Raskausviikko 23

Tämä viikko kuluu ulkomailla ja pienissä liikkeissä. Okei. Ensin lennän Islannista Helsinkiin, sitten samana päivänä Helsingistä Tokioon, kuuden päivän kuluttua Tokiosta Helsinkiin, josta otan samana päivänä junan Jyväskylään, josta otan kahden päivän jälkeen Onnibussin Helsinkiin, josta lennän samana iltana Roomaan, josta ajamme lentokentällä tavatun valokuvaajan kanssa autolla yötä vasten Toscanaan…..

Junaeväät. Ei sitä reissunainen juur muuta tartte! Reissarin metsuriseksuaalimainoskasvokin näyttää sopivasti omalta ukolta.

….,jossa olemme viisi päivää (tässä kohtaa ollaan jo raskausviikolla 24, eli palaan seuraavassa paksuiluviikkojutussa vielä Italiaan), jonka jälkeen ajamme varhain aamulla Roomaan, jonne valokuvajaaja jää vielä toiselle keikalle ja josta minä otan lennon Helsinkiin, missä nakkaan laukut lentokenttähotelliin, jonka edestä otan bussin ja sen jälkeen metron Kaapelitehtaalle työkuvauksiin, josta säntään keskustaan ostamaan häälahjaa miehelle (unohdin viisivuotishääpäivämme, mutta onneksi hänkin unohti!), käyn vetämässä Amarillossa jonkun vuohenjuustoburgerin (ja tajuan burgerin ollessa jo mahassa että olisikohan siitä juustosta pitänyt raskaana olevan naisen tietää etukäteen jotain), otan bussin lentokentälle, yövyn yhden yön lentokenttähotellissa ja herään aamulla kuudelta, otan aamukoneen Islantiin ja olen kotona. Huh.

Kun kampean ensimmäisenä työreissun jälkeisenä aamuna omasta sängystä, huomaan, että olen saanut oikeaan jalkaan mojoavat suonikohjut. Raskausviikon 23 säntäilyillä ja 26 000 lentokilometrillä ei varmaankaan ollut mitään tekemistä asian kanssa? Etenkin kun unohdin, että sellainenkin asia on kuin lentosukat. No passin muistin. (Mutta lasketun ajan todistavan raskaustodistuksenkin unohdin – sitähän joskus kysytään raskaana olevilta lentomatkustajilta. Vedin Tokion lentokentällä vatsan sisään ja pidin käsilaukkua vatsan edessä ja toivoin parasta. Huh, ei kysymyksiä, pääsin nousemaan koneeseen.)

Esikoisenkin kanssa sain suonikohjuja (tosin vasta raskausviikolla 30 ja jotain; kävin lunttaamassa tiedon omasta blogistani), mutta ne häipyivät synnytyksen jälkeen. Koska pelkän hyvän tuurin varaan ei voi laskea, käyn varmuuden vuoksi ostamassa tukisukat jälkeenpäin. Tuleepa samalla testattua, onko niistä mitään apua jälkikäteen. Epäilenpä.

Raskauspainoindeksi raskausviikolla 23: En toden totta ehtinyt käydä vaa’alla. 

Täältä löydät aikaisemmat raskausviikkopostaukset:

Raskausviikko 1
Raskausviikko 2
Raskausviikko 3
Raskausviikko 4
Raskausviikko 5
Raskausviikko 6
Raskausviikko 7
Raskausviikko 8
Raskausviikko 9
Raskausviikko 10
Raskausviikko 11
Raskausviikko 12
Raskausviikko 13
Raskausviikko 14
Raskausviikko 15
Raskausviikko 16
Raskausviikko 17
Raskausviikko 18
Raskausviikko 19
Raskausviikko 20
Raskausviikko 21
Raskausviikko 22

12 Comments

 • Riikka

  Aikamoista kulkemista, huh. Kuinka jaksat? Minä en jaksaisi…

  Suonikohjuista :/ Mulla tuli jo tosi varhaisessa vaiheessa (joskus rv 15-20) toiseen jalkaan aivan järkyttävät suonikohjut (ja nyt menossa rv 32). Siis vain toiseen, nilkan ja jalkapöydän alueelle. Jalka on käytännössä sinikirjava nilkasta alaspäin ja ne kohjut on todella kipeät. Kun nousee istumasta seisomaan, tuntuu kuin verisuonet räjähtäisivät jalassa. Hommasin ensihätään sellaiset apteekissa myytävät tukisukat eli lentosukat mutta sitten joitakin viikkoja myöhemmin mulle kerrottiin neuvolassa että ehdottomasti kannattaa panostaa kunnon tukisukkiin joita myyvät apuvälinemyymälät. Sukat tehdään mittojen mukaan jos ei sopivia löydy hyllystä. Mun jaloista otettiin mitat ja hyllystä löytyvät sukat oli sopivat joten sain ne heti mukaani. Yksi pari maksoi n. 60e ja se oli kyllä sen arvoista sillä sukka on niin napakka että kipua ei ole.Todella paljon parempi kuin ne apteekin lentosukat, Otan sukan pois vasta kun menen nukkumaan ja laitan sen heti jalkaan herättyäni. Tuolla myymälässä myös harjoiteltiin myyjän opastuksella sukan oikeaoppinen pukeminen, se ei olekaan ihan yksinkertaista. Tosi mummofiilishän tästä tulee mutta ei voi mitään. Sukka ei mitenkään poista siis jo tulleita suonikohjuja mutta auttaa särkyyn ja toivon että myös auttaa siihen ettei kohjut pahenisi. Niin ja mulla on sukka siis vain polveen saakka, neuvolassa suositeltiin jopa nivusiin asti ulottuvia mutta päädyin nyt näihin kun suonet pullottaa vain nilkasta. Sikäli mukava että toistaiseksi ollut viileä kesä….Sormet ristissä olen minäkin että nämä häipyy raskauden jälkeen. Jos ei niin jalka on ehkä pakko operoida.

  • Satu Rämö

   Näin jälkeenpäin ajateltuna ihmetyttää itseäkin, mutta ei se niin kovin raskaalta tuntunut matkan päällä ollessa. Nukuin kuitenkin hyvin hotelleissa ja sai keskittyä vain itseensä.

   Mullakin on tullut vain toiseen jalkaan, vasempaan. Nilkkaan, pohkeeseen ja nyt näyttäisi leviävän nätisti tuonne sisäreiteenkin.: / Ne eivät särje (ainakaan vielä), mutta vielä on niin sanotusti kesää jäljellä…

   Mistä tuollaisia mittatilaussukkia saa, tai mistä kävit siis ostamassa omasi? Kiinnostuin! Oon menossa Suomeen kesälläja voisin siellä katsastaa – ovat varmasti halvemmat kuin täällä Islannissa.

  • Anonyymi

   Mä löysin Heathrown Bootsista sattumalta ihan loistavat sukkahousut, joissa on lentosukkaominaisuudet. Vaikea selittää, mutta ovat tosi hyvät ja seuraavalla reissulla ostan niitä lisää. Maksoivat n viis puntaa. Näyttävät myös kestävän hyvin käytössä ja pesuja, joten jo senkin takia menee ostoslistalle. Yleensä hajotan sukkikset viimeistään toisella käyttökerralla.

 • pilami

  Viimeisestä raskaudesta kulunut kohta kolme vuotta – vieläköhän nää suonikohjut lähtisivät itsekseen.. 😉 Mua harmittaa kun kukaan ei kertonut raskausaikana tai ennen niitä noista tukisukista. Ei oo mitkään silosääret enää tällä mutsilla! Kesäisin harmittaa, mut onneksi se on lyhyt ja usein viileä. Ja just hellepäivinä ne tietty pullottaa oikein urakalla. Oon miettinyt leikkaustakin mutta kun eivät oireile ja leikkauksen jälkeen voi huonolla tuurilla tulla pahemmat niin olen antanut olla. Toivottavasti sulla lähtee itsekseen synnytyksen jälkeen. Ei nää kivat oo!

  • Riikka

   Mä kyllä uskon että niitä ei sukat loppujen lopuksi kokonaan estä. Toki silti neuvolasta pitäisi saada tietoa, ehkä ne sukat kuitenkin jotain auttaa. Mulle työterveyslääkäri väitti ettei ole muita kuin niitä apteekin/marketin lentosukkia. Sitten vasta neuvolassa kerrottiin että todellakin kannattaa hankkia sellaiset kunnon tukisukat, varsinkin kun särkyjä. On pitkälti perinnöllisiä ja tosiaan raskausaikana niitä syntyy koska laskimoläpät löystyy ja verimääräkin kasvaa. Valitettavasti ne voi sitten pahentua iän myötä:/ Mä oon kyllä kuullut hyviä kokemuksia leikkauksista, nykyään voidaan kohjut hoitaa esim jollain vaahtohoidolla…?

 • Satu Rämö

  Ei tosiaankaan joo, saattavat ehkäistä joissain tapauksissa, mutta tuskin sataprosenttista "suojaa" antavat.

  Nähtäväksi jää miten pysyvä vaiva näistä tulee. Tällä hetkellä vain kosmeettinen (no on siinäkin ihan tarpeeksi), mutta toivotaan ettei tule särkyjä tms.

 • Anonyymi

  Itse kärsin 2.raskaudessa nilkasta häpyhuuliin asti ulottuvista suonikohjuista, siis saman ison suonen alueella kaikki. Itse hain Helsingin Terttu Liljan pisteestä omilla mitoilla olevat nivusiin asti olevat sukat. Ne ekana aamulla jalkaan, illalla nukkumaan mennessä pois ja LA oli heinäkuussa. Nice! Mutta ne vei kivun ja olen satavarma, että ne lievitti suonikohjuja tai siis esti niitä pahenemasta. Raskauden jälkeen kohjut lievittyivät huomattavasti. Kävin vuosi synnytyksen jälkeen kokeilemassa vaahtoruiskutushoitoa, mutta ei sitä saatu edes tehtyä, kun suoni oli supistunut niin ohueksi.

  • Anonyymi

   Edellinen lisää vielä, että tukisukissa on eri puristusasteita. Itse pyysin neuvolalääkäriltä kannaottoa sukan tiukkuuteen, hän kun ei tiennyt niin konsultoi verisuonikirurgia. Ja tiukempi suositus tuli, kuin ns. peruslentotukisukka.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *