontokokemuksista pääsi siellä osalliseksi. Siellä olen nähnyt elämäni hienoimman tähtitaivaan. Sossusvlein mahtavat dyynit ja aavikon karuus. Etoshan kansallispuisto, jossa aivan mielettömiä laumoja seeproja, antilooppeja jne. Skeleton Coastin karuus, Ruacana falls jne. Leirintäalueita tuntui löytyvän suhteellisen helposti, olo tuntui turvalliselta ja kaikki toimi. Mahtava paikka!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *